Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem látják a hívők a...

Miért nem látják a hívők a vallás által állított kettősségeket?

Figyelt kérdés

Nem vagyok vallásos, de erősen hiszek "valamiben". Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy egy Isten, aki megannyi csodás dolgot teremtett szenvedésre kárhoztatna életében embereket, csak mert nem az "egyház által diktált egyetemes erkölcs" szerint élnek.

Gondolok itt leginkább a melegekre, vagy azokra akik nem akarnak gyereket. Esetleg akik nem házasok, de tisztelik/szeretik egymást, de mondhatnék annyi dolgot, ami csak azért bűn, mert jól érzi tőle magát az ember. És annyira nem életszerű ezeket nem megélni. Egyszerűen nem értem, hogy ha ennyire egyetemes igazságokról van szó az erkölcs legstabilabb pontja miért nem a hazugságok eltörlése, az őszinteség másokkal és magunkkal szemben? Illetve értem, hogy az egyházi intézményekneknez miért nem jó, csak azt nem értem ezt miért nem látják az emberek? Miért állnak ki államilag egy ilyen dolgokat hirdető intézmény mellett? Ez annyira elkeserít...

2017. dec. 9. 17:32
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
38%
Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy felnőtt, elméletileg gondolkodásra képes egyének miért tesznek egyenlőségjelet Isten és egyház között. Az egyházaknak, főleg a katolikusnak, már rég semmi köze nincs Istenhez.
2017. dec. 9. 19:16
 12/43 imakommandós ***** válasza:
31%

Ilyen nézettel egyre gyakrabban találkozni itt a Gyk-n.

A kereszténységnek két évezredes szokása, hogy elfogadja a Szentirást tekintélynek.

Aki nem így gondolkodik az nevezheti magát bárminek de nem nevezhető kereszténynek.

Ugyanez a szellemi sodrás figyelhető meg amikor a modern természet és társadalom tudományok aktuális eredményeihez akarják igazitani a keresztény hitet.

Nézzétek csak meg, itt a Gyk-n is látni olyat, hogy amikor ateistának magyarázzák a teremtés könyvét metafórikusan, akkor "lát benne logikát", és akkor képes csak elfogadni.

Ha a teremtés történeti megbizhatóságát jelképessé teszik, amire számos helyen a próféták, Jézus és az apostolok úgy utaltak mint amit szó szerint vettek, akkor bármit amit csak akarnak jelképessé tehetnek a Bibliában, beleértve az erkölcsöket is.

Isten márpedig úgy mutatkozik be a Szentirás lapjain mint Bíró, aki nem követ el igazságtalanságot ha a teremtményeit elpusztitja ha bűnt követnek el. Hogy mennyire nem tesz kivételt azt a saját Fián a názáreti Jézus Krisztuson mutatta be amikor a mi büneink miatt rá zúditotta a haragját.

Nem fogja Isten soha az erkölcsi törvényeket átirni egy parázna kedvéért sem, hanem aki a maga kivánságai szerint akar élni azt el -- fogja -- pusztitani.

Ezért meg kell térni és hinni az evangéliumban!

2017. dec. 9. 19:19
 13/43 anonim ***** válasza:

Isten,nem magyarázta meg Nóénak miért csak "tiszta"állatokat áldozhatnak neki,és miért csak azokat fogyaszthatják el.Csupán kijelentette.

Azt sem határozta meg,hogy miért bűn a törvénytelen,vagy homoszexuális kapcsolat.Csupán kijelentette.

(A nem hivatalosan bejegyzett,vagy pap által nem szentesített házasságról nem ír a Biblia.

A Biblia,a tanúk előtt kijelentett,szabad akaratból választott házasságot jelenti ki házasságnak.

A pap,és polgári hivatal,csak a középkor óta lépett be a legális szerződésbe.)

2017. dec. 9. 19:29
 14/43 anonim ***** válasza:
21%
Zsinatok után a Biblia a cenzúrázott változata "Isten szavának".
2017. dec. 9. 19:44
 15/43 A kérdező kommentje:

Számomra borzasztó szembesülni azzal, hogy még mindig vannak emberek, akik egy "szentírást" vakon követve, azzal kapcsolatban semmilyen kételyt nem támasztva ítélkeznek mások felett. Mert ítélkeznek, megszólják, a szentírás szava alapján ítélik meg és el. Ez mégcsak nem is keresztényi, mégis megteszik.

Az mitől parázna világkép, hogy mindenki élhetne boldogan, nem kellene beledumálni a másik életébe, bántani szavakkal/tettekkel hivatkozva egy olyan "törvénykönyvre" aminek nevében már számos mocskosságot megtettek...

Én tudom, hogy nem lehet közös nevezőre jutni vallásosnak nem vallásossal. Csupán azt nem értem, hogy a bazi nagy kereszténység és vallásosság közepette miért nem veszik észre, hogy embertelen a bánásmód általuk bűnösnek vélt emberekkel szemben. Mitől bűn a bűn? Ki ellen kell elkövetnünk, hogy bűn legyen? Ezek szerint Istennel szemben. Miért könnyebb Istennek, ha a teremtménye a maga genetikai meghatározottságát bűnnek tekinti és élete végééig szenved? Ez olyan, mintha egy mozgásképtelentől várnánk el, hogy sétáljon. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ha van -ha lenne- isten, akkor erre a kínlódásra ítél...

Főleg úgy, hogy a Biblia közvetítői mindig is olyan emberek és szervezetek voltak, akik dúskáltak a javakban, a szegénynek meg azt mondták szenvedj az üdvözülésért.

Én most Isten szemében bűnös vagyok, mert védekezem, "vadházasságban" élek és elfogadom az embereket, próbálok hozzájuk úgy állni, hogy habár nem értek egyet, próbálom megérteni mit miért tesznek, gondolnak. Ezzel szerintem nem hogy ártok bárkinek, hanem van olyan, akinek segít, ha jó szóra talál. Ha "megtérnék" ettől a tulajdonságomtól búcsúzhatnék, mert az nem Isten szava...Melyikkel teszek jobbat? Miért várná Isten, hogy egymásnak ily módon ártsunk azért, hogy nei legyen igaza?

A véleményem:

szerintem az emberek a kirekesztő magatartásuk miatt bizonyos dolgokat bűnnek másokat meg üdvözítésnek titulálnak, ezzel számos szenvedést okozva sokaknak, leginkább általános társadalmi dogmák és politikai célok miatt. Egyáltlán nem a békét szolgálja, mert vagy birkaként követed, vagy fellázadsz, és akkor te vagy a bűnös.

Nem értem, hogyan hihet ebben bárki is?

2017. dec. 9. 19:56
 16/43 anonim ***** válasza:
59%

Én tényleg szeretnék veled beszélgetni, de tulajdonképpen mi az ami zavar? (Mellékesen elárulom hogy engem is az elejétől kezdve folyton zavartak dolgok, pl. legelőször amikor a tíz parancsolatban azt olvastam 7 évesen hogy "tiszteld apádat és anyádat", mivel tudtam hogy van vaj a fülem mögött. Aztán felnőtt fejjel rá kellett jönnöm hogy a "carpe diem, csináld azt ami jól esik"-féle világnézet nem összeegyeztethető a Bibliával. Sőt amikor Jézus járt prédikálni, egyfolytában mindenkit felháborított, zavarba hozott, és nem véletlen hogy a végén kivégezték.)

Ha csak annyi hogy a melegekről hogy vélekedünk, én (és a keresztyének nagy része) magasról letojja őket. Nem vallásosok nagy részét mindig a melegek kérdése és az evolúció aggasztja, ami számunkra megmosolyogtató, mert nekünk ez 56677356763763. rangú kérdés.

A gyermektelenség nem bűn. Szerintem csodás dolog a gyermekáldás, és ha az ember idős korában unokákkal veszi majd magát körül, de nem ezen áll vagy bukik a keresztyénséged.

2017. dec. 9. 20:01
 17/43 anonim ***** válasza:
16%
Nem èri meg ezen vitázni. Nem ègtek el a pokolban nyugi. Nem lètezik pokol ès Isten sem pusztítja el aki nem hisz egy könyvnek. Ez mese.
2017. dec. 9. 20:34
 18/43 anonim ***** válasza:
59%

"Az mitől parázna világkép, hogy mindenki élhetne boldogan"

-próbáltam rájönni, hogy mi bajod, de nem sikerült.

Szerinted miért nem él "mindenki boldogan"?

Sőt! miért boldogtalan szinte mindenki?

2017. dec. 9. 20:58
 19/43 A kérdező kommentje:

Az zavar igazán, hogy nem látom az értelmét a "tanoknak". Az, hogy apád-anyád tiszteld nem kell hogy keresztényi viselkedés legyen, alapvetően az ember így vélekedik. Ha nem, annak is oka van, és nem vagyok biztos benne, hogy pl egy alkoholista, verekedős apát tisztelni kell, de mégsem tér ki ilyesmire a 10 parancsolat. Egyszerűen az első 3 parancsolat arról szól, hogy megparancsolja, hogy feltétel nélkül higgy. Ezen a vonalon a gondolkodás bűnnek számít. Szerintem ezt nem lehet másként értelmezni, és nincs olyan, hogy x-ed rangú bűn.... Vagy van részleges vallásosság? Most akkor vagy elfogadok minden tanát, mert az Isten szava az egyetemes igazság, vagy akkor mégiscsak kételkedünk? Valahol mégiscsak érezzük, hogy ez annyira emberi természet ellen való, hogy már-már nem normális?

Az egyház nyíltan elítéli a nem gyermekáldást szolgáló házaséletet....miért? Mire hivatkozva?

Elítéli a lombikprogramot....értem hogy mire hivatkozik, de emberileg kegyetlenségnek tartom, főleg úgy, hogy ő maga meg ráragassza egy újszülöttre az eredendő bűnt...?

Az egész egy nagy ellentmondásosság...szerintem ha van isten, nem kérne ilyen összezavaró dolgokat. És ha a atyaként szeret minket miért nem szeret minket emberi mivoltunkban? Miért várná el, hogy azokat a tulajdonságainkat amikből a bűnök erednek használhatjuk nagyon szép dolgokra is, mégis lemondjunk róluk? A halál utáni élet miatt? Képtelen vagyok felfogni, hogy ez szeretet.

Az a bajom, hogy miért nem veszitek észre, hogy ez az egész vallás csak egy szervezett megvezetés? Mindig is a politikai érdekeket szolgálta, és annyira bevette magát a fejekbe, hogy emberiség elleni bűntettek is beleférnek, csak mert Isten nevében van.

Világszerte szenvednek az emberek különböző vallásoktól, és mindenki épp úgy meg tudja magyarázni, miért az övé az egyetlen valódi. Vallás nélkül is tudjuk, hogyan kell(ene) közösségben élni, csak épp ha van mivel riogatni, akkor könnyebb betartatni bármit.

Nem célom senkit "megtéríteni", de aki keményen vallásos az hogyan tudja ezeket benyelni?

Próbálom elfogadni, de szerintem annyit árt ez a világnak (nem csak a kereszténység, hanem az összes vallás), hogy egyenesen emberiség elleni bűntettnek tartom amit az egyházak művelnek, a hívek meg vakon követik. Ha meg nem követik vakon akkor meg mégis kétségbe vonják Isten szavát! Szerintem a mai világban a bigottság egyenlő a butasággal és a szűk látókörrel, a kirekesztéssel. Cáfolj meg ebben!

2017. dec. 9. 21:16
 20/43 anonim ***** válasza:
57%

Kedves kérdező!

A vallásos emberek ezt azért nem látják, mert a vezetőik által félre lettek vezetve, és már régen letértek a Jézusi ÚTRÓL, valamikor (egyes vélemények szerint) akkor, amikor az trón és az oltár összefogott, amikor államvallássá alakultak át. A Bibliában mindent összekevernek (élen ebben a Tanúk, de a többi is), és a saját maguk téves értelmezései szerint össze ollózzák, hogy abból mindig egy büntető istenképet alkothassanak, annak ellenére, hogy Jézus egyértelműen és világosan egy irgalmas, örökkön örökké megbocsátó Isten mutatott be, és tanított.

De Jézus tanítása megmaradt, és azokban örök érvényű igazságok vannak benne, "az ég és a föld elmúlnak, de az ÉN IGÉIM soha el nem múlnak", mondta Jézus.

Ide idézem röviden, kibontva az Evangéliumok alapján, hogy Jézus mit is tanított valójában a vallásról és a szeretettről.

"Gyermekem!

Válaszolok kérdéseidre, de meg kell mondanom, hogy a jobb hittankönyvekből is kiolvashatod e kérdéseidre a feleleteket. Van ma országotokban olyan hittankönyv, mely nem csupán Rólam tanít, hanem Engem tanít. Címe: MERRE MENJEK ?

1. Az üdvözülés és a vallásosság nem összefüggő fogalmak. Mindenki üdvözül, ha azt teszi, amit a legjobbnak lát. Mindenkit arra teremtettem, hogy a szeretetben élést tartsa legjobbnak maga és mások számára is. Aki ez ellen cselekszik, az természetellenesen cselekszik. Ha tudatosan teszi ezt, akkor tudja, hogy nem azt teszi, amit a legjobbnak lát. Ha nem tudatosan teszi, akkor beteg, tehát nem számítható be neki e viselkedése.

A vallásosság alatt általában azt értitek, hogy a különböző felekezetek törvényeinek megtartása által tegyetek tanúságot arról, hogy Velem kapcsolatban vagytok. Ez azért nem azonos az előbb említett üdvösséghez szükséges magatartással, mert ez lehet csupán külső szertartások gyakori látogatása, de nem azért, hogy valaki szeretetben növekedjen, hanem valami más cél érdekében. Engem bizony vallásos emberek ítéltek halálra, és legfőbb bűnömül azt rótták fel, hogy nem vagyok vallásos.

Nincs tehát jó, vagy legjobb vallás. Vannak szeretetben élni akaró emberek, és vannak nem szeretetben élni akaró emberek. Ha ez utóbbiak tudatosan ilyenek, akkor üdvösségük ellen cselekszenek. A különböző felekezeteknek az lenne a feladata, hogy a szeretésben élés fontosságát, mindenek-felettiségét hirdessék, és tegyék hitvallásuk alapjává. Ha ezt tennék, akkor azonos lenne az üdvösség biztosítása a vallásossággal. De ilyen felekezet nincs. Egyetlen keresztény felekezet sem Engem, hanem önmagát tartja a legfontosabbnak. Sőt! Szinte mindegyik önmagához akar torzítani Engem, s azt hirdeti, hogy amit ő képvisel hivatalból, az mindig azonos Velem, az Én elképzelésemmel még akkor is, ha ennek ellenkezőjét egyértelműen hirdettem, evangéliumaimban leírattam, annak idején. Gondolj csak arra, hogy milyen világosan kértelek benneteket: Semmire ne esküdjetek. – Szeressétek inkább ellenségeiteket. – Egymás szolgái legyetek – stb. Sorolhatnám még azokat a kijelentéseimet, melyeknek éppen az ellenkezőjét tapasztalhatjátok felekezeteitek vezetői részéről. Én mindenesetre nagyon örülnék, ha a vallásosság és a szeretésben élés egy gyékényen árulna, de nem így van."

Jézus; A HANG-könyv 369

2017. dec. 9. 21:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!