Ki találta ki a Szentháromságot, és miért?
"Vagy egy van,vagy három!
De ez,hogy egy van de mégis három,ez azért van kitalálva a háromság magyarázatában,hogy kitudják magyarázni azaz beletudják magyarázni az emberekbe,ezzel a csavarral."
Látszik, hogy nem érted, de ez nem szégyen, mert a Szentháromság titka az egyik legnehezebb teológiai fogalom.
De talán segít a prefáció végén levő rész, ami nagyon szépen fogalmazza meg a lényeget:
"Te (mármint az Atya) egyszülött Fiaddal és a Szentlélekkel együtt egy Isten és egy Úr vagy, nem személy szerint való egységben, – hanem három Személyben és mégis egyetlen lényegben.
Így, amit isteni szavadra dicsőségedről hittel vallunk, azt Fiadról is állítjuk, a Szentlélekről is hirdetjük minden különbségtétel nélkül.
Az igaz és örök istenséget úgy valljuk, hogy három különböző Személyt imádunk benne – egyetlen Lényegben és egyetlen fenségben."
Egyébként nem belemagyarázás itt semmi. Neked is szól az, amit Jézus mondott Fülöpnek: hogy aki Őt látja, az látja az Atyát is.
Az meg, hogy a mennybemenetel előtt Jézus maga mondja, hogy a keresztelés az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében történjen abban nincs benne Isten? Kezd érdekelni, hogy ti mit hisztek? Azt értem, hogy a Fiú és a Szentlélek Istenségét tagadjátok, de akkor már az Atya sem Isten? Mégis kinek a nevében kéne keresztelni? Egy teremtmény nevében? Elég lett volna, hogyha Jézus azt mondja, hogy kereszteljétek meg őket Isten nevében. De nem, ő megnevezi a Szentháromságot.
Egyébként ez a vita sem mai történet. Bár néhány "kisegyház" most azt hiszi, hogy most találták fel a spanyolviaszt ezzel, pedig az ariánusok már 1600 éve mondtak hasonlókat. De szerencsére az sem volt hosszú életű.
Sziasztok
Magasröptű vitátokba nem szeretnék beleszólni.
Ám kikerestem a verset
Mert nyilvánvalóan nagy a kegyesség titka: aki megjelent testben, megigazult lélekben, látták az angyalok, hirdették a pogányok között, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségben.
Ebből hogyan következik egyértelműen, hogy Isten jött le Jézus testében és NEM Isten fia jött le Jézus testében?
Nekem a vége főként: felvitetett dicsőségben.
Arra utal, hogy aki megjelent azt valaki más vitette fel dicsőségben.
Köszönőm.
24-es hsz
Írod: " maga Jézus mondta, hogy "Én és az Atya egyek vagyunk"." - és ez igaz!
De ezek is a Krisztus szavai:
Jáno 17:1-5 " Ezeket mondta Jézus, és szemét az égre emelve+ ezt mondta: „Atyám, eljött az óra; dicsőítsd meg fiadat, hogy fiad is megdicsőítsen téged, mint ahogy hatalmat adtál neki minden test fölött, hogy örök életet adjon mindazoknak, akiket neki adtál. Az pedig az örök élet, hogy ismeretet szerezzenek rólad, az egyedüli igaz Istenről, és arról, akit elküldtél, Jézus Krisztusról. Én megdicsőítettelek+ a földön, és elvégeztem a munkát, melyet nekem adtál, hogy végezzem. Most tehát, Atyám, dicsőíts meg magad mellett azzal a dicsőséggel, amely megvolt nekem melletted, mielőtt a világ lett." - itt minenütt Krisztus magáról, és az Atyjáról(két személy) beszél.
na de akkor hogyan lehet az, amit feljebb te is idéztél? Ez kiderül Krisztus további szavaiból: "11 És én nem vagyok többé a világban, de ők a világban vannak, én pedig hozzád megyek. Szent Atyám, őrködj felettük a te nevedért, melyet nekem adtál, HOGY EGYEK LEGYENEKk, MINT AHOGY MI IS."
"20,21 Nemcsak ezek miatt kérlek, hanem azok miatt is, akik az ő szavukra hisznek bennem; hogy mindnyájan egyek legyenek, mint ahogy te, Atyám, egységben vagy velem, és én egységben vagyok veled, hogy ők is egységben legyenek velünk, hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél el engem."
Itt Krisztus világosan elmondja, hogy az Egyek legyenek" nem fizikai egyet, inkább az igazságban, a hitben, a cselekedetben való EGYSÉGET jelenti.
De az egész ima elolvasása még többet elárul Krisztus az Atyja és a tanítványai egységéről- gyönyörű ima, hiterősítő :-)
Nem azt írta, hogy egyek vagyunk, hanem azt, hogy én és az Atya egy vagyunk. A másik pedig, János evangéliuma így kezdődik:
Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt. 1Móz 1,1 ; 1Jn 1,1 2 Ő kezdetben Istennél volt. 3 Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött. * Kol 1,16-17 ; Zsid 1,2 4 Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. Zsolt 36,10 ; Jn 5,26 ; 11,25 ; 1Jn 5,11 5 A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be. * 6 Megjelent egy ember, akit Isten küldött, akinek a neve János. 7 Ő tanúként jött, hogy bizonyságot tegyen a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. 8 Nem ő volt a világosság, de bizonyságot kellett tennie a világosságról. 9 Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba. * 10 A világban volt, és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt: 11 a saját világába jött, de az övéi nem fogadták be őt. 12 Akik pedig befogadták, azoknak hatalmat adott arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazoknak, akik hisznek az ő nevében, Róm 8,14-16 ; 1Jn 3,1 13 akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. Jn 3,5-6 ; 1Pt 1,23 14 Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.
27.Nagyon udvarias vagy!
Látszik,hogy kitől tanultál!
A háromságosak végrehajtótták a testi inkviziciot,te mint az utoja a szellemi inkvizíciót.
Amig nemtusz megtanulni tisztességesen beszélni,addig ne próbáld tanítani a tanultat.
Ha mégis beleolvastál a bibliába, Jézus és az apostolok ilyen modorral nem viselkedtek.
aprópopó, rátok az, amit írtál rám, nem vonatkozik? Te személyeskedsz ezzel: "Látszik,hogy kitől tanultál!
A háromságosak végrehajtótták a testi inkviziciot,te mint az utoja a szellemi inkvizíciót." :) Érdekes, hogy én mikor azt írtam, hogy az Őrtornyot veszitek alapúl (és ez látszik, hiszen azt tanítjátok, ami abban van) nem hiszem, hogy személyeskedő illetve gőgös cselekedet lett volna a részemről. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!