Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus milyen, vagy melyik...

Jézus milyen, vagy melyik névre gondolt? Mert azt, hogy Jehova, azt minden Zsidó tudta, ha jól tudom?

Figyelt kérdés
És megismertettem velük a te nevedet, és ezután is megismertetem, hogy az a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, és én is őbennük.
2017. júl. 19. 16:29
1 2 3 4
 31/32 szp72 ***** válasza:

Látom a magad részéről már befejezted a vitát, befejezésül azért én még reagálnék egy-két dologra.

@ Maga rendőr? én meg a gyanúsított.

A gyanús eszme mindössze annyit jelent az én szóhasználatomban, hogy vélhetően nem az, mint amit én igaznak hiszek. Ha már bebizonyosodott, hogy tényleg nem az, akkor már nem gyanús, hanem téves. Természetesen egy másik eszmevilágból kiindulva az én nézeteim a gyanúsak illetve a tévesek. Hogy a valóságban és ténylegesen mi az igazság és a tévedés, azt az idő illetve hát Isten dönti el.

Egyébként ugyanez vonatkozik a "hülyeség" minősítésemre is. Amit én hülyeségnek érzek, az egy másik szempontból, egy másik logika alapján egy hatalmas igazságnak tűnhet. Mindazonáltal, amiről meggyőződésem, hogy téves és hülyeség, arra nem mondhatok mást, csak azt, hogy téves és hülyeség. Persze éppenséggel később bebizonyosodhat, hogy én tévedtem és vagyok a hülye, ez benne van a pakliban.

@ Hát nem keverném össze az emberek szarrágó bosszúját az isteni Utolsó ítélettel...

Én azért nem nevezném az igazságos bosszút vagy a jogos önvédelmet szarrágásnak, noha valóban nem üti meg a Krisztusi szeretet magaslatait. Feltételezem, téged még annyira nem viselt meg az élet, nem irtották ki a családodat, nem semmiztek ki, mert ilyenkor esetleg a "szarrágó" gondolatok is más színben tűnhetnek fel. Szerintem meg lehetne érteni, hogy jóval Krisztus előtt nem igazán járhatták át a Krisztusi eszmék a zsidók gondolkodását, de azt hiszem Krisztus után sem mindenki mindig képes megfelelni a Krisztusi eszményeknek, hanem többé kevésbé "szarrágók" vagyunk. Nyilván te nem.

@ Kemény lesz az ítélet, de nem bosszú.

Nem értem, mi bajod a bosszúval, ezzel egyébként az Újszövetséget is bírálod (Lk 21,22; Róm 12,19; Jel 6,10). A bosszú mindössze annyit jelent, hogy valaki megfizet a bűneiért, megkapja azt, ami jár neki. A világvégi isteni bosszú természetesen nem lesz sem igazságtalan, sem irgalmatlan, de ettől még büntetés és bosszú marad. Aki eltökélten szolgálta a gonoszt, s nem akart megtérni, az a gonoszak jutalmát kapja.

@ Nem, nem azért, mert Isten előtt nem egyértelmű. Hanem mert a létesült világ duális - nem lehet az egyiket megszüntetni, kitépi vele a jót is.

Nem biztos, hogy pontosan értem amit magyarázol, de azt hiszem, hogy ezzel egyet értek. Ez a világ valóban kevert, senki sem tökéletesen jó, s a gonoszak sem igazán abszolút gonoszok. Ha minden gonoszságot igazságosan szemet szemért alapon megbüntetnénk, mindenki vak volna. A megbocsájtás és az igazságos bosszú elengedése lehetőség, hogy megváltozzon, aki meg akar, hogy rádöbbenjen nem lehet a gonoszság útján tovább járni. De akit semmilyen gesztus, semmilyen irgalmasság nem hatott meg, azt a végén irgalmatlanul megbüntetik. Ez az isteni bosszú.

Az emberi társadalomban azonban képtelenség minden bűnt megbocsájtani, a társadalomnak muszáj valamilyen szinten igazságot szolgáltatnia, a bűnöket megtorolnia, mert nem gyilkolhat rabolhat mindenki a kedvére. Viszont minél több a társadalomban a krisztusi elvek alapján élő ember, annál kevésbé van szükség a társadalom megbosszuló szervezetére, vagyis az állami hatóságokra.

@ A Fiú = a megtestesült Isten

Ez igaz, de nem a megtestesült Atya. Egy másik személy, de ugyanaz az Isten.

@ (L. Jn prológus) és ekkortól lehet 3 személyről beszélni, Atya-Fiú-Szentlélek.

Hogy mikortól? Ezt nem nagyon értem. Az Istennek azóta van Fia, amióta megszülte, ez a keresztény hitvallás szerint "az idők kezdete előtt" történt. Hogy ez mit jelent? Ez egy nehezen érthető misztérium, lényege az, hogy az Atyának mindig volt Fia, ez egy időtlen örök születés.

Viszlát! Minden jót!

2017. júl. 25. 17:29
 32/32 anonim ***** válasza:

Lk 21,22 ἐκδίκησις = 1.igazságszolgáltatás 2.bosszúállás

-ilyen erővel nyugodtan fordíthatták volna 'ítéletnek', 'igazságszolgáltatásnak'!!!! szellemibb lett volna.

Van különbség a bosszú és az isteni ítélet közt. Hogy megértsük mire gondolok, vigyük egy ontológiai fokkal lejjebb, a földi igazságszolgáltatásra:

a rablógyilkost a szicíliai vérbosszú családról-családra örökítően gazember módon hetedíziglen, bünteti "a nép, az istenadta nép".

A bíróság meg 1x elítéli, a börtönben, vagy a kötélen lehimbálódzva letölti büntetését, és -lám!- be lehet fejezni.

Ez a nagy különbség, hogy el van vágva a folyamat.

Érzésem szerint az utolsó ítélet a véget jelenti.

------- ---------- ------------- -----------------------

Hogy mikortól? "az idők kezdete előtt"

-akkor lehet hogy mégis KrisztusIstenünk van az ÓSZ-ben? - noha nem mondták ki...

---- ----- ----- ------ ------ ------ ------ ------

"Hogy ez mit jelent? Ez egy nehezen érthető misztérium, lényege az, hogy az Atyának mindig volt Fia, ez egy időtlen örök születés."

Meister Eckhart írt Isten lélekben való születéséről. "nyugodtan időzz a semmiben" "ezen a helyen a hallgatásnak és a csendnek kell uralkodni.

Az Atyának kell itt szólnia, ahogy szüli Fiát” ..

-

csend, béke, örök születés

De adjunk helyet a kámforrá vált kérdezőnek és másnak is, Viszontlátásra! Minden jót!

2017. júl. 25. 22:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!