Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nem lenne jobb, ha elterjedteb...

Nem lenne jobb, ha elterjedtebb lenne Magyarországon az Unitárius vallás?

Figyelt kérdés

Szerintem az Unitárius vallás tanaival sok magyar tudat alatt is egyetért, legalábbis azok, akik a maguk módján hisznek Istenben, csak kiábrándultak a többi egyházból.

Az Unitáriusok spiritualitása, lelki hite sok mindenben hasonlít a Csillagok Háborújában azokra, akik az Erő Jó oldalát választották, csak az Unitáriusok valamivel specifikusabbak és konkrétan Istenben hisznek, nem egy személytelen természetfeletti hatalomban.

A vallás emellett egy közösséget is adna nekik, ahol segítőtársakra, és lelki támaszra számíthatnak.

[link]

2017. júl. 3. 21:01
1 2 3 4 5 6 7
 51/63 anonim ***** válasza:
71%
Az eredeti kérdésre válaszolva: ugyan ateista vagyok, de számomra a kérdező által ismertetett dolgok sokkal felvilágosultabbnak, ésszerűbbnek, elfogadhatóbbnak, dogmamentesebbnek tűnnek, mint bármely más keresztény alapú vallás alapelvei, amelyeket csak ismerek. Nincs túlmisztifikálva, kevesebb benne a nem vallásosak számára értelme(zhete)tlen dolog (pl. a már sokszor említett Szentháromság, vagy a szűznemzés, meg ilyesmik). Tehát ha most itt állna mögöttem valaki és ütné a hátam egy lapátnyéllel amíg nem választok valamilyen keresztény alapú vallást magamnak, akkor az unitáriusok nézetei nyomán igen jó eséllyel indulna a vallásuk a "versenyben".
2017. júl. 5. 02:13
 52/63 anonim ***** válasza:
72%
Bár én római katolikus vagyok, de szeretem az unitárius vallást (pl. a szakdolgozatom is erről írtam). Valóban egy közérthető, "dogma nélküli" vallás, amelyben nincsenek komoly és elvont teológiai fejtegetések, így egy kevésbé vallásos ember is jobban át tudná látni.
2017. aug. 15. 22:14
 53/63 anonim ***** válasza:
34%

Kedves Szentháromság tagadó! Az unitárius szépítkezést inkább hagyjuk.

A víznek mi a halmazállapota, ha szabad megkérdeznem? Nemde legtöbbször folyékony, 0-99 Celsius között? 0 Celsius alatt szilárd, 100 felett nemde gáz halmazállapotú?

Mégis mindig ugyanarról a H2O-ról beszélünk.

Remélem világos voltam, kedves 120 feletti IQ.val bíró "szuperértelmisegi".

A szánalmas Krisztusgyalázó vallásiaskodásotok visszabújik gyáván a Törvény alá, mert fél elfogadni Jézus kegyelmét, menekül Isten elől, éppen, mint Ádám. Az ősbűnt követve akarjátok Istent félni, mint az ószövetseg zsidói.

De Jézusban Isten közel jött hozzánk, hogy megmutassa, mennyire szeret minket, embereket. Ha Jézus Istenségét és bűntelen áldozatát tagadjátok, ha a Bibliat hamisítjátok, mazsolázgatjátok, majdnemhogy közelebb vagytok teológiailag a sátánizmushoz, mint a zsidókhoz.

2018. okt. 10. 13:57
 54/63 anonim ***** válasza:
21%

Utolsó nagyon arrogáns vagy. Nem hiszem, hogy ez lenne a Jézus által mutatott út.

Hogy jön a víz halmazállapota Isten személyéhez? Komolyan érdekelne. Csak én nem értem az összefüggést?

2018. okt. 10. 19:00
 55/63 Mansour ***** válasza:
49%
A vizes hasonlat alapján tehát az Atya, Fiú és Szentlélek az egy Istennek különböző körülményekben megjelenő formái? Szerintem a kereszténység nem ezt tanítja.
2018. okt. 11. 10:17
 56/63 anonim ***** válasza:
69%

"A víznek mi a halmazállapota, ha szabad megkérdeznem? Nemde legtöbbször folyékony, 0-99 Celsius között? 0 Celsius alatt szilárd, 100 felett nemde gáz halmazállapotú?"

A víz halmazállapota mindig folyékony 0 és 99 C között, legalábbis normál nyomáson. Van szilárd és légnemű formája is a H2O molekuláknak, de azt nem víznek, hanem jégnek és gőznek hívjuk.

"Mégis mindig ugyanarról a H2O-ról beszélünk.

Remélem világos voltam, kedves 120 feletti IQ.val bíró "szuperértelmisegi"."

Teljesen világos voltál, csak nem értem, hogy jön ez a Szentháromsághoz. A Szentháromság is molekulákból áll? A Szentháromság is párolog? A Szentháromság is meg tud fagyni? A Szentháromságnak is növekszik a forráspontja nyomás alatt?

Nem ide passzoló példákat én is tudok hozni dögivel, de minek, mi értelme lenne?

2018. okt. 11. 10:27
 57/63 anonim ***** válasza:
100%

"A vizes hasonlat alapján tehát az Atya, Fiú és Szentlélek az egy Istennek különböző körülményekben megjelenő formái? Szerintem a kereszténység nem ezt tanítja."

Valóban nem teljesen ezt tanítja, de lássuk be, Istenre tökéletes példát nem lehet mondani, mert Isten határtalan minden tekintetben.

Nekem jobban tetszik a háromfejű sárkány példa, mert abban jól kirajzolódnak a személyek is. Persze az a példa sem tökéletes.

A kereszténység és a Szentírás egyértelműen egy háromszemélyű egy Istenről tanítanak. Az Atya megszülte (nem teremtette) a Fiút és megosztotta vele mindenét, így ugyan azt az egy isteni lényeget birtokolják. A Fiú és az Atya egymás iránti szeretete pedig egy harmadik személyben ölt "alakot", aki a Szentlélek. Talán pont ezért nem fogják soha megérteni igazán a házasság lényegét azok, akik tagadják a Szentháromságot. Így alakulnak ki olyan elfajzott, elkorcsosult formái, mint a poligámia. De a válás is innen eredeztethető, hiszen mint Krisztus tanítja, a házasság révén a férfi és a nő immár egy test lesznek. Tehát valami új jön létre.

Igazából ebből egyedül a Szentlélek személyét "nehezebb" belátni, de ha valakinek az IQ-ja magasabb, mint az általa hordott cipő száma, akkor azért ez is viszonylag egyértelmű a Szentírásból. Hiszen jól látható, hogy saját akarata van, vígasztal, meg lehet szomorítani, ösztönöz, stb..., sőt még képes testet ölteni is.

2018. okt. 11. 14:08
 58/63 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom mi értelme van itt gyűlölködni.

Én gyakorló római katolikusként kelek most az unitáriusok védelmére.

Ha unitárius szemszögből vizsgálnátok meg a témát, akkor nekik is igazuk van. Ebből látszik, hogy nézőpont kérdése minden. Ha katolikus szempontból nézem, akkor nekünk is igazunk van.

De én úgy gondolom, hogy Isten nem az ilyen értelmetlen teológiai fejtegetésekre kíváncsi, hanem arra, hogy a mindennapi életünkben mennyire tudtuk megvalósítani Jézus parancsát.

Elképzelem, ahogy egy mélyen vallásos unitárius ember meghal, Isten elé kerül, s Isten ezt mondja neki:

-Gyermekem, te igazi keresztény életet éltél, rengeteget imádkoztál, gyakoroltad a vallásod, megbocsátottál ellenségeidnek, segítetted a szegényeket, vigasztaltad a szomorúakat, a gyermekeid, unokáid hitre nevelted stb stb, így érdemes is lennél a mennyországra, DE mivel teológiailag te azt vallottad rólam hogy én Atya vagyok, holott én a Szentháromság egy Isten vagyok, meg aztán az Úrvacsora kérdésében nem a helyes álláspontot vallottad a szubsztanciáról, ezért mégis a pokolra kerülsz. :)

2018. okt. 11. 21:12
 59/63 anonim ***** válasza:
Kedves katolikus testvér, az illető saját maga számára tagadja meg.az Isten megismeréséhez vezető utat. Az unitarizmus nem kereszténység. Jézus és az Atya egyek, s senki nem juthat az Atyához, csak hit által, mégpedig a Fiú Jézus Krisztus tökéletes és elegendő áldozat-halálaba és test szerinti feltámadásába vetett hit által. Ne hazudjuk azt, hogy a jósaga és a cselekedetei által üdvözülhet, mert nem: Jézus Krisztus az Út, az Igazság és az Élet. Őt kell megértenünk ha Istent akarjuk megismerni...
2018. okt. 11. 22:07
 60/63 anonim ***** válasza:

Az unitáriusok számára is Jézus Krisztus a zsinórmérték, ugyanúgy az Ő tanítását tartják a legfontosabbnak, annyi különbséggel, hogy Jézust nem tartják isteni személynek.

Ilyen erővel nagyon sok más vallású ember is elkárhozhatna, mert valljuk be: sokan csak egyszerűen "Istenhez" imádkoznak, Jézussal külön nem foglalkoznak. Vagy szerinted azok az egyszerű vallásos idős vidéki emberek, akik egész életükben a hit szerint éltek, de ha megkérdeznéd tőlük Jézus jelentőségét, semmiféle értelmes teológiai választ nem tudnának adni, max valami rémlene nekik a gyerekkori hittanórákról, akkor ők sem lennének keresztények?

Erre írtam azt, hogy ezek csak magas szintű teológiai fejtegetések, semmi köze az ember egyéni istenes életéhez.

2018. okt. 12. 14:05
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!