Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nem lenne jobb, ha elterjedteb...

Nem lenne jobb, ha elterjedtebb lenne Magyarországon az Unitárius vallás?

Figyelt kérdés

Szerintem az Unitárius vallás tanaival sok magyar tudat alatt is egyetért, legalábbis azok, akik a maguk módján hisznek Istenben, csak kiábrándultak a többi egyházból.

Az Unitáriusok spiritualitása, lelki hite sok mindenben hasonlít a Csillagok Háborújában azokra, akik az Erő Jó oldalát választották, csak az Unitáriusok valamivel specifikusabbak és konkrétan Istenben hisznek, nem egy személytelen természetfeletti hatalomban.

A vallás emellett egy közösséget is adna nekik, ahol segítőtársakra, és lelki támaszra számíthatnak.

[link]

2017. júl. 3. 21:01
1 2 3 4 5 6 7
 31/63 Mansour ***** válasza:
76%

"János 10:30"

Akkor hogyan értelmezed a János 10:34-36-ot?

2017. júl. 4. 10:11
 32/63 anonim ***** válasza:
56%

Bocsánat ha már volt! Bevallom nem rágtam magam végig rajta.

Kíváncsi volnék, hogy hány irányzata is van a kereszténységnek.

Mind arról szól, hogy van egy "sz..ul" működő eszmerendszer, és azt próbálják meg toldozgatni,értelmezgetni.

Ez is, a kezdeti szenthármasság tagadástól a „tiszta jézusi kereszténység helyreállításán" keresztul eljutott az " unitárius gondolatrendszer, a vallás egy nyitott gondolkodású, személyes megközelítése, mely a hitek és kétségek széles körének ad teret" ig.

Régi mondás- tatám is mondogatta- fiam szarból nem lehet ostort fonni! Én ezt továbbgondoltam mintegy húsz éve, és hozzáteszem idézve magamat: de ha fonsz is, nem csattintasz vele !

Csak a kereszténység keserves kapálózását látom benne, semmi mást.

szép napot

2017. júl. 4. 14:38
 33/63 A kérdező kommentje:

"Meg azt a részt is figyelmen kívül hagyjátok, ami a szeplőtlen fogantatásról szól?"

Az Unitáriusok szerint nincs szeplőtelen fogantatás. József Jézus apja, Mária pedig az anyja. Szexeltek, Mária teherbe esett, és megszülte Jézust.

2017. júl. 4. 16:38
 34/63 anonim ***** válasza:
81%
Igen, tudom. Magyarán ez nem egy bilblikus teológia. Ez a bajom velem.
2017. júl. 4. 17:01
 35/63 anonim ***** válasza:
84%

Ez utóbbit nem tudtam.

Lényegében akkor elvetitek a Szentírást. Sajnos úgy tűnik,, hogy még a JT-k is közelebb állnak a kereszténységhez, mint az unitáriusok :(

Kicsit olyan számomra ez a vallás, mint a mormonok, vagy a muszlimok.

Így határozottan állítom, hogy nem lenne jobb, ha terjedne ez az eretnekség.

2017. júl. 4. 18:08
 36/63 anonim ***** válasza:
29%

Nem. A te vallásod olyan mint a muszlimoké. Van "A" könyv, és nektek mindegy, hogy valójában mi van benne, ki írta mikor miért: mint valami bunkósbotot használjátok ezt a 2000 éves szöveget, rá erőltetve a sokkal későbbi dogmákat (pl szentháromság, amely egy FÉLREFORDÍTÁSBÓL keletkezett a IV. században, olvass utána a prosopon>persona történetének). Tipikus muszlim gondolkodás: "benne van AZ írásban" akkor ez van. Hogy történetesen a szövegnek van eredete, története, szerzője, JELENTÉSE az neked nem érdekes.

Az a vicc, hogy a bibliatudomány már rég meghaladta ezeket a dogmákat, csak a tudósok is behódolnak a szektariánus gondolkodásnak (azaz ha kérdezni mersz akkor ki vagy rúgva).

2017. júl. 4. 18:18
 37/63 anonim ***** válasza:
81%

A 4. században kelettkezett volna a Szentháromság?

Ezeket csak úgy hasraütés szerűen írod vagy valamelyik összeesküvés elméleteket gyártó blogon olvastad? Szerintem olvass utána, mert csak magadat járatod le.

Egyébként igen, én keresztény vagyok és elfogadom amit a Szentírás ír. Az pedig, hogy te egy ateista vagy, nem nagyon érdekel.

2017. júl. 4. 18:30
 38/63 anonim ***** válasza:
28%
Illő tisztelettel de szerintem te olvass kicsit utána. Ezeket nézd meg: Tertullianus, Niceai zsinat, Arius. A IV. században kristàlyosodott ki a jelenlegi dogma, igaz már a III. században is voltak (meglehetősen sokféle) elképzelések. Nem vagyok ateista bár lehetnék is, a tényeken ez nem változtat.
2017. júl. 4. 20:33
 39/63 anonim ***** válasza:
62%

Megtettem. Sajnos ismereteid nagyon korlátozottak ezen a téren, de néhány idézet az első egyházatyáktól, akik már az 1-2. században vallották a Szentháromságot.

Antióciai Szent Ignác (Szent János tanítványa, püspök, Kr.u. 1. század):

"Mária hordozta ugyanis méhében Istenünket, Jézust, a Khrisztoszt Isten rendelkezésének megfelelően, aki Dávid magjából való, de mégis a Szentlélektől."

"bármit tesztek testben és lélekben, azt sikeresen tegétek a hitben és szeretetben, a Fiúban és Atyában és a Lélekben, a kezdetben és a végben"

Szent Jusztinos:

"Akik ugyanis a Fiút Atyának mondják, azok lelepleződnek, mert nem ismerik az Atyát, és arról sem tudnak, hogy a mindenség Atyjának van Fia, aki Isten Igéje és Elsőszülöttje, és Isten."

Szent Polikárp:

"Téged dicsőítlek a Te kedves Fiaddal, az örökkévaló és mennyei Jézus Krisztussal, kivel Neked és a Szentléleknek legyen dicsőség most és mindörökké."

Szent Theophilosz:

"Ugyanilyen módon az égitestek létrejöttét megelőző három nap képmása a Háromságnak: az Istennek, az ő Igéjének és Bölcsességének."

2017. júl. 4. 20:46
 40/63 anonim ***** válasza:
20%
Valóban, a háromság szó szerepel Szent Theofilosznál (amúgy II. század, azaz Krisztus után min. 150 évvel (!)), de az ő szentháromság tana nem kiforrott. A kiforrott szentháromságtan csak a IV. századra jön létre. Semmi bibliai alapja nincs amúgy e tannak, amely logikailag is képtelenség, és inkább eltávolít a hittől mintsem közelebb vinne hozzá.
2017. júl. 4. 21:06
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!