Nem lenne jobb, ha elterjedtebb lenne Magyarországon az Unitárius vallás?
Szerintem az Unitárius vallás tanaival sok magyar tudat alatt is egyetért, legalábbis azok, akik a maguk módján hisznek Istenben, csak kiábrándultak a többi egyházból.
Az Unitáriusok spiritualitása, lelki hite sok mindenben hasonlít a Csillagok Háborújában azokra, akik az Erő Jó oldalát választották, csak az Unitáriusok valamivel specifikusabbak és konkrétan Istenben hisznek, nem egy személytelen természetfeletti hatalomban.
A vallás emellett egy közösséget is adna nekik, ahol segítőtársakra, és lelki támaszra számíthatnak.
"János 10:30"
Akkor hogyan értelmezed a János 10:34-36-ot?
Bocsánat ha már volt! Bevallom nem rágtam magam végig rajta.
Kíváncsi volnék, hogy hány irányzata is van a kereszténységnek.
Mind arról szól, hogy van egy "sz..ul" működő eszmerendszer, és azt próbálják meg toldozgatni,értelmezgetni.
Ez is, a kezdeti szenthármasság tagadástól a „tiszta jézusi kereszténység helyreállításán" keresztul eljutott az " unitárius gondolatrendszer, a vallás egy nyitott gondolkodású, személyes megközelítése, mely a hitek és kétségek széles körének ad teret" ig.
Régi mondás- tatám is mondogatta- fiam szarból nem lehet ostort fonni! Én ezt továbbgondoltam mintegy húsz éve, és hozzáteszem idézve magamat: de ha fonsz is, nem csattintasz vele !
Csak a kereszténység keserves kapálózását látom benne, semmi mást.
szép napot
"Meg azt a részt is figyelmen kívül hagyjátok, ami a szeplőtlen fogantatásról szól?"
Az Unitáriusok szerint nincs szeplőtelen fogantatás. József Jézus apja, Mária pedig az anyja. Szexeltek, Mária teherbe esett, és megszülte Jézust.
Ez utóbbit nem tudtam.
Lényegében akkor elvetitek a Szentírást. Sajnos úgy tűnik,, hogy még a JT-k is közelebb állnak a kereszténységhez, mint az unitáriusok :(
Kicsit olyan számomra ez a vallás, mint a mormonok, vagy a muszlimok.
Így határozottan állítom, hogy nem lenne jobb, ha terjedne ez az eretnekség.
Nem. A te vallásod olyan mint a muszlimoké. Van "A" könyv, és nektek mindegy, hogy valójában mi van benne, ki írta mikor miért: mint valami bunkósbotot használjátok ezt a 2000 éves szöveget, rá erőltetve a sokkal későbbi dogmákat (pl szentháromság, amely egy FÉLREFORDÍTÁSBÓL keletkezett a IV. században, olvass utána a prosopon>persona történetének). Tipikus muszlim gondolkodás: "benne van AZ írásban" akkor ez van. Hogy történetesen a szövegnek van eredete, története, szerzője, JELENTÉSE az neked nem érdekes.
Az a vicc, hogy a bibliatudomány már rég meghaladta ezeket a dogmákat, csak a tudósok is behódolnak a szektariánus gondolkodásnak (azaz ha kérdezni mersz akkor ki vagy rúgva).
A 4. században kelettkezett volna a Szentháromság?
Ezeket csak úgy hasraütés szerűen írod vagy valamelyik összeesküvés elméleteket gyártó blogon olvastad? Szerintem olvass utána, mert csak magadat járatod le.
Egyébként igen, én keresztény vagyok és elfogadom amit a Szentírás ír. Az pedig, hogy te egy ateista vagy, nem nagyon érdekel.
Megtettem. Sajnos ismereteid nagyon korlátozottak ezen a téren, de néhány idézet az első egyházatyáktól, akik már az 1-2. században vallották a Szentháromságot.
Antióciai Szent Ignác (Szent János tanítványa, püspök, Kr.u. 1. század):
"Mária hordozta ugyanis méhében Istenünket, Jézust, a Khrisztoszt Isten rendelkezésének megfelelően, aki Dávid magjából való, de mégis a Szentlélektől."
"bármit tesztek testben és lélekben, azt sikeresen tegétek a hitben és szeretetben, a Fiúban és Atyában és a Lélekben, a kezdetben és a végben"
Szent Jusztinos:
"Akik ugyanis a Fiút Atyának mondják, azok lelepleződnek, mert nem ismerik az Atyát, és arról sem tudnak, hogy a mindenség Atyjának van Fia, aki Isten Igéje és Elsőszülöttje, és Isten."
Szent Polikárp:
"Téged dicsőítlek a Te kedves Fiaddal, az örökkévaló és mennyei Jézus Krisztussal, kivel Neked és a Szentléleknek legyen dicsőség most és mindörökké."
Szent Theophilosz:
"Ugyanilyen módon az égitestek létrejöttét megelőző három nap képmása a Háromságnak: az Istennek, az ő Igéjének és Bölcsességének."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!