Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Újonan Revideált Károlit vagy...

Újonan Revideált Károlit vagy a RÚF 2014-et ajánljátok? Melyik a jobb, érthetőbb és elfogulatlanabb?

Figyelt kérdés

2015. júl. 7. 08:05
 1/6 anonim ***** válasza:
16%
Az 1914-ben revideált Károli jobb, mint az újabb, csak a nyelvezete régebbi. De jobb annyival, hogy azért érdemes legyen a régies nyelvezetet megszokni. A református fordításnál is jobb a Károli. Kétségtelen, hogy az újabbak könnyebben érthetőek, viszont elfogultabbak is.
2015. júl. 7. 10:15
 2/6 anonim ***** válasza:

szerintem az újfordítás jobb olyan szempontból ,hogy jobban érthető, viszont van 1-2 ordas hiányossága, pl én először életemben azt olvastam, és nem értettem mi az az "írástudó" akiket Jézus annyira kritizál, illett volna lábjegyzetbe odbigyeszteni azért, hogy törvénytanítot jelent.

Elfogultsággal én azért nem vádolnám mert 12 egyházból való illetve ateista tudósok is dolgoztak rajta

nem véletlen ,hogy az összes protestáns egyház ezt használhja, és otthoni olvasásra az ortodoxok is ezt ajánlják

2015. júl. 7. 13:11
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Sajnos egyik sem tökéletes. Nekem egy több mint 30 éves Károli Bibliám volt, sajnos nagyon elhasználódott már, így kénytelen voltam újat venni. Hosszas vívódás után a RÚF 2014-et választottam. Szerintem együtt jó használni a kettőt, van ami érthetőbb a RÚF-ban, de sok olyan változtatás történt, ami egyértelmű teológiai állásfoglalás bizonyos dolgokban. Itt jobb az eredeti Károli, mert az ilyen értelemben felekezetsemleges.

Üdv. Péter

2015. júl. 7. 14:27
 4/6 anonim ***** válasza:

A Károli Bibliának inkább eszmei értékei van, tapasztalaim szerint nem ajánlott komoly bibliatanulmányozásra. Az 1908-as azért, mert nagyon régises a nyelvezete, és pontatlan szövegtanúkon alapszik, nem egy késői betoltás van benne, amik úgy vannak feltűntetve, mintha az eredetiben is benne lett volna. A revideált formáját pedig, amit említettél, még a Magyar Bibliatársulat sem ajánlja. Lásd itt:

[link]

A RÚF 2014-et ajánlom, mert azon több egyház szakemberei dolgoztak, pontosabb héber/arám/görög szövegen alapszanak, modern a nyelvezete, és a lábjegyzetben a szövegkritikai megjegyzések is olvashatóak, amelyek igen hasznosak a Biblia olvasásakor.

Nekem is most a RÚF 2014 az első számú Bibliám.

2015. júl. 7. 14:52
 5/6 anonim ***** válasza:

A Károli Biblia a Szentlélek által átjárt és támogatott.

Az új fordítás jó mester munka.

2015. júl. 14. 10:25
 6/6 anonim ***** válasza:
mestermunka :)
2015. júl. 14. 10:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!