Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Szentháromságot más vallások...

A Szentháromságot más vallásokból vették át?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy Szentháromság 3 személy,de 1 Isten. Akkor is hármasság, mert ugye 3 személyről beszélünk.

A Római Birodalom idején - könnyebb térítés, befogadásuk érdekében - elkezdték imádni a Szentháromságot Juppiter-Mars-Quirinus hármasság felváltásával. 3 istenből csináltak 3 személyt, ugye.

A környező vallásokban, mitológiákban elég gyakori az istenhármasság. Pl. Egyiptom, Mezopotámia, India stb.

2017. márc. 12. 10:33
1 2 3 4 5
 11/43 szp72 ***** válasza:
18%

A hindu vallás lényegének amennyire valóban én tudom sok köze nincs a keresztény szentháromsághoz.

A hindu vallás lényege a monizmus, miszerint valójában minden egy, s a különbözőség csak látszat. Ezt a nagy egységet nevezhetjük istenségnek is, amelynek végtelen megnyilvánulási formája van. Minden ember, minden állat, minden félisten vagy növény az egyetlen istenség megnyilvánulásának egy-egy arca vagy úgymond személyisége.

Az istenség végtelen arca között valóban van három fő megnyilvánulási forma, a hindu szentháromság: Brahma a teremtő, Visnu a fenntartó, Siva a pusztító. Köztük is Visnu a legfőbb, az istenség legfelsőbb személyisége, akinek legjelentősebb emberi megtestesülése Krisna.

Ez a három arc vagy személy csak látszólag, tevékenységük miatt különböző, valójában ugyanaz az egy istenség, tehát a különböző személyiségük vagy arcuk valójában csak látszat.

Az ortodox katolikus keresztény Szentháromság egészen más, mint a hinduké. Az Atya és a Fiú valóságosan különböző személyek, akik a szeretet által a Szentlélekben teljesen egyek. Tehát valóságosan különböző s nem látszólagosan különböző személyek egységéről beszél.

A hindu istenség szentháromsága valóban eléggé hasonló az eretnek szabelliánus szentháromsághoz, miszerint az Atya, a Fiú és a Szentlélek három különböző megnyilvánulási formája, úgymond három különböző álarca a valójában egyetlen személyű istenségnek. Itt a GyK honlapon is meglepően sok szabelliánus magyarázkodó van.

2017. márc. 12. 14:13
 12/43 Carragher_x ***** válasza:
32%

"A hindu vallás lényegének amennyire valóban én tudom sok köze nincs a keresztény szentháromsághoz.

Ez a három arc vagy személy csak látszólag, tevékenységük miatt különböző, valójában ugyanaz az egy istenség, tehát a különböző személyiségük vagy arcuk valójában csak látszat.

Az ortodox katolikus keresztény Szentháromság egészen más, mint a hinduké. Az Atya és a Fiú valóságosan különböző személyek, akik a szeretet által a Szentlélekben teljesen egyek. Tehát valóságosan különböző s nem látszólagosan különböző személyek egységéről beszél. "

Ez aztán valóban hatalmas különbség:D:D Minden vallás az azt megelőző vagy vele párhuzamosan futó hitekből/mitológiákból táplálkozva épült fel, ezen igazából nincs mit vitatni, tény. Ez alól természetesen a kereszténység sem kivétel. És nem, attól még nem lesz alapjaiban más a keresztény szentháromság, mert két személyt rokoni kapcsolatban ábrázolt.:) (Nem mellesleg egyes keresztény irányzatok vagy épp keresztény gyökerű vallások meg nem is úgy értelmezik a szentháromságot, ahogy te leírtad, szóval ebből is világosan látszik, hogy mennyire nem ezek a technikai részletkérdések határozzák meg a fogalmat, illetve annak eredetét.)

2017. márc. 12. 15:01
 13/43 Carragher_x ***** válasza:
35%
A vallások igazából nem sokban különböznek egy-egy remakelt filmtől. Kicsit mindig a korszellemhez, hatalmi és társadalomszervezési érdekekhez kellett pofozni azokat a létmagyarázó meséket, amikkel az egyes generációk időről időre kitöltötték világképükben a szűkös valós ismeretek híján keletkező réseket.
2017. márc. 12. 15:09
 14/43 anonim ***** válasza:

A "Szentháromság",NEM három istenség!Aki olyat tanít,az hazudik!

A "Szentháromság",az EGY isten 3 különböző megnyilatkozási formája.NEM ember,és nem lehet emberi fogalmakba zárni.

Más vallások politeizmusa,különböző istenképek panteonba,közösségbe foglalása.A keresztény hit,ettől eltér,bár a"személy"kategória a magyarban(mivel csak emberre értjük a kifejezést)ezt sugallhatja.Ezért,én nem szeretem Isten lényére a "személy"kifejezést használni.

A Biblia írói sem használják ezt a kifejezést Istenre.

2017. márc. 12. 15:53
 15/43 anonim ***** válasza:
Amíg az ősmagyar vallás bizonyos időkben,(mert volt több fejezete az ősmagyar vallásnak), de a legmeghatározóbb Kr.e évszázadok, ezredekig a család hármas alakját anya,apa,fiú(vagy lány)valós embereket tekintették a 3-as szentségnek,és ábrázolták számos féleképp, kereszt alakban is, addig a kereszténység szellemi síkon ábrázolja és vallja a szent háromságot.
2017. márc. 12. 15:58
 16/43 anonim ***** válasza:
34%

Én is bekockáztatom a lepontozást.

A keresztény biblia rengeteget merített pogány vallások ezreiből, de ez mindenhol így történt a gyökérvallásokat kivéve. Amit az emberek láttak, hogy bevált, azt átvették, amiről azt gondolták marhaság, azt eldobták, és helyette más szabályokat fektettek le, ez a vallások fejlődése. :)

2017. márc. 12. 17:57
 17/43 anonim ***** válasza:

16.Hsz!

Én inkább azt gondolom,hogy Isten Lelke nem csupán a keresztényeket vezette igazságra,hanem valamilyen mértékben,a pogányokat is,és így lehetnek párhuzamos felismerések.

2017. márc. 13. 07:09
 18/43 anonim ***** válasza:

17:

Akkor ezért volt ugyanolyan aggresszív a pogányság. :DD

2017. márc. 14. 18:03
 19/43 anonim ***** válasza:

Nem!

Azért jöttek létre különböző vallások,mert különböző emberek különböző önmagukat vetítették az Alkotóra,s a végén nem ismerték fel Fiában az Istent,csak hárman,hisz elhanyagolható mértékben hasonlított istenképükre.

2017. márc. 15. 03:34
 20/43 anonim ***** válasza:

9.Háromság volt!

Olyan volt mint amit most Szentháromságnak nevezel.

Mitől Szentháromság?

Attol,hogy a bibliában nincs benne?

Attol,hogy égy pogány császár akaratából jött létre?

Attol,hogy a biblia befejezése után 300 évre találták fel a pogányok és a megalkuvó kereszténynek nevezett vezetők,hogy imponáljanak a pogány császárnak?

Neked elsőbb a bibliát nélküllöző tantétel,amihez Jézusnak és az apostoloknak nincs közük?

Hol említik az apostolok vagy Jézus,hogy:Atya Isten,Fiú Isten,Szentlélek Isten?

Sehol!

Akkor te miért ámitod az oldalt ugy mint magadat?

Az ilyen félrevezetés közepette,te inted meg a másikat?

2018. máj. 8. 11:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!