A Szentháromságot más vallásokból vették át?
Tudom, hogy Szentháromság 3 személy,de 1 Isten. Akkor is hármasság, mert ugye 3 személyről beszélünk.
A Római Birodalom idején - könnyebb térítés, befogadásuk érdekében - elkezdték imádni a Szentháromságot Juppiter-Mars-Quirinus hármasság felváltásával. 3 istenből csináltak 3 személyt, ugye.
A környező vallásokban, mitológiákban elég gyakori az istenhármasság. Pl. Egyiptom, Mezopotámia, India stb.
A hindu vallás lényegének amennyire valóban én tudom sok köze nincs a keresztény szentháromsághoz.
A hindu vallás lényege a monizmus, miszerint valójában minden egy, s a különbözőség csak látszat. Ezt a nagy egységet nevezhetjük istenségnek is, amelynek végtelen megnyilvánulási formája van. Minden ember, minden állat, minden félisten vagy növény az egyetlen istenség megnyilvánulásának egy-egy arca vagy úgymond személyisége.
Az istenség végtelen arca között valóban van három fő megnyilvánulási forma, a hindu szentháromság: Brahma a teremtő, Visnu a fenntartó, Siva a pusztító. Köztük is Visnu a legfőbb, az istenség legfelsőbb személyisége, akinek legjelentősebb emberi megtestesülése Krisna.
Ez a három arc vagy személy csak látszólag, tevékenységük miatt különböző, valójában ugyanaz az egy istenség, tehát a különböző személyiségük vagy arcuk valójában csak látszat.
Az ortodox katolikus keresztény Szentháromság egészen más, mint a hinduké. Az Atya és a Fiú valóságosan különböző személyek, akik a szeretet által a Szentlélekben teljesen egyek. Tehát valóságosan különböző s nem látszólagosan különböző személyek egységéről beszél.
A hindu istenség szentháromsága valóban eléggé hasonló az eretnek szabelliánus szentháromsághoz, miszerint az Atya, a Fiú és a Szentlélek három különböző megnyilvánulási formája, úgymond három különböző álarca a valójában egyetlen személyű istenségnek. Itt a GyK honlapon is meglepően sok szabelliánus magyarázkodó van.
"A hindu vallás lényegének amennyire valóban én tudom sok köze nincs a keresztény szentháromsághoz.
Ez a három arc vagy személy csak látszólag, tevékenységük miatt különböző, valójában ugyanaz az egy istenség, tehát a különböző személyiségük vagy arcuk valójában csak látszat.
Az ortodox katolikus keresztény Szentháromság egészen más, mint a hinduké. Az Atya és a Fiú valóságosan különböző személyek, akik a szeretet által a Szentlélekben teljesen egyek. Tehát valóságosan különböző s nem látszólagosan különböző személyek egységéről beszél. "
Ez aztán valóban hatalmas különbség:D:D Minden vallás az azt megelőző vagy vele párhuzamosan futó hitekből/mitológiákból táplálkozva épült fel, ezen igazából nincs mit vitatni, tény. Ez alól természetesen a kereszténység sem kivétel. És nem, attól még nem lesz alapjaiban más a keresztény szentháromság, mert két személyt rokoni kapcsolatban ábrázolt.:) (Nem mellesleg egyes keresztény irányzatok vagy épp keresztény gyökerű vallások meg nem is úgy értelmezik a szentháromságot, ahogy te leírtad, szóval ebből is világosan látszik, hogy mennyire nem ezek a technikai részletkérdések határozzák meg a fogalmat, illetve annak eredetét.)
A "Szentháromság",NEM három istenség!Aki olyat tanít,az hazudik!
A "Szentháromság",az EGY isten 3 különböző megnyilatkozási formája.NEM ember,és nem lehet emberi fogalmakba zárni.
Más vallások politeizmusa,különböző istenképek panteonba,közösségbe foglalása.A keresztény hit,ettől eltér,bár a"személy"kategória a magyarban(mivel csak emberre értjük a kifejezést)ezt sugallhatja.Ezért,én nem szeretem Isten lényére a "személy"kifejezést használni.
A Biblia írói sem használják ezt a kifejezést Istenre.
Én is bekockáztatom a lepontozást.
A keresztény biblia rengeteget merített pogány vallások ezreiből, de ez mindenhol így történt a gyökérvallásokat kivéve. Amit az emberek láttak, hogy bevált, azt átvették, amiről azt gondolták marhaság, azt eldobták, és helyette más szabályokat fektettek le, ez a vallások fejlődése. :)
16.Hsz!
Én inkább azt gondolom,hogy Isten Lelke nem csupán a keresztényeket vezette igazságra,hanem valamilyen mértékben,a pogányokat is,és így lehetnek párhuzamos felismerések.
17:
Akkor ezért volt ugyanolyan aggresszív a pogányság. :DD
Nem!
Azért jöttek létre különböző vallások,mert különböző emberek különböző önmagukat vetítették az Alkotóra,s a végén nem ismerték fel Fiában az Istent,csak hárman,hisz elhanyagolható mértékben hasonlított istenképükre.
9.Háromság volt!
Olyan volt mint amit most Szentháromságnak nevezel.
Mitől Szentháromság?
Attol,hogy a bibliában nincs benne?
Attol,hogy égy pogány császár akaratából jött létre?
Attol,hogy a biblia befejezése után 300 évre találták fel a pogányok és a megalkuvó kereszténynek nevezett vezetők,hogy imponáljanak a pogány császárnak?
Neked elsőbb a bibliát nélküllöző tantétel,amihez Jézusnak és az apostoloknak nincs közük?
Hol említik az apostolok vagy Jézus,hogy:Atya Isten,Fiú Isten,Szentlélek Isten?
Sehol!
Akkor te miért ámitod az oldalt ugy mint magadat?
Az ilyen félrevezetés közepette,te inted meg a másikat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!