Mivel vagytok képesek bizonyítani istenetek/isteneitek létezését?
Egyre többször jönnek oda hozzám hittérítők az úton (nem, nem csak Jehova tanúi), és próbálnak meg rábeszélni az isteneikben való hitre. Van, hogy belemegyek a játékba, és felteszek nekik pár kérdést, amire persze érdemleges választ nem képesek adni. A kedvencem egy keresztény ember volt, akitől a leggyorsabban eszembe jutó kérdést kérdeztem:
"Mivel bizonyítod istened létezését?"
Erre egy nagyon frappáns válasz:
"Írja a biblia."
Komolyan? Többre nem telik ennyi év után? Ha már valakit ennyire téríteni akarnak, akkor nem lenne szükség minimális érvelési képességekre?
Van, hogy nincs időm, ekkor csak tovább sétálok vagy elmondom, hogy nem érek rá, ilyenkor van, hogy megfogják a kezem, amit nem tudok egy ellökésen kívül máshogy lereagálni, és szitkozódnak, de miért? Miért nem bírják felfogni, hogy nem akar mindenki birka lenni és naphosszat prédikálni a képzeletbeli barátjáról?
Egy bizonyíték kéne, hogy higgyek, de még ezt sem volt képes senki sem megadni.
Isten létezését mindenki csak saját magának tudja bebizonyítani. Bárki bármit mond neked "bizonyítékként" egy alternatív módon is meg lehet ateista szemmel magyarázni.
Pl: Éreztem Isten jelenlétét.
Válasz: Képzelődsz.
De én úgy gondolom, hogy ezt átlagos keresztényként átlagos keresztény módszerekkel nem nagyon lehet, ők legtöbbször tényleg csak hisznek Istenben és nem élték át igazi valóját.
"Bárki bármit mond neked "bizonyítékként" egy alternatív módon is meg lehet ateista szemmel magyarázni."
Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy amit mond, az nem bizonyíték.
Mivel pedig egyetlen bizonyíték sincs, ezért ez NEM BIZONYÍTHATÓ.
Nincs olyan, hogy "számára bizonyíték".
Max. az képzelhető el, hogy a bizonyítékot (amiből NINCSEN többféle, csak egy) esetleg nem tudod hitelesen átadni.
Pl. ha egy isten megjelenik előtted, az bizonyíték.
De másnak ezt már nem tudod átadni, mert előtte nem jelent meg, neked meg nem adott a kezedbe semmi olyat, ami időálló és hiteles, te magad pedig nem vagy sem hiteles, sem bizonyíték ebben a témában.
Ha viszont AZT HISZED, hogy egy istent hallottál, éreztél, megcsapott a szele, beleszólt a sorsodba, stb. stb. - na, ez MIND NEM BIZONYÍTÉK.
Méghozzá azért, mert ezeket más is okozhatta.
Kedves Kérdező, #1 válaszadó vagyok. Kedves vagy és örülök, hogy remélsz és álmodsz, jómagam is kíváncsian várom, sikerül-e valamit alkotni a témában, és mik derülnek ki a jövőben.
Nagyon tetszett, amit a fehér szakállas bácsiról írtál :D Ha jól tudom, még angolul is "he"-vel, vagyis férfi névmással hivatkoznak rá, ami eléggé vicces. De ha sikerül róla kideríteni valamit, biztos, hogy hatalmasabb lesz, mint amit fel lehetne fogni.
Jó lenne, ha tudnám, kitől idézek, de sajnos elfelejtettem: "A hit olyan, mint a hála." Vagy megadatik, vagy nem. Ha t-u-d-o-d, hogy valakinek hálásnak kell lenned, akkor igyekszel a kedvére tenni, viszonozni a szívességet stb. Ez inkább kötelességtudat, és az agyadban történik valami. De ha igazán, szívből hálát érzel, és ez az érzés eltölt belül, az teljesen más. Hát ilyen a hit is. Onnantól, hogy bizonyítékot találnak rá, soha nem lesz már az igazi.
"Pl. ha egy isten megjelenik előtted, az bizonyíték." Ez nem történik meg.
"Ha viszont AZT HISZED, hogy egy istent hallottál, éreztél, megcsapott a szele, beleszólt a sorsodba, stb. stb. - na, ez MIND NEM BIZONYÍTÉK.
Méghozzá azért, mert ezeket más is okozhatta."
Ilyet csak az állít aki nem élte még át Isten esszenciáját. Nem összetéveszthető ha valóban azt élted át. Aki pedig átélte azon az emberen meg is látszik.
"Nem összetéveszthető ha valóban azt élted át."
Ugye te is kettes voltál bioszból?
Másrészt: honnan is tudod, hogy TÉNYLEG azt élted át?
"Ugye te is kettes voltál bioszból? "
Ezt a következtetést meg is tudod magyarázni gondolom.
"honnan is tudod, hogy TÉNYLEG azt élted át?"Ezt nem lehet elmagyarázni, rendelkezz több évtizedes meditációs tapasztalattal és tudni fogod rá a választ, szavak nélkül.
De egyébként felesleges ebbe bárkinek belekötnie.
Mindenki magának tudja csak bebizonyítani, erre kérdőre vonsz engem. Értsd meg amit írok, a magadnak való bebizonyítás nem ezt jelenti.
„Maradj csendben, és tudd: Én vagyok az Isten."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!