Ateisták. Lehet e bizonyitani, hogy egy embernek van lelke, szelleme?
Mindig azzal jösztök, hogy nem lehet bizonyitani Isten létezését. Van e különbség egy élő és egy halott ember közt?
Mivel bizonyítható a lélek?
Először is, definiáljuk a lélek/szellem fogalmat.
Megtennéd?
*jöttök
A halott ember testi funkciói megállnak,teste pedig lebontja magát.
Szerintem van lélek de azt tapasztaltam,hogy pl sok keresztény ember szerint nincs.Vagy ha valamilyen formában létezne is szerintük meghal a testtel együtt...
Ezért nem értem,hogy miért pont ateistáknak címezted a kérdésed:)
Ezt megkérdezhetem tőled kedves kérdező?:)
"Lehet e bizonyitani, hogy egy embernek van lelke, szelleme? ... Mivel bizonyítható a lélek?"
Lehet. Pl. elég jó indikáció lenne, ha az auralátók valóban látnának valamit, DE NEM látnak semmit. Jó indikáció lenne, ha halálkor eltávozva lehetne mérni az elvesző tömeget. DE NEM sikerült tömegcsökkenést mérni. Jó indikáció lenne, ha a halál után meg lehetne idézni az elhunyt ember szellemét. DE EZT SEM LEHET. Szóval számos lehetséges bizonyítási kísérlet sikertelensége miatt azt mondhatjuk, hogy nincs okunk abban hinni, hogy "léleknek" vagy "szellemnek" nevezett dolog létezik.
"Mindig azzal jösztök, hogy nem lehet bizonyitani Isten létezését."
Ez nem igaz. Csupán arról van szó, hogy a hívők nem képesek bizonyítan isten létezését. Mert a bizonyítékok elvileg előállíthatók... pl. reprodukálható csodák. Isten tesz egy sétát lángoló pallosú angyalok kíséretében a Times Square-en... De egyelőre a hívők ezzel adósok. Én nagy érdeklődéssel várom. (JÖSZTÖK????? WTF?)
"Van e különbség egy élő és egy halott ember közt? "
Ennyire ostoba vagy, hogy ezt is ateistáktól kell megkérdezni? :D
OFF
Sorsod Borsod! ingyenes online régió-nyelvtanfolyam. A tanfolyamon szerzett nyelvtudással megértheti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő emberek furcsa szavait amit a mondataikban használnak.
jösztök = jöttök
furik = talicska
levonó = matrica
makuka = napraforgómag
büszke = egres
süsü = kapucni
lecek = lécek
lóca = pad
pad = padlás
terigetés = teregetés
lajbi = kabát
kellesz = kell
kelletett volna = kellett volna
lipityóka = mérleghinta
felvan = ébren van
karaj = kenyérszelet
domó/dumó/pilis = kenyér vége
masina = sparhelt
mákos kürt/diós kürt = mákos bejgli/diós bejgli
hamus = hamutál
máma = ma
faragó = ceruzahegyező
Továbbá jellemző még, hogy az igéket nem úgy használjuk, mint máshol. Példák:
fürdöl = fürdesz
bántol = bántasz
látol = látsz
stb, stb
Ha akarunk, tudunk kivételes helyességgel is magyarul beszélni. A tanfolyam első ingyenes bemutató óráját olvashatták, az érdeklődők küldjék el privátban a címüket, ahová a tananyagot tartalmazó könyveket, munkafüzeteket és a hanganyagokat tartalmazó CD lemezeket, valamint a számlát küldhetem. Köszönöm figyelmüket, a tanfolyam mára véget ért.
:D
Viccet félretéve, a munkám során elég sok emberrel beszélek, az ország minden szegletéből. Amit észrevettem, hogy Budapest és agglomerációja előszeretettel használ névelőket a személyek nevei előtt. Illetve az olyan kérdőmondatokat, amiben az <e> kérdőhang is van, úgy használják, hogy a mondat dallamosságát, ritmusát megtörik vele.
Pl.: Borsod megye: meg tudná-e mondani?
Pest megye: meg-e tudná mondani?
A teljes hasonulást is egyedi módon alkalmazzák, de ez az ország más részére is kiterjed.
Pl.: Borsod megye: ezzel, azzal
Máshol: evvel, avval
Vas megyei emberek rendszeresen zs-sen beszélnek. Illetve ők nem bezárják az ajtót, hanem beteszik :). Náluk nem hűtő, hanem hüttő van. Szabolcs megyeiek nem írogatnak a füzetbe, hanem irosgatnak.
A kérdező meg szerintem Borsod megyei, mint én.
Szeretem a sok nyelvtan-nácit itt az oldalon, akik olyan apró dolgokba kötnek bele, mint a nem kirívóan botrányosan sz@r helyesírás. Teljesen érthető a kérdés, az, hogy tájszót használt, ezért nyilván bitófát érdemelt és karácsonyra kérje a magyar helyesírás könyvét, valamint kérjen bocsánatot a harmadikos nyelvtan tanárnénijétől is. :P Ha ezeket megteszi, egy szebb holnapra ébredünk, a Nap le se megy többet, ahol örök élet van és ingyen sör, szemmel bármit elintézhet az ember, így az utcák tele lesznek hullákkal és terhes nőkkel. Ezen utóbbi összes kijelentésem pedig mind irónia volt. Irónia meg pont olyan ország, mint Dánia. Csak ott irónok élnek.
ON
Ateistaként számomra a lélek a személyiséget jelenti, az pedig az agyban lakozik. Az agyhullámok a tudomány mai állása szerint mérhetőek. Továbbá egyre nagyobb részét térképezik fel az agynak, megállapítva, mely személyiségjegyekért mely agyterületek felelősek.
Köztudott, hogy bizonyos agysérülések, illetve -daganatok különböző személyiségváltozásokat eredményeznek, megjelenésük helyétől függően.
Továbbá édesanyám alzheimeres volt. Ez egy olyan betegség, melynek során fokozatosan pusztulnak el az agysejtek. Sajnos kénytelen voltam végignézni, ahogy intelligens, művelt és szellemes anyám intelligenciája, műveltsége és szellemessége apránként, hétről hétre tűnik el.
sörpocak
A tudata, a gondolkodása, a személyisége.
Ami parancsot ad az agynak.
Aki vagy a testeden kívül.
Köszönöm mindazoknak akik kijavítottak.
(minden elismerésem, ha őket még soha senki (nem):)(sem) kellett kijavítsa)
Az élő és a halott embert csak példának szántam.
"A tudata, a gondolkodása, a személyisége."
Ezek mint agy függők.
Illetve a személyiségünk nagy része 5 éves korunk előtt formálódik meg, de amúgy az egész életünk során.
Az agyunk mindenképp kellenek ehhez, viszont, ha létezik a lélek, akkor az agy sérülése nem ártana meg....hát nem így van.
Viszont, ha azt mondjuk, hogy az agy csak közvetítő, akkor sincs semmi jele kívülről jövő hatásnak, ami befolyással lenne az agyunkra.
Egyszerűen nincs, ami a lélek létezése mellett szólna.
Makoscsiga
Szerinted az ember csak anyagból áll?
Ha nem hallottatok még a lelki és szellemi világról, akkor tényleg hiába nektek az ilyen kérdés. (magas ez nektek)
De szerintem nem akartok róla tudomást venni, mert a gyakorlatban tudjátok, hogy létezik, csak bizonyitani nem sikerült.
sörpocak
számodra a lélekjelenlét egy ismeretlen fogalom.
(szánalmas vagy)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!