Ateisták. Lehet e bizonyitani, hogy egy embernek van lelke, szelleme?
Mindig azzal jösztök, hogy nem lehet bizonyitani Isten létezését. Van e különbség egy élő és egy halott ember közt?
Mivel bizonyítható a lélek?
"Sokan megtapasztalták már a testen kivüli állapotot.
Istenből van. Isten is Lélek, éppen ezért úgy gondolom, hogy a tudomány soha nem fogja tudni bizonyitani."
Volt már olyan is, hogy halála után azt képzelte be a páciens, hogy Németo.-ban torreádort játszik egy bikával, akkor neki milyen lelke lehet? o.o
Figyelj nem mondom, hogy nincs lélek, de legalább valami olyasmivel gyere elő, ami minden emberben közös és mással nem magyarázható csak a lélekkel. Vagy, ha ilyen nem megy, akkor olyat, ami mással csak nehezen magyarázható, az is valami.
Én sem tévesztettem össze a lelket a lelkiismerettel.
Ahogy már írtam, a lélek az aki valójában vagy, a test nélkül. A költők, írók is amikor a lélekről írnak, az emberre gondolnak, de nem a testre.
Minden embernél a lélek a fontosabb a testnél, és nem abban mérhető, hogy mit él át, hanem az aki átélte.
És akkor én is azt kérdem kedves Makoscsiga, hogy a halálod utáni pillanatokban kijelenthetem, hogy nem is léteztél mint karakter, az anyagon kívül.
Az összetett rendszerek sajátossága, hogy az egész több, mint a részek összege. Ha ismered az elektron, neutron és a proton tulajdonságait, abból nem tudod megmondni, hogy milyen lesz annak az anyagnak a tulajdonsága, ami belőlük felépül. Hiába ismered a szén, oxigén és nitrogén tulajdonságait, nem fogod tudni megmondani, hogy a belőlük felépülő molekulának milyen az íze, szaga. hogy egyátalán lesz íze vagy szaga. Ha a molekulát felbontod alkotó atomjaira, akkor már nem fogod érezni az ízét se szagát. Akkor az íz és szag, létezik az atomoktól függetlenül? Mondanád-e, hogy ezek az extra tulajdonságok, ami látszólag elveszik, a vegyület halálával, azok valamiféle lelkek lennének-e? Szerintem nem. Az életre és a személyiségre én úgy tekintek, mint arra a nem várt tulajdonságra, ami a megjelenik a amikor egyszerű dolgok összekapcsolódásával valami bonyolultabb jön létre. És, ennek megfelelően amikor a megszűnik a szerveződése az anyagnak, akkor ez az extra tulajdonság is az enyészeté lesz.
"És akkor én is azt kérdem kedves Makoscsiga, hogy a halálod utáni pillanatokban kijelenthetem, hogy nem is léteztél mint karakter, az anyagon kívül."
De léteztem, miért ne léteztem volna? Az ánizsillat is létezik, amíg az ánizsaldehidet alkotó atomok megfelelően kapcsolódnak egymáshoz. Léteztem, de létezésem a részek összekapcsolódásától függöt, amint megszűnt az rend, megszűnt a rend eredménye is.
"Ha van, akkor lehet bizonyítani. Eddig még senki nem tette meg, úgyhogy valószínűleg nincs".
A fájdalmat lehet bizonyítani?
Itt van a fájdalom leírása:
hu.m.wikipedia.org/wiki/Fájdalom
Lehet :)
Szeretek az ilyen vitákhoz csatlakozni. Mindenesetre amit még hozzáfűznék: az ember halála után nem mondhatod, hogy ő nem is létezett, hiszen "a teste ott fekszik előtted", ott a bizonyíték, hogy létezett, létezik. A személyisége szintén létezett, hiszen vannak erre vonatkozó jelek, emlékek, naplók. Szóval mindenképpen létezett a személy a halála előtt is.
Amúgy szerintem külön olyan, hogy lélek nincs, az agyi reakciók, a hormonok, a környezet, a kiértékelés és a tapasztalat, illetve biztos még rengeteg más tényező is együtt alakítják ki a viselkedést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!