Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mivel vagytok képesek bizonyít...

Mivel vagytok képesek bizonyítani istenetek/isteneitek létezését?

Figyelt kérdés

Egyre többször jönnek oda hozzám hittérítők az úton (nem, nem csak Jehova tanúi), és próbálnak meg rábeszélni az isteneikben való hitre. Van, hogy belemegyek a játékba, és felteszek nekik pár kérdést, amire persze érdemleges választ nem képesek adni. A kedvencem egy keresztény ember volt, akitől a leggyorsabban eszembe jutó kérdést kérdeztem:

"Mivel bizonyítod istened létezését?"

Erre egy nagyon frappáns válasz:

"Írja a biblia."

Komolyan? Többre nem telik ennyi év után? Ha már valakit ennyire téríteni akarnak, akkor nem lenne szükség minimális érvelési képességekre?

Van, hogy nincs időm, ekkor csak tovább sétálok vagy elmondom, hogy nem érek rá, ilyenkor van, hogy megfogják a kezem, amit nem tudok egy ellökésen kívül máshogy lereagálni, és szitkozódnak, de miért? Miért nem bírják felfogni, hogy nem akar mindenki birka lenni és naphosszat prédikálni a képzeletbeli barátjáról?

Egy bizonyíték kéne, hogy higgyek, de még ezt sem volt képes senki sem megadni.

2017. jan. 27. 19:55
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
71%

#9: az ősrobbanásnak nyilván volt egy oka, amit még nem tudunk - de miért lenne ez egy isten?

BIZTOS?

És, ha igen - akkor melyik?

#10: "rengeteg emberi és állati csontváznak, lovak csontvázainak. Amelyek a fáraó hadseregét alkották. S azoknak a harci szekereknek a maradványai amiket akkoriban használtak"

Ez tényleg nagyon jó bizonyíték lenne (persze nem a csodára, csak a pusztulásra, ami lehet mástól is) - csakhogy NINCS OTT.

Nyugodt lehetsz: ott már minden cm-t átnéztek, 100 km-es körzetben. NEM bújik meg ott semmi a föld és a víz alatt... legalábbis ekkora tömegben nem.

2017. jan. 28. 00:19
 12/51 anonim ***** válasza:
33%

Fuss neki mégegyszer :)

Nem az ősrobbanás okát firtattam, hanem az anyag és energia keletkezését. Fizikában olyan sincs, hogy anyag/energia keletkezik a semmiből és olyan sincs, hogy valami anyag/energia kezdet nélkül, örökkön létezik. Így nyílván szükséges egy mindezek felett álló entitás, aki megalkotta a tér-időt és a kozmoszt (ez utóbbit bármi által, egyik tudós ezt, másik azt vallja). Sokan megállnak ennél a deista felfogásnál, mi keresztények tovább megyünk (meg még számos más vallás).

2017. jan. 28. 00:39
 13/51 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Igenis bizonyítékot akarok, nem csak a vélemények érdekeltek, de emellett fenntartom a jogot a megkérdőjelezésre.

A keresztény biblia rengeteg hazugságot tartalmaz, abból történelmet tanulni annyit ér mint biológia könyvből matekot.

Miért épp a keresztény istenben kellene hinnem? Érzek valamit ha rá, Odinra, Baálra, Thorra, Aphroditere vagy Zeuszra gondolok, ugyanezt az érzést érzem egy horrorfilm nézése után, mikor sötétben vagyok, ha elhiszem, hogy Jason ott van a sötétben és machetével akarja levágni a fütyimet, akkor elkezd remegni a lábam, de biztos, hogy nem lesz semmi bajom. Ugyanezt át lehet vezetni bármely istenségre, nem érezni akarom, mert az becsaphat, hanem látni, de legalábbis megbizonyosodni arról, hogy létezik.

A radiohullámokat nem lehet látni, de lehet észlelni, istendetektort még nem láttam.

Azt, hogy nekem kell bizonyítanom a nem létezését nevetségesnek tartom, ha azt mondom a munkáltatónak, hogy van 10 diplomám, 30 év munkatapasztalatom, emellett tökéletes tudással rendelkezem az adott területen, akkor nem neki kell bizonyítania, hogy nincs, és ha nem megy neki, akkor bizonyíték nélkül felvenni. :"D

2017. jan. 28. 00:43
 14/51 anonim ***** válasza:
68%

#12: nem rossz gondolatok.

Az energiamegmaradás az egyik legfontosabb törvényünk.

AZONBAN ez azon alapul, hogy időben a dolgok változatlanok: tehát ma egy kísérlet ugyanúgy működik, mint tegnap.

Ez azonban NEM igaz az ősrobbanás előtti időre! Pontosabban nem igaz a világ fázisátmeneteire.

Dávid Gyula mond erről pár szót - nézd meg.

A lényeg az, hogy ELŐFORDULHATOTT olyan, hogy a világunk (vagy az azt megelőző világ) valahogyan energia nélkül keletkezett.

Hogy hogyan, azt még nem tudjuk.

Nézz utána a kvantumfluktuációnak - ez pl. egy lehetséges megoldás.

Ugyanúgy előfordulhat olyan is, hogy a világunknak van egy megalkotója. De ez lehet élettelen erő is, nem kell egy istennek lennie!

Tehát EZ SEM bizonyíték!

Hozz másikat, ha tudsz. Nem keresek... aki állít, annak a dolga a bizonyítás. Ezen kívül már olvastam eleget, és egyet se találtam idáig.

2017. jan. 28. 01:10
 15/51 anonim ***** válasza:

"ELŐFORDULHATOTT" (bár nem tudom, hogy miért kell hozzászólásban kiabálni), számos bizonyíték nélküli elmélettel dobálóznak némely fizikusok, engedd meg, hogy csak azokat fogadjam el, ami már bizonyított és nem ötletelés szintjén ragadt meg. Tényként közlöd, hogy a jelenlegi axiómák "NEM" (szintén ez a kiabálás...) igazak az ősrobbanás előttre. Ezt a következtetést miből szürted le? Van esetleg *bizonyított* alapja? Vagy netán csak *hiszel* benne? Talán egy újabb vallás van készülőben? :)

Ismerek néhány ősrobbanás elméletet, mind feltételezi, hogy már volt előtte valami.

A másik felhozott elméleted pedig inkább filozófia :) Egyébként a kvantumfizika sem beszél arról, hogy a semmiből hopp anyag és energia képződik. Nem is célja ezekről beszélni, de olvass utánna.

Az hogy kinek kell bizonyítani pedig ne haragudj, de hülyeség. A történelem folyamán, de jelenleg is az emberek többségénél elfogadott Isten vagy bármi istenek létezése, bizony az ősemberek sem voltak ateisták (veheted történelmi *ténynek*). Miért is az általánosan elfogadott tényt kell bizonyítani? A tudományokban nem-e az új elméleteket kell alátámasztani? Persze gondolom, hogy nem tudnád bizonyítani, így kényelmesebb mondanod, bizonyítság a hívők Isten létét...

2017. jan. 28. 10:57
 16/51 anonim válasza:

Ezt bizonyítani nem lehet. Nem is erről szól. Az emberek azért hisznek, hogy valami segítse őket, mert talán nem érzik magukat elég erősnek, talán csak szükségük van valamire, amire mindig számíthatnak. Vagy megörökölték és tovább akarják vinni a vallásukat.

De mivel már a hitből is pénzt akarnak csinálni, ezért van ez a nagy térítgetés. Szerintem.

Ha te nem tudsz hinni, hát ne erőltesd, de mást ne rendíts meg ezért a hitében. Van aki enélkül nem tud lépni egyről a kettőre.

2017. jan. 28. 11:34
 17/51 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Kérdező!

"A keresztény biblia rengeteg hazugságot tartalmaz, abból történelmet tanulni annyit ér mint biológia könyvből matekot."

Még is tanítják az általános iskolákban! De akár érettségin is tétel lehet.

De kérlek írd le milyen hazugságokat tartalmaz a Biblia! Tudod is vagy csak valaki azt mondta neked és te elhitted?

"Miért épp a keresztény istenben kellene hinnem?"

Mert ő az egyetlen Isten aki a saját fiát küldte el azért hogy meghaljon a BŰNÖS emberekért. Nem ártatlanokért adta az életét hanem egyértelműen bűnös emberekért!

De nem kell hinned benne de ha már hiszel ez egy jó kiindulópont lehet. Igen sajnos sokan vannak akik azt mondják hogy kell én is estem ebbe a hibába. Az embert néha elfogja a túlbuzgóság. De ezt talán te is megérted és elnézed a másiknak. Szóval szabad akaratodból döntöd el hogy hogyan döntesz.

"...ha elhiszem, hogy Jason ott van a sötétben és machetével akarja levágni a fütyimet, akkor elkezd remegni a lábam, de biztos, hogy nem lesz semmi bajom."

Nem biztos egyáltalán hogy nem lesz bajod. A stressz hatással van az emberre. És szívrohamot is kaphatsz!

"Ugyanezt át lehet vezetni bármely istenségre, nem érezni akarom, mert az becsaphat, hanem látni, de legalábbis megbizonyosodni arról, hogy létezik.

A radiohullámokat nem lehet látni, de lehet észlelni, istendetektort még nem láttam."

Pedig létezik! Úgy hívják hogy hit! Bizonyosságot akarsz? Búvárkodj! A hely adott az esemény adott! Ez egy fizikai bizonyíték lenne amit láthatsz a saját szemeddel és akár meg is érintheted. Vagy elmehetsz a Sínai-hegyhez is. De a Bibliában olvasható hegyhez menj el amelyikről azt írja a Biblia hogy Arábiában van. (A mai Szaúd-Arábia területén) Ne pedig ahhoz ami Egyiptomban található! Az a turistáknak való nem egy kutatónak!

11-es válaszoló!

"Ez tényleg nagyon jó bizonyíték lenne (persze nem a csodára, csak a pusztulásra, ami lehet mástól is) - csakhogy NINCS OTT."

Köszönöm hogy elismered! De mondjuk én nem is állítottam hogy ott van csak azt hogy ott kell lennie! Szóval az hogy "nincs ott" ami egy kijelentés azt neked kell bizonyítani! Magadnak másoknak, nekem persze nem mert én hiszem hogy ott van! :)

Persze valaki teleszórta a tengerfenéket lovak, emberek és harci szekerek maradványaival. Pl. mitől lehetne? Milyen elméleted van?

"Nyugodt lehetsz: ott már minden cm-t átnéztek, 100 km-es körzetben. NEM bújik meg ott semmi a föld és a víz alatt... legalábbis ekkora tömegben nem."

Tévedésben vagy. Mert nem néztek át! Szerinted ha átnéznék és nem kérdés hogy megtalálnák azt amit a Biblia ír és ezt nyilvánosságra hoznák, szerinted milyen hatással lenne ez a világra. Nem azt mondom hogy mindenki hinne egyből Istenben de hogy hatása lenne az egész világra az biztos. Na de kinek lenne ez az érdeke? Talán neked?

2017. jan. 28. 12:05
 18/51 anonim ***** válasza:
100%

"kiabálni"

Egy kifejezés kiemelése nem kiabálás.

"engedd meg, hogy csak azokat fogadjam el, ami már bizonyított"

Rendben van - de nem árt, ha tisztában vagy a többi elképzeléssel sem.

Isten léte pedig nem bizonyított, így az sem elfogadható. Ezt ugye te is így gondolod?

"Tényként közlöd, hogy a jelenlegi axiómák "NEM" (szintén ez a kiabálás...) igazak az ősrobbanás előttre."

Na, gondoltam, hogy félreérted.

Melyik részét nem értetted? A FÁZISÁTMENET idejére nem igaz az energia MEGMARADÁSA. A többi axióma igaz.

"Ismerek néhány ősrobbanás elméletet, mind feltételezi, hogy már volt előtte valami."

Én is csak ilyet ismerek... mi a gond?

"A másik felhozott elméleted pedig inkább filozófia :)"

Igen, ezek nem elméletek, hanem elképzelések. De azt kérdezted, hogy mi van - nos: ezek az elképzelések vannak.

Majd valamikor bizonyíthatóak/cáfolhatóak lesznek, akkor majd kiderül. Ez tőlünk függ.

Isten léte mikor derül ki, és ez mennyiben függ tőlünk?

"Egyébként a kvantumfizika sem beszél arról, hogy a semmiből hopp anyag és energia képződik."

Mondom: NÉZZ UTÁNA a kvntumfluktuációnak. PONT ERRŐL beszél. Röviden: az energiamegmaradás csak statisztikusan igaz.

"Az hogy kinek kell bizonyítani pedig ne haragudj, de hülyeség."

Mármint TE tartod annak. Akkor te sajnos nem vagy komolyan vehető ember. Ez van...

"A történelem folyamán, de jelenleg is az emberek többségénél elfogadott Isten vagy bármi istenek létezése"

Ez érvelési hiba, nézz utána.

Annak idején pl. Einstein, de Newton, Kepler, stb. is egyedül volt az elméletével - MÉGIS neki volt igaza.

"bizony az ősemberek sem voltak ateisták (veheted történelmi *ténynek*)."

Ez igaz. Mármint az, hogy TÖBBSÉGÜKBEN nem voltak ateisták. Mit is bizonyít ez?

"Miért is az általánosan elfogadott tényt kell bizonyítani?"

Általánosan elfogadott ELKÉPZELÉS. NEM tény!

"A tudományokban nem-e az új elméleteket kell alátámasztani?"

Nem csak azokat. MINDENT alá kell támasztani. Ez azt jelenti, hogy ha egy régi, már bizonyított elméletről derül ki, hogy valahol nem stimmel (teszem azt, pl. nagy sebességeknél, ahol idáig nem vizsgálták) - akkor azt ott ugyanúgy meg kell vizsgálni, mintha új elmélet lenne.

2017. jan. 28. 13:22
 19/51 How Arrow ***** válasza:

"Miért nem bírják felfogni, hogy nem akar mindenki birka lenni és naphosszat prédikálni a képzeletbeli barátjáról?"

Kérdező teljesitetted a próféciát amit ezelőtt 2000 évell mondott egy ember akit keresztre feszitettek a nem birkák.

Luk 10:3 Menjetek el: Íme én elbocsátlak titeket, mint bárányokat a farkasok közé.

Ezek a birkák egy parancsot teljesítenek ami kétezer éves, felfogják ők(nem Jehova tanuit értem ez alatt) de a parancs adólya mély tiszteletet érdemel mivel az igazi BIRKA(bárány) Ő.

A tét az hogy te is megmenekülhess a nagy FARKAS rabságábol és örök életet adhasson a BIRKA.

Hogy én mivel is tudnám bizonyítani Isten létezését az nem fizikai hanem lelki bizonyíték.

A BIRKA beszéde!

Még te is megerőssited tudatlanul, meg sokan mások akik nem hisznek Istenben és gunyolják, hajszál pontosan teljesitik Jézus(BIRKA) beszédét.

2017. jan. 28. 13:28
 20/51 anonim ***** válasza:
100%

" kérlek írd le milyen hazugságokat tartalmaz a Biblia!"

Sok-sok oldalon keresztül taglalják több helyen is. Olvass utána te is, ha idáig még nem tudtál róla!

"Miért épp a keresztény istenben kellene hinnem?"

"Mert ő az egyetlen Isten aki a saját fiát küldte el azért hogy meghaljon a BŰNÖS emberekért."

Mármint ezt mondja a mitológia. Ebben miért is kellene hinni?

"én nem is állítottam hogy ott van csak azt hogy ott kell lennie!"

Tudod, az az egyik legjobban kutatott terület az egész Földön.

"Szóval az hogy "nincs ott" ami egy kijelentés azt neked kell bizonyítani!"

Igaz. Ez nem bizonyíték, csak 99.9%-os valószínűség.

"Magadnak másoknak, nekem persze nem mert én hiszem hogy ott van! :)"

Az a te bajod.

De ugye nem képzeled, hogy ha tényleg lett volna ott egy ilyen gazdag kincsesbánya, azt nem fosztották volna ki egy hónapon belül?

"Persze valaki teleszórta a tengerfenéket lovak, emberek és harci szekerek maradványaival. Pl. mitől lehetne?"

Ha megtalálnánk, elég hamar kiderülne.

"ezt nyilvánosságra hoznák, szerinted milyen hatással lenne ez a világra"

Semmi különös. Mondom, hogy eleve nem lenne bizonyíték, csak egy nagy csatára.

Amúgy Jézus sírját is "megtalálták" már, meg a családja "sírját" is, aztán 2 napos hír lett csak belőle.

2017. jan. 28. 13:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!