Mivel vagytok képesek bizonyítani istenetek/isteneitek létezését?
Egyre többször jönnek oda hozzám hittérítők az úton (nem, nem csak Jehova tanúi), és próbálnak meg rábeszélni az isteneikben való hitre. Van, hogy belemegyek a játékba, és felteszek nekik pár kérdést, amire persze érdemleges választ nem képesek adni. A kedvencem egy keresztény ember volt, akitől a leggyorsabban eszembe jutó kérdést kérdeztem:
"Mivel bizonyítod istened létezését?"
Erre egy nagyon frappáns válasz:
"Írja a biblia."
Komolyan? Többre nem telik ennyi év után? Ha már valakit ennyire téríteni akarnak, akkor nem lenne szükség minimális érvelési képességekre?
Van, hogy nincs időm, ekkor csak tovább sétálok vagy elmondom, hogy nem érek rá, ilyenkor van, hogy megfogják a kezem, amit nem tudok egy ellökésen kívül máshogy lereagálni, és szitkozódnak, de miért? Miért nem bírják felfogni, hogy nem akar mindenki birka lenni és naphosszat prédikálni a képzeletbeli barátjáról?
Egy bizonyíték kéne, hogy higgyek, de még ezt sem volt képes senki sem megadni.
Vidiripi
"Sok-sok oldalon keresztül taglalják több helyen is. Olvass utána te is, ha idáig még nem tudtál róla!"
Meglátásod helyes, nem tudtam róla és most sem tudok róla!
"Mármint ezt mondja a mitológia. Ebben miért is kellene hinni?"
Hinned nem kell benne már korábban is írtam, mit nem lehet ezen megérteni? Nem a mitológia mondja hanem ez van leírva! Ez nem vita tárgya te is elolvashatod. Hogy igaznak tartod vagy sem az egy másik kérdés de ez van leírva mint információ. Most ne vonatkoztass el csak puszta információként kezeld a dolgot. Remélem menni fog! Szerintem nem kérek sokat!
"Tudod, az az egyik legjobban kutatott terület az egész Földön."
Szerintem fogalmad sincs hogy melyik területről van szó!
"Az a te bajod.
De ugye nem képzeled, hogy ha tényleg lett volna ott egy ilyen gazdag kincsesbánya, azt nem fosztották volna ki egy hónapon belül?"
Ő kincsesbánya? Ez nem az Ali baba és a 40 rabló története a mesés kinccsel. Emberi és állati csontvázakról van szó. Ebben mit lehet kifosztani. Valaki gyűjti az emberi lábszárcsontot mert annyira ritka hogy milliókat ér vagy még is mire gondolsz? Nem egy temetkezési területről van szó!
"Ha megtalálnánk, elég hamar kiderülne."
Szétnéztél már ez ügyben?
"Semmi különös. Mondom, hogy eleve nem lenne bizonyíték, csak egy nagy csatára."
Megint összekeversz valamit. Semmiféle csatáról nem volt szó. Hacsak nem szoktak csatázni a tengervízzel.
"Amúgy Jézus sírját is "megtalálták" már, meg a családja "sírját" is, aztán 2 napos hír lett csak belőle."
Ha kimész a temetőbe akkor meglepő módon találhatsz olyat hogy két sírhely és mindkét helyen ugyan az a név szerepel. Akkor egy embert két helyen temettek el?
Jézus feltámadt így maximum egy üres sírt találhattak volna meg!
Általánosan elterjedt, hogy a caps = kiabálás az internet világában, kiemelésre van számos más opció. De mindegy, lépjünk túl rajta.
Feleslegesnek tartom belemenni ezen téma keretein belül a különböző új fizikai elméletek részleteiben. Értem én, hogy mondogatod ezt a kvantum-fluktuációs elméletet, de ehhez is szükség volt természeti törvényekre, amik biztosíthatták a folyamatot. Vagy azok is spontán jöttek létre? Esetleg örökkön léteztek, az idő is egy örök kezdet és vég nélküli dimenzió?
Ha "MINDENT" alá kell támasztani, miért csak a hívőkön kéred számon Isten létének bizonyítását? :) Nekik továbbra is megfelel, hogy Ő a teremtő, "TE" jöttél új elmélettel, hogy bizony spontán keletkezett minden, az anyag, az energia, a természeti törvények, az idő, stb.
"Ha megtalálnánk, elég hamar kiderülne."
A kérdés hogy mi derülne ki?
Minden olyan bizonyíték vagy lelet ami cáfolja azt az elméletet a tudományban ami ugy kezdődik hogy ősrobbanás, azok a bizonyitékok mindig valahogy eltünnek vagy megsemmisülnek vagy kitalált mesékkel dijazzák.
Egyszerü számítás semmiféle bizonyiték nem kell.
Tény- a nap óránként, vagy percenként(pontosan most hirtelen nem tudom) 150 centit zsugorodik veszit az átmérőjéböl.
2milió évvel ezelőtt mekkora volt a nap?
Nem is merek 65milió évet mondani.
Milyen hőmérséklet uralkodott a földön?
A naphoz a legközzelebbi bolygó mit csinált?
Rengeteg olyan adat és tény van a tudományban ami a saját elméletöket lenullázza ha egy kicsit komolyan odafigyelünk és Isten létezését bizonyítja.
De nekem mégse nem ez határozza meg a bizonyságát hanem a hit és tapasztalat.
"Én pedig "Atz" kedves How Arrow, amelyik megtanulna központozást használni és értelmesen, magyarul írni."
Én pedig azt- mielőtt ezt a gyerekes kritikát leírtad ide kikellet volna deritsd mint egy olyan ember aki szereti a tudományt hogy miért is ír helytelenül.
Az is lehet hogy nem magyar anyanyelvü lehet hogy nem is járt magyar iskolába, lehet az is hogy telefonrol ír.
Lehet az is hogy több nyelven beszél és ír és több nyelvet megért.
De rádhagyom neked van igazad.
a bíróságon sem azt kell bizonyítani pl hogy gipsz jakab nem ölte meg gipsz jakabnét, azt kell bizonyítani gipsz jakab ölte meg gipsz jakabnét
senkinek nem sikerült bizonyítania mert ami nincs azt nem lehet
kedves kérdező abszolút megértelek, felénk is rengeteg az agresszív valamint zaklató térítő főleg jehovák
azt képzelik joguk van verni az ajtómat mert a téveszméjük szerint kötelességük zaklatni a normális vallásmentes embereket, leveleket dobál be a postaládámba (ki van ír5va rá hogy reklámanyagokat nem kérek, köszönöm)
legalább van min burgonyát hámoznom így nem kell összekennem a tálcát
volt amelyiket leültettem a nappaliba de elfutott szegény amikor körülnézett :)
lehet nem tetszett neki nagyapa képe, pedig nagyon fess legény volt, sajnos rajtam nem áll olyan jól az egyenruhája, pedig a hugo boss tervezte anno
17-es:
"Még is tanítják az általános iskolákban! De akár érettségin is tétel lehet."
Igen, mivel az emberiség történelmét nagy mértékben meghatározták a biblia miatt elkövetett értelmetlen háborúk.
"De kérlek írd le milyen hazugságokat tartalmaz a Biblia!"
Mondhatnám a 40 napos esőt, ami az EGÉSZ FÖLDET elárasztotta, vagy azt a pici bárkát, ami a világ ÖSSZES ÁLLATÁBÓL egy párt elbírt, de talán "a Föld kb. 10.000 éves" elmélet is hazugságnak mondható.
Van itt egy pár ellentmondás is, ha érdekel:
:)
"Mert ő az egyetlen Isten aki a saját fiát küldte el azért hogy meghaljon a BŰNÖS emberekért. Nem ártatlanokért adta az életét hanem egyértelműen bűnös emberekért!"
Persze, ha lehet hinni a bibliának. Kifogtál egy olyan pontot, amiről nincs információm, hogy honnan eredhet, de ismerek nem egy olyan történetet pogány vallásoktól a biblia előtti időkből, amely a következőket állítja:
Istennek vagy egy fia,
A fiú egy emberi nőtől származik,
A vizet borrá változtatta,
A halottat visszahozta az élők közé,
Egy vak embernek látást adott,
Azt mondta, hogy hívői istenhez kerülnek haláluk után, ahol minden csupa jó, a csúnya, gonosz istentelenek pedig lemennek és szado-mazoznak egyet az adott vallás ördögével, ez bizonyára egy teljesen véletlen dolog.
"A stressz hatással van az emberre. És szívrohamot is kaphatsz!"
Ezzel azt akarod mondani, hogy istentől szívrohamot kaphatok? :( Komolyra fordítva... nem, nem kaphatok szívrohamot, mert tudom, hogy nincs ott, nem fogyasztottam drogot a horrorfilm közben, hogy megrendüljön a valóságérzetem.
"Pedig létezik! Úgy hívják hogy hit!"
Hittem már jó pár istenben, mindegyiknél ugyanazt éreztem: bizonytalanságot, reménytelenséggel telt remény keresést, csalódottságot a végén.
19-es:
Szóval egy 2000 éve kiadott parancs teljesítéséből kell, hogy álljon az életem?
A farkas sosem volt rab, a farkas nem alázkodik meg, mint ahogy a birka teszi, a farkas vadászik, csapatot keres, túlél, a birka béget, és néz ki a fejéből, majd a farkas szépen megeszi.
Nem ismerek olyan szót, hogy "adólya".
27-es:
Ezen elmosolyodtam. :)
Vidiripi
"Igen, mivel az emberiség történelmét nagy mértékben meghatározták a biblia miatt elkövetett értelmetlen háborúk."
Na ez új én ilyesmit nem tanultam. Kifejtenéd hogy miről van szó?
"Mondhatnám a 40 napos esőt, ami az EGÉSZ FÖLDET elárasztotta, vagy azt a pici bárkát, ami a világ ÖSSZES ÁLLATÁBÓL egy párt elbírt, de talán "a Föld kb. 10.000 éves" elmélet is hazugságnak mondható."
Nem a Föld 10000 éves történetéről van szó hanem az emberiségéről. Igen 40 napos eső tudod valamikor azt is hitték hogy nem lehetséges repülni. A világ összes állata, ez a kiemelésed elárulja hogy valójában fogalmad sincs hogy mi is áll abban a történetben.
"Kifogtál egy olyan pontot, amiről nincs információm, hogy honnan eredhet, de ismerek nem egy olyan történetet pogány vallásoktól a biblia előtti időkből, amely a következőket állítja"
Nem fogtam ki, mert ezt tudom és ismerem ez egy tény. Nem vaktában vagy találomra írtam ezt hanem azért mert tudom. Ugyan akkor nincs másik olyan Isten aki ekkora hatással lenne a világra mint ő. A Bibliában leírt történeteket egy bizonyos pontig le lehet ellenőrizni hogy valóban úgy van e. S igen úgy van! S értelem szerűen elérkezhetünk egy olyan ponthoz ahol már kell a hit!
"Ezzel azt akarod mondani, hogy istentől szívrohamot kaphatok?"
Ha neked a stressz az istened akkor igen, azt fogsz kapni!
"Hittem már jó pár istenben, mindegyiknél ugyanazt éreztem: bizonytalanságot, reménytelenséggel telt remény keresést, csalódottságot a végén."
Hát ez szomorú. Akarsz róla részletesen beszélni?
"Persze, ha lehet hinni a bibliának."
A Biblia, nagybetűvel írják. Magyar nyelvtan. Egyébként meg már leírtam neked egy párszor hogy te döntöd el hogy elhiszed vagy sem.
De egy dolgot magyarázz meg. Ha nem hiszel benne akkor miért nem értelmesebb dolgokra fordítasz időt. Miért pazarlod az idődet olyasmire amiben úgy sem hiszel. Számomra ez teljesen érthetetlen és logikátlan.
ez a kedvenc tévhitem
"Igen 40 napos eső tudod valamikor azt is hitték hogy nem lehetséges repülni"
ez tök hihető egyébként hogy 40 napig esik ezzel nincs is baj bár igen valószínűtlen de lehetséges
viszont az özönvíz nevetséges, hol van most az a víz?
olvastam a mesét a bibliádba hogy elárasztotta az egész földet, csak megsúgom neked hogyha elolvadna az összes glecser, jégsapka, minden ami h2o akkor sem terítene be több földterületet mint a jelenlegi szárazföld kb 40-45%a
nem én mondom hanem nálam sokkal okosabb emberek akiknek ez a foglalkozása, hivatása
nincs ennyi víz a bolygón ezzel nem lehet vitába szállni ez tény, számolni csak tudsz
""Igen, mivel az emberiség történelmét nagy mértékben meghatározták a biblia miatt elkövetett értelmetlen háborúk."
Na ez új én ilyesmit nem tanultam. Kifejtenéd hogy miről van szó?"
melyikről nem hallottál? amikor a keresztények üldöztek mindenkit aki nem keresztény? vagy esetleg nem vagy tisztában a Magyar történelemmel?
vikingek, maják, inkák, indiánok, folytassam? hol vannak?
ja hogy kereszténnyé verték őket a hódítók vagy kivégezték őket a keresztény vallás befogadása érdekében
gondolj bele a fanatizmusod félretéve ha nincsenek keresztények nincs boszorkányüldözés és nincs sötét középkor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!