Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Adventisták, ti azért tartózko...

Adventisták, ti azért tartózkodtok a húsevéstől, mert egészségtelen, és a testünk a szent szellem temploma?

Figyelt kérdés

1Kor 6,19

Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?

Kérlek titeket csak az adventisták válaszát várom, nem azért tettem fel a kérdést, hogy bárki is a hitüket kritizálja. Köszönöm.

2017. jan. 4. 23:18
1 2 3 4 5 6 7
 21/69 A kérdező kommentje:
Köszönöm Péter az ajánlást! Megkérdezhetem, hogy ha már említetted az előnyöket amiket magadon tapasztalsz, melyek ezek?
2017. jan. 6. 11:30
 22/69 anonim ***** válasza:

Szia!

Egészség, vitalitás, életöröm, jobb az emésztésem (korábban voltak vele problémáim)...stb.

Üdv. Péter

2017. jan. 6. 12:46
 23/69 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Azért kérdeztem, mert bár nem tudom a pontos korodat, de 25 éve nagyjából a kamaszkor végénél járhattál, ami után nekem is hasonló javulás jelentkezett hangulatban, felfogásban. Egy kamasz magába zárkózott, ami az esetedben kilendített a vallási váltás, a közösség váltás is egyben. Gondolom a táplálkozásodban nem csak a hús mentesség jelentett változást, hiszen több ponton is figyeltél a táplálkozásodra. Nem kötekedni akarok, sőt nem is akarom, hogy fárazd magad a válasszal inkább csak hangosan gondolkodtam. Bocsánat. Nem vagyok teljesen szkeptikus de bárkivel bármilyen életmódváltásról beszélgettem, mindenki javulásról számolt be, legyen az vegetáriánus, paleós, ami merőben az ellenkezője egymásnak,vagy akár csak egy megnövelt folyadék beviteli diéta esetében is. És sok esetben szinte csoda minőségű változásról lehet hallani,180 fokos fordulattal. És ez bármilyen változás esetén tömeges bizonyságok vannak erről. Szakértőkkel, megtapasztalókkal. Azért az valóban furcsállom, hogy a paleós diéta, életmód lényegesen nagyobb egészségügyi javulást okoz, mint önmagában a vegetáriánizmus.
2017. jan. 6. 16:24
 24/69 anonim ***** válasza:

Adventista voltam, és én azt láttam, hogy Ellen White tanácsára próbálnak vegánok lenni (elsősorban, "aki nem lesz vegán, nem üdvözül"). Van egy olyan is bennük, hogy aki vegán az szentebb már, mint a húsevő társaik. (lsd. még kávé, tea, cigi, alkohol) elhagyása. Szóval ez hitkérdés, talána hitelveikben is benne van. A Biblia mellett inkábbmérvadóbb az Ellen White teológia (+magasabb rendű sok esetben a kézikönyvük, Lelkészük véleménye is). A Biblia ugyanis nem tiltja a húsevést, rádásul az Űjszövetségben látható, hogy már disznóhús is ehető. Persze bonyolult teológiákkal, féligékkel be lehet bizonyítani az ellenkezőjét, de sok értelme nincs. Viszont Pál Római levele alapján nem lehet kárhoztatni azt, aki hitből, Istenért nem eszik húst, és egyetértek azzal is, hogy pl. a disznóhús nem túl egészséges, és a mértéktelen húsevés betegségekhez vezet. De bizonyos mennyiségű húsra szükségünk van, ráadásul a szójafehérje nem túl egészséges.

És érdemes azt is megfontolni, hogy jó dolog-e ilyennel foglalkozni, hogy Istenért nem eszünk húst. Vajon számít-e nála? Inkább a cselekvő szeretet, ai tetszik Istennek. Pl. ha azért nem eszem húst, hogy megvonva a magam szája elől, a rászorulónak adjam, mert Ő húst kíván, én meg elvagyok anélkül is egy ideig.

2017. jan. 7. 10:03
 25/69 anonim ***** válasza:
Egy vegán nyilván pozitívan fog nyilatkozni erről, különben ellentmondásba kerülne. Alaposan utána lehet nézni ennek. Ráadásul a vegán életmód nem pénztárca kímélő,a szegény hívő egye azt, amit az Úr elébe ad
2017. jan. 7. 10:05
 26/69 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Az adventisták jelentős része is fogyaszt húst! Ráadásul a vegán életmód a ma elérhető legolcsóbb életmód!

Üdv. Péter

2017. jan. 7. 13:10
 27/69 anonim ***** válasza:

Kerves 24.Hsz!

Én is találkoztam olyan adventistával,aki az életszentség,és a húsevés közt egyenes összefüggést gondolt.Mivel ismertem ezeket a"szenteket"rettegtem egy olyan"szentségtől"és az sokáig visszatartott a vegetariánus életmódtól.(Nagyon nem szerettem volna hasonló"szent"lenni!)

Most,kizárólag egészségem megőrzése miatt döntöttem a hús kiszorításáról étrendemből.

A hús elhagyása az adventistáknál NEM hitelvi kérdés.Nincs ilyen szabály semmilyen általánosan elfogadott dokumentumukban.

2017. jan. 7. 17:53
 28/69 A kérdező kommentje:
Nem hitelvi, mégis valahogy nem vagytok restek minél előbb tudomásra hozni az éden kertjét és a vízözönt.
2017. jan. 7. 18:17
 29/69 A kérdező kommentje:

Jézus valahogy mást tanított, mint magunkra figyelni, és az egészségünket szemünk előtt tartsuk. Jézus szerint nem az a cél, hogy az életünket akár csak egy perccel is meghosszabbítsuk. Milyen Isten hit az, amikor egy gyülekezet azt hirdeti, hogy az életünk saját magunktól függ, és attól, hogy mit eszünk? Engem minden kifogás, magyarázat mellett ez zavar. Nem zavar a vegetarianizmus, ahogy egyik diéta sem. De az, hogy ezt egy vallás gyakorolja, így ilyen formán Isten nevében, hiszen egy gyülekezetnek Jézus hirdetését kellene végeznie, és nem a saját egészségét saját erejéből megőriznie. Néhány hely, ami szembetűnően ellene megy egy gyülekezet gasztronómiai tanításaival:

Mt 10,39

A ki megtalálja az ő életét, elveszti azt; és a ki elveszti az ő életét én érettem, megtalálja azt.

1Kor 10,25

Mindent, a mit a mészárszékben árulnak, megegyetek, semmit sem tudakozódván a lelkiismeret miatt.

Mk 7,15

Nincs semmi az emberen kívülvaló, a mi bemenvén ő belé, megfertőztethetné őt; hanem a mik belőle jőnek ki, azok fertőztetik meg az embert.

Mt 6,27

Kicsoda pedig az közületek, a ki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy araszszal?

Ellenben nem találtam olyat, ami Jézus tanítása lenne, és arról tanítana, hogy figyeljünk a táplálékra, őrizzük a testi egészségünket, és vigyázzunk magunkra.

Nekem ez lett a véleményem erről.

2017. jan. 7. 18:57
 30/69 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,a 29.Hsz-ra!

Jézus tevékenykédésének egyik legfontosabb része volt betegek meggyógyítása,halottak feltámasztása.

Mivel tevékenysége,szinte kizárólag zsidók,és samaritánusok közt történt,ahol tiszta étkezés,és többnyire egészséges táplálkozás volt,ezért nem volt szükséges ezekről tanítania.

2017. jan. 8. 02:27
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!