Adventisták, ti azért tartózkodtok a húsevéstől, mert egészségtelen, és a testünk a szent szellem temploma?
1Kor 6,19
Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?
Kérlek titeket csak az adventisták válaszát várom, nem azért tettem fel a kérdést, hogy bárki is a hitüket kritizálja. Köszönöm.
Nem vagyok adventista, de majdnem az osszes kollegam az, mert az adventista egyhaz mukodteti a munkahelyemet.
Mindegyikuk eszik hust, csak disznot nem esznek, mert Mozes konyveben a diszno (es meg par egyeb allat) tiltott.
Az adventisták számottevő része vegetariánus.
A művelt vegetariánus adventisták,egészségi okokból nem esznek húst,és nem hitelvi alapon.
A ma elérhető húsok,szinte kivétel nélkül telítettek hormonokkal,amelyekkel az állatok,a normálisnak fele ideje alatti felnövését éri el.Szintén alapvetően fontos a nagy létszámban tartott állatok antibiotikumokkal való kezelése,a betegségek gyors terjedése megelőzésére,valamint tartósítószerek befecskendezése a leölt állatok húsába.
Az állatok leölésekor,azok halálfélelmet éreznek,ami olyan hormonok felszabadulását okozzák,melyek az emberre is hatnak.A húsevők halálfélelmet esznek,amelyet erős fűszerekkel kell elfedni,amelyek szintén károsak lehetnek.
A növényvédelem mérgei is koncentrált mennyiségben megtalálhatók, a leölt állatokban.
A Biblia tanúsága szerint,Isten,csak a vízözön után engedte meg a húsfogyasztást,s ezzel összefüggésben az emberek élethossza is korlátozódott.
Jézus evett a húsvéti bárányból,és többször-még feltámadása után is-evett halat.Sehol nem tanított a húsevés ellen,de korunkra a hús,temérdek káros anyagot tartalmaz.Jobb kerülni!
Szia!
Sajnos a kritika elkerülhetetlen lesz, sokan fogják tudni megállni, hogy ne kritizálják a hitünket különböző kiragadott biblia igék alapján.
Az a helyzet, hogy ahány adventistát megkérdezel, valószínűleg annyi féle választ fogsz kapni. Ennek oka egyszerű: az egyház hitelvei nem tiltják a tiszta állatok húsának fogyasztását, csupán a tisztátalan állatok fogyasztását.
Jómagam református körből kerültem ide több mint 25 évvel ezelőtt. Már azelőtt a vegetáriánus étrendre tértem át, mielőtt az egyház tagja lettem volna. Számomra nem a hitelvek voltak a mérvadóak ebben a kérdésben, hanem a Biblia tanítása. A Szentírás ugyanis arról ír, hogy a Teremtéskor Isten meghatározta az ember étrendjét: "Majd ezt mondta Isten: Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek!" (1Móz. 1:29) Az Özönvíz után az Isten megengedte a tiszta állatok fogyasztását, de én azt gondolom, hogy akinek van rá lehetősége érdemes visszatérni az eredeti táplálékhoz, hiszen az újjáteremtett Földön sem fogunk állatokat fogyasztani.
Természetesen lesz olyan adventista, aki a te általad idézett igét fogja megjelölni, mint okot. Mindenkinek egyéni meggyőződése van ebben a tekintetben. Ettől vagyunk sokszínűek, és ebből látszik az egyházunk mozgalmi jellege. Az egyház ugyanis sokféle felekezetű és hátterű ember közösségéből született és mind a mai napig őrzi ezt a sokszínűségét. A 28 hitelvünk mellett mindenki szabadon gondolkodhat, egyéni Bibliakutatás és Istennel szerzett tapasztalatok által alakíthatja ki saját nézeteit és életszemléletét.
Üdv. Péter
Péter!
Elgondolkodtatott, amit írtál. Ezek szerint ti gombát, banánt, mag nélküli szőlőt sem esztek?
Kedves Andizsuzsi!
Jogos a kérdés, az eredeti banánnak volt magja, és sajnos a tripolid banán nem tartalmaz magot, de magas tápértéke miatt érdemes fogyasztani.
Én nagyon szeretem a szőlőt és a magját is szét szoktam rágni, a mag nélküli szőlő megint egy emberi találmány, ha megkínálnak vele azért nem szoktam visszautasítani! :-)
A gomba sem főételem, de ha megkínálnak vele azt sem szoktam visszautasítani. :-)
Ezek az elvek is igazak az életemben: "Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de nem minden épít." (1Kor 10,23) "Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok!" (1Thess 5,21) :-)
Üdv. Péter
Kedves kettes válaszoló!
Úgy gondolom, hogy választ kaptam a kérdésemre, mert elvben nincs ilyen összefüggés, hogy a szent szellem temploma miatt ne ennétek húst. Ha jól értelmezem, hiszen Te magad is azt mondtad, hogy a művelt vegetáriánus adventisták nem hitelvi szempontok miatt vegetáriánusok.
Így a megkapott válasz után, szeretnék beszélni erről a témáról, mert érdekel. Elöljáróban le szeretném szögezni, hogy semmi esetre nem akarok a húsevés mellett kardoskodni, mert magam sem vagyok oda a húst-hússal zabálástól.
Viszont megragadott egy mondatod, ami szerintem nagyon érdekes (több is, de egy nagyon):
"A Biblia tanúsága szerint,Isten,csak a vízözön után engedte meg a húsfogyasztást,s ezzel összefüggésben az emberek élethossza is korlátozódott. "
Ez a meghatározás számomra felvet két kérdést Feléd, ha megengeded:
1. Ha a rövidebb életkor a vízözön után a húsevéssel is magyarázható szerinted, akkor Isten mérgezné az embert?
2. A vízözön előtt 500-1000 évet éltek az emberek, míg a vízözön után rohamosan csökkent ez az életkor a maihoz hasonló szintre. De aki ma nem eszik húst, nem él tovább, mint az a kontroll csoport, akik sportos, egészséges életmódot folytat, de nem vegetáriánus. Ebből kiindulva viszont hibásnak vélem ezt a megállapításodat, hogy ezzel összefüggésbe lehetne hozni a rövidebb élethosszt. Ez egy szélsőséges álláspont védelmi túlzás volt a részedről ez a vízözön utáni húsevés, kontra élethossz rövidülés, vagy valóban így gondolod?
Sok írni valóm lenne a válaszoddal kapcsolatban, de nem szeretnék rádönteni sok kérdést, ezért csak ezt hoztam fel. Köszönöm esetleges további válaszodat, észrevételedet.
Kedves Kérdező!
2.A vegetariánus étrend feltétlen,az élet minőségét javítja,de az,generációkon keresztül még nyilvánvalóbb.Azok a népek,amelyek-vagy a környezeti adottságok,vagy filozófiájuk miatt-nem esznek húst,vagy igen ritkán,az élethosszuk jelentősen nagyobb,és sok betegség alig,vagy egyáltalán nem fordul elő köztük.
Ilyenek a"hunzik"bizonyos japán népcsoportok,és pl.a Loma Lindán(Dél-Kalifernia) élő több generáció óta vegán adventisták.
1.Isten mérgezte Nóé után az embereket?
Nem.
Isten nem parancsolta meg az élőlények leölését,és felfalását,csupán megengedte a már élő gyakorlatot,és szabályozta azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!