Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Adventisták, ti azért tartózko...

Adventisták, ti azért tartózkodtok a húsevéstől, mert egészségtelen, és a testünk a szent szellem temploma?

Figyelt kérdés

1Kor 6,19

Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?

Kérlek titeket csak az adventisták válaszát várom, nem azért tettem fel a kérdést, hogy bárki is a hitüket kritizálja. Köszönöm.

2017. jan. 4. 23:18
1 2 3 4 5 6 7
 11/69 anonim ***** válasza:

Érdekes összehasonlítni a növényevő állatok,és a ragadozó állatok teljesítményét!

Ha egy növényevő állat,mint pl.az elefánt elkezd futni-pl. egy megriasztott csordában,-akár 24 óráig is megállás nélkül fut,irgalmatlanul nagy tömegével.

Ha egy éhes oroszlán megtámad egy gazellát,a gazellának,csak az első 100 métert kell megnyernie,mert attól az oroszlán úgy kifárad,hogy órákig kell heverésznie,hogy megint sprinteljen egy áldozat után.

A ragadozó állatok általános jellemzője ez a jelenség.

2017. jan. 5. 22:03
 12/69 A kérdező kommentje:
Barátom! Ne keverjünk bele ilyen dolgokat, légyszíves. Az oroszlán alapvetően egy lusta állat, órákig mozdulatlanul heverészik, mivel a hús, mint táplálék napokig jóllakottá teszi. Ellenben a növényevő állatokat, akik egész nap esznek. Ezt olyan ésszerűtlen belemagyarázásnak gondolom, ami ráadásul nem is a kérdéshez tartozik. De ha bele is akarnál menni, vizsgálandó lenne sokkal inkább a vegetáriánus ember és nem vegetáriánus ember közötti fizikai és szellemi összehasonlítás. És most nem egy-egy példaként, hanem összességébe. Ahogy már említettem a vegán életmódú ember élethosszát és a nem vegetáriánus, de amúgy egészséges életmódot folytató ember élethosszát vizsgálandó hasonlóságot. De ide sorolható az olimpikonokat, akik több, mint 90%-ban húst fogyasztók, és van vegetáriánus élsportoló is. Nincs különbség a teljesítményben. Illetve az egyikkel és a másikkal, mint életmóddal is ugyan azt a teljesítményt el lehet érni.
2017. jan. 5. 22:21
 13/69 A kérdező kommentje:

"Isten nem parancsolta meg az élőlények leölését,és felfalását,csupán megengedte a már élő gyakorlatot,és szabályozta azt."

Ennek ellent mond az általa alkotott áldozati rendszer és a Pászka vacsora, mint állati hús kötelező fogyasztása.

2017. jan. 5. 22:24
 14/69 A kérdező kommentje:
A hunzák néppel kapcsolatban való igaz, vegetáriánusok, és hosszú életet élnek, nem ismertek a civilizációs betegségek, és erős a szervezetük. De ez csupán reklámanyagnak lenne kiváló a vegetáriánus életmódhoz, mivel nem tartalmazza azt az információt, hogy önellátóak, vegyszermentes mind az ivóvízük, a táplálékuk, egész nap kint töltik az idejüket a szabadban, egész életüket nem az íróasztal mellett és a gépkocsiban, hanem a munkában, testmozgásban töltik, olyan vidéken és levegőben, ami itt Európában nincs is. Ilyen megközelítésben egyáltalán nem bizonyított, sőt eltörpül az az információ, hogy vegetáriánusságuk miatt ilyen hosszú és erős élethosszuk van. Ez akkor lenne információ, ha lenne egy kontroll csoport ugyan ilyen mindennapokban és ugyan ilyen környezetben, de húsevőként, és azok legalább átlag 5-10 évvel élnének kevesebb ideig. De természetesen ilyen nincs. Jelenleg tudományos megközelítéssel nem bizonyítható a vegetáriánus életmód előnyei, csak hasonló kissé hézagos információk alapján, melyet felületesen hallgatva vagy olvasva lehetnek meggyőzőek. Bocsánat a nyersességemért, csak próbáltam tárgyilagos lenni, az udvarias és átgondolt fogalmazáshoz most sem az idő, sem a telefonon való pötyögés nem volt alkalmatos. Elnézést érte.
2017. jan. 5. 22:42
 15/69 A kérdező kommentje:
Utána néztem a világ 5 leghosszabb életet élő nepcsoportnak, és kivétel nélkül önellátó, a világtól elzárt területű, hihetetlen természetben, hegyek között élő népekről van szó. Szó nincs közvetlen kapcsolat vegetáriánus és hosszú élet közvetlen kapcsolatáról. Illetve laikusként egy ok-okozatot esetleg fel lehet hozni. Egy nép, ha az állattartás esetén mit csinál? Az állatot kihajtja, és az állat zabál. Majd behajtja. És a nép állatot eszik, mely bőséges energiaforrás, így mint a már említett oroszlán ellustul. Így az életmódja teljesen más lesz, mint annak, akinek szántani, vetni, kapálni, aratni, raktározni, feldolgozni kell a növényi eledelt. A mozgás és az életmód bizonyítottan összefügg az élet minőséggel.De ez nem közvetlen ok, hanem közvetett, és csak népre igaz, európaira például nem, mert azzal, hogy megválogatom, hogy mi van a tányéron, még nem változik az életmódom, a mindennapi mozgásom és a környezetem sem. Hiszen vásárolom az ételt, nem vagyok önellátó, csak legfeljebb nagyon kis százalékban.
2017. jan. 5. 22:58
 16/69 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Bizonyára elkerülte a figyelmedet a hunzák után,két európaihoz hasonló civilizációban élő népcsoport példája,a loma lindai,és japán adventisták kiugróan magas átlagéletkora.(A japán adventisták,a XX.sz.eleje óta vegetariánusok,éltérően más nemzetek adventistáitól.)

Ezek a népcsoportok nem csupán élethosszukban térnek el a közvetlen környezetüktől,hanem életminőségükben is,ugyanis számos népbetegségtől vagy mentesek,vagy kevésbé súlytja öket.(Némely betegségben szenvedő ember életminősége alig nevezhető életnek.)

Sok ilyen emberrel találkozom munkám révén(ezermester vagyok itt),és tapasztalom,hogy 90 év felett sportolnak,vezetnek rendszeresen,és szellemi frissességük is meglepő,koruk ellenére.

Én,nem vagyok teljesen vegetariánus,és csak mostanában kezdtem hanyagolni a húsfogyasztást,mivel református gyülekezetem több,mint 20 %-a rákos daganattól szenved.

2017. jan. 6. 00:02
 17/69 A kérdező kommentje:

Nézd, ezt a filozófiát lehet hallani, olvasni pl paleós hittan órán. Egy paleós a környezetében elő emberekhez képest 20-30 évvel tovább él. És nem hazudnak, a saját bőrömön tudom. De miért? A civilizált társadalom fehér liszt és cukor alapú táplálkozást folytat. Cukorbetegek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, rákossak. És a 70 éves bácsika bottal, emésztési problémákkal, cukorbetegséggel áttér a paleos táplálkozásra, egy hónap után már nem lövi magát, három hónap után nincs csillag a laboreredményében, és fél év után megszűnnek az ízületi fájdalmai, és eldobja a botot. Ez nem promóciós anyag a részemről, hanem tudom, hogy így van. És mi a paleós étrend piramisának teteje, a fő eledel? A hús. De miért? Mert nem a hús fogyasztása mérgező önmagában, hanem az a fajta életmód és egyoldalú táplálkozás, ami mellette van.

Az általad adventista csoportokkal alapvetően az a problémám, hogy nem készült semmiféle független tanulmány vagy vizsgálat az információ hitelességéről. Egy vallási csoport kiemelése mindig a csoporton belül történik meg. Magyarán messziről jött ember azt mond, amit akar. Én azt látom, amit Magyarországon látok. Ha szembe állítok egy paleós embert, mert ismerek ilyet, és egy vegetáriánust, sőt legyen grátiszba adventista, mert ilyet is ismerek, sem egészségben sem fittségben nincs különbség. A titok az egyoldalú táplálkozás elhagyása, és az egészséges mozgás odafigyelése. De a példáddal kapcsolatban az is probléma, hogy erősen információ hiányos. A kontroll csoport, tehát azok, akik velük együtt élnek, és nem vegetáriánus adventisták, azok pontosan mit esznek, és milyen életmódot folytatnak. Az adventisták ezzel szemben túl azon, hogy elhagyták a hús evést, pontosan mi változott az életmódjukban és a táplálkozásukban? Érted, hogy ezzel kapcsolatban mi a problémám? Én nem hasalok el egy reklám anyag hallatán, mert tudom, hogy a háttérben információk hada van eltusolva, és csak az van kiemelve, amire a figyelmet rá akarjuk irányítani. Ezt hívják az információ csúsztatásának.

Sajnálom, hogy a kérdésemre nem reagáltál, ami a vízözönnel kapcsolatos. Mert ha ennyire a húsevést akarod a rövidebb élethez adni, akkor isten az embernek rosszat akarna, hiszen az áldozati rendszer a húsevést forszírozta, a Pászka vacsora menüje a hús. Illést mérgezte, mikor a madárral húst vitetett és nem datolyát, Jézus nem fügét, hanem húst adott a sokaságnak.

2017. jan. 6. 05:09
 18/69 A kérdező kommentje:
Az a legnagyobb gondom hogy forszírozzátok a vallástalanságot, másfelől valahogy mindig sikerül belekevernetek. Azt mondjátok, hogy a vegyszerezett hús a gond, de a háztáji csirkét amely zöldet és kukorica darát evett sem tartjátok jónak. De ezzel szemben isten húsfigyasztással kapcdolatos dolgait nem tartjátok rossznak. Vegyszerezett a mai hús, de a növény amit a boltban vesztek permetezett és génkezelt. Erre azt mondjátok hogy termelőtől vásároltok. De a háztáji mégis rossz, önmagában a hús miatt. A vegyszert tartjátok rossznak meg az antibiotikumot de mégsem a tiszta hús mellett kardoskodtok, hanem mégis a reklám anyagban a hús az ellenség,amit isten sem tartott rossznak.
2017. jan. 6. 05:16
 19/69 Andizsuzsi ***** válasza:

"tegnap 22:03"

Ereszd össze Usain Bolt-ot és Mo Farah-t és ugyan ezt fogod kapni. Mindketten esznek húst. És persze vannak kiváló sportolók húsmentes étrenden is.

2017. jan. 6. 08:37
 20/69 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Olyan dolgokat kérsz számon rajtunk, ami igazából szakmai kérdés, és én a magam részéről ezekbe nem szívesen mennék bele, tekintettel arra, hogy nem vagyok élelmiszer-ipari mérnök. Azonban van két nagyon kedves adventista házaspár, akik végzettségükre nézve azok, így ezeket a kérdéseket érdemes lenne velük megvitatnod.

Az egyik igen ismert: Tóth Gábor és Melitta, akiket elérsz ezen a Honlapon: [link] itt tudsz kérdezni is tőlük, sőt ezekre a kérdésekre nézve biztosan találsz Gábor publikációiban választ.

A másik Csengei Károly és Zsuzsa, az ők és barátaik előadásait meghallgathatod itt: [link]

Én leírtam az érveimet, 25 éve vagyok vegetáriánus, és eddig csak az előnyeit tapasztaltam.

Természetesen megértem a te érveidet is, egyébként az adventisták többsége saját termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, sőt a gabonaféléket is igyekszünk a saját köreinkből vásárolni. Amit lehet megteszünk, hogy kivédjük a káros dolgokat.

Üdv. Péter

2017. jan. 6. 08:38
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!