Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik a hit és melyik az...

Molyember kérdése:

Melyik a hit és melyik az önbecsapás?

Figyelt kérdés
Az, amelyiket sziklaszilárd bizonyosságként él meg valaki, vagy amelyikben gyakran kételkedik a hívő? Mindenki véleménye érdekel.
2016. nov. 24. 18:24
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
61%
Aha, értem. Szóval hadilábon állsz a Bibliával. Ezért én semmiféle felelősséget nem vállalok. A válaszom bibliai. A Bibliát pedig nem varrhatod a nyakamba, mert már réges-régen a megszületésünk előtt lett lejegyezve. Ezzel kapcsolatban pedig két alapvető hozzáállást tudok elképzelni: az egyik az, hogy az ember a Bibliához szabja a meggyőződését, a másik az, hogy a meggyőződéséhez szabja a Bibliát. A Biblia az előbbi megközelítést preferálja, az utóbbit elveti. Ha te az utóbbit választottad, ehhez jogod van, de ahhoz nincs, hogy ugyanezt elvitasd tőlem. Még annyit, hogyha nem érted a fenti állításaim összefüggéseit, az nem jelenti azt, hogy a hiba nem a te készülékedben van.
2016. nov. 25. 11:07
 12/22 Pietrosol ***** válasza:
75%

Szia!

Off!

Ha a Bibliában található pistis szóra gondolsz, annak elsődleges jelentése hűség és nem hit. Ebben egyébként megegyezik a védikus vagy buddhista tanokkal. Nem is véletlen, hogy keleten a tanítók felhívják a tanulók figyelmét, hogy addig ne foglalkozzanak a 'hit' kérdésével, amíg nincs megismerés.

Amit ma a "keresztény" felekezetek csinálnak az nem egy megismerésen keresztül megtapasztalt tanítás, nem istenhit, hanem egy könyvbe vetett vakhit. Tulajdonképpen nem Istenben hisznek, hanem egy mások által megírt könyvben, mint istenpótlékban.

2016. nov. 25. 11:43
 13/22 anonim ***** válasza:
37%

Kedves Pietrosol! :)

Hadd döntsem meg az érveidet,a gondolataidat!

Ezt írtad: "Amit ma a "keresztény" felekezetek csinálnak az nem egy megismerésen keresztül megtapasztalt tanítás, nem istenhit, hanem egy könyvbe vetett vakhit. Tulajdonképpen nem Istenben hisznek, hanem egy mások által megírt könyvben, mint istenpótlékban."

Ez egy nagy tévedés! :) Hogy lehet,hogy előbb ismertem meg Istent, (Jézust),és csak jóval,de jóval utána kezdtem el nézegetni a Bibliát?

2016. nov. 25. 12:03
 14/22 anonim ***** válasza:
Ja! Fontos tényező lemaradt! Nem jártam sem Templomokba,sem Gyülekezetekbe sem!!! TEhát....Teljesen elhatárolódottan minden vallási nézettől....csak is Istent kérve ismertem meg őt!És csak utána a Bibliát!A vallási nézetekkel pedig most szemlélődöm! (Nagyon tanulságos! )
2016. nov. 25. 12:05
 15/22 anonim ***** válasza:

Szóval.ehatárolódottan,és Hála Istennek,mindenféle néztektől,és tanoktól mentesen előbb Istent ismertem meg,és segítségével az igazságát itt a földön.

Ezért is mondom mindenkinek,előbb Istent kell megismerni,addig az ember bár mit képzelhet az igazságnak amíg magával Istennel fel nem vette a kapcsolatot,mert addig ez nem történik meg,addig az csak az ember személyes "véleménye" lesz az általa elképzelt igazságról.Amígy az igazságot az ember nem ismerte meg,addig csak szédeleg emberek véleményétől.Be kell csunki mindent,elfelejteni az összes bemantrázott tanokat,és nézeteket,amiket a vallás kényszeritett emberekbe,és imádkozni Istenhez őszinte hittel szívvel,és lélekkel.

2016. nov. 25. 12:19
 16/22 anonim ***** válasza:

Bocsánat! Sietségemben a szerettel szó kimaradt.

Így teljes: imádkozni Istenhez őszinte hittel szívvel szerettel,és lélekkel.

2016. nov. 25. 12:20
 17/22 Pietrosol ***** válasza:

#13!

Nem értem, hogy a Te személyes élményed miért cáfolja, amit a felekezetekről írtam.

2016. nov. 25. 14:40
 18/22 anonim ***** válasza:
Mert találtam olyan felekezete)ket) ahol hívők voltak!
2016. nov. 25. 14:41
 19/22 anonim ***** válasza:

Az,amit sziklaszilárd bizonyíték támaszt alá.

A többi mind önbecsapás.

2016. nov. 26. 09:59
 20/22 anonim ***** válasza:

A hitet valahogy így tudnám leírni:

Sziklaszilárd bizonyosságként nem élheted meg,hiszen szinte bármi lehetséges az életben.Ezért hit...Lehet,hogy belebuksz...De pont ez az előnye is;a látszólag legreménytelenebb dolgokat is meg tudod oldani,ha valóban hiszel.És ehhez már tudás kell.Tudod,hogy sikerül,és pont.Nem agyalsz rajta.De ezt csak akkor tudod biztosra venni,ha tudod.Szóval ebben rejlik egy ilyen fajta paradoxon.

Szóval lehet ezen a témán filózni,egy a lényeg:Hinni kell,mert ha nem hiszel,akkor meg...hatod magad.

Madách után szabadon:)

És arra is van példa,hogy amiben gyakran kételkedik az ember,az is lehet hit,és igaz.Mert az Isten,vagy nevezzük bárhogy,annyira szerető,hogy a valóban fontos dolgokban nem tudsz nem tévedni.Nekem erre volt már példa:) A lényeg,hogy nem szabad félni! Ez nagyon fontos.

"Ne félj,csak higgy!" Jézus is mondott ilyet.

És akkor már azt is le lehet sz...rni,ha esetleg nem jön össze valami.Akkor max. más úton halad tovább a történet,de valahol akkor partot ér,és ennyi:)

2016. nov. 26. 18:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!