Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen alapon rakják össze az...

Milyen alapon rakják össze az evolúciót a bibliai teremtéssel?

Figyelt kérdés
Mivel egyértelmű hogy Isten nem teremthetett evolúcióval. (Vagyis lehet azt állítani, csak akkor az nem bibliai alapokon van.)
2016. nov. 3. 23:40
❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯
 151/408 Mojjo ***** válasza:
100%
@149: a magad értelmére pedig ne támaszkodjál? Ez de szép :) Meg se próbálj gondolkozni, mert a végén rájössz, hogy az orrodnál fogva vezetnek. Klassz!
2016. nov. 6. 17:33
 152/408 Mojjo ***** válasza:
100%

A gondolkozó vallásosoktól kérdezném, ezt a ne támaszkodj a magad értelmére dolgot, amit a #149-ben írt a kérdező, hogyan kell érteni?

Mert nekem valahogy úgy jön le, hogy az írója megelőző csapásként rakta bele a könyvbe, nehogy véletlen valaki el akarjon gondolkozni a szentíráson és rájöjjön, hogy stikli van. Egyszerűen nem látom más értelmét. Erre viszont kiváló. Szóval ez itt így wtf?

2016. nov. 6. 17:38
 153/408 Cerevisiae ***** válasza:

Kérdező: "És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől. (Isten megkülönböztetei jelképesen a rosszat és a jót, de ettől még sehol sincs eddig evolúcióra való utalás. De ez fizikai törvényszerűséget is jelent.)

5. És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap. (Itt már megvannak a nappal és az éjszaka törvényszerűségei, és a "és lőn este és lőn reggel, első nap" kifejezés a 24 órás időtartalomra utal, függetlenül attól hogy nincsen Nap. Mivel NAP NÉLKÜL IS ELTELHET 24 ÓRA"

Nap nélkül akárhány óra lehet egy nap. Ez a tény. Lehet 24, meg lehet 24 milliárd is, meg akárhány is. A világban ahány bolygó, annyiféle hosszúságú nap van. A Bibliában ez Isten egy napja. Még az ókori ember is az egy nap hosszát éppen a Nap égi útja szerint számolta, de hogy Isten egy napja meddig telt, azt a Biblia nem köti az orrunkra.

Persze biztos vagyok én is abban, hogy 24 óráról van szó, mert az akkori emberek úgy képzelték, hogy nem a Nap fénye világít ennyire egyenletesen, hanem fentről Isten fénye teríti be a világot, és a Nap csak az eltelő egy napnak a jelzőfénye, de ha szó szerint értelmezünk (a mai ismeretek tükrében), akkor az jön ki, hogy Isten egy napjának hossza meghatározhatatlan.

"PL.: EGY ELMÉLETI STOPPERÓRÁVAL A VILÁGŰRBAN. MINTHA ELKEZDENÉK SZÁMOLNI ÉS ELJUTNÉK 24 ÓRÁRA."

Attól függ, hogy milyen nagy a sebességed az űrben. Alkalmasint a te számolt 24 órád alatt a Földön sokkal több idő fog lezajlani. Már tudjuk, hogy Isten úgy teremtette meg a teret, hogy idődilatáció történik akár térrendszerek egymáshoz képesti mozgásban is. Egy nyugvó rendszerben egy tartomány idő alatt lejátszódó esemény egy mozgó koordináta-rendszerben hosszabb ideig tart, de ez igaz az egymástól eltérő sebességgel mozgó rendszerekre is.

Kérdező:

""Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál."(Példabeszédek 3,5)"

Akkor azt tessék érteni, ami oda van írva a Bibliába, és ne költsél hozzá meséket a fejedből.

Sok értelme nincs újból a 100 oldalt kezdeni, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a ti összes állításotok sem támasztható alá semmi határozott konkrétummal, ami a Bibliában van írva. Ezek: egy db teremtés; 24 óra egy teremtési nap; romolhatatlan test; a mai értelemben vett halál nem létezése és megjelenése a bűn miatt... stb. Ami igaz a részetekről (legalábbis szerintem - erről meggyőztél), hogy a Biblia utal a közvetlen lényteremtésekre. Van amiben nektek van igazatok, van amiben nem.

És ez a lényeg. Mind két oldal tud idézgetni a saját igazát aláírandó, csak éppen a Biblia máshol meg annak a szöges ellentétét mutatja be, amiről az igazoló viszont mélyen hallgat.

Ahol egyik félnek sincs igaza, ott marad a valóság elfogadása, és annak közelítése a Biblia felé így sokkal tisztességesebb. Ez pedig a teista evó. Ennyi.

Kérdező: "Ezért merem bátran állítani hogy a teista evolúció nem bibliai. Ennyi."

Még egyszer! Én is merem állítani, hogy a te elképzelésed se biblikus, ha tényleg szó szerint értelmezünk. Legalább annyira nem biblikus, mint a teista evósoké se.

2016. nov. 6. 18:06
 154/408 A kérdező kommentje:
Cerevisiae a biblia az embereknek íródott. Mózes írta, éppenséggel ezért hagyatkozhatunk a 24 órára, mivel embernek annyi egy napja.
2016. nov. 6. 18:58
 155/408 anonim ***** válasza:

# 154 Szakadok!

Szóval Mózes írta, pl az ószövetséget? (oké, oké, magas labda)

De ha csak a Tóránál maradunk, ezt is ő írta:

"És felméne Mózes a Moáb mezőségéről a Nébó hegyére, a Piszga tetejére, amely átellenben van Jérikhóval; és megmutatá néki az Úr az egész földet, a Gileádot Dánig;

És az egész Nafthalit, Efraim és Manassé földét, az egész Júda földét a túlsó tengerig;

És a déli tartományt, és Jérikhónak, a pálmafák városa völgyének környékét, Coárig.

És monda néki az Úr: Ez a föld az, amely felől megesküdtem Ábrahámnak, Izsáknak, Jákóbnak, mondván: a te magodnak adom azt. Megengedtem néked, hogy szemeiddel lásd, de oda nem mégy át.

És meghala ott Mózes, az Úrnak szolgája a Moáb földén, az Úr szava szerint.

És eltemeté őt a völgyben, a Moáb földén, Béth-Peórral átellenben; és senki sem tudja az ő temetésének helyét e mai napig.

Mózes pedig száz és húsz esztendős volt, mikor meghalt; nem homályosodott vala meg az ő szeme, sem el nem fogyatkozott vala az ő ereje.

És siraták Izráel fiai Mózest a Moáb mezőségén harminc napig; és eltelének a Mózes siratásának, azaz gyászolásának napjai.

Józsué, a Nún fia pedig beteljesedék bölcseségnek lelkével; mert Mózes tette vala ő reá kezeit; és hallgatának reá Izráel fiai, és úgy cselekedének, amint parancsolta vala az Úr Mózesnek.

És nem támadott többé Izráelben olyan próféta, mint Mózes, akit ismert volna az Úr színről-színre:

Mindazokban a jelekben és csudákban, amelyekért küldötte vala őt az Úr, hogy véghez vigye azokat Égyiptom földén, a Faraón, minden ő szolgáján, és az ő egész földén;

És mindama hatalmas erőben, és mindama nagy rettenetességben, amelyeket véghez vitt Mózes az egész Izráel szemei előtt."

2016. nov. 6. 19:03
 156/408 anonim ***** válasza:
Újszövetséget akartam írni... Így lemaradt a poén :S...
2016. nov. 6. 19:04
 157/408 A kérdező kommentje:
Ha több millió évről lenne szó akkor azt írta volna le Mózes. Ugyanis egy írásban megvan említve hogy Isten trónja körül 10 000x10 000 angyal van. Ez az írás i.e. 13. században készült. Mivel Istennek természetfeletti hatalma van így én simán elfogadom hogy 6 nap alatt teremtett. Az akkori emberek bármilyen idő intervallumot elfogadtak. De Mózes ezt vallotta.
2016. nov. 6. 19:04
 158/408 A kérdező kommentje:
Ha szakértőket akarsz akkor ott van a zsidó időszámítás. Ami szerint tán most vagyunk az 5777. évben. Ennyi éves a Föld és a világ. Jézus zsidó volt. :)
2016. nov. 6. 19:08
 159/408 A kérdező kommentje:
Ja én a teremtés történetre értettem hogy ő írta.
2016. nov. 6. 19:09
 160/408 A kérdező kommentje:
Azért van ponttal lezárva.
2016. nov. 6. 19:10
❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!