Jézus Krisztus tanítását, melyik egyház, vagy vallás, vallási közösség adja tovább a leg hitelesebben?!
Komolyan mondom, ez a topic egy kincsesbánya. :) Mindenki a saját felekezetét reklámozza, miközben a másikat nyíltan vagy burkoltan eretnekezi, és az benne a vicc, hogy a saját logikája alapján mindenkinek igaza is van, a másikéra meg úgysem kíváncsi senki. Néha azt gondolom, hogy a jehovistákat savazó kérdések is jobbak, ott legalább valami keresztény egység felfedezhető (végre egy társaság, akit a katolikusok és a hitgyülisek egyaránt utálnak).
Nyilván nem kell mindenben egyetérteni, ettől szép az élet, de ez a folyamatos eretnekezés egymásra elég röhejes.
Szia!
Az Úr Jézus Krisztus tanítását nem egyházak, vagy vallások, vagy vallási közösségek adják tovább a leghitelesebben, hanem azok az emberek, akiknek a szívében él!
"Amikor pedig az Emberfia eljön az ő dicsőségében, és vele az angyalok mind, akkor odaül dicsősége trónjára. Összegyűjtenek elé minden népet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. A juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja. Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek az országot, amely készen áll számotokra a világ kezdete óta. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg. Akkor szól a bal keze felől állókhoz is: Menjetek előlem, átkozottak, az ördögnek és angyalainak elkészített örök tűzre! Mert éheztem, és nem adtatok ennem, szomjaztam, és nem adtatok innom, jövevény voltam, és nem fogadtatok be, mezítelen voltam, és nem ruháztatok fel, beteg voltam, börtönben voltam, és nem látogattatok meg. Akkor ezek is így válaszolnak neki: Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, jövevénynek vagy mezítelennek, betegen vagy börtönben, amikor nem szolgáltunk neked? Akkor így felel nekik: Bizony mondom nektek, valahányszor nem tettétek meg ezeket eggyel a legkisebbek közül, velem nem tettétek meg. És ezek elmennek az örök büntetésre, az igazak pedig az örök életre." (Mát 25:31-46)
Akiknek a szívében él Krisztus, azok nem a szavaikkal tanítanak elsősorban, hanem a cselekedeteikkel: az éhezőnek enni adnak, a szomjazónak inni, a jövevényt befogadják, a mezítelent felruházzák, a beteget és a börtönben lévőt meglátogatják. Szeretetet adnak önzetlenül.
"Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket nyomorúságukban, és tisztán megőrizni az embernek önmagát a világtól." (Jakab 1:27)
Üdv. Péter
Dante!
Ismét csak azt tudom mondani: azt,hogy egy felekezet keresztyénnek nevezhető-e, Krisztushoz és a Bibliához való viszonya határozza meg. Ez vonatkozik mind a történelmi, mind a neoprotestáns felekezetekre.
1 Tim 6:3-5
Arról pedig nem érdemes vitatkozni, hogy a történelmi, apostoli róm.kat. egyház tanításai mennyit változtak az elmúlt 2000 év folyamán és ebből mennyi az, ami a Bibliával nincs összhangban. Ha ezt elfogadjuk és ettől függetlenül Krisztus testének tartjuk ezt a felekezetetn akkor ugyanilyen joggal nevezheti magát keresztyénnek az a neoprotestáns kisegyház is, amely ezen tradíciók helyett az ókori hithez próbál visszatérni. Ha az egyik esetben a különbségeket a "szent hagyomány" néven említjük, a másiknál pedig eretnekségnek, az nem kereszténység, han szekta.
Szia!
Ezt a kérdésed inspirálta hisztit elnézve rád marad a kutakodás öröme és terhe. Szerintem érdeklődj autentikus forrásokból, aztán ahol a kérdésed után nem mutogatnak magukra és másra, ott talán érdemes körülnézni.
Sziasztok!
Érdemes elgondolkozni azon, hogy ha ismét egy egyház, vagy vallás vagy vallási közösség lenne az Úr Jézus Krisztus leghitelesebb képviselője, akkor mi szükség volt az újszövetségre. Ugyanis az ószövetség - ami mint tudjuk és látjuk megbukott - talán legfontosabb ismérve, hogy egy néppel való szövetség volt, az újszövetség pedig az egyes emberekkel kötött szövetség, akkor miért akarjuk ismét egy népen (egyházon, valláson, vagy vallási csoporton) számon kérni a hitelességet? A juhok és kecskék nem felekezeti alapon vállnak ketté, hanem az életük alapján: ki hogyan élt. Nekünk nem felekezeti hovatartozással kell megállnunk Krisztus ítélőszéke előtt, "mert mindnyájunknak leplezetlenül kell odaállnunk Krisztus ítélőszéke elé, hogy mindenki megkapja, amit megérdemel, aszerint, amit e testben cselekedett: akár jót, akár gonoszat." (2.Kor. 5,10).
Üdv. Péter
Kedves Péter!
"A juhok és kecskék nem felekezeti alapon vállnak ketté, hanem az életük alapján: ki hogyan élt. Nekünk nem felekezeti hovatartozással kell megállnunk Krisztus ítélőszéke előtt"
Ebben nagyrész igazad van, de ettől függetlenül a kérdés akkor is ez volt: "Jézus Krisztus tanítását, melyik egyház, vagy vallás, vallási közösség adja tovább a leg hitelesebben?!"
Szóval erre muszáj egy felekezetet írni, erre nem írhatjuk, hogy nem ez a lényeg, mert ez a kérdés megkerülése, azaz mellébeszéd volna. Nem tudom, miért kell zokon venni egyeseknek, ha Dante a katolikusokat mondja annak, amit érvekkel is megindokol (a kérdező ugyanis érveket is kért). Mellesleg az adventisták nálam már a "Mihály azonosítása Jézussal"-nál megbuknak, bocsi.
Magának a vallásnak semmi értelme. Csak arra jó, hogy ellentéteket szítson az emberek között. Arra jó, hogy az embereket megkössék, elkötelezzék, megkötözzék. Arra jó, hogy tévútra vigyék az embereket és elhitessék velük, hogy a vallás gyakorlása megmenti őket az ítélettől az örök gyötrelemtől és kegyelemben részesülnek.
Istenben hinni kell! Isten pedig azt mondja, hogy higgy Jézus Krisztusban, bánd meg a bűneidet, szeresd felebarátodat, embertársadat. Cselekedj jót mindenkivel mindenkor. Mind ezt tedd önzetlenül és személyválogatás nélkül, mert ez az igaz Istentisztelet. Azt szereti az Isten, aki így él és ezeket megcselekszi. A hitet megélni kell. A vallás olyan mint egy pénzmosás, hitetés és ámítás. A hit és a hitnek megélése, megcselekvése a valóság és az igazság. Ezért az igaz hit nem vallás, és a vallás sem jelent igaz hitet.
Tetteink és cselekedeteink határozzák meg és bizonyítják, hogy valaki igaz hívő vagy csak vallásos.
Ha csak egy közösség nevére vagy kíváncsi, amely nem tanítja az igét hamisan, azt mondanám, vagy
Baptista, vagy
Református, vagy
Keresztyén testvér gyülekezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!