Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények miért esznek...

Keresztények miért esznek disznó húst, mikor az Ószövetség ezt tiltja? Mivel Jézus zsidó volt és az első követői is, nem hinném hogy feloldotta volna ezt a tilalmat.

Figyelt kérdés

#keresztény #disznó hás
2016. okt. 18. 12:08
 21/98 anonim ***** válasza:

"de alap esetben eszembe nem jutna"

-hova küldhetem az élelmiszer segélycsomagot? mert szemmel láthatóan most bizony nagyon agyafúrt-agyament dolgok jutnak eszedbe, az emberevéstől a ganajtúróig

-tehát baj van.

2016. okt. 18. 15:16
 22/98 munyamunya ***** válasza:

Az apostoli határozatot általában elfelejtik tovább olvasni. Pedig:

""Azokáért én azt mondom, hogy nem kell háborgatni azokat, kik a pogányok közül térnek meg az Istenhez; Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől. MERT Mózesnek régi nemzedékek óta városonként megvannak a hirdetői, MIVELHOGY a zsinagógákban minden szombaton olvassák.""

A tanítványok azt mondják, nem szabunk senkinek kötelező dolgokat - ahogy tették a farizeusok - hanem négy dolgot tanácsolunk, amik jobbá teszik az életét egy pogányból lett kereszténynek, amúgy pedig hallhatja mindenki, mi a törvény teljessége, hiszen mindenütt hirdetik szombatonként, aki abból felfogja a jót, akinek Isten megadja az értelmet, az úgyis cselekedni fogja a parancsolatokat, szívből és nem emberi szó miatt.

Ami a Felkent tanítását illeti. Téves fordítás az "ezzel megtisztított minden ételt", ezt a részt senki sem értelmezi így, csak a katolikus fordítások erőltetik. Valójában ennyit mond az Úr:

""Mert az [ilyesmi] nem a szívbe megy be, hanem a hasba - onnan meg kikerül az árnyékszékre - mely minden ételt megtisztít.""

2016. okt. 18. 15:39
 23/98 A kérdező kommentje:

"-hova küldhetem az élelmiszer segélycsomagot? mert szemmel láthatóan most bizony nagyon agyafúrt-agyament dolgok jutnak eszedbe, az emberevéstől a ganajtúróig

-tehát baj van."

Baj hogy megkérdezem miért esznek a keresztények disznót mikor a Biblia tiltja? De mint látod kb mindenki mást mond, így megalapozott a kérdés.

Szerintem az apostolok saját szakállukra, azért tették szabaddá a disznó fogyasztását mert meg akarták téríteni a pogányokat. Biztos gondolták hogy a sok tiltás miatt nem lesz vonzó, de sajnos közben túlzásba vitték és a végeredmény egészen más lett mint amit Jézus tanított.

2016. okt. 18. 15:54
 24/98 anonim ***** válasza:

– καθαρίζων πάντα τὰ βρώματα.

Ne zavard össze szegény emberevő kérdezőnket, munyamunya.

A gyomor a mérget nem fogja megtisztítani...

"Megtisztítva" áll itt.(καθαρίζων)

Ha a καθαρίζων nom. a sokkal előbb álló alanyra, Jézusra, vonatkozik, akkor azt jelenti: „tisztának nyilvánítva". A GNT_WH szerkesztői így értelmezték, ezért tették kérdőjelet az előző szó végére. Más értelmezés szerint acc. helyett áll, és az ἀφεδρῶνα szóra vonatkozik: „amely megtisztít". A GNT27 szerkesztői így döntöttek, ezért náluk a kérdőjel a βρώματα szóra vonatkozik. Ez ellene szól azonban, hogy Márknál ez lenne az egyetlen példa arra, hogy a part. nincs egyeztetve.

2016. okt. 18. 15:54
 25/98 A kérdező kommentje:

"Ne zavard össze szegény emberevő kérdezőnket, munyamunya."

Nem én vagyok emberevő :) de ha úgy értelmezzük ezt a verset hogy mindent meg lehet enni mert tiszta akkor abban ez is benne van.

2016. okt. 18. 16:07
 26/98 anonim ***** válasza:

Az emberevéssel az a gond - többek között - hogy ahhoz előbb meg kell ölnöd az illetőt, a gyilkosság meg tiltott ;) Tetemet meg nem eszünk. Ezen ne rugózzunk már...

És továbbra sem gasztronómiáról szól a Biblia, a 65%-os által először linkelt részlet szerintem tökéletes magyarázat, mert nem az ételtől leszel rossz vagy bűnös. Erre amúgy én is kíváncsi voltam, simán elsiklottam volna efölött...

Ha az az ízlésed, ím hát edd a ganajtúrót meg az egyéb nyalánkságokat, tényleg nincs tiltva. De ez nem jelenti azt, hogy kell is... Igen, eszerint te megeheted a patkánymérget is ha olyan kedved van, de az nem a Biblia hibája, hogy neked annyi eszed volt. Vagy teszerinted listát kéne vezetni arról, hogy mit lehet megenni és mit nem?

2016. okt. 18. 16:12
 27/98 anonim ***** válasza:
34%

Nem baj, hogy megkérdezted, annál nagyobb baj, hogy a 2-ben egyértelmű választ kaptál és nyakatekert módon elmentél mellette.

"mert meg akarták téríteni"

- a "jó hírt" - hogy Isten emberré lett és közöttünk lakozik"- hirdetni akarták, igen, de ezt ne úgy képzeled el, mint a mai politikusok, hogy száraztésztát osztogatnak, hogy rájuk szavazzanak. Az első századokban amúgy üldözték őket, és irtották.

"egészen más lett mint amit Jézus tanított"

- nem lett más

"nem lesz vonzó"

Nem egy divattrendről van szó, amit fogd-vedd vidd-

A gondolatmeneted hibája már abból is fogható, hogy hatszáz évvel később a Próféta megtiltotta sertés evést- visszaesve a zsidó vallásba. És az futótűzként terjedt el a világon! Könnyebb volt megérteni (nem szabad ezt, tedd azt, öt pillér és vár a mennyek országa!)

Miért?

Mert a mai napig a legnehezebb elhinni: nem attól leszel közelebb Istenhez, nem attól leszel jobb ember, hogy mit eszel, milyen bálványoknak mit adsz...

- hanem attól, ha Krisztust követed.

Az pedig nehéz, nagyon nehéz.

De nem lehetetlen, ez látszik a szentek példájából, és még sok más hiteles életműből, Albert Schweitzer életéből.

"Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt: mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel,hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult"

2016. okt. 18. 16:18
 28/98 anonim ***** válasza:
Mióta jársz adventista közösségbe?
2016. okt. 18. 16:44
 29/98 anonim ***** válasza:
4%

Ezért általába az átlag ember hülyének néz, a bigott katolikus meg eretneknek, pedig ez az igazság.:

Jézus nem volt zsidó!

2016. okt. 18. 17:07
 30/98 anonim ***** válasza:
49%

Kedves Kérdező

Az biztos, hogy Jehova szelleme az ami a Biblia írókat ihlette, így az előttem szóló válaszolók Biblia versei

Isten gondolatait tartalmazza:

Mózesi Törvény tiltotta a disznóhús fogyasztását

Csakhogy miután Jézus meghalt, a Törvény már nem volt kötelező érvényű

(Efézus 2:15) 15 Teste által eltörölte az ellenségeskedést, a rendeletekből álló parancsolatok Törvényét, hogy a két népet e g y új emberré teremtse önmagával egységben, és békét szerezzen. . .

Azonkívül három és fél évvel Jézus halála után egy angyal közölte Péter apostollal, hogy Isten szemében semmilyen étel sem számít beszennyezettnek

(Cselekedetek 11:7–10) 7 Egy hangot is hallottam, amint így szólt hozzám: »Kelj fel, Péter, vágd le, és egyél!« 8 Én azonban ezt mondtam: »Semmiképpen nem, Uram, mert soha nem ment be a számba beszennyezett vagy tisztátalan dolog.« 9 Másodszor az égből jövő hang így felelt: »Amit az Isten megtisztított, azt te ne hívd többé beszennyezettnek.« 10 Ez harmadszor is megtörtént, majd mindent felvontak, vissza az égbe.

A Mózesi Törvény kimondta, hogy sabbatnapon semmilyen munkát sem szabad végezni, sőt, az utazás is szigorúan korlátozva volt ezen a napon

De amikor a Törvény hatálya megszűnt, ezek a tilalmak is elévültek. Egyes zsidó származású keresztények mégis nyugtalankodhattak amiatt, hogy azon a napon, amelyet korábban szentnek tekintettek, bármilyen munkát végezzenek, vagy nagyobb távolságra utazzanak.

kihangsúlyozás végett írok nagy betűkkel:

A LÉNYEG, HOGY A MEGMENTÉS, MÁR NEM EZEKEN MÚLIK.

2016. okt. 18. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!