Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ugye, Jézus Krisztus nem...

Ugye, Jézus Krisztus nem alapított vallást?

Figyelt kérdés

2016. szept. 21. 14:45
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/128 A kérdező kommentje:
Dante helyett nem tudsz válaszolni.
2016. szept. 21. 16:22
 32/128 anonim ***** válasza:

Na, akkor menjünk sorjába:

1. Rögtön az elején megjegyzem, hogy én csak egy laikus vagyok, nincs végzettségem bibliai görögből. Ennek függvényében a véleményem:

Andizsuzsi az 1908-as revideált Károli Bibliából idézett, amely egy régies fordítás. Azzal egyébként több gondok is vannak mert régi görög szöveget használ. Károli még nem ismerte a Sínai kódexet például.

Az eredeti újszövetségi Szentírás legújabb szövegkritikai kiadása a nestle aland novum testamentum graece 28.

Ebben így olvassuk:

κἀγὼ δέ σοι λέγω ὅτι σὺ εἶ Πέτρος, καὶ ἐπὶ ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τὴν ἐκκλησίαν καὶ πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς.

Lásd itt: [link]

A kérdéses szó nyilván a ἐκκλησίαν

Nyilván bele lehetne itt most menni etimológiai kérdésekbe, viszont leegyszerűsítve a dolgot "Egyháznak" lehet fordítani. A fenti szövegkritikai kiadást (NA28) veszi alapul a Pannonhalmi Főapátság fordítása is, ebben is így van fordítva.

2. "Akkor a "hetvenek" neve nem szerepel a bibliában, ha jól értem."

->A hetven tanítvány szerepel a Szentírásban, csak a nevük nincs feljegyezve az evangéliumi szövegekben (Lukács evangéliumának a 10. fejezetét).

3. "Megírnád kérlek, hogy mit értesz szekták alatt?"

->Azok, akik már szélsőségesen eltérnek a korai egyház tanításától, tehát például Jehova tanúi, Mormonok stb...

Dante

2016. szept. 21. 16:25
 33/128 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi!
2016. szept. 21. 16:27
 34/128 anonim ***** válasza:

A Károliban lévő anyaszentegyház jelentése:

ἐκκλησία (ekklészia)

Szó szerinti fordításban kihívottak közössége.

2016. szept. 21. 16:29
 35/128 A kérdező kommentje:
Ez valami olyasmit szeretne jelenteni, hogy "kiválasztottak"?
2016. szept. 21. 16:30
 36/128 anonim ***** válasza:

A 16:20-as válaszoló pedig frappánsan leírta a szekta jelenséget.

Lényegében a kereszténység alaptanítása a nicea-konstantinápolyi hitvallásban össze van foglalva.

Dante

2016. szept. 21. 16:30
 37/128 A kérdező kommentje:

Ezt még olvasom.

[link]

Balga vagyok, ha egyszerűen azt feltételeztem, hogy Jézus Krisztus ezt tanította: szeretetet és az Ő eredetét, Istent?

Mit tanított még? (Felteszem majd főkérdésben is.)

2016. szept. 21. 16:42
 38/128 anonim ***** válasza:

Ezt az értelmezését az ἐκκλησία-nak amit az előbbi válaszoló írt, én is ismerem, csak azért nem írtam le, mert egy olyasvalakitől hallottam, aki nem szakember, így kritikusan kezelem a véleményét. De most már megnéztem a könyvemben ezt a szót, amiről az egyik helyen ezt olvasom:

"Az ie. etimológia nem válhat merev magyarázó elvvé, mert a nyelvtudomány (és ez fokozottan áll a szemiotikára) történeti jellegű. Ezért soha nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy mi az Újszövetséghez igyekszünk szótárt adni. Közkeletű példa az εκκλησία címszó ־. ״egyház, gyülekezet”. Ez annyira fontos szavunk, hogy nem véletlenül

utalunk éppen rá. Ti. maga a fn. egyáltalán nem az έκκαλέο ige derivativuma, nem az adi. verb. έκκλητός továbbképzéseként értendő közvetlenül, hanem a héb. qahdl (v. 'édáh ״népgyűlés” = gör. έκκλησία megfelelője."

(Dr. Varga Zsigmond J. - Újszövetségi görög-magyar szótár 11. oldal)

Dante

2016. szept. 21. 16:42
 39/128 anonim ***** válasza:

Kedve Dante!

A 4,5.pontodat alátámasztanád bibliai idézettel?

2016. szept. 21. 16:44
 40/128 A kérdező kommentje:
A "népgyűlést" én is megtaláltam és még azt is, hogy "templom", ugyanakkor igencsak régi szövegről van szó.
2016. szept. 21. 16:45
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!