Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kerhetem jegyajandeknak, hogy...

Kerhetem jegyajandeknak, hogy a parommal kozos gyerekeinknek magyar neve legyen?

Figyelt kérdés
Készülök felvenni az Iszlám vallast de meg ennyire nem melyedtem el benne,hogy ilyen apróságokat tudjak.

2016. aug. 16. 20:01
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
2016. aug. 21. 13:29
 32/44 anonim ***** válasza:
50%

"Lehet hogy neked okosan bemagyarázták hogy ez csak egy félrefordítás, de amikor én egy arab ismerősömet kérdeztem hogy mi ez, aki mellesleg eredeti nyelven olvassa és nem ismeri a magyar fordítást, alátámasztotta hogy ez így van"

Nem magyarázta be nekem senki, utánanéztem. Ez a kérdéses szó (darabe) többször is előfordul a Koránban. Nem tudom miért ütésnek fordították magyarra mikor így értelmetlen a vers. Azt tudom hogy az arabok miért állítják hogy ez ütés lenne. Sajnos a saját helytelen kultúrális szokásaikat a Koránnal akarják alátámasztani. Egyes arabok államok mint például Szaud-Arábia vezető szerepe van az iszlám világban, de már rég nem az iszlámot képviseli. Maga az állam is úgy jött létre az első világháború után hogy elárulták és hátbatámadták a törököket most pedig Las-Vegast csinálnak Mekkából, a nők jogait pedig korlátozzák ami ellentétes az iszlámmal. Ezt csak azért mondom hogy értsd kik fordítják úgy hogy ütés. Sok vallástudós ezt egyáltalán nem is gondolja így és nem értenek velük egyet. Ez a vers ha megnézed a férj és feleség közötti megromlott viszony javítását célozza. Az ütés vagy verés semmiképpen sem eredményezné ezt. Ha mégsem tudnak egyezségre jutni akkor legvégső esetben marad a válás. Továbbá más versekben is olvashatunk erről de egyikben sincs ütés és a hadiszokban sem fordul elő, de a nők elleni erőszak tiltása viszont szerepel. Bemásoltam Mohamed próféta utolsó beszédének egy részletét, amiben az olvasható hogy kedvesen kell bánni a nőkkel, vagyis ha ezt ütésnek fordítod az teljesen ellentétes a Korán egészével és Mohamed próféta hagyományával.

"De azért az 53. oldlaon elég egyértelműen látszik hogy a nemi erőszak elkövetők 50%-a nem európai etnikai háttérrel rendelkezett a 2010-es évben"

Ez neked bizonyíték? Bemásolsz egy norvég nyelvű cikket amit senki nem ért, szerintem te sem, és azt várod hogy igazat adjak? :) Szó nincs ebben arról hogy az elkövetők muszlimok lennének. 53. oldalon az ábra egyébként sem azt mutatja. Még ennek az értelmezése is nehezedre esik. 2001-ben 23%-a volt az elkövetőknek Közel-Keleti származású , 2015-ben pedig csak 15 %. Tehát nem nőtt hanem csökkent a Közel-Keleti származású elkövetők aránya. Amugy meg az iszlám tiltja a nemi erőszakot, így az sem biztos hogy ezek az elkövetők muszlimok voltak.

"És mi számít kihívó öltözetnek meg viselkedésnek egy muszlim szemében? Lemerem fogadni a lepedőbe tekerésen kívül minden. Na nehogy már egy nő azért ne vehessen nyáron egy térdszoknyát/rövidnadrágot blúzzal mert valami idióta ráveti magát. Meg mert nem hijab. Meg azért ne lehessen szép mert valami közel-keleti vad aki eddig csak sivatagi múmiákot látott ráveti magát."

Neked valami durva téveszméd van úgy látom. Európában vallásszabadság van úgy tudom, és a legtöbb muszlim többségű országban is. Vagyis úgy öltözködhetsz ahogy akarsz persze azért vannak alapvető szabályok. Felvehet térdszoknyát/rövidnadrágot blúzzal vagy hasonlókat de ezzel azt kockáztatja hogy előbb utóbb valaki ráveti magát és nem muszlimok ahogy azt te be akarod állítani, hanem helyiek. Ezt bizonyítja a 3,7 millió nemi erőszak Európában. Itt Magyarországon alig élnek muszlimok és az EU jelentés szerint itt az egyik legrosszabb a helyzet a nők elleni erőszak tekintetében. Ha tudsz olvasni akkor nyugodtan utánanézhetsz.

2016. aug. 21. 22:46
 33/44 anonim ***** válasza:
49%

Nem sokat tudok hozzászólni az arab nyelvhez, de tanultam nyelvészetet és annyit biztosan mondhatok hogy egy szó jelentésének megfejtése ebben az esetben jóval több szaktudást igényel mint hogy te utána nézel google-n. Az arab nyelvben, meg általában a szemita nyelvekbene gy szónak elég sokféle jelentése lehet kontextustól függően. Nem csak a magyarban de az általam megtekintett ~15 különböző angol nyelvá fordításban is ütésnek fordították, ami elég egyöntetűnek tűnik. Indokolt lehet, ugyanis az említett ige felszólító alakját csaknem az összes esetben ütésként értelmezték. Gondolom összhangban a korábbi hagyományokkal, amik jóval régebbre nyúlnak vissza mint Szaúd-Arábia. (Az én ismerősöm mellesleg gázai volt). Azért ez érdekes hogy azok az idézetek amik tetszenek rögtön "Mohamed próféta hagyományává" amik meg nem tetszenek azok azzal ellentétesek, holott ezt fordítva is el lehetne játszani attól függően mit akarsz bizonyítani. Oldódik az ellentét ha olvassuk vallástudósok magyarázatát, melyek szerint többek között az ütés emlékezteti a nőt a férfi erejére és hogy neki azt tisztelnie kell, ergo az ő gondolkodásuk szerint ez helyrerakhatja a házasságot. Nagyjából úgy állnak a nőveréshez mint a gyerek elveréséhez nevelő célzattal. Ez van. Elhiszem hogy ez nem tetszik, meg kellemetlen feszültséget okoz a kognitív disszonancia amit ez okoz, és ezt igyekszel enyhíteni azzal hogy te megmagyarázod, tulajdonképpen megnyugtatod magad.Ez teljesen rendben van, de nem sokat változtat azon hogy a világon élő több mint 1,5 milliárd muszlim meg a hivatalos értelmezés szerint fog bánni a nőkkel.

Bravúros hogy beismered egy szót sem értesz a cikkből, de megpróbálod nekem (aki éppenséggel érti) megmagyarázni mi áll benne. Én a tanulmányban szereplő információkat leírtam magyarul, csak azért linkeltem hogy leellenőrizhető legyen az info. Te a diagramm közel-keleti hasábját nézted, de elfelejtetted hogy Afrikában és Dél-Ázsiában is élnek muszlimok. Lentebbi információk közlik hogy leggyakoribb nemzetiségi háttér az elkövetők között az említett régiókból, iraki,pakisztáni,szomáli,afgán,török, ileltve gambiai. 2001.ben az elkövetők 54%-a volt európai (egyébként ekkor kevesebb eset történt mint 2007-2010-ben). 2007-2010-ben ez 35-48%. Szívesen megnéznék egy 2015-ös statisztikát, de a csökkenő tendencia kiviláglik. Szóljál szívesen segítek, csak nem gondoltam hogy a diagram elemzés nehéz feladat egy felnőtt ember számára, mivel ez nyelvtudást sem igényelt.

Itt ugyan nincsenek bevándorlók nagy számban, elleneben van egy régebbi bevándorolt népesség a cigányság. Nem fogom velük kapcsolatban is szádba rágni a bánügyi statisztikákat :). Az hogy szerinted valaki egy térdszoknyával és blúzzal már megerőszakolást kockáztat, szerintem nem egy civilizált ember gondolkodása. Lehet keleten így gondolják, de engedjék emg hogy én másképp gondoljam. Azt már nem is ismétlem hogy a nemi erőszak nem ruházattól függ, és agresszió rejlik mögötte mint például amögött hogy megvernek. Lehet persze mondani hogy az illető a felelős hogy kiment az utcára, és ezzel kockáztatta hogy valaki megveri, vagy hogy az az x személy felelős hogy kirabolták aki felvette az édesanyjától örökölt aranyfülbevalót, csak érdemes egy pillanatra megállni és elgondolkozni hogy ez mennyire helytálló gondolkozás. Mással kapcsolatban is nyugodtan.

Szép napot :)

2016. aug. 22. 19:07
 34/44 anonim ***** válasza:
47%

"Nem sokat tudok hozzászólni az arab nyelvhez, de tanultam nyelvészetet és annyit biztosan mondhatok hogy egy szó jelentésének megfejtése ebben az esetben jóval több szaktudást igényel mint hogy te utána nézel google-n."

Szabad megkérdeznem hogy te hol néztél utána? TE nem azért állitod hogy ütésnek kell forditani mert utánanéztél, hanem mert ezt akarod kihozni belőle hogy alátámaszad a téveszméidet.

"Az arab nyelvben, meg általában a szemita nyelvekbene gy szónak elég sokféle jelentése lehet kontextustól függően."

Ezt mondtam én is. Ez a szó többjelentésü és többször előfordul a Koránban. Ha itt ütésnek forditod azzal értelmetlen lesz a vers. Ahogy mondtam itt a nézeteltérés megoldása a cél a házasok között. Felsorol előtte két dolgot ami egyértelmüen ezt célozza majd pedig a verést javasolja? :) Teljesen értelmetlen. Ennek a versenek az a lényege hogy ha nem tudnak kibékülni egymással akkor a válás lesz a vége.

"Azért ez érdekes hogy azok az idézetek amik tetszenek rögtön "Mohamed próféta hagyományává" amik meg nem tetszenek azok azzal ellentétesek, holott ezt fordítva is el lehetne játszani attól függően mit akarsz bizonyítani."

Sehogy sem lehet ezt ütésnek forditani. Ellentétes a Koránnal és Mohamed próféta hagyományával.

"Oldódik az ellentét ha olvassuk vallástudósok magyarázatát, melyek szerint többek között az ütés emlékezteti a nőt a férfi erejére és hogy neki azt tisztelnie kell, ergo az ő gondolkodásuk szerint ez helyrerakhatja a házasságot."

Ez legfeljebb egyes arabok véleménye lehet amit saját kultúrájuk alapján mondanak, de nem az iszlám szerint.

"Elhiszem hogy ez nem tetszik, meg kellemetlen feszültséget okoz a kognitív disszonancia amit ez okoz, és ezt igyekszel enyhíteni azzal hogy te megmagyarázod, tulajdonképpen megnyugtatod magad."

Ez nem tetszés kérdése és nincs mit enhyhiteni.Amit állitasz ellentétes a Koránnal, a prófétai hagyománnyal és a logikával. Én a Koránból és a Mohamed próféta tanitásából indulok ki, nem népi hagyományokból.

"Ez teljesen rendben van, de nem sokat változtat azon hogy a világon élő több mint 1,5 milliárd muszlim meg a hivatalos értelmezés szerint fog bánni a nőkkel."

Honnan veszed hogy ez a hivatalos értelmezés? Az arabok legfeljebb a muszlimok 20%-át teszik ki.

"Bravúros hogy beismered egy szót sem értesz a cikkből, de megpróbálod nekem (aki éppenséggel érti) megmagyarázni mi áll benne. Én a tanulmányban szereplő információkat leírtam magyarul, csak azért linkeltem hogy leellenőrizhető legyen az info. Te a diagramm közel-keleti hasábját nézted, de elfelejtetted hogy Afrikában és Dél-Ázsiában is élnek muszlimok."

Na tisztázzuk ezt akkor mert nem tudod mit beszélsz. Nem tudok norvégul de biztos hogy a cikkben szó nincs muszlim elkövetőkről te pedig pont azt állitod hogy a büntettek nagyrészét muszlimok követik el. Ahogy mondtam az ábrán az látszik hogy csökkent a közel-keleti elkövetők száma, az afrikaiak meg ázsiaiak között pedig mindenféle más vallás is lehetséges. Egy normális ország sem vezet olyan statisztikát amiben az elkövetők vallási hovatartozását figyelnék mert tudják hogy nincs semmi összefügglés.Azt is mondtam már hogy a nemi erőszak bün az iszlám szerint igy aki valóban muszlim, nem követ el ilyet. Persze ha valaki hozzád hasonlóan rasszista és iszlamofób akkor minden büncselekményt muszlimok követnek el igaz? :)

Mivel a diagramot sem tudtad értelmezni, kétlem hogy te valóban értenéd a cikket, mégha beszéled is a nyelvet. Azt tapasztaltam hogy a funkcionális analfabétizmus gyakori a szélsőséges nézetekett vallók között és az intelligenciájuk is valahol a béka feneke alatt van.

"Itt ugyan nincsenek bevándorlók nagy számban, elleneben van egy régebbi bevándorolt népesség a cigányság. Nem fogom velük kapcsolatban is szádba rágni a bánügyi statisztikákat"

Persze, ha itt nincsenek muszlimok akkor az összes nemi erőszakért az általad jelzet kisebbég a felelős :) Inkább ismerd be hogy rasszista vagy. Sajnos Magyarországon sok a hozzád hasonló, hát hogy is mondjam, gondolkodni nem szerető ember, akikre igencsak hatással van a kormány uszitó propagandája, ami mellesleg büncselekmény a Btk szerint. Ez történik ha buta emberekre ráijesztenek.

"Lehet persze mondani hogy az illető a felelős hogy kiment az utcára, és ezzel kockáztatta hogy valaki megveri, vagy hogy az az x személy felelős hogy kirabolták aki felvette az édesanyjától örökölt aranyfülbevalót, csak érdemes egy pillanatra megállni és elgondolkozni hogy ez mennyire helytálló gondolkozás."

Nem az illető hibája, de ha tudom hogy kirabolhatnak mert gyakoran előfordul akkor nem veszek fülbevalót.Ha te kimész egy táblával amin az áll hogy rugjatok belém akkor ne csodálkozz ha megrugdosnak egy ilyen környezetben. Ha nem zárod be kocsid ne csodálkozz ha ellopják és még sorolhatnám sokáig ezeket. Persze az lenne az ideális ha ilyenektől nem kellene tartani de nem ez a helyzet. Egyébként ha mindenki az iszlám szerint élne ezek nem történnének meg mert tiltja a lopást, nemi erőszakot gyilkosságot. Te viszont pont az iszlámban látod a problémát amiből az következik hogy nem is lehetnél távolabb az igazságtól.

2016. aug. 23. 11:09
 35/44 anonim ***** válasza:
47%
35-ös köszönjük az értelmes hozzászólást, gondolom benned is egy "vallásszakértőt" tisztelhetünk :) Ha nem tünt volna fel a kérdés elsősorban muszlimoknak szól. Tudom, annak ellenére hogy sosem olvastad a Koránt úgy érzed jobban tudod mint a muszlimok, akik minden nap olvassák, dehát Magyarország az iszlám szakértők országa :)
2016. aug. 24. 08:01
 36/44 anonim ***** válasza:
48%
Igen, Magyarország mar csak ilyen, én is muszlim vagyok, muszlim országban élek, de ha évente egyszer elmegyek Budapestre, még a taxi söför is jobban ismeri az iszlámot mint én...
2016. aug. 24. 12:03
 37/44 anonim ***** válasza:
0%
35: Nyugi látom, csak igyekeztem kihozni belőle a legjobbat, hogy másoknak is egyértelmű legyen.
2016. aug. 24. 18:43
 38/44 anonim ***** válasza:
49%

Persze, egyértelmű. A kérdés az iszlám vallás szerint adható jegyajándékra vonatkozott, te viszont nem erre válaszoltál és amit összehordtál itt az mind hazugság. Az a kijelentésed hogy Európában muszlimok felelősek a bűncselekményekért, nagyjából behatárolja miféle ember is vagy te. Az meg vicc kategória hogy ezt egy norvég nyelvű cikkel akarod bizonyítani, amiben szó nincs muszlimokról.

Miért van az hogy ha feltesznek egy kérdést az iszlámmal kapcsolatban akkor először a fanatikus keresztény szektások kommentelnek aztán az ilyen szélsőjobbos, iszlámgyűlölő ősemberek?

2016. aug. 27. 17:04
 39/44 anonim ***** válasza:

# 39

"Miért van az hogy ha feltesznek egy kérdést az iszlámmal kapcsolatban akkor először a fanatikus keresztény szektások kommentelnek aztán az ilyen szélsőjobbos, iszlámgyűlölő ősemberek?"

Mert az ateisták túlságosan el vannak foglalva a keresztények cseszegetésével, nekik ők az ősellenség.

Az iszlámra ügyet sem vetnek, különben az iszlám kérdéseket is ők trollkodnák szét, mint ahogy a keresztény kérdéseket szokták. :D

2016. aug. 27. 18:02
 40/44 anonim ***** válasza:
A szöveget linkelő tag sem írt muszlimokról, csak bevándorlókról, és számrazásról. Szövegértés: 0. :D
2016. aug. 28. 01:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!