Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az eredeti Ószövetségben...

Az eredeti Ószövetségben szerepel bárhol leírva a jehova szó vagy mindig a tetragrammaton áll ott?

Figyelt kérdés
2016. jún. 22. 06:37
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

18-ra: ezt nagyon érdekesnek találtam, mert nem tudtam: " összevont elnevezés, melynek jelentése: Örökkévaló. "

Tehát nem is beszélhetünk névről, mert megnevezései vannak.

2016. jún. 22. 12:58
 22/27 anonim ***** válasza:

"Ugyan miért olyan nehéz elfogadni azt a kérésemet, hogy lehetőleg zsidó írjon erre választ?"

Talán azért, mert ezt elfelejtetted közölni velünk.

Ne csak zsidók legyünk, de gondolatolvasók is?

Egyébként sem világos, hogy ebben a kérdésben egy zsidó légikisasszony vagy egy zsidó pizzafutár válasza miért lenne megalapozottabb, mint egy keresztény egzegétáé, vagy egy ateista nyelvészé. De te tudod a tutit.

Nem is értem, hogy akkor egyáltalán miért is kérdezel? :D

2016. jún. 22. 13:27
 23/27 A kérdező kommentje:
Mert kérdésem van. Vagy tőled kell ehhez engedélyt kérni?
2016. jún. 22. 13:33
 24/27 A kérdező kommentje:

Parancsolj kérlek, itt a mondat: "Úgy tudom vannak itt zsidók is, akik biztos, hogy tudják a pontos választ. Nem tudna segíteni közülük valaki?"

Ezek után is csak nem-zsidók válaszoltak, egyszerűen nem vették figyelembe ezt a mondatot, az ok számomra érthetetlen. Ahogy az is, hogy a kötözködésre miért pocsékolsz az idődből? Tanulj meg hallgatni, úgy még bölcsnek is látszódhatsz.

2016. jún. 22. 13:35
 25/27 anonim ***** válasza:

Ajajaj, emberek.

Béke van!

-----------------------------------

Először is jogos a kérése a kérdezőknek ,mivel ferdíthetnek is tudatosan. De a 66%-os válaszolónak nem volt ilyen szándéka és a 4-es válaszában jól leírta a lényeget.

A kiejtéshez írnék valamit ,de inkább nem írok.

Annyit azért a tetragrammaton kiejtéséről megjegyzek ,hogy a "Jehova" az hibás. Valszeg Russel nem ismerete a nikkudot (héberbe pontozás).

A kabbala és a folklór szerint (együttvéve) I-tennek összesen 99 neve van (ha jól emlékszek itt nem bele számolva a tetragrammatont).

De a leggyakrabban használt név áldásoknál az "A-don-ai".

Ami Úrt jelent.

Ivritbe a rang kifejezésére csak ádóní -vallási vezetőknél-.

Van a "már" ami "szimpla" rang (gróf,báró...stb) kifejezésére ,ami egybe "keserűt" és "savanykásat" is jelent.

Meg ha egy vallásos énekes mondjuk megzenésít egy részt a tórából (vagy magából a TN"CH-ból) ,vagy egy áldást akkor "Ha-shem"-et (jelentése: A Név) mond.

Meg ,ha szekuláris izraeli (hiloni) héber nyelvű énekes (aki mondjuk hisz I-tenbe) és csak úgy énekli ,hogy "Ó ,I-tenem!" akkor is csak "Elóhi"-t mond.

I-ten név leírásáról (nagyon röviden):

Tulajdonképpen a tetragrammatont TN"CH-on kívül áldásnál is le lehet írni ,de sokan inkább ezzel nem próbálkoznak és inkább Hé'-t írnak le ,vagy dupla jódot (héber betű).

Persze mondjuk díszként használni nem szabad.

Ha mondjuk egy vallásos zsidó másol egy szöveget (amibe benne van I-ten neve) és a szöveg írója mondjuk nem-vallásos ,vagy nem-zsidó akkor nem kell (sőt tudtommal nem is illik) kitörölni az "s"-t.

De ,ha valaki könyvet ír és PDF-n érhető el ,akkor sem szükséges.

(persze ,ha a könyvboltokba is tervezi "bevinni" akkor érdemes)

Röviden ennyi ,remélem nem felejtettem el semmit sem leírni.

Üdv!

2016. jún. 23. 18:37
 26/27 anonim ***** válasza:

Ui:

"Ha mondjuk egy vallásos zsidó másol egy szöveget (amibe benne van I-ten neve) és a szöveg írója mondjuk nem-vallásos ,vagy nem-zsidó akkor nem kell (sőt tudtommal nem is illik) kitörölni az "s"-t. "

Mármint úgy értettem gépen! Ha papír lapra másol akkor viszont illik kihagyni.

2016. jún. 23. 18:40
 27/27 anonim ***** válasza:
0%

Tisztelt kérdező és a többiek!

Nem akarok beszólni, vagy vitatkozni senkivel, de elgondolkodtam ezen a kérdésen és a következőre jutottam:

Természetesen sem a Jehova, sem a Jahve alak nincs benne a Szentírásban ebben a formában, csak a tetragramm. Viszont igaz ez az összes többi névre, pl a Jézusra is, hiszen nem tudjuk Jézus nevét sem hogyan ejtették (talán lehet Jésúa), szóval gyakorlatilag ha ilyen oldalról közelítjük meg, akkor a Jézus (vagy Mózes, vagy bármelyik) név sincs benne a Bibliában. Valahogy le kellett fordítani a YHWH-t is magyarra, ahogy az összes többi név is le lett forítva, nem értem miért csak ebbe köt bele mindenki. Szóval gondolkozzunk már logikusan.

Ami a másik, hogy megfigyeltem, hogy sok nem zsidó igen ragaszkodik a "nem ejtjük ki Isten nevét" hagyományhoz, ahhoz viszont már egyáltalán nem, hogy a zsidók nem imádnak Szentháromságot.

Nem kötekedni akartam ezzel, csak azért a logikus gondolkodást ne nélkülözzük már, illetve a szelektív gondolkodás is bökte egy kicsit a csőröm, mert nem fair :)

Pontozzon le, aki magára veszi -jó szokás szerint-, úgy is sok az a 92%.

Üdv.

2016. jún. 28. 16:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!