Ha Isten a férfit és a nőt egyenlőnek teremtette, akkor miért sugallja azt a Biblia is és a keresztény vallás is bizonyos tekintetben, hogy a férfi felsőbbrendű a nőnél?
Például katolikusoknál nem lehetnek nők hittanítók, csak férfiak, mi ez, ha nem megkülönböztetés?
Vagy Isten amikor megbüntette Évát, tehát a "nőt", megparancsolta neki, hogy engedelmeskednie kell a férje akaratának. Hogy-hogy engedelmeskednie kell? Azt hittem csakis Istennek kell engedelmeskedni.
"amit a nők tesznek, nem az ő feladatuk az elnöklés vagy a gyülekezet oktatása általi irányítás, ha vannak jelen képesített férfiak. "
Ezt hívják elnyomásnak...te komolyan elhiszed ezt a sok maszlagot?
28%-os, köszönöm az újabb tartalmas választ, de ezzel nem győztél meg. Ha egyenrangú felek lennének, nem a férfi döntene, hanem ketten. Már ha a férfinek kell dönteni, ez mutatja, hogy felsőbbrendű, hogy ő a jobb.
"Ezért Isten családra vonatkozó elrendezésében a nő mindig is alá volt rendelve a férjének, és nem volt szabad bitorolnia a férje hatalmát"
????????????????????
Ez is ugyanezt bizonyítja.
Sajnálom, hogy nehéz ennek megértése, Pedig egyszerű.
No az is közre játszik ebben, hogy az "uralom" szó, a világban nem azt mutatja, s nem az jelenti, amit mutatnia kellene, ezért félre értelmezik sokan.
Nem érzem magam elnyomva, sem alacsonyabb rendűnek, mert nem Én végzem a férj dolgait.
Sőt sok dologtól szabad vagyok, és nincs akkora teher a vállamon, mint ha nyakamba venném a férj szerepét is.
Sajnos a XIX. században a Nők lázadása miatt alakult így, amivel Én sem, és sokan nem értünk egyet.
Persze ez is azért alakult így, mert rossz a vezetés, nem csak családon belül, hanem a társadalomban levő emberi kormányzat is.
Nincs olyan érzésem hogy el vagyok nyomva, sőt, elmondhatom, hogy nagyon szeretve vagyok,/Amit sokszor nem érdemlek meg/, és boldog feleség, akinek nincs panaszra oka, pedig mi sem mindig értünk egyet, s vannak az életben felmerülő problémák, mint bárhol máshol.
Szeretettel gondoskodik rólam, és nincs hiányom semmiben, annak ellenére, hogy szerény körülmények között élünk.
Mindenkinek kívánom ezt az érzést :)
Kinek mit sugall... Kinek a pap ,kinek a papné. ;)
Ami azt illeti nem sugallja -meglátásom szerint-.
Nálunk ,az irányzatomnál (zsidó vagyok) lehetnek nők is rabbik és a pészachi széderkor a széder tálra rakunk narancsot (tápuz) ami a nőknek való szerepét (is) jelképezi a közösségben.
+
Némely egyéb eseményekkor a nőknek nem szokás dolgozni ,míg a férfiaknak igen.
Pl. Hónap fejekkor azért ,mert ezt kapták "ajándékul" azért ,mert az arany borjú készítésekor nem akarták oda adni az ékszereiket.
Stb...
Üdv!
Ez érdekes, hogy mások szerint sem sugallja ezt.
De hiszen benne van fehéren feketén, hogy másodrendű.. Na mindegy. Akkor is ott van a kérdés másik része, hogy például nálatok lehetnek női rabbik, addig a katolikusoknál nem lehetnek papnők. Ez is nagyon érdekes..
47-es vagyok:
Mindenki azt hisz amit akar ,mivel vallás szabadság van -szerencsére-. Persze vannak eget verően beteg hitbeli elképzelések... No ,de ez egy másik téma és itt nem gondoltam igazából senkikre/senkire.
Az "ószövetség" (=TN"CH) sehol sem alacsonyítja le a nőket.
Az ,hogy a katolikus keresztényeknél ,meg úgy a keresztényeknél mi van az tőlünk teljesen független.
Kezdjük ott ,hogy ott van náluk az ún. "újszövetség",Jézus,apostolok,démonok,sertés sonka húsvétkor...stb
Nálunk meg ezek nincsenek. :)
Egyébként épp kb. egy hete (2016-5776) volt annak a kb. negyvenéves évfordulója ,hogy egy nő hivatalosan is (reform) rabbi lett.
Üdv!
Mindkettőt (férfit és nőt) Isten teremtette, úgy, hogy a kezével formálta.
Jézus mindkettőért meghalt.
Ezenkívül vannak a Bibliában női próféták.
A Biblia számomra éppen azt sugallja, hogy Isten nem tesz értékbeli különbséget a nemek között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!