Ha Isten a férfit és a nőt egyenlőnek teremtette, akkor miért sugallja azt a Biblia is és a keresztény vallás is bizonyos tekintetben, hogy a férfi felsőbbrendű a nőnél?
Például katolikusoknál nem lehetnek nők hittanítók, csak férfiak, mi ez, ha nem megkülönböztetés?
Vagy Isten amikor megbüntette Évát, tehát a "nőt", megparancsolta neki, hogy engedelmeskednie kell a férje akaratának. Hogy-hogy engedelmeskednie kell? Azt hittem csakis Istennek kell engedelmeskedni.
Szervusz.
Én nem vagyok katolikus hitű.
Ám az a lényeges, hogy a Bibliában Isten hogyan íratta le, és mit jelent.
S nem azt sugallja, mert nincs felsőbbrendűség, mindössze hierarchikus elrendezés van.
S a Férfi akarata, megegyezőnek kell lennie, Isten akaratával.
A Férfinak is van "felettese", ennél fogva, nem tehet amit akar.
No de nézzük:
(1Mózes 2:18) . . .„Nem jó az embernek egyedül, alkotok neki segítőt, mintegy kiegészítőt.”
Nem vetélytársat, vagy rabszolgát, hanem kiegészítőt.
(1Mózes 2:24) . . .a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és e g y testté lesznek.
Mit jelent ez?
(Efézus 5:22, 23) 22 A feleségek rendeljék alá magukat férjüknek, mint az Úrnak, 23 mert a férj feje a feleségének, mint ahogy a Krisztus is feje a gyülekezetnek, megmentője lévén e testnek.
(Efézus 5:24, 25) . . .. 25 Férjek, továbbra is szeressétek feleségeteket, mint ahogy a Krisztus is szerette a gyülekezetet, és odaadta magát érte,
A társadalom legkisebb egysége a család, s a család vezetésére a Teremtő a férfit nevezte ki.
Egy kocsiban sem lehet két kormányos.
ez nem azt jelenti, hogy a férj diktatórikusan elnyomva parancsolgat a feleségnek, hanem Krisztus mintájára nyújt vezetést.
(1Korintusz 11:3) . . .minden férfinak feje a Krisztus, az asszony feje pedig a férfi, a Krisztus feje pedig az Isten.
amint láthatod, még magának Krisztusnak is alárendeltségben van, Istenhez képest, ami nem jelenti, hogy a Teremtő drasztikus módon parancsolgat mindenkinek.
S a Férj pedig Krisztusnak van alárendelve.
(1Péter 3:7) 7 Ti férjek, hasonló módon továbbra is az ismeretnek megfelelően lakjatok velük, tiszteletet adva nekik mint gyengébb edénynek — a női nemnek —, mivel velük együtt örökösei is vagytok az élet ki nem érdemelt kegyének; hogy imáitok akadályba ne ütközzenek.
ez a vers arra világít rá, hogy ha a Férj nem úgy vezeti a családját, és a feleségét, ahogy Krisztus a gyülekezetet, akkor az imáit nem hallgatja meg.
A Férjeknek úgy kell szeretniük a feleségüket, mint a saját testüket.
(Efézus 5:28, 29) 28 A férjeknek ily módon úgy kell szeretniük feleségüket, mint a saját testüket. Aki szereti a feleségét, önmagát szereti, 29 mert soha senki nem gyűlölte a saját testét, hanem táplálja és dédelgeti, mint ahogy a Krisztus is a gyülekezetet,
Az tény, hogy nekünk Nőknek az elrendezésben más szerep jut, de attól még nem vagyunk kevesebbek, és a Férjnek a Biblia vers szerint akár az életét is tudnia kell odaadnia a feleségéért, mint Krisztusnak az emberekért.
(Efézus 5:24, 25) . . .. 25 Férjek, továbbra is szeressétek feleségeteket, mint ahogy a Krisztus is szerette a gyülekezetet, és odaadta magát érte,
A Nők valóban nem taníthatnak a gyülekezetben, mert az asszony nincs a Férje fölé rendelve, a Férfi teremtetett előbb, Isten képmására, ezért van hogy nem is kell befednie a fejét ha imádkozik.
S ez az elrendezés, az angyalok miatt is van így, hogy lássák, mi is alázatosan elfogadjuk Isten vezetésére adott elrendezését, az angyaloknál is ilyen hierarchikus elrendezés van, és nem lázadoznak.
Ha a családban megkell beszélni bizonyos dolgokat, a férj kikérheti a felesége véleményét. Mert az Asszony is tud jó dolgokat javasolni.
A Férj hozza a döntést, amit a jó feleség támogat még akkor is ha nem ért vele egyet.
A Példabeszédek könyvének 31. fejezetét érdemes elolvasni, a Derék feleségről beszél, akiben bízik az Ura, és és sok döntést hoz ha a férje nincs hirtelen ott.
Szia
Nincsen bibliai utalás arra,hogy a férfi felsőbbrendű lenne a nőnél. Egyszerűen más a szerepük. Hiszen te is írtad,hogy "Isten a férfit és a nőt egyenlőnek teremtette". Abból van a baj és a probléma, amikor szerepek összekeverednek, vagy felcserélődnek. Ez okoz káoszt a férfi és a nő kapcsolatában.
A férfiban olyan tulajdonságok és szükségletek vannak,amelyeket a nő tud kielégíteni, és fordítva.
Az pedig nem fedi a valóságot, hogy a bűnbeesés miatt Éva lenne okolható, hiszen a tiltó törvény Ádámnak lett adva. Ezért Éva félre lett vezetve, de Ádám tudatosan vétkezett Isten ellen. Ez a nézet(mármint hogy Éva okolható) évezredek óta terjed, és ezért sok helyen a világban lenézett, és méltatlan helyzetben vannak a nők.
Íme néhány bibliai alapelv a nő és férfi kapcsolatáról, és viszonyáról:
„Ti feleségek, rendeljétek alá magatokat férjeteknek, amint illik az Úrban” Kol 3:18.
de ez nem lealacsonyító, vagy lekezelő állapot, mert:
„Ti férjek, hasonló módon továbbra is az ismeretnek megfelelően lakjatok velük, tiszteletet adva nekik mint gyengébb edénynek – a női nemnek –, mivel velük együtt örökösei is vagytok az élet ki nem érdemelt kegyének; hogy imáitok akadályba ne ütközzenek” (1Pét 3:7).
Nem nyomja el a nőket, a következő idézetek sem erről tanúskodnak...
Természetesen, ami nem felel meg a világképüknek azt kidobják, vagy "szimbolikusan" kell értelmezni. Keresztények szeretnek mazsolázni.
"Mert a férfiúnak nem kell befednie az ő fejét, mivel ő az Istennek képe és dicsősége; de az asszony a férfiú dicsősége. Mert nem a férfiú van az asszonyból, hanem az asszony a férfiúból. Mert nem is a férfiú teremtetett az asszonyért, hanem az asszony a férfiúért." Pál Apostolnak Korinthusbeliekhez írt első levele: 11:7-9
"Az asszony csendességben tanuljon teljes engedelmességgel. A tanítást pedig nem engedem meg az asszonynak, sem hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendességben. Mert Ádám teremtetett elsőnek, azután Éva. És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett: Mindazáltal megtartatik a gyermekszüléskor, ha megmaradnak a hitben és szeretetben és a szent életben mértékletességgel." Pál Apostolnak Timóteushoz írt első levele 2:11-15
"Ti asszonyok a ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek, mint az Úrnak. Mert a férj feje a feleségének, mint a Krisztus is feje az egyháznak, és ugyanő megtartója a testnek. De miképpen az egyház engedelmes a Krisztusnak, azonképpen az asszonyok is engedelmesek legyenek férjöknek mindenben." Pál Apostolnak az Efézusbeliekhez írt levele 5:22-24
# 17
Köszönöm.
Erről beszéltem. Mivel én nem rendelkezek Bibliai ismeretekkel, ezért én nem tudtam idézni, csupán ami szembe ötlött azok azok a dolgok, amiket már fent is említettem. Az idézett iratokból szerintem süt a férfi és nő közötti alá és fölérendeltség, akár belemagyaráznak más akár nem. Bár én nem tekintek szentírásnak egy könyvet, mégis kíváncsi vagyok, hogy hogy állnak a dologhoz Bibliai és egyházi szemszögből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!