Szerintetek baj az, ha keresztény vagyok, de "lazábban" veszek bizonyos dolgokat?
Pl. nem tartottam meg a szüzességemet a házasságig, nem látok kibékíthetetlen ellentétet a bibliai teremtéstörténet és az evolúció tana között, és nyitott vagyok más vallások tanításaira is (ha azok nem állnak szöges ellentétben a kereszténységgel).
Mindazonáltal folyamatosan bővítem az ismereteimet a témát illetően, templomba is igyekszem eljárni, bár ez nem annyira rendszeres, mert érdekelnek a prédikációk és úgy érzem, sokat tudok belőlük tanulni (evangélikus vagyok egyébként). Legfontosabbnak pedig azt tartom, hogy szeressem az embereket, el tudjam fogadni őket olyannak, amilyenek és törődjek velük.
Ezt a kérdést azért tettem fel, mert gyakran olvasom itt is pl. a válaszok közt, hogy aki nem tartja be ezt meg azt, az nem is keresztény stb., de szerintem nem ezen múlik. Ezenkívül nincs is olyan ember, aki mindig mindent be tudna tartani.
Keresztények, mi a véleményetek?
Szia!
Szerintem remekül csinálod!
Az, hogy ez nem kereszténység.
Van egy elképzelésed az életedről, hogy hogyan szeretnél élni, majd megalapítottad a saját vallásod a kereszténységre építve.
De ez a GYK. Miért nem kérdezel meg erről egy lelkipásztort? Írj erről emailt dr. Pálhegyi Ferencnek, hidd el megéri. palhegyi@gmail.com
(ha nem ismered, akkor google-ban keress rá. Ő a kompetens, nem a GYK olvasói.
Szia!
Őszinte leszek: van ami baj és van ami nem baj. A Szentírásan Isten egyértelműen fogalmaz: a szexnek a házasságban van a helye. A bibliai teremtés és az evolúció tana között pedig kibékíthetetlen ellentét van. Ugyanis ha evolúció történt többmilliárd év alatt, akkor a halál már azelőtt elterjedt, hogy az ember létrejött, de ha a halál megelőzte az embert - és nem Ádám bűnének következménye volt - akkor a bűn képzelgés. Ha viszont a bűn képzelgés, akkor nincs szükségünk Megváltóra. Ezeken úgy gondolom érdemes azért elgondolkodni.
Az természetes dolog, ha nyitott vagy más vallások tanításaira is, nagyon helyes a nyitottság, hiszen csak így tudsz valósi ismereteket szerezni. Az is nagyon helyes, hogy a legfontosabbnak azt tartod, hogy szeressed az embereket, el tudd fogadni őket olyannak, amilyenek és törődsz velük. A Szentírás is ezt tanítja. Végül pedig külön dicsértet érdemel, hogy édrekelnek a prédikációk, és tanulsz belőlük. Javasolom a Szentírás rendszeres olvasását, kezd az evnagéliumokkal, itt meggyőződhetsz róla, hogy Krisztus - akinek a követője vagy keresztényként - valós emberekként hivatkozott Ádámra és Évára, és azt is megismerheted, hogy milyen kívánalmakat támasztott a követői felé, és hogy mennyire lehet "lazán" venni ezeket...
Üdv. Péter
Köszönöm a válaszokat, mindegyik hasznos volt!
Kedves 3. válaszoló! Távol álljon tőlem, hogy saját vallást alapítsak :-D Van így is elég.
Kedves Péter! Azzal, hogy a Szentírás tanítása szerint a szexnek a házasságban van a helye, nem vitatkozom. Az csak egy dolog, hogy én máshogy csinálom...
A teremtés kontra evolúció kérdésére pedig: a teremtéstörténetet (meg még sok mást) nem kell szó szerint értelmezni. Ami a Bibliában 1 nap, az a valóságban lehetett több millió év is. A Biblia gyakran fogalmaz képekben, gyakran használ hasonlatokat - ez nem von le az igazságtartalmából, csak tudni kell értelmezni. Attól pedig, hogy a halál nem Ádám és Éva bűnének a következménye, még létezik bűn, hát hogyne létezne? Csak körül kell nézni. Halál meg nyilván volt az ember megjelenése előtt is (BOCSÁNAT, én ezt így gondolom...) Tudnék még filozofálni erről, de nem akarok regényt írni... Mindenesetre köszönöm a választ.
Kedves Kérdező, de ez szól mindenkinek, aki érintett.
Pont ez az egyik legnagyobb hiba, amit egy vallásos elkövethet, hogy nem veszi komolyan a Bibliát és ezáltal beengedi a kétkedést.
Isten mindenható, ezért az egy nap, az egy nap. Nyugodtan hidd el. Ha megkérdőjelezed a Bibliát, akkor minek a hit? A többi igével is ezt fogod tenni?
Nagyon kérek mindenkit, hogy ezen gondolkodjon el.
A sátán egyik hatékony eszközével tart távol Istentől. Szeretnél vele kapcsolatban lenni, de annyira mégse. Én is voltam így és ez tévút. Fontos, hogy te igazodj hozzá és ne fordítva.
Megismerkedhetsz más vallásokkal, de nem hihetsz bennük.
A teremtéstörténet kontra evolúció érdekes dolog, ha a halál bejövetelét a világba az ember halálának vesszük (mint én) és a folyamatot Isten által kontrollálnak gondoljuk, akkor nincs ellentét.
"Az Úr napját szenteld meg" tehát nem hagyhatsz ki egy ünnepnapot és vasárnapot sem.
Fontos hogy szeress mindenkit, de ne fogadd el őket olyannak, amilyenek hanem próbáld meg finoman, kulturáltan meggyőzni őket a helyes dolgokról, hiszen lehet hogy így hagyod őket a kárhozatban.
Ha már házas vagy, akkor csak a házastársaddal szexelj, ha meg nem akkor ne szexelj a házasságig. Eddig nem így tettél, ezt bánd meg.
A ma emberének -- köztük talán neked is, de lehet, hogy tévedek -- keresztény szemmel az a legnagyobb baja, hogy kiveszett belőle a bűn tudata. És nem bűntudatról beszélek, annak a keresztények életében nincs helye!
"Miért baj az, ha ..." -- az ilyen jellegű kérdések igencsak jól mutatják ezt. Azt meg lehet kérdezni, hogy miért bűn ez vagy az. De ki kell mondani: a bűn az bűn. És nem önigazolást keresni abban, hogy "mások is/se", "nem értem, miért jó/nem jó", "én nem érzem/úgy érzem". A bűn az bűn.
S egy olyan korban élünk, ahol az emberek a bűnnel dicsekszenek, megosztják fórumokon, közösségi oldalakon, valóságshowkban. ÉS azt várják, hogy dicsérjék őket, vagy felmentsék őket, vagy provokáljanak vele.
A kereszténység nem arról szól, hogy eljárok templomba, megpróbálom szeretni az embereket, arról meg főleg nem, hogy tanulom, tanulmányozom a Bibliát vagy a tanításokat. A kereszténység lényege a bűnét elismerő és életét átformálni szándékozó ember személyes kapcsolata az Istennel Jézus Krisztus, a Megváltó által. Ezt nevezzük kegyelemnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!