Szerintetek baj az, ha keresztény vagyok, de "lazábban" veszek bizonyos dolgokat?
Pl. nem tartottam meg a szüzességemet a házasságig, nem látok kibékíthetetlen ellentétet a bibliai teremtéstörténet és az evolúció tana között, és nyitott vagyok más vallások tanításaira is (ha azok nem állnak szöges ellentétben a kereszténységgel).
Mindazonáltal folyamatosan bővítem az ismereteimet a témát illetően, templomba is igyekszem eljárni, bár ez nem annyira rendszeres, mert érdekelnek a prédikációk és úgy érzem, sokat tudok belőlük tanulni (evangélikus vagyok egyébként). Legfontosabbnak pedig azt tartom, hogy szeressem az embereket, el tudjam fogadni őket olyannak, amilyenek és törődjek velük.
Ezt a kérdést azért tettem fel, mert gyakran olvasom itt is pl. a válaszok közt, hogy aki nem tartja be ezt meg azt, az nem is keresztény stb., de szerintem nem ezen múlik. Ezenkívül nincs is olyan ember, aki mindig mindent be tudna tartani.
Keresztények, mi a véleményetek?
"17:08-as vagyok.Nem keresztény."
Ezt egyből gondoltam. De akkor - légy oly szíves - ne oktass ki minket keresztényeket, akik évek óta gyakoroljuk hitünket és a Bibliát. Talán egy kicsit többet tudhatunk ezekről....
"A "keresztény" Krisztus követőt jelent,ha jól tudom.
Akkor ezt a kérdést most tedd fel Jézusnak is:Milyen Jézus az,aki a Biblia(egyes)törvényeit leköpi? Bizony,bizony,a Bibliában erre is van példa."
Erre töftöf megadta a korrekt és érthető választ.
"De amúgy a kérdező esetében sem arról van szó,hogy mindent elutasít a Bibliából,ezt is vegyük figyelembe."
Az a bibi hogy a Biblia, és eleve a kereszténység nem egy svéd-asztal vagy egy saláta-menü, ahol ami tetszik azt megtartom, ami nem azt meg nem. Valaki vagy keresztény TELJES EGÉSZÉBEN, vagy nem az. Ez ilyen egyszerű. Vagy tán a szüleidet is úgy méred, hogy amikor kedvesek hozzád akkor a szüleid, amikor nem akkor meg megtagadod őket?
"Ja,és ha még nem írtam volna,milyen keresztény az,aki ítélkezik?"
Akkor kérdezd meg Krisztust, ő miért ítélkezett olyan elmarasztalóan a farizeusokról és gyakran a pogányokról? Nos, nem hinném, hogy ne lenne keresztény az, aki Krisztus tetteit követi. Hozzáteszem, akkor ítélkeznék, ha azt írnám hogy XY a pokolba vagy a mennybe fog jutni...Ilyet viszont nem teszek, a tévedésekre viszont egy kereszténynek nem csak joga, hanem kötelessége is figyelmeztetni az embertársát! Tudod nem az a szeretet, amikor körbenyalsz valakit szép szavakkal...az csak majom-szeretet, és semmi köze az igazi, a Bibliában is leírt szeretethez! Az igazi, bibliai szeretet az, amelyik mindig meg meri mondani az igazságot, kizárólag az embertársa érdekében! Tudod, ez olyan, mint egy kisgyereknél: sír, fáj neki az injekció, ha beteg, de ennek ellenére beadatják neki a szülei, hogy meggyógyuljon! Ezen talán gondolkozz el egy kicsit...nem az a szeretet, ha mindent ráhagyunk a másikra, gyermekünkre, házastársunkra, barátainkra...Tudod, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Az érdek általi jó szándék még nem jelent egyben jóságot is! Óriási a különbség ám! Nem az a jó, aki kedvesen beszél, hanem az, aki jót tesz! Kedvesen beszélni a sátán is tud - és szokott is, már a Biblia idejében is...
"Az bizony nem tartja be Isten akaratát,mert nem veszi figyelembe,hogy az ítélet Isten dolga."
Nyilván hulljon akkor szét a társadalom, mert ez alapján a tolvajokat, gyilkosokat, sorozatgyilkosokat sem csukhatnánk börtönbe, "nem a mi dolgunk ítélkezni" alapon. Ha a fenti sorokat elolvastad, talán megértesz vmit az egészből. Remélem nem gondolod, hogy Krisztus egy anarchista kommuna-társadalmat szeretett volna...Azt mondta: "Adjátok meg az Istennek, ami az Istené, és a császárnak, ami a császáré!". Ezzel éppen nem azt akarja, hogy a társadalmi felelősség alól húzd ki magad!
Az az igazság - és ezt már régóta érlelem magamban - hogy ti (zömmel) valójában anarchisták, marxisták, ateisták, liberálisok vagytok, akik 1. be akartok furakodni a keresztény közösségekbe 2. a kereszténységet akarjátok pajzsként használni az anarcho-kommunista eszméitek terjesztésére....Szerintem egyszerűbb lenne ha levennétek az álarcot.....
töftöftöf
"29-es! Jézus nem köpi le a Biblia egyetlen törvényét sem. Miért? Mert az Ószövetség szerint a Krisztus lesz az, aki a Bibliát tökéletesíti, a leghelyesebben értelmezi. Ezért ő megtehette. Sőt: ő volt az egyetlen, aki helyesen értelmezte a dolgot. Az Ósz.-i törvények egy része mindenkire, de a legtöbbje csak a zsidókra vonatkozott. És mivel Jézus már nem zsidó, hanem keresztény volt, nem vonatkoztak rá ezek a törvények."
Mi az,hogy már nem zsidó,hanem keresztény volt???
Kereszténység tudtommal akkor még nem is létezett,csak a halála után.
"Jézus a törvényt tökéletesítette, egyértelműsítette, tökéletes állapotba hozta. Ezt már senkinek sincs joga leköpni! Ezt mindenkinek meg kell érteni és be kell tartani. Aki nem teszi, az nem keresztény. Így a kedves kérdező sem az (legalábbis a kérdés feltételekor még nem volt).
Tökéletesítette,egyértelműsítette,ok,de akkor viszont egyes dolgokat vehetünk leköpésnek,ugyanis:
"Mt 5:43-48
Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes"
Akkor biztos,hogy egyetlen törvényét sem köpte le?
Utolsónak
Jézus ítélkezéséről:Nem arról van szó,hogy körbe kell nyalni valakit szép szavakkal,de a másik véglet,ami szerint "kizárólag a másik érdekében" meg "az a jó,aki jót tesz" eléggé gőgös énképre utalnak.
Pedig gondolom olvastad már ezt a mondatot:"egyik kezem nem tudja,mit tesz a másik"....
És az igaz,hogy Jézus valóban kiosztotta a farizeusokat,de akkor ezzel mi van?
"1. Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.
2. Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.
3. Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?
4. Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van?
5. Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből!" Máté 7:1-5"
"Nyilván hulljon akkor szét a társadalom, mert ez alapján a tolvajokat, gyilkosokat, sorozatgyilkosokat sem csukhatnánk börtönbe, "nem a mi dolgunk ítélkezni" alapon."
Ez kicsit más téma,ezt te is tudod,ne hasonlítsuk össze a kérdező kérdésével.És írta is,hogy " Legfontosabbnak pedig azt tartom, hogy szeressem az embereket, el tudjam fogadni őket olyannak, amilyenek és törődjek velük."
Igen,hát bizony nagy gond van a kérdezővel....
Nem tartotta meg szüzességét a házasságig,a teremtést,és az evolúciót nem tartja egymást kizáró dolognak,templomba sem jár minden vasárnap,de bezzeg az embereket igyekszik szeretni,hát milyen Istentelen életet él már az ilyen....???
De gondolod,hogy amiatt fog széthullani a társadalom,mert az ilyen,kicsit lazábban gondolkodni merő embereket te nem ítéled meg a többi túlbuzgó vallásossal együtt? Nem tudtam,hogy ennyire döntő fontosságú a közbeavatkozásotok:-)
"Az az igazság - és ezt már régóta érlelem magamban - hogy ti (zömmel) valójában anarchisták, marxisták, ateisták, liberálisok vagytok, akik 1. be akartok furakodni a keresztény közösségekbe 2. a kereszténységet akarjátok pajzsként használni az anarcho-kommunista eszméitek terjesztésére....Szerintem egyszerűbb lenne ha levennétek az álarcot....."
Egyiknek sem vallom magam,csak van véleményem bizonyos dolgokról(amúgy gyerekkoromban gyakoroltam a keresztény vallást)és az 1.,2.,pontot is "kissé" túlzásnak tartom.(persze lehet,hogy vannak,akiknek ez a tervük,nem tudhatom)
Részemről az álarc levéve.
32-es!
Igen, egyes törvényeket megmásított, de már az Ósz.-ben is benne van, hogy ezt megteheti. Ha a parlament új törvényt fogad el, azzal nem köpi le a régit, hiszen a régi tartalmazta, hogy a parlament megváltoztathatja.
"Igen, egyes törvényeket megmásított, de már az Ósz.-ben is benne van, hogy ezt megteheti. Ha a parlament új törvényt fogad el, azzal nem köpi le a régit, hiszen a régi tartalmazta, hogy a parlament megváltoztathatja."
Igen,megteheti,persze.Csak ebben az a vicces,hogy van egy Isten,akinél elvileg nincs változás,aki az egész Biblia Istene,és mégsem képes valamiről határozott kijelentést tenni.Pedig majdnemhogy az emberiség legfontosabb kérdéséről van szó,nem pedig valami részletkérdésről.
Ószövetség:"Öljétek meg az ellenséget,ne szeressétek!"
Újszövetség:"Jaj,bocsánat,meggondoltam magam,inkább szeressetek mindenkit!"
Na,most ez milyen már?
Ne mondd azt,hogy ha van egy törvény,aminek Jézus egyenesen az ellenkezőjét kimondja,akkor nem törli el! Nem azt mondta,hogy megfér egymás mellett a kettő,nem beszélt mellé,hanem kimondta,hogy a régi már nincs érvényben.
19-es, milyen jogon ítélkezel te mások felett? Te lennél az igazi hívő akit mindenkinek követnie kellene? Te talán betartod Jézus tanításait? Nem hinném, éppen most tiportál sárba egy szárnyait próbálgató "sast". Nem hangzik ez ismerősen: Ne ítélj, hogy ne ítéltess! Tessék most ítéltettél, de nagyon is elítélem azt a hangnemet amit választottál a válaszodhoz. Jobb lenne ha inkább nem is foglakozna vallással a kérdező? Örülj, hogy legalább foglalkozik a vallással! Nem lesz mindenkiből azonnal olyan vaskalapos szemellenzős hitvilágban élő zombi mint TE(szerencsére). Igenis nagyon értelmes dolgokat írt le a kérdező és csak azt tudom neki tanácsolni, hogy így tovább. Te talán egyik napról a másikra megtértél és elfogadtad az összes tant ami a bibliában van? Ha erre igen a válasz akkor azt nagyon sajnálom mert ebből az vonható le hogy egy elég buta emberke lehetsz. Mielőtt felháborodnál miért írok ilyet, űlj vissza és elmagyarázom. Ha nincs benned semmi egészséges kétkedés semmivel kapcsolatban akkor valószínűleg nem igazán értetted meg a dolgokat. Nincs olyan ember a földön aki minden egyes betűjével egyet ért a szent írásoknak. Hihetetlen számomra, hogy egy olyanan embert hordasz le a sárga földig akit nem is ismersz(ez rólunk nem mondható el hisz olvastam az írásod és mélységesen felháborított az indokolatlan hangnemed). Talán magadba kellene előb nézned mielőtt másokat kritizálsz. Egy másik mondás: Más szemében a szálákát, a sajátodban a gerendát sem veszed észre. Ja ás nem a szeretet első Krisztusnál? Valószínűleg te is csak a nagymama vitrinjében láttál bibliát. Igenis a szeretet a legfontosabb. Kit érdekel az igazság ha nincs szeretet? Mondjak egy példát? Az igaz hogy a feleségemnek nem tetszik néha a ruha amit felvesz, de sosem bántanám meg azzal hogy a szemébe mondom mert szeretem! Na kapisgálod már? Mit ér az igazságod a szeretettel szemben? A kegyes hazugságoknak is nagy szerepe van az életben. Egy haldokló gyereknek sem mondod meg az igazat mikor azt kérdi: Apa, ugye meg fogok gyógyulni? Remélem belátod mekkorát tévedtél és lesz benned annyi, hogy ha már letámadni volt merszed a kérdezőt akkor bocsánatot kérni is lesz. A szabályokról meg csak annyit, hogy az vesse a kérdezőre az első követ aki sosem vétkezett! Nem csak a bibliában vannak ám szabályok amiket be kellene tartani hanem az életben is. Szerinted Jézus mit szólna a te hozzászólásodra? "hogy, ez az, jól megmondtad neki?". A kérdező pedig nem magyarázkodik, ha nem vakítana el így a düh látnád, hogy ő veled szemben tanul a hozzászólások tartalmából, következtetéseket von lé és ezt mondja:"Tehát a többség szerint én nem vagyok jó keresztény; lehet, hogy így is van. Majd igyekszem." Nos??
Szavaid akár a méreg, úgy marják a belsőm. Hihetetlen gyűlölet sugárzik belőled! Engedd meg hogy bemásoljak egy pár idézetet a szeretetről, nézz utánna valósak e:
"A János írása szerint való Szent Evangéliom » 15. fejezet
7
Ha én bennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és meglesz az néktek.
8
Abban dicsőíttetik meg az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek; és legyetek nékem tanítványaim.
9
Amiképpen az Atya szeretett engem, én is úgy szerettelek titeket: maradjatok meg ebben az én szeretetemben.
10
Ha az én parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok az én szeretetemben; amiképpen én megtartottam az én Atyámnak parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében.
11
Ezeket beszéltem néktek, hogy megmaradjon ti bennetek az én örömem és a ti örömetek beteljék.
12
Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, amiképpen én szerettelek titeket.
13
Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért.
14
Ti az én barátaim vagytok, ha azokat cselekszitek, amiket én parancsolok néktek."
Nos akkor hogy is van az a szeretet dolog?
Lenne még mit írnom, de asszem ebben nagyjából benne van amit fontosnak tartottam megemlíteni!
Meg lehet nézni a 20-as és 21-es válaszolót hogy milyen kultúráltan tudnak viselkedni annak ellenére, hogy a 20-as nem is ért egyet a kérdezővel.
Ez mekkora, bocs de ahogy olvasom a hozzászólásokat úgy írom szinkronban a választ is és most értem a 23-as hoz.
Te mekkora egy álszent vagy ember. Tehát azt állítod van a kérdező véleménye meg van a tiéd ami egyben az Istenáltal kihirdetett igazság is. Meg hogy a hangnem csak azért ilyen szigorú mert szereti a kérdezőt és csak jót akar neki. Hát röhög a vakbelem. Előre sajnálom a gyerekeidet akiket ilyen "szeretettel" fogsz felnevelni.(adja az ég, hogy addigra felnőj.) Mos mondok egy másik idézetet Krisztustól: Azt cselekedjétek másokkal, amit szeretnétek, ha mások cselekednének veletek. Tehát most visszanyalt a fagyi én általam. Ha te így beszélsz másokkal ne várd, hogy mi kedvesek legyünk veled!
28, tudod kezdesz nagyon unalmassá válni. Nem nekünk van a fejünk homokban hanem neked. A kérdező is belátta, hogy nem biztos hogy jó úton halad(bár szerintem igen:)) és írta is hogy megpróbál változtatni rajta. Ezzel szemben te csak fújod a magadét. Egy álszent vagy! Csak annyit mondok, ha ilyen és hozzád hasonló embnerekkel lenne tele a menyország szerintem elég kevés emberke vágyna oda...De szerencsére nem így van. Legtöbbjük olyan mint a kérdező Hah...
töftöftöf-nek: Jó arc vagy, nehéz megállni, hogy az ilyeneknek ne szóljon vissza az ember mi? De majd dolgozunk rajta! Remélem odafent találkozunk ;)
Legyen szép napotok! :)
"A mennyek országába nem jut be mindenki, aki azt mondja nekem: Uram! Uram! Csak az, aki mennyei Atyám akaratát cselekszi."
Nos, ezeket a szavakat Jézus mondta!
Magyarázgathattok ezután hogy lazábbanv esztek ezt meg azt nem bűn....dehogyis nem! "Uram, Uram,"-ozhattok, SEMMIT NEM ÉR!
Ennyi! Jó lenne már ha el bírnátok fogadni....
Utolsó
Igen,és mi a mennyei Atya akarata?
Az,hogy szeressétek egymást.
Ez az elsődleges,és legfontosabb dolog,ez a belépő a mennyországba.Nem az,hogy elmegy-e valaki minden vasárnap templomba,vagy,hogy minden egyes pontot elfogad-e a Bibliából.Ezzel a nagy buzgósággal kinek bizonyítana,és mit? Még maga Jézus sem fogad el mindent a Bibliából! Mert megmondta,hogy mi a legfontosabb.Én bizony úgy látom,hogy a kérdező féle emberek hamarabb fognak bejutni a mennybe,mint a Biblia és az egyházi dolgok nagy tudósai.
"Szóljak bár angyalok nyelvén....."-Ezt ismered.Erről van szó.
Bocsánat,de ez a véleményem.
Lehet, hogy ez a véleményed...és pont ebből látszik, hogy egy kereszténykedő pogány vagy csak, semmi más.
Ahogy Jézus szavait kiforgatod az meg egyenesen hányingert keltő.
Jézus szigorúan tartotta magát az Ószövetség erkölcs-etikájához. Nem azt mondta, hogy tarts meg 1 vagy 2 parancsot, hanem hogy tartsd meg MIDNET! Mert aki egyet megszeg, az olyan, mintha mindet megszegte volna. Betű szerint, igen! Ez így van benne a Bibliában is!
De nyilván ezután sem fogsz észhez kapni, hanem éled tovább a pogány életed, miközben kereszténynek hiszed magad....de ez nem kereszténység...ez egy nagy nulla....Kereszténynek lenni nem az, hogy "szeretek", aztán minden másban ugyan úgy élek ahogy a világ....de egy pogány erről semmit sem tudhat....Mellesleg még a szeret fogalmával sem vagy tisztában, összekevered valamiféle szentimentális szenvelgéssel.....Pogány vagy, állj arra az oldalra....aki elkezdi kritizálni a Bibliát meg Jézust az ne akarjon már keresztény lenni....menj a pogány/ateista haverjaid közé....ott nagyon vevők az ilyen mindent megkritizáló "felvilágosult" dumára....az igazi keresztények viszont nem
Igen,persze a szombat parancsát is nagyon szigorúan vette:
"Kol 2,16-17
Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában: Melyek csak árnyékai a következendő dolgoknak, de a valóság a Krisztusé."
És ez is érdekes,ha a lopást vesszük alapul:-)
Luk. 19,29-34 "[Jézus] elkülde kettőt az ő tanítványai közül, Mondván: Menjetek el az átellenben levő faluba ... találtok egy megkötött vemhet, melyen soha egy ember sem ült: eloldván azt, hozzátok ide. És ha valaki kérdez titeket: Miért oldjátok el? ezt mondjátok annak: Mert az Úrnak szüksége van rá. ... És amikor a vemhet eloldák, mondának nékik annak gazdái: Miért oldjátok el a vemhet? ők pedig mondának: Az úrnak szüksége van rá."
Persze bármit idézek,mindig én leszek a pogány,ateista,meg akármi...Biztos ezeket is én találtam ki:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!