Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Mária imádat a katolikus...

A Mária imádat a katolikus vallásban tulzás-e? Amikor azt mondják az imádatukban"Asszonyunk szüz Mária, Istennek szent anyja". Tulzás vagy helyes?

Figyelt kérdés

2016. márc. 19. 07:58
1 2 3 4 5 6 7
 11/70 anonim ***** válasza:
54%
Elég viccel, hogy holmi elvakult szektás barmok azt hiszik, jobban ismerik a katolikus dogmatikát, mint a katolikusok.
2016. márc. 19. 12:14
 12/70 A kérdező kommentje:

10-nek:Azt nem èrtem,hogy a GYIG szabályai a kèrdező kèrdez,a felelő felel.A felelet nem kötelező sőt mèg a forum sem kötelező.

Most jelentsem a moderàtornak tiltson le?Micsoda mentalitás?

A 10-es bejegyzèsed jellemez teged,szüleidet es a vallàsod ahogy neveltek,jobbat nem is vártam.

Arra kèrek minden rèsztvevőt,hogy sziveskedjenek betartani a GYIK szabályait embertársainkal szemben.

2016. márc. 19. 12:27
 13/70 anonim ***** válasza:
53%

Szia

Szerintem túlzás.

Magát a dogmát 431 ben fogalmazták meg - ez azt jelenti, hogy az első 400 évben nem így hitték a keresztények/ apostolok sem/.

431 től kezd misztifikálódni Mária szerepe az egyházi dogmákban 1950 ig - egyenlőre.

2016. márc. 19. 18:10
 14/70 szp72 ***** válasza:
68%

A katolikusok nem imádják Máriát.

Mária Jézus anyja, de mivel Jézus Isten ezért Mária Isten anyja, de természetesen nem abban az értelemben, mintha az isteni természetét is tőle kapta volna. Mária egy valóságos isteni személy anyja, aki emberré lett, ezért lehet az anyja. Aki mást mond az nem a katolikus hitet vallja.

2016. márc. 19. 19:02
 15/70 anonim ***** válasza:
11%

Jézus nem Isten

Ha az lenne akkor nem lehetne anyukája, semmilyen módon, de apukája sem.

2016. márc. 19. 20:02
 16/70 A kérdező kommentje:

11-nek:Kedves 11-es szeretnék tisztàzni egy dolgot:mi a szekta hitvallás szerint? A szekta az "amit Isten kèr ès nem adunk,ès amit nem kèr ès adunk".Az első szektàs Adàm volt,Isten kèrte,hogy neegyen egy fa gyümölcsèből es evett,engedetlen-è vàlt.Igy elszakadt Istentől,az elszakadt szó levàlàst szektàt jelent(elszakadàst)a teremtőtől.

Nos ha Àdàmhoz hasonloan ,ha engedetlenek vagyunk Istenhez, elszakadunk szektàsok leszünk.Most ha a vallási gyakorlatom, hitem,cselekedetem akàr bàlvàny akàr bármelyik büntkövetünk el jó ha elgondolkozunk, vajon nem vagyok-e szektàs,nem szakadtam-e le Istentől?

Mert nem a vallàs a lényeg,a lényeg az leszakadtam-e Istentől,szektàs lettem-e?Vagy kedvére teszek es szorosan velevagyok!!

2016. márc. 20. 15:18
 17/70 anonim ***** válasza:
80%

431, itt azért egy kicsit álljunk meg, már jóval azelőtt rendszeresen használták az Istenszülő és az Isten anyja kifejezéseket

eleve a dogmának csak amolyan "körítése" hogy hivatalosan is elismerték ezeket a kifejezéseket, egy bizonyos Nestorius azt állította, hogy Mária szült egy embert akiben Isten lakott, és nem Isten maga lett ember, vállalva ezzel teljes közösséget az emberiséggel, szenvedve és stb, hanem a háttérbe húzódott, nem szenvedett, se semmi, csak benne lakott az emberben akivel ezek történtek, ebből következően (igazából mellesleg) máriát Istenszülőnek/Isten anyjának nevezni, ahogy azt akkoriban már mindenki évszázadok óta tette, valójában téves

tehát a 431-es dogma kizárt egy Jézussal kapcsolatos tévedést, aminek egy hozadékal ett, hogy az Istenszülő kifejezést is hivatalossá tette, azelőtt ezeket azért nem kelett dogmatizálni mert a kutya se vitatta, ilyen alapon ha ma valaki mondjuk azt találta volna ki, hogy Jézus valójában egy kecske volt, és ennek hatására dogmában rögzítették volnam ondjuk 500-ban hogy Jézus nem volt kecske, akkor elkezdhetne valaki itt magyarázni ,hogy "csak az 500-as években került a kereszténységbe a tanítás miszerint Jézus nem kecske, tehát idegen a keresztény tanítástól"

ezért is írtam korábban ,hogy még a portestáns egyházak sem vonják kétségbe az Istenszülő sem az Istennek Anyja kifejezések helyességét, hiszen annak a hátterével (ami nagyon is Jézusról szól) maximálisan egyet értenek ,de mivel ezek a szavak manapság már félreérthetőek (az ókorban senki nem értette még félre) ezért jobb másképp fogalmazni

2016. márc. 20. 15:47
 18/70 anonim ***** válasza:
76%
Kérdező mire vagy még kiváncsi? részletesen kifejtve megkaphattad a választ, jehova tanúit, unitáriusokat és szír-keresztényeket kivéve mindenki egyet ért abban, hogy NEM túlzás
2016. márc. 25. 17:35
 19/70 A kérdező kommentje:

18-hoz:Kedves felhasznàló remèlem nem baj ha èrdeklődök a fentnevezett kèrdèsemmel,ugyan is rengeteg információ van Máriárol a bibliàban.Igy a terhessège Jozseffel való kapcsolata,leszàrmazàsi àga Dávidtol Mària halàlàig,sőt napjainkig.

Nembeszèlve a vallàsokban való rèsze.Mert az embereknek nem elèg,hogy Somlyoi szüz Mària ,rengeteg a "mièrt,hogy,mikor,kik" nemlehet leragadni egy 5%-os informácionàl es nem piszkàlni akarom a vallàsokat hanem megèrteni de nem csak èn hanem sokan,mert csoda erőről is beszèlnek.Hallani,hogy meggyogyultak Somlyon erdèlyben,en ketkilomèterre lakok nemláttam de hallottam,hogy beszèlik.De itt az oldalon megse akartok beszèlni.Vagy senki nem tud semmit vagy nembiztos a dolgába az emberisèg? Akkor meg mièrt a Somlyoi kegytemplom?

Kedves felhasználó ezèrt frisitettem fel.

Üdv.

2016. márc. 25. 18:18
 20/70 anonim ***** válasza:

akkor szerintem írj ki egy új kérdést, mert ez már két külön dolog, mert az eredeti kérdésed az ,hogy túlzott e az "Isten anyja" kifejezés, már kifejtettük, hogy (ahogy azt érteni kell és a katolikusok értik) nem az! (a protestánsok szerint sem![kivételeket felsoroltam])

az már egy másik kérdés, hogy ez a fajta kiemelt tisztelet túlzás e, és ismét egy hatamdik kérdés, hogy amennyiben nem, akkor egy konrkét szobrkhoz/képhez/bármi helyhez, tárgyhoz társított kiemelet tisztelet túlzás e

tehát az ,hogy "túlzás e az Isten anyja kifejetés" meg hogy "túlzás e egy adott Mária ábrázolást nagyon tisztelni" 2 külön de nagyon de nagyon külön dolog

2016. márc. 25. 23:42
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!