Ha egy protestáns és egy katolikus egybekel, a katolikus félnek egy papírt kell aláírnia arról, hogy a gyerekeit saját vallása szerint kereszteli meg és neveli. Szerintetek ez helyes?
Mármint a katolikussal a katolikus egyház íratja alá?
Mert a protestánsoknál nem íratnak ilyet, tudtommal.
Utolsó válaszoló, nem értem, mit nem értesz, hogyhogy miért kell tudnia róla az egyháznak? A normális vallásgyakorló ember tartja a kapcsolatot a gyülekezetével, még jó, hogy tudják, ha gyereke születik. Meg naná, hogy azt is tudni fogják, ha házasságot köt. A katolikus nem köthet házasságot protestánssal, ha csak protestáns lelkész van jelen az esküvőn. Ha ezt teszi, nem gyónhat, nem áldozhat többet.
Azt megkérdezhetem, a ti gyereketek miért protestáns lesz?
Ja, értem már, mit nem értesz azon, hogy én mit nem értek. Bocsi. Nem volt a kérdésből egyértelmű számomra, hogy a katolikus fél gyakorolja a vallását.
A férjem nem gyakorolja, ezért az én kérésemre protestáns esküvőnk volt, és neki is természetes, hogy ott lesz a gyerek megkeresztelve.
A katolikusoknál a házasság szentség, tehát felbonthatatlan, teljes elkötelezettség. A protestánsoknál nem az.
A katolikus esküszövegben szerepel a gyerekek elfogadása és keresztény nevelése.
Az eskü "erősebb", mint az egyszerű fogadalom. más szóval a katolikus szertartás többre kötelez, mint a protestáns.
(Holtodiglan, holtáiglan)
Hogy papíron kell-e aláírni a leendő gyerekek hitre nevelését, vagy élőszóban hangzik el a tanuk, a hívek és a pap előtt (és Isten előtt), az már tényleg csak formalitás, részletkérdés.
Nénike, a szentség megnevezés nem a fogadalom/eskü erősségét minősíti, hanem azt, hogy a katolikusok egy szintre emelték a két szentséggel, ami a Bibliában kiemelten szerepel: a keresztség és az úrvacsora.
A protestánsok nem megengedőbbek, csak nem gördítenek akadályokat az elé, amit úgyis megtesz a katolikus is ha nagyon akar: pl. elválik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!