Jehova Tanúi, Ábrahám kivel beszélt, ki jelent meg neki, mert az Úr szó ott a JHVH?
IMózes 18
1 Megjelenék pedig ő néki az Úr (JHVH) a Mamré tölgyesében, és ő űl vala a sátor ajtajában, a hő napon.
17. És monda az Úr (JHVH): Eltitkoljam-é én Ábrahámtól, a mit tenni akarok?
20. Monda azután az Úr (JHVH): Mivelhogy Sodomának és Gomorának kiáltása megsokasodott, és mivelhogy az ő bűnök felettébb megnehezedett:
26. És monda az Úr (JHVH): Ha találok Sodomában a városon belől ötven igazat, mind az egész helynek megkegyelmezek azokért.
stb...
De idevehetem azt is, hogy ki volt az édenben, aki sétált, és megjelent Ádáméknak?
1Móz 3:8 És meghallák az Úr (JHVH) Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr (JHVH) Isten elől a kert fái között.
Kedves Tantételbeli ,
Olvasom hozzászólásaidat. Engedj meg egy személyes kérdést, ha nem veszed tolakodásnak.
Szeretném megkérdezni, hogy neked milyen a kapcsolatod Istennel? Vezet téged? Szól hozzád? Melletted van?
Köszönöm válaszod előre is.
Kedves 11-es hozzászóló. Bár ez nem tartozik a témához, és nem szokás egymásnak személyes kérdéseket itt feltenni (erre van a "privát üzenet"), de azért szívesen válaszolok.
Szeretem az égi Atyámat, Jehova Istent, mert megismertem Őt, mint az egyetlen igaz Istent. Mindennap imádkozok hozzá és tudom, hogy Ő hallja, mert Ő mindig figyel. Abban is biztos vagyok, hogy meghallgatja, és "válaszol" is, bár nekem nem küld angyalokat,mint Ábrahámnak, de válaszol, mert már sokszor kimentett szorult helyzetemből. Ezeket az eseteket "Isten kezének" vélem, vagyis, hogy velem van, és segít. Válaszol úgy is, hogy éppen nekem való bibliai részeket olvasok, vagy egyszerűen megszűnik a gondom, és jobbra fordulnak a dolgok :) Ezt már sokszor tapasztaltam.
Hiszem azt is, hogy Isten vezet: előre a hitben és az ismeretben, mert úgy érzem, ezek egyre erősebbek bennem. És az életemben is vezet, remélem az örök életig.
Kedves Tantételbeli,
Én is ugyanígy érzem és én is ugyanezeket a szavakat tudom elmondani mennyei Atyámról, mint te. De nem vagyok jehova Tanúi. És az én gyülekezetmben sokan vagyunk így. Szeretetben, tiszteletben, Isten erkölcsi mércéje szerint élünk és hirdetjök a meghalt és feltámadott Jézust nagy örömmel. Akkor szerinted most hogy van ez? Ezek szerint Isten máshol is működik?
Köszönöm válaszod
Tantételbeli!
Viszont Ábrahám JHVH-nak szólítja azt, akivel beszélt, és Sodománál már csak két valaki tartózkodott, és nem három!
Nem lehetett egyszerű követ, ugyanis Ábrahám alkudozott vele. Ha Isten követe lett volna, ő átad egy üzenetet, agy megteszi, amit meg kell tennie, és ennyi. Viszont annak a valakinek döntési joga van.
„Nem az Urat látta, hanem az angyali követeket.”
Jézus az Úr, tehát minden további nélkül láthatta az Urat.
„Csak egy példa:. A Mózes második könyve 19:21–24 elmondja, hogy "„Jehova ekkor azt mondta Mózesnek . . . Mózes ekkor így szólt Jehovához . . . Jehova azonban ezt mondta neki.” Majd pedig a Tízparancsolat átadása így kezdődik: „Isten kezdte szólni mindezeket a szavakat” (2Mózes 20:1)….”
Ez csak akkor igaz, amit mondasz, ha axiómaként kezeled azt, hogy a JHVH a mennyei Atya. De ha úgy olvasod, hogy a JHVH Jézus, akkor a versek kinyílnak, és teljesen egyértelmű lesz az egész.
:. A Mózes második könyve 19:21–24 elmondja, hogy "„Jézus (JHVH) ekkor azt mondta Mózesnek . . . Mózes ekkor így szólt Jézushoz (JHVH) . . . Jézus (JHVH) azonban ezt mondta neki.” Majd pedig a Tízparancsolat átadása így kezdődik: „Jézus (JHVH) kezdte szólni mindezeket a szavakat” (2Mózes 20:1)….”
„A törvényt angyalok közölték közbenjáró által" (Galata 3:19,ÚRB)”
Gal 3;19:
„A bűnök okáért adatott, a míg eljő a Mag, a kinek tétetett az ígéret; rendeltetvén angyalok által, közbenjáró kezében.”
Amíg elkön a Mag (Jézus), akinek adatott az ígéret (a Magnak!), és nem a törvények rendeltetvén angyalok által, hanem a Mag! Próbáld meg egy kicsit figyelmesebben olvasni, a kulcs ebben is Jézus, és nem a törvény. A törvényről csak annyit tesz említést, hogy miért lett.
„A Szentírásban számtalan példa van rá, hogy Isten angyalok révén lépett kapcsolatba az emberekkel, akik Teremtőjüket képviselve és az Ő nevében beszéltek. Pontosan ez történt Mamré tölgyesében is.”
Ott egyértelműen Ábrahám JHVH-nak szólítja azt, akivel beszélt, és JHVH-nak van írva is. Tehát mindaz csupán fikció, hogy ugyan ez történt volna a Mamré tölgyesében is.
„Közülük az egyik angyali követ beszélt később Ábrahámmal Isten (JHVH) nevében Szodoma sorsáról, míg a másik kettő Szodomába ment, velül találkozott Lót.”
Az a beszélgetés két perc volt…
„úgy feleltek az angyali követnek, vagy úgy beszéltek róla, mintha ő maga lett volna Jehova Isten. (lásd.: 1Mó 16:7–11, 13; 18:1–5, 22–33; 32:24–30; Bí 6:11–15; 13:20–22.)”
IMózes 16;7-11: Hágár nem nevezi meg azt, akivel beszél!
IMózes 16;13: Ha megfigyeled, már nem az angyallal beszél, hanem azt mondja, hogy ki által kapta az üzenetet, és miért nevezte el azt a helyet annak, aminek.
IMózes 18;1-5, 22-33: Gratulálok a beollózásért, erről a részről beszélgetünk. Itt egyértelműen JHVH-val beszél, aki Jézus!
IMóz 32;24-30: „Nevezé azért Jákób annak a helynek nevét Peniélnek: mert látám az Istent (JHVH)színről színre, és megszabadult az én lelkem.”
Jákób a JHVH-val tusakodott, aki Jézus. Persze, hogy azt mondja, hogy látta a JHVH-t színről színre, hiszen látta. Látta a megváltót!
A többit majd egy későbbi időpontban, most nincs többre időm.
Kedves 13-as hozzászóló!
"Isten máshol is működik?"
Isten mindenhol "működik", az egész világon, és "keresi" az Ő imádóit, az "igaz imádókat", akik "szellemmel és igazsággal" akarják őt imádni, ahogy azt Jézus Krisztus is elmagyarázta a szamaritánus asszonynak (János 4:21-24) Ezeket az embereket az Atya hívja - Krisztus által: "Senki sem jöhet hozzám, csak ha az Atya, aki küldött engem, vonzza őt" (János 6:44)
Meggyőződésem, hogy sok millió őszinte Istent kereső és szerető ember van, akiket az Atya hív. A kérdés az, hogy megtalálják-e az "egyedüli igaz Istent", (János 17:3), akit Jézus hírdetett. (vö, kérlek Máté 4:10 és Márk 12:28-30, tekintettel a héber szövegre.)
Kedves Tantételbeli ,
Bár nem mondod ki de burkoltam arra célzol, hogy rengeteg sok Isten kereső, őszinte hivő van ( ezt elfogadom ), de úgy érzem azt sugallod, hogy csak nálatok lehet megtalálni az Igaz isten imádást ( ahogy ti/te fogalmazol.
Félreértettél. Ezek az meberek már megtalálták és újjászületve szellemtől és víztől és tanítva/taníttatva a Szellem által, Isten erkölcsi parancsolatait megtartva, szeretetben, békében élnek.
Te vagy a legértelmesebb Tanú,a kinek olvastam a hozzászólásait. Csak azt nem értem, hogy miért nem lehet abba beletőrödni, hogy Jehova nem csak köztetek munkálkodik. Tudod, amikor én csatlakoztam Isten hívására egy keresztény közösséghez, mígy gyemrek voltam én is hasonlóképpen gondolkodtam és mondtam efféle dolgokat
- Csak köztünk van Isten
- Csak köztünk munkálkodik Isten
- Csak a mi imádásunka tiszta
De felébredtem. Isten sokfelé munkálkodik ( az megint más kérdés, hogy az embreke engednek e Istennek ). Minthogy írtad/írtátok í ti szervezetetetk is tökéelteln emberekből áll és nem vagytok ihletetttek, így mi sem vagyunk azok és mi is tökéletlenek vagyunk.
vagyis azt nem sikerül nekem megérteni, hogy míg én egyálalán nem vonom kétségbe, hogy mennyei Atyánkkal találkoztál és vezet téged és megszabadít nehéz helyzetekből, addig te ( legalábbis irásodból ez derül ki ) kétségbe vonod mindazoknak az embereknek az Isten hitét, Istenfélelmét, Istennel való közösségét, akik nem a ti lobogotok alatt "száguldanak " az örökkévalóság felé.
Szóvak ezt nem nagyon értem, hogy egyrészt értelmes embernek tartalak, a legértelmesebbnek az ide járó Tanú közül, de valahogy ebben a "nálunk az Igazság" dologban , mintha gyermeki szinten maradtál volna. És most nem akartalaka megbántani.
Az én közösségemben ( hangsulyozom nem karizmatikus ) szeretetben, békességben élünk és tanulmányozzuk Isten beszédést az Ő Szellem által. Az Írásokat Isten kinyilatkoztatja egyre jobban, ahogy haladunk előre. Jómagam ls prédikálom az örömhírt, az Úr Jézus visszajövetelét, haláltá és feltámadását. Isten csodálatosan munkálkodik családom és az én szívemben. Nélküle létezni sem tudnék. Ha leírnám milyen helyzetekből szabadított meg, el sem hinnéd. Szóval azt gondolom, hogy Istent nem lehet kisajátítani. Ki lehet, de ez azoknak rossz, akik ezt teszik. Isten szuverén Úr.
Azt gondolom, hogy sok keresztény embernek vagy keresztény embernek képzelt/gondolt egyénnek ki kellene jönni az emberi és szervezeti uralmak alól, akik meg akarják mondani, hogy mit gondoljunk, miben higgyünk.
"nektek kenetetek van a Szenttől és mindent tudtok ". Isten Szelleme megutdja adni a magyarázatokat és a helyes utat. Szóval remélem érted kérdésemet és folytatjuk hasonló stílusban a párbeszédünket, mert engem tényleg és őszintén érdekel, hogy hogy gondolkodik egy Tanú
Kedves kérdező!
"Viszont Ábrahám JHVH-nak szólítja azt, akivel beszélt"
Ez az angyali követ Istent képviselte emberi alakban, általa Ábrahám Istennel beszélt, ezért szólította JHVH-nak. (Ábrahám már tudta, hogy a JHVH az a Mindenható Isten neve,1Mózes 15:2) Az ég és a föld közötti kommunikáció gyakori módja volt ez az ókori időkben, amikor Isten az angyali követei révén beszélt emberekkel.
"Ha Isten követe lett volna, ő átad egy üzenetet, agy megteszi, amit meg kell tennie, és ennyi. Viszont annak a valakinek döntési joga van."
Az angyalon keresztül magával a mindenható Istennel beszélt Ábrahám, Ő hozott tehát döntést, nem az angyal.
"Jézus az Úr, tehát minden további nélkül láthatta az Urat"
Nem. A héber iratok (Újszövetség) fordításaiban az "ÚR" az a יהוה (a tetragramma, latin transzliterációja JHVH-Jahve/Jehova) helyett áll, ami Isten neve. Istent pedig sohasem látta senki (János 1:18, 1János 4:12) és nem is láthatta, mert maga Isten sohasem öltött fizikai testet. Azt csak Isten szellem-fiai öltöttek, például az a szellemszemély is, aki Jézussá lett (János 1:14)
"...ha axiómaként kezeled azt, hogy a JHVH a mennyei Atya. De ha úgy olvasod, hogy a JHVH Jézus, akkor a versek kinyílnak, és teljesen egyértelmű lesz az egész."
JHVH az a mennyei Atya a Szentírás (és Jézus!) tanítása szerint, ez nem axiómaként való vélekedés kérdése. Jézus sehol sem viseli a JHVH nevet, tehát nem lehet "úgy olvasni", mert az tévelygéshez vezet.
"Amíg elkön a Mag (Jézus), akinek adatott az ígéret (a Magnak!), és nem a törvények rendeltetvén angyalok által, hanem a Mag! Próbáld meg egy kicsit figyelmesebben olvasni, a kulcs ebben is Jézus, és nem a törvény."
A Károli fordítása félreérthető. Javaslom elolvasásra ezt az íráshelyet (Gal 3:19) a következő bibliafordításokból: Újfordítás (MBT), Katolikus (SZIT), Káldi-Neovulgáta,Békés-Dalos,Csia L,Ravasz L,Czeglédy, Egyszerű ford. A Törvény rendeltetett/hozatott az angyalok által, nem a Magnak tett ígéret, és főleg nem a Mag rendeltetett az angyalok által, hanem a Törvény! És ha már "figyelmesség": éppen a Károli is pontosvesszöt (;) tesz a kérdéses résznél, tehát a "rendeltetvén angyalok által, közbenjáró kezében" az nem a Maghoz kapcsolódik, hanem a vers témájához, a Törvényhez ("Micsoda tehát a törvény? A bűnök okáért adatott...")
"IMózes 16;7-11: Hágár nem nevezi meg azt, akivel beszél!"
Dehogynem nevezi: "És nevezé Hágár az Úrnak [JHVH] nevét, a ki ő vele szólott vala" Tehát "nevezé", éspedig azt nevezi meg, "a ki ő vele szólott vala" Mégpedig JHVH-nak "nevezé". Kit is? Az "ÚRnak [JHVH] angyalát" -merthogy egy angyallal beszélt. (16:7,9-11) Tehát Hágár tudta, hogy JHVH beszélt vele egy angyalon keresztül, mert Istentől kapta az ígéretet a gyermekre, és nem csupán egy angyaltól (jóllehet egy angyallal beszélt) - ezért is nevezi el a helyet annak ami.: "Te vagy a látomás Istene. Mert monda: Avagy nem e helyen láttam a látomás után?" (16:13) Istenről beszél - nem angyalról - pedig angyallal beszélt. A mindenható Isten (JHVH) beszélt Hágárral is - egy angyali küldöttön keresztül.
"Jákób a JHVH-val tusakodott, aki Jézus. Persze, hogy azt mondja, hogy látta a JHVH-t színről színre, hiszen látta. Látta a megváltót!"
Jézus sehol nem a JHVH a Szentírásban, hanem a Fia neki. Jákób egy fizikai testet öltött angyallal ("egy férfiú"-val) küzdött - aki Istent képviselte ez alkalommal is, mint ahogy a testet öltött angyali küldöttek mindig Teremtőjüket, Istent képviselték itt a földön, amikor megjelentek Isten szolgáinak. (Ellenben Istent soha ember nem látta, és Isten nem öltött fizikai testet itt a földön, csak az angyalok és a Fiú) A "színről színre látás" kifejezés nem fizikai szemmel való látást jelent, hanem átvitt értelme van, mint pl. Mőzesnél is. (2Mózes 33:11 vö 33:17,20) vagy Jóbnál sem szó szerint értendő, hogy "szemeimmel látlak téged" (Jób 42:5)
" (Ellenben Istent soha ember nem látta, és Isten nem öltött fizikai testet itt a földön, csak az angyalok és a Fiú) "
1Móz 3:8 És meghallák az Úr (JHVH) Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr (JHVH) Isten elől a kert fái között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!