Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Távol-keleti hitrendszerek...

Távol-keleti hitrendszerek jövője?

Figyelt kérdés

Buddhizmus

Taoizmus

Konfucianizmus

Sinto

Hinduizmus

Szerintetek alapvetően milyen kihívások várhatnak ezekre a hitrendszerekre? A társadalmi, a politikai, a tudományos és technikai változások vajon pozitív vagy negatív hatással lehetnek e majd rájuk?

Hogyan alakulhat a jövőjük a nyugati világban? Most hogy már stabilan megtelepedtek itt is.

Milyen lehet a viszonyuk az ábrahámi vallásokkal majd? (Ideértve a Bahái hitet is.)

Egyáltalán milyen most a viszonyuk velük?

2015. nov. 24. 00:39
 1/10 A kérdező kommentje:
Esetleg aki a fent említettek egyikéhez tartozik az mesélne hogyan éli meg a hitét? Például a hitéletben itthon(nyugaton) nehezebb kibontakozni vagy ez lényegtelen?
2015. nov. 24. 00:44
 2/10 anonim ***** válasza:
84%

Jó kérdések, csak túl sok egyszerre. Most csak kapásból két dolog:

1. Demográfiailag nem kell félteni őket, az egyszer biztos.

2. India, Kína és Indokína egyáltalán nem azt a társadalmi fejlődési utat járja be, amit a nyugat bejárt az elmúlt pár száz évben. És soha nem is fogja azt bejárni.

Az ottani vallásoknak egyáltalán nem kell olyan típusú kihívásokkal szembe nézni, mint amivel a kereszténységnek szembe kellett és szembe kell néznie nyugaton.

Ázsiában úgy van jelen az űrtechnika, a génsebészet, a legmodernebb tudományok, hogy például soha nem volt felvilágosodás, és úgy tűnik hogy soha nem is lesz.

A kapitalizmus, a demokrácia, a szekuláris állam is teljesen mást jelent ott, és más mechanizmusok alapján működik (és mindig is úgy fog működni) mint ahogy azt mi itt nyugaton megszoktuk és elvárnánk tőlük is.

Szóval szerintem ott mindig is könnyebben fognak érvényesülni a vallások, mint nyugaton. Egyébként a kereszténység is rohamosan növekszik ezekben az országokban, miközben nyugaton rohamosan csökken.

2015. nov. 24. 01:38
 3/10 anonim ***** válasza:
65%

"Hogyan alakulhat a jövőjük a nyugati világban?"

A nyugati világ hamarosan iszlám lesz. A GYK fiatalabb fórumozói még meg fogják érni azt a népszavazást, amikor arról szavazunk, hogy az EU-ban bevezessék-e a sariát. (És a muszlim többség meg is fogja szavazni.)

https://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

Vélhetően ha az iszlám meghatározó lesz, akkor már kevésbé lesz agresszív. Egy iszlám Párizsban nem fognak nekiállni lövöldözni az iszlám szélsőségesek.

A keleti vallásoknak majd azzal az iszlámmal kell megtanulniuk együtt élni.

2015. nov. 24. 09:07
 4/10 anonim ***** válasza:
16%

Életünk forrása, elmondja nekünk, mi várható ezen a Téren is.

Az összes vallás, köztük a keleti, illetve a törzsi vallások is megszűnnek.

az iszlám vallás is megszűnik.

2015. nov. 24. 09:27
 5/10 KZitus ***** válasza:
0%

Szia

A Jelenések könyve 17. fejezete részletesen leírja a jövőjüket. És ami ott írva van, az teljesen biztos.

2015. nov. 24. 17:49
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez nem a vallásokon, hanem az emberek lelki fejlettségén múlik.

Hiába a technológiai fejlődés, a másodgenerációs bevándorlók egy része simán fanatikus iszlamistává válik Európa közepén.

2015. nov. 24. 20:54
 7/10 A kérdező kommentje:

1. Igen tudom hogy sok egyszerre, engem is meglepett hogy ilyen sok lett pedig csak egyszerűen elkezdtem átnézni eme vallások felépítését, a hitrendszerüket, meg a száraz statisztikát.

Írtad hogy az ottani vallásoknak nem kell olyan fajta kihívásokkal szembenézni. Ez fakadhat abból hogy nem dogmatikusak ellentétben az ábrahámi vallásokat?

Érdekes hogy növekszik ott pl a kereszténység, itt nyugaton pedig a távol-keleti vallások elég eredményesek. Mint egyfajta helycsere.

2. "A keleti vallásoknak majd azzal az iszlámmal kell megtanulniuk együtt élni."

Hm... Erről eszembe jut a Rizs és a só évei c. könyv.

[link]

2015. nov. 24. 21:10
 8/10 A kérdező kommentje:

4. Értékelek minden választ de lehetőleg a szubjektív hitrendszerünktől függetlenül írjunk le egy korrekt választ. A kérdésem célja nem az hogy saját teológiai nézetünket ráhúzzuk.

5. Szintén, remélem ez senkinél nem okoz nagy fennakadást, agyfagyást sb. :)

6. Mondasz valamit, bármely vallást eszközként ki lehet fordítani, és fel lehet használni a rosszra.

2015. nov. 24. 21:18
 9/10 anonim ***** válasza:

1. vagyok, meg 2. is én voltam, csak elfelejtettem jelezni.

"Ez fakadhat abból hogy nem dogmatikusak ellentétben az ábrahámi vallásokkal?"

Én belülről nézve teljesen azt tapasztalom, hogy az ábrahámi vallások sem "dogmatikusak", bár itt a neten óránként szembesülök azzal, hogy mennyire ezt gondolják rólunk. Most az ábrahámi vallások nagymúltú ágaira gondolok.

Az újabb alapítású szabadegyházakról én is azt gondolom hogy "dogmatikusak". De őket én is kívülről szemlélem :) és lehetőleg minél távolabbról :))

De hogy a kérdés lényegére válaszoljak, én inkább az össztársadalmi viszonyokra vezetném ezt vissza nem a vallásokra. A társadalmak azok, amelyek Ázsiában kevésbé "dogmatikusak" mint nálunk, ezen a téren legalábbis.

Például az ázsiai metropoliszokban is vannak LMBT szerveződések, de ott valahogy mégsem érzik a feladatuknak, hogy minden médiafórumon egészpályás letámadást intézzenek a helyi vallások ellen, mert azok nem támogatják az azonos neműek házasságát (mert nem támogatják).

Itt pedig ez van. Templomba nem járó ateisták pörögnek a médiában azon, hogy a katolikus egyház miért nem áldoztatja meg a meleg párokat. Miközben valójában a katolikus egyházon belül nincs arra valós igény, hogy a meleg párok tömegével szentáldozni szeretnének.

És a média-hecckampány mellett erre még konkrét politikai nyomás is ráépül, az amúgy szekulárisnak deklarált államok részéről.

Bocsi, semmiesetre sem szeretném offba vinni a témát, nem is vagyok sem katolikus, sem pro-LMBT, se kontra-LMBT, csak éppen egy konkrét példát szerettem volna felhozni.

Kismillió mást is hozhattam volna, de ez az, amiről talán már mindenki hallott. A többi példámat ennél hosszasabban kellett volna ecsetelni.

2015. nov. 24. 21:56
 10/10 Balasa Bence ***** válasza:

ez nem igaz...épp ellenkezőleg:

a nagy keleti vallások amik az igazságot hirdetik és keresik

hinduizmus

sintó vallás

budhizmus (de nem biztosan)

megmaradnak, míg a hazugsággal és romlottsággal megfertőzött nagy egyistenhívő vallásoktól az emberek elfordulnak és próbálnak majd visszatalálni a helyes útra, amit a saját népük vallása követett régen:

polinéz vallás

kelta vallás

skandináv és germán ősvallás

finn ősvallás

MAGYAR ősvallás

az egyszerű muszlim embereknek (ha felébred a lelkiismeretük) elegük lesz a vallási erőszakból és meg fogják újítani az iszlámot, azáltal hogy korszerűsítik annak törvényeit.

(vagy épp azok a népek amelyekre ráerőltették az iszlámot, visszatérnek ahhoz amit a saját népük vallott:

például a kurdok a saját vallásukhoz, a jezidita valláshoz, vagy a zoroasztrizmushoz)

2020. szept. 6. 11:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!