Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi, Ábrahám kivel...

Jehova Tanúi, Ábrahám kivel beszélt, ki jelent meg neki, mert az Úr szó ott a JHVH?

Figyelt kérdés

IMózes 18

1 Megjelenék pedig ő néki az Úr (JHVH) a Mamré tölgyesében, és ő űl vala a sátor ajtajában, a hő napon.

17. És monda az Úr (JHVH): Eltitkoljam-é én Ábrahámtól, a mit tenni akarok?

20. Monda azután az Úr (JHVH): Mivelhogy Sodomának és Gomorának kiáltása megsokasodott, és mivelhogy az ő bűnök felettébb megnehezedett:

26. És monda az Úr (JHVH): Ha találok Sodomában a városon belől ötven igazat, mind az egész helynek megkegyelmezek azokért.

stb...

De idevehetem azt is, hogy ki volt az édenben, aki sétált, és megjelent Ádáméknak?

1Móz 3:8 És meghallák az Úr (JHVH) Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr (JHVH) Isten elől a kert fái között.

2015. dec. 7. 21:19
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
En már kérdeztem tőlük és azt tanítják nekik, hogy az ott csak egy küldött volt, egy angyal. Őket messze nem érdekli, hogy mit ír a Biblia. Sokan válaszoltak akkor is nekik, de nem hatja meg őket.
2015. dec. 7. 21:45
 2/33 A kérdező kommentje:
Ez azért nem stimmel, mert amikor angyal, azaz küldött volt, ott konkrétan le van írva, hogy az úr angyala jelent meg, stb. Viszont ott teljesen egyértelműen az Úr maga jelent meg, aki ott JHVH-nak van írva, sőt, akivel Ábrahám beszélt, ő JHVH-nak szólítja azt, akivel beszélt. De nem véletlen kapcsoltam ide az Éden kertjében történt dologgal, ott még ennyire sem lehet belebeszélni, hogy egy küldött sétált volna, és jelent meg Ádáméknak.
2015. dec. 7. 22:03
 3/33 anonim ***** válasza:

Úr = Úr (atya)

Nem angyal, Nem Jézus, nem más.

2015. dec. 8. 01:41
 4/33 anonim ***** válasza:
Nem lehet az Atya, mert őt nem látta még senki. :) Marad Jézus. :) De ez már el lett magyarázva neked.
2015. dec. 8. 06:59
 5/33 A kérdező kommentje:

Így van, az a bizonyos JHVH-t viszont látta Ábrahám, és látta Ádám is.

Jn 1,18

Az Istent soha senki nem látta

De nem mondhatjuk önkényesen, hogy az Úr=Atya, mivel:

Lk 17,5

És mondának az apostolok az Úrnak(Jézusnak): Növeljed a mi hitünket!

Lk 19,8

Zákeus pedig előállván, monda az Úrnak (Jézusnak): Uram...

Mk 11,3

És ha valaki azt mondja néktek: Miért teszitek ezt? mondjátok: Az Úrnak van szüksége reá. És azonnal elbocsátja azt ide.

Lk 3,4

A mint meg van írva Ésaiás próféta beszédeinek könyvében, ki ezt mondja: Kiáltónak szava a pusztában: Készítsétek meg az Úrnak útját, egyengessétek az ő ösvényeit.

2015. dec. 8. 08:48
 6/33 A kérdező kommentje:

Jn 13,13

Ti engem így hívtok: Mester, és Uram. És jól mondjátok, mert az vagyok.

2015. dec. 8. 08:50
 7/33 anonim ***** válasza:

# Lucifer

"Úr = Úr (atya) Nem angyal, Nem Jézus, nem más."

Ebben tévedsz. Jézus is Úr: "minden nyelv hirdesse Isten, az Atya dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr." (Fil 2,11)

És a Szentlélek is Úr: "az Úristen Lelke van rajtam, mert felkent engem az Úr" (Iz 61,1; Lk 4,18).

Ha a szövegkörnyezetből nem derül ki más, akkor az Úr a mindig a Fiúra, az Igére vonatkozik, akár emberi megtestesülése előtt, akár utána.

Az Atya soha senkinek nem nyilatkoztatta ki magát: "Nem mintha az Atyát látta volna valaki." (Jn 6,46)

2015. dec. 8. 09:11
 8/33 anonim ***** válasza:

2 teremtés van leírva a biblia elején. Az első az Isten általi teremtés, a második pedig az abba való beavatkozás. Ez jól megfigyelhető e történetekből is.

Jézus így tanít erről:

"24 Más példázatot is adott eléjök, mondván: Hasonlatos a mennyeknek országa az emberhez, aki az ő földébe jó magot vetett;

25 De mikor az emberek alusznak vala, eljöve az ő ellensége és konkolyt vete a búza közé, és elméne.

26 Mikor pedig felnevekedék a vetés, és gyümölcsöt terme, akkor meglátszék a konkoly is.

27 A gazda szolgái pedig előállván, mondának néki: Uram, avagy nem tiszta magot vetettél-e a te földedbe? honnan van azért benne a konkoly?

28 Ő pedig monda nékik: Valamely ellenség cselekedte azt. A szolgák pedig mondának néki: Akarod-é tehát, hogy elmenvén, összeszedjük azokat?

29 Ő pedig monda: Nem. Mert amikor összeszeditek a konkolyt, azzal együtt netalán a búzát is kiszaggatjátok.

30 Hagyjátok, hogy együtt nőjjön mind a kettő az aratásig, és az aratás idején azt mondom majd az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, és kössétek kévékbe, hogy megégessétek; a búzát pedig takarítsátok az én csűrömbe."

---

Anonymus

2015. dec. 9. 13:37
 9/33 Tantételbeli ***** válasza:
32%

Kedves kérdezó!

Nem kell találgatnunk, hogy ki jelent meg Ábrahámnak, mert oda van írva a szövegben. Idézed az 1Mózes 18:1-et: "Megjelenék pedig ő néki az Úr (JHVH) a Mamré tölgyesében, és ő űl vala a sátor ajtajában, a hő napon."

Csakhogy kit látott Ábrahám? Az Urat (JHVH) látta? Nem, pedig az van odaírva, hogy ő jelent meg. Ám Ábrahám mégsem Jehova Istent látta. Miért nem? Ha továbbolvasod a 2.verset, megérted: "És felemelé az ő szemeit, és látá, hogy ímé három férfiú áll ő előtte. És látván, eléjök siete a sátor ajtajából és földig meghajtá magát."

Tehát az Írás azt mondja, hogy "Megjelenék pedig ő néki az Úr (JHVH)"(18:1), aminek következtében Ábrahám "látá, hogy ímé három férfiú áll ő előtte" (18:2) Tehát megjelent az Úr, ám Ábrahám 3 idegen férfit látott. (angyali követeket) Tehát az ÚR (JHVH) 3 angyali küldött által jelent meg, mert őket LÁTTA Ábrahám. Nem az Urat látta, hanem az angyali követeket. Istent nem láthatta, mert a Szentírás szerint 1. az lehetetlen (2Mózes 33:20) és 2.soha nem is történt ilyen (János 1:18, 6:46, 1János 4:12)

Ebben nincs semmi meglepő, mert a Szentírás sokszor úgy beszél Istenről, mintha közvetlenül ő maga tenne meg valamit, ám kiderül, hogy ténylegesen egy vagy több angyal által teszi azt. Erre sok példa van a Szentírásban. Csak egy példa:. A Mózes második könyve 19:21–24 elmondja, hogy "„Jehova ekkor azt mondta Mózesnek . . . Mózes ekkor így szólt Jehovához . . . Jehova azonban ezt mondta neki.” Majd pedig a Tízparancsolat átadása így kezdődik: „Isten kezdte szólni mindezeket a szavakat” (2Mózes 20:1). Ezekből úgy hangzik, mintha Isten személyesen mondta volna el a Törvényt. Azonban más utalásokból tudjuk, hogy nem így történt a valóságban. Pál apostol ezt írta: "A törvényt angyalok közölték közbenjáró által" (Galata 3:19,ÚRB)Továbbá úgy utal a Törvényre, mint ami "az angyalok által közölt szó" (Héberek 2:2) Bár Mózes könyveiből úgy tűnik, Isten tehát mégsem saját maga szeemélyesen szólta a Törvény szavait, hanem angyalok által beszélt. A Szentírásban számtalan példa van rá, hogy Isten angyalok révén lépett kapcsolatba az emberekkel, akik Teremtőjüket képviselve és az Ő nevében beszéltek. Pontosan ez történt Mamré tölgyesében is.

Közülük az egyik

2015. dec. 9. 17:15
 10/33 Tantételbeli ***** válasza:
0%

Közülük az egyik angyali követ beszélt később Ábrahámmal Isten (JHVH) nevében Szodoma sorsáról, míg a másik kettő Szodomába ment, velül találkozott Lót.

Nem egy esetben megtörtént, hogy amikor Jehova Isten angyali követei embereket látogattak meg, illetve szólítottak meg, ezek a személyek – vagy olykor az eseményt lejegyző bibliaíró – úgy feleltek az angyali követnek, vagy úgy beszéltek róla, mintha ő maga lett volna Jehova Isten. (lásd.: 1Mó 16:7–11, 13; 18:1–5, 22–33; 32:24–30; Bí 6:11–15; 13:20–22.)

Néha ezek az angyali követek olyannyira Isten nevében beszéltek, hogy még az egyes szám első személyű névmást is használták, és még ezt is mondhatták: "Én vagyok az igaz Isten" (1Mó 31:11–13) Ám egyik esetben sem maga az Úr (Jehova/JHVH) Isten jelent meg, pedig Manoah is azt mondta: "Meghalván meghalunk, mert az Istent láttuk" (Bírák 13:22) Ám a történetből egyértelmű, hogy nem Istent, hanem csupán "az ÚR (JHVH) angyalát" látták.

A Hébereknek (Zsidókhoz) írt levél írója az ilyen történetekre utalt, amikor ezt írta: "némelyek, tudtukon kívül,angyalokat vendégeltek meg (13:2) Ábrahám is angyalokat látott és látott vendégül, nem Jehova Istent.

2015. dec. 9. 17:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!