Jehova Tanúi, Ábrahám kivel beszélt, ki jelent meg neki, mert az Úr szó ott a JHVH?
IMózes 18
1 Megjelenék pedig ő néki az Úr (JHVH) a Mamré tölgyesében, és ő űl vala a sátor ajtajában, a hő napon.
17. És monda az Úr (JHVH): Eltitkoljam-é én Ábrahámtól, a mit tenni akarok?
20. Monda azután az Úr (JHVH): Mivelhogy Sodomának és Gomorának kiáltása megsokasodott, és mivelhogy az ő bűnök felettébb megnehezedett:
26. És monda az Úr (JHVH): Ha találok Sodomában a városon belől ötven igazat, mind az egész helynek megkegyelmezek azokért.
stb...
De idevehetem azt is, hogy ki volt az édenben, aki sétált, és megjelent Ádáméknak?
1Móz 3:8 És meghallák az Úr (JHVH) Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr (JHVH) Isten elől a kert fái között.
Úr = Úr (atya)
Nem angyal, Nem Jézus, nem más.
Így van, az a bizonyos JHVH-t viszont látta Ábrahám, és látta Ádám is.
Jn 1,18
Az Istent soha senki nem látta
De nem mondhatjuk önkényesen, hogy az Úr=Atya, mivel:
Lk 17,5
És mondának az apostolok az Úrnak(Jézusnak): Növeljed a mi hitünket!
Lk 19,8
Zákeus pedig előállván, monda az Úrnak (Jézusnak): Uram...
Mk 11,3
És ha valaki azt mondja néktek: Miért teszitek ezt? mondjátok: Az Úrnak van szüksége reá. És azonnal elbocsátja azt ide.
Lk 3,4
A mint meg van írva Ésaiás próféta beszédeinek könyvében, ki ezt mondja: Kiáltónak szava a pusztában: Készítsétek meg az Úrnak útját, egyengessétek az ő ösvényeit.
Jn 13,13
Ti engem így hívtok: Mester, és Uram. És jól mondjátok, mert az vagyok.
# Lucifer
"Úr = Úr (atya) Nem angyal, Nem Jézus, nem más."
Ebben tévedsz. Jézus is Úr: "minden nyelv hirdesse Isten, az Atya dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr." (Fil 2,11)
És a Szentlélek is Úr: "az Úristen Lelke van rajtam, mert felkent engem az Úr" (Iz 61,1; Lk 4,18).
Ha a szövegkörnyezetből nem derül ki más, akkor az Úr a mindig a Fiúra, az Igére vonatkozik, akár emberi megtestesülése előtt, akár utána.
Az Atya soha senkinek nem nyilatkoztatta ki magát: "Nem mintha az Atyát látta volna valaki." (Jn 6,46)
2 teremtés van leírva a biblia elején. Az első az Isten általi teremtés, a második pedig az abba való beavatkozás. Ez jól megfigyelhető e történetekből is.
Jézus így tanít erről:
"24 Más példázatot is adott eléjök, mondván: Hasonlatos a mennyeknek országa az emberhez, aki az ő földébe jó magot vetett;
25 De mikor az emberek alusznak vala, eljöve az ő ellensége és konkolyt vete a búza közé, és elméne.
26 Mikor pedig felnevekedék a vetés, és gyümölcsöt terme, akkor meglátszék a konkoly is.
27 A gazda szolgái pedig előállván, mondának néki: Uram, avagy nem tiszta magot vetettél-e a te földedbe? honnan van azért benne a konkoly?
28 Ő pedig monda nékik: Valamely ellenség cselekedte azt. A szolgák pedig mondának néki: Akarod-é tehát, hogy elmenvén, összeszedjük azokat?
29 Ő pedig monda: Nem. Mert amikor összeszeditek a konkolyt, azzal együtt netalán a búzát is kiszaggatjátok.
30 Hagyjátok, hogy együtt nőjjön mind a kettő az aratásig, és az aratás idején azt mondom majd az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, és kössétek kévékbe, hogy megégessétek; a búzát pedig takarítsátok az én csűrömbe."
---
Anonymus
Kedves kérdezó!
Nem kell találgatnunk, hogy ki jelent meg Ábrahámnak, mert oda van írva a szövegben. Idézed az 1Mózes 18:1-et: "Megjelenék pedig ő néki az Úr (JHVH) a Mamré tölgyesében, és ő űl vala a sátor ajtajában, a hő napon."
Csakhogy kit látott Ábrahám? Az Urat (JHVH) látta? Nem, pedig az van odaírva, hogy ő jelent meg. Ám Ábrahám mégsem Jehova Istent látta. Miért nem? Ha továbbolvasod a 2.verset, megérted: "És felemelé az ő szemeit, és látá, hogy ímé három férfiú áll ő előtte. És látván, eléjök siete a sátor ajtajából és földig meghajtá magát."
Tehát az Írás azt mondja, hogy "Megjelenék pedig ő néki az Úr (JHVH)"(18:1), aminek következtében Ábrahám "látá, hogy ímé három férfiú áll ő előtte" (18:2) Tehát megjelent az Úr, ám Ábrahám 3 idegen férfit látott. (angyali követeket) Tehát az ÚR (JHVH) 3 angyali küldött által jelent meg, mert őket LÁTTA Ábrahám. Nem az Urat látta, hanem az angyali követeket. Istent nem láthatta, mert a Szentírás szerint 1. az lehetetlen (2Mózes 33:20) és 2.soha nem is történt ilyen (János 1:18, 6:46, 1János 4:12)
Ebben nincs semmi meglepő, mert a Szentírás sokszor úgy beszél Istenről, mintha közvetlenül ő maga tenne meg valamit, ám kiderül, hogy ténylegesen egy vagy több angyal által teszi azt. Erre sok példa van a Szentírásban. Csak egy példa:. A Mózes második könyve 19:21–24 elmondja, hogy "„Jehova ekkor azt mondta Mózesnek . . . Mózes ekkor így szólt Jehovához . . . Jehova azonban ezt mondta neki.” Majd pedig a Tízparancsolat átadása így kezdődik: „Isten kezdte szólni mindezeket a szavakat” (2Mózes 20:1). Ezekből úgy hangzik, mintha Isten személyesen mondta volna el a Törvényt. Azonban más utalásokból tudjuk, hogy nem így történt a valóságban. Pál apostol ezt írta: "A törvényt angyalok közölték közbenjáró által" (Galata 3:19,ÚRB)Továbbá úgy utal a Törvényre, mint ami "az angyalok által közölt szó" (Héberek 2:2) Bár Mózes könyveiből úgy tűnik, Isten tehát mégsem saját maga szeemélyesen szólta a Törvény szavait, hanem angyalok által beszélt. A Szentírásban számtalan példa van rá, hogy Isten angyalok révén lépett kapcsolatba az emberekkel, akik Teremtőjüket képviselve és az Ő nevében beszéltek. Pontosan ez történt Mamré tölgyesében is.
Közülük az egyik
Közülük az egyik angyali követ beszélt később Ábrahámmal Isten (JHVH) nevében Szodoma sorsáról, míg a másik kettő Szodomába ment, velül találkozott Lót.
Nem egy esetben megtörtént, hogy amikor Jehova Isten angyali követei embereket látogattak meg, illetve szólítottak meg, ezek a személyek – vagy olykor az eseményt lejegyző bibliaíró – úgy feleltek az angyali követnek, vagy úgy beszéltek róla, mintha ő maga lett volna Jehova Isten. (lásd.: 1Mó 16:7–11, 13; 18:1–5, 22–33; 32:24–30; Bí 6:11–15; 13:20–22.)
Néha ezek az angyali követek olyannyira Isten nevében beszéltek, hogy még az egyes szám első személyű névmást is használták, és még ezt is mondhatták: "Én vagyok az igaz Isten" (1Mó 31:11–13) Ám egyik esetben sem maga az Úr (Jehova/JHVH) Isten jelent meg, pedig Manoah is azt mondta: "Meghalván meghalunk, mert az Istent láttuk" (Bírák 13:22) Ám a történetből egyértelmű, hogy nem Istent, hanem csupán "az ÚR (JHVH) angyalát" látták.
A Hébereknek (Zsidókhoz) írt levél írója az ilyen történetekre utalt, amikor ezt írta: "némelyek, tudtukon kívül,angyalokat vendégeltek meg (13:2) Ábrahám is angyalokat látott és látott vendégül, nem Jehova Istent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!