Melyik Korán fordítás a legjobb? Hol tudnám azt beszerezni?
ez a legjobb, jelenleg egyetlen "hivatalos" tehát a muzulmán egyházak és a legtekintélyesebb muzulmán teológusok álltal elismert, fordítás, 2-szer tartalmazza a Koránt, egyszer párhuzamosan Magyarul és arabul, másszor magyarul de kommentárokkal és magyarázatokkal, ezek a kommentárok és magyarázatok a legelismertebb muszlim teológusok és történészek kommentárjai illetve magyarázatai
Állítólag a leghűbb fordítás a Mihálffy-féle Korán, csak ez viszont nehézkesebb nyelvezetű:
Óvatos volnék olyasmivel, hogy "legjobb", meg "hivatalos".
Nem biztos, hogy a törökökkel dgyetért pl Khameni ( siita ) ayatollah, vagy nemtom hogy hívják a szudit ( szunnita ).
Mindenesetre sakkozó nevű felhasználó linkjérõl megjegyzem, h a fordító saját állítása szerint Pakisztánban hitelesítették, õ maga jól tud arabul és 8 évig dolgozott rajta, a fájl mérete - ha jól emléxem - kb 36 MB. Amúgy a fordítóval készült interjút valszeg megtalálod a klubrádió oldalán: mùsorok - egyébként, ott a régiek között kell keresgélni.
Másik link, ez html-ben a fordítás ( nem tudom melyik ): [link]
Legjobb, ha többet használsz. Saját tapasztalataim eddig csak a Bobliáról vannk: még nem találtam olyan fordítást, amelyikkel szemben itt - ott ne merült volna fel kifogásom azzal együtt, hogy esetleg nem tudtam volna jobban megfogalmazni, mert a "legjobb" megfogalmazás sem adja vissza igazán.
Szal a legjobb, ha megtanulsz arabul, méghozzá nagyon jól :)
Én is csatlakozom az első hozzászólóhoz.
Azt tudni kell, hogy a Koránt nem lehet "lefordítani", minden fordítás egyfajta értelmezés és nem maga a Korán. Óvatosan kell kezelni azokat a fordításokat, amik csak a verseket adják, minden értelmező megjegyzés nélkül.
Ha angol fordítások is szóba jöhetnek, akkor javasolnám a most megjelent Study Quran-t, ami a magyar fordítással párhuzamosan használva egy kincses bánya lehet minden muszlimnak és iszlámmal ismerkedőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!