Felekezeten kívüli Krisztus testéhez! Van olyan Testvér, aki hisz Jézusban, a Bibliát tanulja, de nem talál megfelelő egyházat?
Sziasztok! Keresem a hozzám hasonlókat, akik úgy találják, hogy minden földi egyházi intézmény kissé megmásítja a Bibliát, a kegyelmet és nem teljesen Pál szerint tanít. Ha tetszik, legyen egy mottó is: az igazi egyház Krisztusban újjászületettek teste, amely test Krisztusé és a test feje Jézus.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem az egyházi szervezetek elleni kritika akar lenni,csak keresem a hozzám hasonlókat. A magyarázatokat sem kritikának írtam, hanem, hogy pontosan értsétek, mire gondolok
""Igy az ilyen okfejtéseken, hogy egyház nélkül is az igazság egyedüli letéteményesei vagyunk, mosolyogni szoktam. Nem bántásból, de a tévelygés szelleme bekavart. "
Amúgy ezt nem is mondtam
""Igy az ilyen okfejtéseken, hogy egyház nélkül is az igazság egyedüli letéteményesei vagyunk, mosolyogni szoktam. Nem bántásból, de a tévelygés szelleme bekavart. "
Amúgy Krisztus szellemi egyházának tagja vagyok én is, melynek temploma Krisztus teste.
1 Kor
3,16 Nem tudjátok-é, hogy ti Isten temploma [rész 6,19. 2 Kor. 6,16. Eféz. 2,21.22. 1 Pét. 2,5. Zsid. 3,6.] vagytok, és az Isten Lelke [Róm. 8,9.] lakozik bennetek?
Nézzétek csak:
1 Kor
12,12 Mert a miképen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, [rész 10,17.] mind [Róm. 12,4.5.] egy test, azonképen a Krisztus is.
12,13 Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár [Eféz. 2,14.15. Gal. 3,27.28.] szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.
12,14 Mert a test sem egy tag, hanem sok.
12,15 Ha ezt mondaná a láb: mivelhogy nem kéz vagyok, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-é azért?
12,16 És ha a fül ezt mondaná: mivelhogy nem vagyok szem, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-é azért?
12,17 Ha az egész test szem, hol a hallás? ha az egész hallás, hol a szaglás?
12,18 Most pedig az Isten elhelyezte a tagokat [Kol. 2,19. Zsolt. 139,13-15.] a testben egyenként mindeniket, a mint akarta.
12,19 Ha pedig az egész egy tag volna hol volna a test?
12,20 Így azonban sok tag van ugyan, de egy test.
Stb... Van még sok ige, ami arról beszél, h Krisztus a fej, mi a test
Kolossé
3,8 Most pedig vessétek el magatoktól ti is mindazokat; haragot, fölgerjedést, gonoszságot és szátokból a káromkodást és gyalázatos beszédet. [rész 2,2.3,11.12-15. Eféz. 4,22.25.29.31. Róm. 3,8.]
3,9 Ne hazudjatok egymás ellen, mivelhogy levetkeztétek amaz ó embert, az ő cselekedeteivel együtt. [vers 8. Róm. 6,6.7,6. Zsid. 8,13. Eféz. 4,22.25.]
3,10 És felöltöztétek amaz új embert, melynek újulása van Annak ábrázatja szerint való ismeretre, a ki teremtette azt: [rész 1,9.10.15.16.2,2.3. Gal. 3,27. 1 Kor. 5,7.13,12.15,48.49. 2 Kor. 4,16. Róm. 12,2. Tit. 3,5. Eféz. 4,24.]
3,11 A hol nincs többé görög és zsidó: körülmetélkedés és körülmetélkedetlenség, idegen, scithiai, szolga, szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus. [Gal. 3,28.5,6.6,15. 1 Kor. 12,13. Róm. 10,12. Eféz. 2,14. Csel. 10,34.35.]
3,12 Öltözzetek föl azért mint az Istennek választottai, szentek és szeretettek, könyörületes szívet, jóságosságot, alázatosságot, szelídséget, hosszútűrést; [vers 8. 1 Pét. 1,15.16. Róm. 1,7.5,5.8,39. Eféz. 4,2.32. Fil. 2,1.3. Gal. 5,22.]
3,13 Elszenvedvén egymást és megbocsátván kölcsönösen egymásnak, ha valakinek valaki ellen panasza volna; miképen a Krisztus is megbocsátott néktek, akképen ti is; [rész 1,16. Eféz. 2,16.4,2. Mát. 18,32.33. Fil. 2,5. 1 Pét. 2,21. Róm. 5,6.7.15.8,34.]
3,14 Mindezeknek fölébe pedig öltözzétek föl a szeretetet, mint a mely a tökéletességnek kötele. [vers 12. rész 1,8.2,2. Fil. 1,9. 1 Kor. 13,4.]
3,15 És az Istennek békessége uralkodjék a ti szívetekben, amelyre el is hívattatok egy testben; és háládatosak legyetek. [rész 1,12.2,7. Róm. 5,1.12,5. Fil. 4,7. 1 Kor. 7,15.10,17.]
3,16 A Krisztusnak beszéde lakozzék ti bennetek gazdagon, minden bölcsességben; tanítván és intvén egymást zsoltárokkal, dícséretekkel, lelki énekekkel, hálával zengedezvén a ti szívetekben az Úrnak. [vers 15. rész 1,28. 2 Kor. 13,3. Róm. 8,11. 1 Thess. 5,14. Eféz. 5,19. 1 Kor. 14,15.26.]
3,17 És mindent, a mit csak cselekesztek szóval vagy tettel, mindent az Úr Jézusnak nevében cselekedjetek, hálát adván az Istennek és Atyának Ő általa. [vers 15.16. Eféz. 5,20. Fil. 4,6.2,11.2,7.4,2.]
"Az 1 Tim 3.1-ben a püspökség mit jelent?"
Pontosan ugyanazt jelenti, amit ma is jelent az apostoli folytonosságú egyházakban, de ez ki is derül Pál leveleiből.
"Magyarországon nem alkottak gyülekezetet az apostolok, tehát helyi gyülekezeteknek kell alakulniuk, nem? Nem tartozhatunk mondjuk Efézushoz."
A helyi gyülekezeteket is az apostolok alkották meg. Még azt is alaposan megválogatták, hogy kit keresztelnek meg, és kit nem. Nem úgy volt, hogy gondoltak egyet néhányan, és alapítottak egy gyülekezetet maguknak. Ez csak manapság jött szokásba.
A mai Magyarország területén is alkottak püspökséget. Az első apostolok a Brit-szigetektől a Kaszpi-tengerig és Indiáig számos helyen alapítottak püspökségeket.
Az ókori Pannonia első püspöke Andronikosz volt, akit a Biblia is említ Róm 16,7-ben, és egyik e volt a 72 apostolnak, akikről Lukács ír, és Pál szentelt püspökké.
Ezt a püspökséget a népvándorlás viharai elsöpörték, de később két új püspökség is létrejön, egyik Konstantinápoly leányegyházaként Erdély és Alföld területtel, a másik Róma leányegyházaként a Dunántúlon.
Az egyik tehát Szent András apostol, a másik pedig Szent Péter apostol egyháza. Mindkét püspökség megmarad Szent István koráig.
Azért irtam, hogy nem bántásból szólok, mert mi nem látunk bele mások sorsába, hogy ki milyen okból került olyan helyzetbe vagy gondolkodásba amiben van.
Irott szövegen keresztül nem látszik és hallatszik a metakommunikáció sem, hogy milyen hangsúllyal beszél valaki egy dologról.
Jól mondtad, hogy a szeretet maga Isten. De ez nem zárja ki azt sem amit mondtam, hogy a szeretet viszonyfogalom. Közösségi élet és együttlét nélkül nincs szeretet. Ez Istenre is vonatkozik. Mindig is közösségben volt az Atya a Fiú és a Szent Lélek.
Ha valaki azt mondja, hogy a világosságban van, de ellenszenvet érez a kihivottak közösségével, az eklésziával, az sötétségben van. Lehet úgy gondolkodni, hogy Isten akkor is szeret ha nem járok semmilyen közösségbe mert sok hibát látok bennük, de Isten azokat is ugyanúgy szereti akiket verbálisan lefokoznak.
Nem ajánlok egyházat senkinek se, mert nem az a kipróbált aki...
Van hamis egyház, bálványimádó egyház, antikrisztusi, stb...
De az összesre nem lehet ráhúzni azt, hogy tévelyeg.
Legyen a látásod a helyén, és észre fogod venni Isten munkáját és értékelni fogod. Sokan nem ismerték fel a Krisztust az egyszerű ácsból lett rabbiban sem. Lefokozták prófétává sőt még ördögivé is. Most sincs ez másképp Isten munkájával.
Egy igaz embernek nem azon kellene járjon az esze, hogy hogyan tudja kifürkészni egy Istentől való közösség vagy szellemi tekintély gyenge pontjait, hibáit, hanem elfedezőnek, irgalmasnak kellene lennie. Nem az igazság feladásáról beszélek. Tudom, hogy vannak nyilvánvaló hazug tanitásokkal és tradiciós hagyományokkal teli egyházak. Lehet nem egyetérteni egy tanitással, de Istentől való tekintély ellen lázadni bűn.
Noé apait-anyait beleadva évtizedeken keresztül épitette a bárkát, hogy megmeneküljön a családja. Most is vannak emberek akik az életüket teszik le az egyházban való szolgálatokért. És mi lett azzal a gyerekével Noénak, amely cinikus módon kipellengérezte az apja gyengeségét amikor megrészegedett a szőllőtől? Átok. Vigyázz, hogy hogyan viszonyulsz Isten munkájához és Isten embereihez.
Az igaz egyházba most is a Szent Lélek választja ki és helyezi el a tekintélyeket. Ha valaki nem tartozik egyetlen Istentől való szellemi tekintély alá, az az isteni rend ellen lázad. Sőt ha nem tartozik egyetlen gyülekezethez sem, akkor nem tartozik Krisztus testéhez sem. A fejnek a testre van gondja, és csak a testet ápolja. Abban pedig azért vannak elhelyezve tekintélyek, hogy a hivők azokhoz kapcsolódva növekedhessenek. Vagy Krisztusnak már nincs gondja a testre? Ha igazi egyház sincs, akkor most Istennek az individualista hivőkre se lenne gondja, és lejárt a kegyelem, hiábavaló mindenki hite. (Efezus 4:11-16)
Hogyan szánod oda a tagjaidat Istennek kedves áldozatul, ha a szellemi áldozatok is szinte mind a közösségi élethez kapcsolódnak? Dicséret,(Zsid 2:12) adakozás,(Zsid 13:16) egyházi szolgálatok(II.Kor.8:4).
#58 köszönöm!
Szóval az indító kérdés adott, remélem válaszol sok olyan, aki hasonló cipőben jár!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!