Evolúció-hívők! Nektek mi a legnagyobb bizonyíték az elméletetek mellett?
Konkrétumokra vagyok kíváncsi, nem arra, hogy "mert a tudomány ezt álítja". Pl: kövületek, vagy ámeneti fajok, stb... Ilyenekre lennék kíváncsi.
Olyan keresztények válaszát is várom, akik nem fogadják el a hat napos teremtést...
Azért tettem ezt a kérdést a vallás rovatba, mert legjobb tudásom szerint az evolúcióban is hinni kell.
Eszembe sem jutott, hogy kérdést provokálásnak tekintsem. Azokra nem szoktam reagálni.
Viszont azt gondolom, hogy a kommunikáció alapvető feltétele, hogy a kijelentés alatt a hallgató/olvasó ugyanazt értse, mint a kijelentő. Nem az elfogadásáról beszélek, hanem az azonos értéséről. Ezért ha elvontabb kérdésekről beszülünk, elsőrendű feladat, hogy tisztázzuk, fogalmakat azonos módon kezelünk-e.
Én mindössze azt állapítottam meg, hogy nem kezelünk azonosan. Te a fogalmaknak adsz egy értelmet, és mások vagy ezt használják, vagy fensőbbségesen (persze barokk udvariasságba csomagolt módon) tájékoztatod, hogy hamisak a nézetei.
Ezért mondtam, hogy addig nincs gond, amíg szektatársaiddal tárgyalsz, hiszen ott kötelező (a szektatagság feltétele) azonosan gondolkodni. Hanem amint másfelé hinted a hamis igét, akkor szólnom kell. Nem hozzád, hanem a többiekhez, hogy félreértik. Ő mást ért alatta, mint ti. Itt van mindjárt a kérdésed alapja, a bizonyítás. A bizonyítás egy, az esetek többségében hosszadalmas és bonyolult eljárásrend, amelyben a dolgok összefüggnek és egymásra épülnek. Eddig - feltételezem - még egyet is értünk. De a te eljárásrended és az enyém (a tudomány emberei által általánosan elfogadott) között alapvető a különbség. Erre próbáltam rámutatni, de (bár szerintem értetted, mit mondtam) szép mellébeszéléssel kioktattál. Ez győzött meg arról (amit eddig is tudtam), hogy eltérő értelmezéssel használt fogalmak mentén nemcsak fölösleges, de nem is szabad társalogni. És arra hívnám fel az itt megszólaló minden jó szándékú válaszoló figyelmét, itt nem véleménymegismerésről van szó. Itt a módszer az, amit a sunyi politika is előszeretettel használ. Tudjuk, bizonyos kifejezések alatt mit ért a másik. Ezért úgy állítunk össze egy gondolatsort, hogy abban a rendszerben logikusnak tűnjék. Így máris hihető. Valójában azonban egészen másról van szó. Ezt a kommunikációban az átverések között az elején tanítják.
Eszem ágában sincs kérdező, hogy sértegesselek. Mindössze a többieknek próbálom bemutatni az általad használt módszertan sajátosságait - és mélységes veszélyeit mindenki számára, aki nem figyel kellően.
"ugye senki sem ismeri Jézus IGAZI kijelentéseit. " Akkor mitől kijelentés?:)))
"Én pl. ismerem, tehát nincs igazad."
Nem, nem ismered. Te esetleg a Bibliát ismered, ami nagyon sokat változott - arról nem is beszélve, hogy Jézus (ha létezett is), egyetlen szót nem írt le soha sehol.
Ennyit erről.
"A mindenható Isten elég hatalmas ahhoz, hogy megőrizze a szavát, ezért mindenható."
Biztos.
Az nem biztos, hogy a Biblia minden betűje az ő írása.
Sőt: még olyan is előfordulhat, hogy a Biblia egyetlen betűjét sem ő sugallta.
"Amúgy számomra és még sok ember számára (elég a GYIK-en körülnézni) nincs bizonyítva az evolúció"
Ez nem így működik. Nincsen személyre szabott bizonyítás. Bizonyíték CSAK az, ami bizonyító erejű.
A Biblia pl. nem ilyen. Igaz lehet ugyan - de NEM bizonyított, és nem is bizonyíték.
Az evolúció viszont bizonyított. Ha te erről még nem tudsz, akkor menjél be akármelyik ezzel foglalkozó laboratóriumba, és jó esetben 1 hét (rossz esetben 1 hónap) alatt az orrod előtt végigcsinálják a bizonyítást élőlényekkel is. Élettelen dolgokkal max. pár óra.
"számomra az intelligens tervezést és a globális özönvizet sokkal jobban bizonyították a tudósok."
Globális özönvíz pl. azért sem létezett, mert ehhez messze nincs elegendő víz - még a földfelszín alatt sem.
Ezen kívül nyoma sincs sehol. Lokális árvizek voltak - azt is lehet tudni, hogy Noé története ezek közül melyikről szól.
Olyan tudós pedig nincs, aki a globális özönvizet vagy az ID-t bizonyította volna.
Kedveseim:) Először is vannak, akik provokálásnak tekintették, de nyilván vannak, akik nem.
Higgyétek el, a tiéteknél ezerszer komolyabb tudományos érvelésekkel is találkoztam, így a tiétek sajns nem fog meghatni, bármennyire és bármivel próbálokztok. amiket mondotok,annál már jóval mélyebben belementem ezekbe, így feleleges próbálkoznotok. A Biblia mondja, hogy nem mindenkié a hit, így én nyilván nem fogok próbálozni mindenkinek a fejetlen meggyőzésével. Nyilván ti próbálkozok, ezt is elfogadom, bár előre szólok, hgy esélytelen. Engem maga Isten győzött meg az igazságával, a szavával és a Szent Szellemmel. A teremtésén, a tudományokon és a logikáján keresztül is bemutatta nekem a csodálatos Istenségét. Minek erőlködtök? Csak az időtöket kímélem. Ti még Jézust is meg akarnátok győzni, aki megteremtett bennünket, hogy az evolúció az igaz:) Nyugodtan higgyetek az evolúcióban és bármilyen nyakatekert, számomra minden logikát és józan észt és számos tudományos ellentmondást és lehetetlenséget tartalmazó mesében. Természetesen szívetek joga győzkodni, én nem azért írtam le ezeket, h meggyőzzelek titeket, hanem, hogy tényleg megkíméljelek a felesleges fáradozásotoktól. CSak az itteni "bizonyításaitok", "logikátok", stb. már bizonyította volna nekem, ha kétkedő lettem volna, hogy valami nagy baj van az "igazságotokkal", úgyhogy inél jobban próbáltok meggyőzni vagy leérvelni, annát több bizonyosságot kapok Jézus mellett és mindazokban, amikről meg vagyok győződve.
Tényleg megtisztelő hogy ennyi időt fordítottatok rám, sajnálom, hogy feleslegesen, bár nem is volt felesleges, mert közben megfigyeltem a Ti érvelési és bizonyítási módszereiteket is, amúgy ezzel foglalkozom és tanítom is. Ne vegytek rossz néven. Sziasztok, minden jót nektek!
"Higgyétek el, a tiéteknél ezerszer komolyabb tudományos érvelésekkel is találkoztam, így a tiétek sajns nem fog meghatni, bármennyire és bármivel próbálokztok."
Figyelj kérdező, semmit sem ér a legkitűnőbb érvelés sem, ha a természettudományt hit által közelíti meg az ember. Holott hit által Istent kell megközelíteni, és úgy megélni. A tudományágaknál kutatás, gondolkodás, értelmezés, megértés kellene hogy legyen. No meg nem kicsi elvonatkoztatás, pl a szubjektív hittől. Az érzelmek mérséklése.
Egyébként gyakran találkozik az ember olyannal hogy evo meg ilyen-olyan hívő. Én már csak azt várom hogy mikor süllyedünk le a tudatlanság olyan fokára hogy megjelenjenek a gravitáció hívők, Newtonisták az Einsteinisták, exobolygó hívők stb.
És ez mindkét oldalnak szól, mert vannak akik hitpótlónak használják a tudományt holott ez nem célja, és teljesen alkalmatlan rá. Mint mikor valaki bőszen állítja hogy ilyen olyan ateista és hisz az evolúcióban. Inkább mint a "teremtésben". Most akkor mi van? Az ilyen ember nem akarja vagy nem tudja megérteni és csak a benne való hit marad neki?
Tényleg jobb lenne a világ ha mindkét fél törekedne arra hogy nem hülyézi le a másikat, nem állítja be rossznak, akár nyíltan akár burkoltan, hanem inkább megismeri elfogadja. Helyén kezeli hogy hol van a hit asztala és hol a tudomány asztala. Mely nem ellensége egymásnak.
Albert Einstein (fizikai Nobel-díj)
„Azt szeretném tudni, Isten hogyan teremtette ezt a világot. Nem egyik vagy másik jelenség érdekel, ennek vagy annak az elemnek a spektrumában. Az Ő gondolatait szeretném megismerni, a többi részletkérdés.” (Ronald Clark: Einstein: The Life and Times. Hodder and Stoughton, 1973, 33).
„Minél mélyebben hatol az ember a természet titkaiba, annál nagyobb tiszteletet érez Isten iránt.” (Denis Brian: Einstein: A Life. John Wiley and Sons, 1996, 119)
„Minél többet foglalkozom a tudománnyal, annál inkább hiszek Istenben.” (Jim Holt: ’Science Resurrects God’, The Wall Street Journal, 1997)
„Annak ellenére, hogy ilyen harmónia van a kozmoszban, melyet véges értelmemmel én is fel tudok ismerni, még mindig vannak emberek, akik azt mondják, hogy nincs Isten. Ami viszont igazán dühössé tesz, az az, hogy nézeteik alátámasztására engem idéznek.” (Ronald W. Clark: Einstein: The Life and Times. Hodder and Stoughton, 1973, 400)
Számos idézetet lehetne ezek mellé tenni, melyekből kiderül: Einstein nem volt klasszikus értelemben vett teista vagy deista. Nehéz egyértelműen meghatározni, hogy mit is hitt vagy gondolt Istenről. Az azonban bizonyos, hogy Einstein sem az ateista, sem a materialista világképet nem tartotta összeegyeztethetőnek a kozmosz rendjével, és bosszantotta, ha őt az ateizmussal hozták összefüggésbe.
Max Planck (fizikai Nobel-díj)
„A vallásnak is és a tudománynak is szüksége van tevékenységeihez az Istenbe vetett hitre, sőt, az előbbinek a kezdetén áll, az utóbbinak minden gondolkodás végén. Az előbbi számára a világnézet tekintetében Isten az alapot képviseli, az utóbbinak minden érvelés koronáját.” (Max Planck: Religion und Naturwissenschaft, Johann Ambrosius Barth Verlag, 1958, 27)
„Nem lehetséges végső összeütközés a vallás és a tudomány között; az egyik ugyanis kiegészíti a másikat. Úgy gondolom, minden komoly és reflektív ember felismeri, hogy természete vallásos elemét el kell ismernie és kultiválnia kell ahhoz, hogy emberi lelke minden ereje tökéletes egyensúlyban és harmóniában működhessen együtt. És valóban, nem véletlen, hogy minden kor legnagyobb gondolkodói mélyen vallásos lelkek voltak.” (Max Planck: Where Is Science Going? W. W. Norton, 1977, 168)
„Engem, aki fizikus vagyok – olyan ember, aki az egész életét egy teljesen prózai tudománynak, az anyag tanulmányozásának szentelte –, biztosan senki nem tartana fantasztának. Az atom tanulmányozása által mondom tehát, hogy nincs olyan dolog, hogy anyag! Minden anyag csakis egy atomi részecskéket mozgató erő következtében áll elő és marad egyben, mely erő egyben tartja a legkisebb naprendszert, az atomot. Az egész univerzumban nincs azonban intelligens és örökkévaló erő, azt kell tehát feltételeznünk, hogy e mögött az erő mögött van egy öntudatos, intelligens Elme és Szellem. Ez a valódi eredete az anyagnak.” (Kurt Eggenstein: The Prophet J. Lorber Predicts Coming Catastrophes & the True Christianity. PU Valkyrie Publishing House, 1984)
A tudomány és a vallás kapcsolatának komplementaritásával kapcsolatban írta Planck: „A kettő nem zárja ki egymást, éppen hogy kiegészítik egymást és kölcsönhatásban vannak egymással. Az embernek szüksége van a tudományra a megértéshez, és szüksége van a vallásra a megfelelő irányú cselekvéshez.” (Udo Schaefer: The Imperishable Dominion. George Ronald Publishers, 1983, 84)
Eddig evolúcióról volt szó, nem? Hogy jönnek ide fizikusok?
Másrészről pedig tekintélyre hivatkozva semmilyen érv nem működik. Amit Einstein a tudomány terén elért, azt tudományos módszerekkel, okfejtésekkel, kísérletekkel érte el, ezek az eredmények semmiben sem módosulnak attól hogy ő is hívő ember volt. Pláne nem módosulnak mások tudományos felfedezései!
Pontosan erre próbáltam neked utalni, hogy kevered a tudományos gondolkodást és a vallásos hitet... mert az, hogy egy akármilyen kísérlet alapja mindig az objektivitás kell legyen, hogy bárki aki elvégzi ugyanazokat a számításokat, méréseket, ugyanazokra az eredményekre juthasson, ez ettől hiteles. Ezért nem kell hinni egy tudományos eredményben, hiszen akár te is elvégezheted ugyanazokat a kísérleteket, csak már minek, ha ezt többen, többször megtették és megerősítették? Bármibe vetett hit viszont továbbra is egy szubjektív élmény, ennélfogva semmilyen bizonyító ereje nincs, és nem is lesz soha.
"ő is hívő ember volt"
NEM VOLT!
Einstein ateista volt. Emiatt majdnem ki is utasították Amerikából. Ezért érzem különösen nagy csalásnak, ha most állandóan a hajánál fogva húzzák elő az "idézeteit".
(Lehet, hogy mondott NÉHA olyat, amiben szerepelt az "isten" szó is, mivel egy bigott vallásos országban élt - de ő NEM VOLT hívő!)
"Einstein "vallása", ahogy ő gyakran kifejtette, inkább kozmikus tisztelet, csodálat és a buzgó alázatosság a természet harmóniája előtt, mint hinni egy személyes Istenben, aki képes az egyének életét irányítani."
"Én Spinoza Istenében hiszek, aki minden létező harmóniában megnyilvánul, és nem abban az Istenben, aki az emberek cselekedeteivel és végzetével törődik"
"Az ember, aki alaposan meggyőződött az okság törvényének egyetemes működéséről, egy pillanatra sem tudja elfogadni egy létező gondolatát, aki beleavatkozik az események folyamába. Számára nincs értelme a félelem vallásának, és ugyanilyen kicsi a társadalmi és erkölcsi vallásnak. Egy Isten, aki jutalmaz és büntet, elképzelhetetlen számára annál az egyszerű oknál fogva, mivel az emberi cselekedeteket külső és belső szükségletek határozzák meg, így Isten szemében az ember nem tehető felelőssé jobban, mint amennyire egy élettelen tárgy felelős azokért a mozgásokért, amelyeket végez... Egy ember erkölcsi magatartása rokonszenven, neveltetésen és szociális kapcsolatokon és szükségszerűségeken kell hogy alapuljon; semmi vallásos alap nem szükséges. Az ember igazán rossz úton haladna, ha a halála utáni büntetéstől való félelem vagy jutalom reménye korlátozná."
Einstein világképe egyfajta panteizmus volt. Nem az amit a legtöbb egyszerű vallásos/hívő ember bele szeretne képzelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!