Miért olyan elítélendő, ha valaki felnőtt fejjel megkeresztelkedik?
Sokan mondják, írják, hogy gyereket nem kellene megkeresztelni, mert azt csak a szülő akarja, nem ő, és hadd döntse már el, ha felnő, hogy akar-e, és ha igen, akkor milyen vallást követni.
Nos, én 26 évesen keresztelkedtem meg, tehát már bőven felnőtt fejjel, ráadásul hosszú-hosszú évekig érlelődött a döntés, tehát nem lehet rám fogni, hogy hirtelen felindulásból. Arról nem is beszélve, hogy az én döntésem, nem térített, nem kényszerített senki, és nem érdekből tettem.
Mégis valami olyan hihetetlen ellenállással találkozom a környezetemben, hogy egészen elképesztő. Pedig nem szoktam beszélni róla, max a tényt említem meg, de csak ha kérdezik, hogy megkeresztelkedtem, inkább kerülném is a témát -- nem még hogy én térítsek vagy ilyesmi --, de csak azért is firtatják, hogy jól letromfolhassanak, szinte tapintható a rosszindulat, meg az az élvezkedés, hogy fogást találtak rajtam, amin keresztül újra és újra bánthatnak.
Miközben ugyanezek az emberek bőszen szokták hangoztatni, hogy őket nem érdekli, ki milyen vallású, ez mindenkinek szíve joga, magánügye, "hadd csinálja, ha ez neki jó".
Nekem ez lelkileg sokat jelent, nem bántok vele senkit, nem kényszerítem rá senki másra, miért kell akkor ezt?
Ugyanezt éltem át 36 évesen. Akik addig hűdeokosnak mondtak, utána kígyót-békát köpködtek rám, közölték, hogy gyáva vagyok, azért lettem "vallásos" és nem nagyon érdekelte őket, hogy mi (ki) vezetett Istenhez (ő maga).
Azóta más a helyzet, kicsit enyhült, de ez jó tanulság volt számomra.
nos, valószínű ebben az esetben LÉNYEGES DOLOG LEHET, HOGY HOL, MELYIK VALLÁSBAN keresztelkedtél meg.
Talán bizony az emberek nem a keresztelkedésed miatt mutatnak "elképesztő ellenállást", hanem a miatt a vallás miatt, amibe bekeresztelkedtél.
azt lehet tudni, melyik ez a vallás?
pl a tanúk azt hiszik, Jézus miatt üldözik őket, pedig nem, hanem a szervezetük miatt.
Köszönöm a választ, első!
Hát tőlem csak egyvalaki kérdezte meg ezek közül, hogy miért döntöttem így, majd a kérdés elhangzása után vett egy nagy levegőt, és mondtamondtamondta a magáét, hogy így az egyház meg úgy az egyház.
Meg hogy "eddig is megvoltál nélküle, nem igaz, hogy most sem bírnád ki" meg ilyenek.
Én komolyan nem értem ezt.
Nos, amíg írtam, még jöttek válaszok.
Római katolikus vagyok, de szerintem bármilyen más felekezet esetében is ugyanígy kapnám az ívet. Ezek az emberek, akikről szó van, mind ateisták, én el is fogadom őket így, azt is elfogadom, hogy nem szeretik az egyházat (persze én is látom, milyen hibák terhelik), de ugyanerre az elfogadásra, úgy látszik, én nem számíthatok.
Nem igazán értem... szerintem pont ez a normális, és a gyerekkeresztség a fura.
Valami miatt szükséged volt rá, eldöntötted és megtetted.
Mi a probléma?
Üdv a klubban! :D Soha ne felejtsd el, egy vélemény mindig csak egy vélemény, nem az Igazság.
Azt keresni kell és megérezni - egy életen át.
EGO SUM VIA, VERITAS ET VITA.
Szia!
Én 30+ évesen keresztelkedtem meg, saját belső indíttatásból. Ez miatt a saját családom (szülők és testvérek ellenem fordultak, és a vallással gúnyolódnak, ha vmi olyat mondok, teszek, ami nem az ő szájízük szerint való.)
Rk. vagyok én is. :)
Vannak ismerőseim a Hit Gyülekezetéből és a Hetednapi Adventisták közül is. Én egyik közösséggel sem tartottam soha semmilyen kapcsolatot, hanem egyetemen ismertem meg ezeket az ismerőseimet. Ők egyenesen azt mondták, hogy a legnagyobb szektához csatlakoztam, a Katolikus Egyházat Szajhának minősítve (jelenések könyvére hivatkoznak pl. :D )
Én jót mosolygok rajtuk.
Tudom, hogy kiben hiszek, ki az, aki megment és ez a lényeg. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!