Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kell gyónnom a felnőtt katoliz...

Kell gyónnom a felnőtt katolizálás (keresztelés és bérmálkozás) előtt, vagy még nem?

Figyelt kérdés

Kérdésem (római) katolikus hívőkhöz szól!

Most vasárnap lesz a keresztelőm római katolikus szertartás szerint.

Már nekem is kell előtte gyónnom?

Tudomásom szerint a gyónással az eredeti állapotot állítjuk vissza, de mivel még nem vagyok megkeresztelve, így ez értelmét veszíti.

2014. ápr. 18. 19:31
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a keresztelés előtt nem kell gyónni. A bérmálkozás nyilván nem most lesz. Ha az első áldozás is most lesz, akkor kell viszont kell gyónás előtte. (Nem értem, miért nem lehet ezt megkérdezni a paptól. Beballagni, megkérdezni. Mi az akadálya?).
2014. ápr. 18. 19:39
 2/9 anonim ***** válasza:
*minusz 1db 'kell' (annyira azért nem kell:)
2014. ápr. 18. 19:40
 3/9 A kérdező kommentje:

A helyzet az, hogy felnőtteknél egyszerre szolgáltatják ki a három bevezető szentséget (keresztelés, bérmálkozás, első áldozás).

Azt tudom, hogy az áldozás előtt mások szoktak gyónni.

De nekem ez a három egy mise keretében lesz az említett sorrendben. Így valószínűleg nem kell még most gyónnom.

(Csak nem vétkezek a keresztelő, bérmálkozás utáni rövid időszakban a mise közben, hogy az áldozás előtt gyónnom kellene... :) )

2014. ápr. 18. 19:47
 4/9 anonim ***** válasza:
71%
Hát.. akkor viszont szerintem az első áldozás miatt gyónni kell. A keresztelés az eredendő bűnnel kapcsolatos, arra vonatkozik, hogy "az eredeti állapotot állítjuk vissza" csecsemőkre és felnőttre egyaránt, nem "mossa le" a vétkeidet, amiket tegnap követtél el. Holnap ballagj be, mondd el, mi lesz és kérdezd meg. Akiket kisbabaként kereszteltek és később lesz első áldozó - az előtt gyónnak, ez biztos.
2014. ápr. 18. 19:55
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a keresztség eltörli az összes addigi bűnt, ezért nem kell gyónni előtte. Nem is gyónhatnál, mert még nem vagy az egyház tagja.
2014. ápr. 18. 19:56
 6/9 anonim ***** válasza:
az első áldozás előtt gyónás volt 9 évesen..
2014. ápr. 18. 20:03
 7/9 A kérdező kommentje:

Az 5. válasz tűnik valószínűnek.

A többiek figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy felnőtt keresztségről van szó, ahol a bevezető szentségeket egy mise alatt szolgáltatják ki.

Keresztelés előtt még nem vagyok tagja az Egyháznak.

Mise közben pedig nincs lehetőség külön személyes gyónásra. Meg egyébként is a keresztség MINDEN bűnt eltöröl...

Köszönöm szépen a válaszokat!

2014. ápr. 18. 20:11
 8/9 anonim ***** válasza:

o.k., igaz, valószínű, mondták volna a felkészítés alatt.

Minden jót, Isten áldjon, Kérdező! :)

2014. ápr. 18. 20:19
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Biztos, hogy nem kell. Aki nincs még megkeresztelve, az nem is gyónhat még, mivel a keresztség az első szentség, ráadásul eltörli az addigi bűnöket is.
2014. ápr. 18. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!