Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan értelmezik a Tanúk az...

Hogyan értelmezik a Tanúk az alábbi Bibliai történetet? 28 vers!

Figyelt kérdés

János 20, 26-28:

26.És nyolc nap múlva ismét benn valának az ő tanítványai, Tamás is ő velük. Noha az ajtó zárva vala, bement Jézus, és megáll a középen és monda: Békesség nektek! 27 Azután monda Tamásnak: Hozd ide a te ujjadat és nézd meg az én kezeimet; és hozd [ide] a te kezedet, és bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívő. 28 És felel Tamás és monda neki: Én Uram és én Istenem!

2015. jún. 19. 05:40
1 2 3 4 5 6 7
 41/70 anonim ***** válasza:

istván 35.

te mikor végezted el a bibliai nyelvek fordításához szükséges iskolákat?

mert ha csak bemásolgatsz a jw.org ról, vagy az őrtorony könyvtárból, akkor nagyon nagyon hiszékeny vagy, és vakon hiszel a vezetőidnek. nem olyan vagy akkor, mint a bereaiak... tudom, egyszerűbb elhinni ezeket, mint utánnajárni... sajnos.

2015. jún. 22. 15:07
 42/70 anonim ***** válasza:

Utána járni... Ti mennyire jártatok utána? Én már régen megtettem. Nagyon lenézed az embert, mintha mi a jw.org-on kívül semmi mást nem is olvasnánk...

Sinaiticus (sínai kódex, ami a lekorábbi teljes újszövetségi másolatunk):

[link]

A képén az látható, hogy a szöveg fölé írta valaki (más szinű tintával), mint megjegyzés, a "θε" karakter, hogy az "Ὃς" (aki) -al egybeolvasva kijöjjön a "θεός" (theos jelentése: Isten). Másik probléma, hogy a kódex túlnyomó részt rövidítéssel írja az Isten szót, egyértelmű, hogy utóbbi föléírás később keletkezett, mint ahogy az eredeti szöveget leírták.

Ezen kívül tessék itt az I.Timóteus 3:16-4:3 szövege a "Codex Alexandrinus"- ból (Alexandriai kódex), ahogyan a British Múzeum által 1879-ben kiadott fotókkal illusztrált másolat kötetében található:

"Különösen érdekes az itt olvasható 3:16, ahol azt lehet látni, hogy a kéziratban "ΘC" olvasható: "Isten megjelent hústesben", utánozva a szokásos "ΘC" rövidítést a "ΘEOC" értelmében, egy plusz vonást használva a rövidítés jelzésére. Mindazonáltal, a szövegkritikusok úgy vélik, hogy a tinta a "Θ" középen, és a tollvonás felette egy szerkesztő által lett hozzáadva a modern időkben. Ennek a hitnek oka a tinta színe, és az a tény, hogy egy pont került az "Θ"-ba egy vonal helyett. Tregelles azt írja: "A tinta, amellyel ezt végrehajtották elég modern és fekete ahhoz, hogy kijelenthessük, ez egy újabb keletű betoldás. Ezek nélkül a jelölések (javítások) nélkül a kéziratban eredetileg "ΟC" szerepel: "Aki megnyilvánult testben".

Ez a táblázat:

[link] időrendben összefoglalja, hogy a korai kódexekben hol szerepel "aki" (angolul: who) A 8. század előttről nem tudunk olyan kéziratot amely az THEOS változatot támasztaná alá és egyetlen egyházatya sem hivatkozott így rá. Tehát egyértelműen dogmatikus alapú változtatással állunk szemben.

Bizony elég kínos ez a háromság dogmát valló egyházakra nézve...:)

2015. jún. 22. 18:59
 43/70 anonim ***** válasza:

"A probléma az, hogy az eredeti görögben az Isten szó (θεός) Theosz található nem pedig az általad írt: aki (Ὃς). A Bibliát szinte minden nyelvre lefordították ezekben szintén az Isten szó szerepel szemben az Újvilág fordítással. Innentől kezdve nincs miről vitatkozni !!!"

Bocsi kérdező, ezen írásodat nem láttam. De az előző hozzászólásom remélem kielégítő válasz neked is.

2015. jún. 22. 19:06
 44/70 A kérdező kommentje:

István 35 !

Az Újszövetség könyveit az I. századra leírták, az általad említett Codex a 4. században keletkezett egyébként számomra nem hiteles ez a Codex több okból kifolyólag sem.

2015. jún. 23. 02:56
 45/70 anonim ***** válasza:

"egyébként számomra nem hiteles ez a Codex több okból kifolyólag sem."

És mik lennének azok az okok? Miféle "ez"-ről beszélsz te itt nekünk? Egyetlen egy 8. század előtti görög újszövetségi másolat sincs, amelyik a háromságos verziót támasztaná alá, itt nem egy kódexről vanszó, hanem hétről!

Nem hiteles a Sínai kódex? Nem hiteles az Alexandriai kódex? Miért nem? Ezek a legrégibbek!

2015. jún. 23. 18:24
 46/70 anonim ***** válasza:

Igen, itt nagyon nagy IGAZSÁGSZERETET kellene mindenki részéről, akinek baja van azzal, hogy bizonyos bevett filozófiák körül problémák vannak. :-) Ha mereven ragaszkodunk a hagyományokhoz, soha az életben nem ismerhetjük meg az isteni igazságokat. Ezért a 26%-os válaszoló örökös és buta vádaskodásai a "vakon hiszünk" témában, csak erőtelen és gyászos kísérletek arra, hogy próbáljon hiteltelenné tenni minket.

Az a helyzet, hogy bár ez esetleg egyeseket meglep, de nem Jehova Tanúi ámítanak!

:-)

2015. jún. 23. 20:37
 47/70 A kérdező kommentje:

István 35 !

A Niceai zsinaton 325-ben (4.század) megfogalmazott hitvallás egy Istenről szól ezen belül megkülönböztet 3 személyt feltétezem ezt a hitvallást valamilyen fennmaradt írásra alapozták.

A Codex ennek ellentmondó részlete arra enged következtetni létezik egy másik irányvonal amely félrevezető lehet ez egy szándékos hamisítvány ez az egész Codex.

2015. jún. 23. 23:03
 48/70 anonim ***** válasza:

T. kérdező, a feltételezés nem elég, és a sejtelmes következtetésekkel nem megyünk messzire. Valójában a Biblia egészében minden állítólagos háromságot alátámasztó "bizonyíték" három fő kategóriába tartozik:

1. kiragadás, mint pl. a János 10:30,

2. kétértelmű helyek, szavak önkényes félrefordítása, a szűkebb és/vagy tágabb szövegkörnyezet figyelembevétele nélkül, mint pl. a Róma 9:5, vagy a Héberek 1:6,

3. betoldás, mint pl. a "jánosi betoldás"

Mind az összes állítólagos bizonyíték ezek egyike.

2015. jún. 24. 17:27
 49/70 A kérdező kommentje:

Honnan vették a zsinaton leírt hitvallást ?

Mint említettem az I századra leírták az Újszövetségi könyveket az általad említett Codex ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Várok erre valami okos magyarázatot ?

2015. jún. 24. 18:20
 50/70 A kérdező kommentje:

A Codex az Istenben van 3 személy dogmát próbálja cáfolni egy előző hozzászóló valami betoldást próbált bizonyítékul felhozni arra vonatkozólag a Tanúknak van igazuk de pontosan a betoldáson bukik el az egész.

Most figyelj !!! a hitvallás és a Codex a 4. századba keletkeztek két egymásnak ellentmondó irányzat, hogy is van ez ?

2015. jún. 24. 18:27
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!