Jehova Tanúi az evolució, ugye tényleg hazugság?
Ötödikes vagyok és nem rég tanultunk az evolucióról, és az összes osztálytársam elhitte. Persze én nem, mert nekem a szüleim Tanúk, és én is szeretnék majd az lenni. De hihetettlenek tartom, hogy rajtam kivű
l szinte mindenki elhitte ezt a sületlenséget. Persze beszéltünkróla otthon is, csak kiváncsi vagyok, hogy az itteni Tanúk miféle okoságot tudnak még mondani.
"#28 alkalmazd ezt a saját gondolataidra először, aztán majd visszatérünk a témára."
Mondjuk ez nem válasz arra, hogy sokan félrevezető módon "tényként" kezelik, tényként terjesztik az evolúciós elképzelést, mely, ha szigorúan nézzük, még csak "elméletnek" sem tekinthető":
"De ha valaki úgy tesz, mintha az evolúciótan tudományos elmélet lenne, annak a Balázs Nándor-féle kritérium alapján való megítélését az olvasóra bízom." (Dr. Jeszenszky Ferenc fizikus)"
Ellenben ki tagadná, hogy az intelligens tervezés, intelligens beavatkozás nyomai kutathatóak és bizonyíthatóak? Ha nem így lenne, nem volna semmi értelme a bűnügyi nyomozói munkának, a régészetnek, vagy a patológusok is elmehetnének kapálni ... :-)
Nem kéne Jeszenszkyvel érvelni, nem ért hozzá. A főbb nemek állandóak? Mi a helyzet a főemlősökkel? Azok alig pár millió éve léteznek, ami pipafüst még az emlősökhöz képest is.
Az információt hogyan méred? Mi alapján?
"Vagyis az emberi tevékenységet bele lehet bizonyítani, láthatatlan barátokét viszont ki kell zárni, mint érvelési, gondolatvezetési hibát."
Kedves Ozmium42! Szerintem ez az érvelési hiba, hiszen az említett példámban is jól értelmezhető, hogy attól, hogy nem ismered magát az intelligens tervezőt és alkotót személyesen, még feltudod ismerni a tevékenységének a bizonyítékait, amit hátrahagyott - akár földi lény, akár nem! Nem igaz, hogy "a világ valamennyi jelenségét a jelenleg érvényes természettörvények alapján meg lehet magyarázni." Vagyis önkényesen, ideológiai és nem tudományos alapon zárja ki a materialista eredetkutatás a lehetséges válaszok közül az INTELLIGENCIÁT. De amint arra Jeszenszky is rámutatott, már a kezdet kezdetén erre a hiányos és egyoldalú feltevésre épült az egész evolúciós spekuláció.
"Nem kéne Jeszenszkyvel érvelni, nem ért hozzá."
Kedves Tom Benko! Az emberek sportot űznek abból hogy szakmai tekintélyükben próbálják hiteltelenné tenni azt, aki számukra kényelmetlenül fogalmaz! Azért legyünk őszinték: azon a szinten, amilyenen Feri bácsi is volt, BÁRKI lehet HOZZÁÉRTŐ az eredetkutatásban, ha kellően alaposan és mélyen beleássa magát a kutatásba. Nem érdemes misztifikálni ezt a tudományterületet sem, mint régen a sámánok és papok a maguk kis világát, mondván, hogy közönséges halandónak semmilyen joga sincs beleszólni az ő munkájukba. Pedig nagyjából ez folyik ma is bizonyos tudományterületeken, melyek MÉLTATLANUL túl nagy befolyással bírnak.
"A főbb nemek állandóak?"
Mit mutatnak a kövületek? Bizonyos mértékű változásokra képesek a "fajok", de az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy ez MINDENKOR behatárolt. Bele lehet magyarázni sok mindent, ahogy ez meg is történik a gyakran egymásnak is ellentmondó vélemények formájában, sőt hamisítani is lehet a tárgyban, de a megtalált fosszíliák bizony a fent már írt jelenségeket mutatják.
"Mi a helyzet a főemlősökkel? Azok alig pár millió éve léteznek, ami pipafüst még az emlősökhöz képest is."
Az ember a Biblia szerint 6000 éves. És ezt az állítását több ezer éve tartja, ellenben a kormeghatározási módszerek igen-igen eltérő eredményt produkáltak az elmúlt évtizedek alatt. :-)
"Az információt hogyan méred? Mi alapján?"
Az információ típusának sajátságos meghatározása szerintem vajmi kevéssé számít azokban a példákban, melyeket felhoztam.
Egy tény: A kérdőjel is megkérdőjelezhető :-))
A legtöbb ilyen eszmecsere előbb-utóbb filozófiai síkra csúszik és felmerülhetnek olyan kérdések is, hogy vajon legalább mi létezünk-e?
A magam primitív felfogása szerint zseniális tervszerűséget vélek felfedezni a környezetemben az anyag részecskéinek alkotóelemeitől kezdődően a nap hatalmas energiájáig vagy a kozmikus sugárzásokig vagy a fény-ig és kétlem, hogy a véletlen ilyen tökéletességekre volt képes, ezért tartom a "véletlent" Isten inkognitóban végzett munkájának :-)
Van még egy érdekes dolog az élővilág kapcsán. A testhalál pillanatában (halálnem függvényében) minden sejtünk életképes, hisz egy ideig beépíthető még más hasonló szervezetbe (ami nem löki ki), akkor mitől halott a adott test és a halál beálltáig mitől élt? Mindenképp léteznie kell egy anyagi összetételében nem definiálható éltető Erőnek.
Ilyen körülmények mindenképp felvetik, hogy a világ nem csak az észlelhető dolgokból áll, vagy ama "véletlen" elfelejtett volna ezekhez szenzort integrálni az alkotásába? :-))
"Mindenképp léteznie kell egy anyagi összetételében nem definiálható éltető Erőnek."
Tuti, hogy nem :) A halál biokémiáját már feltérképezték, semmi misztikus nincs benne. Egy élettani funkció megszűnik, és ellehetetleníti az összes többit. Például ha leáll a szív, leáll a vérkeringés, a(z egyébként életképes) sejtek el lesznek vágva az oxigén utánpótlástól, nem lesznek képesek glükózt égetni, leáll az ATP termelés, az ATP nélkül pedig leáll szinte minden, mert ez hordozza az energiát, amit a sejt a maga életfunkcióihoz mozgósít. A sejtek folyamatosan energiát (ATP-t) használtak fel arra, hogy fenntartsák a belső környezetük állandóságát, ettől kezdve ez megszűnik, az ionegyensúly, az ozmotikus egyensúly felborul, a sejtek elpusztulnak, fizikailag is összeomlanak, innen már nincs visszaút.
Ha elég gyors vagy, akkor még mesterségesen fenn tudod tartani az életfunkciókat, míg kiszeded a szerveket, és a kivett szerveket is tárolhatod olyan folyadékban, olyan hőmérsékleten, amiben nem pusztul el, mert ezek önmagukban nincsenek halálra ítélve, csak a szervezet többi részétől függenek, így annak károsodásai kihatnak rá is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!