Melyik vallás az ami nem hitre tanít hanem inkább önvizsgálatra? Miért bízol a vallásodban? Mi a vallásod? kor/nem
Nem azt írtam, hogy a keleti vallások igazak. Hanem a kérdésre válaszoltam. Ezek a vallások tanítanak önvizsgálatra. De részben arra tanít a katolikus egyház is, amikor lelkiismeret vizsgálatot tart valaki naponta, vagy gyónás előtt.
A Biblia megtanulása még nem önvizsgálat.
Értem.Sokan gondolják egyébként, hogy Jehova Tanúinak külön Bibliájuk van, de ez nem így van. Mikor megtalálták az eredeti görög és héber iratokat, akkor készítettek azokból egy fordítást. Mivel így az eredeti iratokhoz mentek vissza. Sokan nem tudják, hogy az eredeti görög és héber iratokban több mint 7000-szer fordult elő Isten neve a Jehova név. Ezt az évszázadok során az újabb és újabb fordítások, felcserélték az Úr, Isten stb jelzőkkel, de egyik Bibliából sem tűnt el teljesen.
A Károli fordítású Bibliában is benne van a mai napig.
Pedig az nem a Tanúk Bibliája!!
Zsoltárok 83:19 "Hogy megtudják, hogy te, akinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön."
Ezt bárki megnézheti a saját "nem Tanú" Bibliájában is.
Kedves selvian!
Ezeket az érveket már milliószor hallotam, de tudod egy Jehova Tanújától valójában nem is várok mást, minthogy a szervezete tanítását mondja el újra és újra, akkor is, amikor már ezeket annyiszor megcáfolták. Így ez a komment sem lesz másabb, minthogy gyarapítja a cáfolatok számát. Lássuk akkor részletekbe menően az állításaidat:
1. "Sokan gondolják egyébként, hogy Jehova Tanúinak külön Bibliájuk van, de ez nem így van."
-->Majd ez most mindjárt kiderül.
2. "Mikor megtalálták az eredeti görög és héber iratokat, akkor készítettek azokból egy fordítást"
-->Az újvilág fordítás készítői próbáltak névtelenek maradni, azonban kiszivárgott a kilétük, és ez alapján tudjuk, hogy a fordítók nem tanultak bibliai nyelveket. Gondolok itt Nathan H. Knorr-ra, vagy Milton G. Henschele. De megemlíthetem azt az esetet is, Fred Franzig-ot megkérdezték a tárgyalóteremben arról, hogy jártas-e a héber nyelvben. Amikor pedig megkérték, hogy a Teremtés könyvéből fordítson le egy részletet nem tudta megtenni. Ez egy dokumentál eset, jegyzőkönyv is van róla.
3. "Sokan nem tudják, hogy az eredeti görög és héber iratokban több mint 7000-szer fordult elő Isten neve a Jehova név"
-->Először is, a héber szövegben csak a Tetragrammaton szerepel - JHVH - nem pedig a "Jehova". A "Jehova" név a 16. századig nem is volt ismert, nem fordul elő sem az ókori sem pedig a kora-középkori zsidó illetve kereszény írásokban. Ez a szó úgy keletkezett, hogy a teológusok nem voltak tisztában a maszorétikus szöveg olvasatával. Az Tetragrammaton köré ugyanis a maszoréta tudósok a "Adonaj" magánhangzóit pontozták, hogy jelezzék, azt kell ejteni, aki azonban nem tudta, az tévesen összeolvasta a kettőt, így keletkezett a Jehova. Ami pedig a görög szöveget illeti: Az Újszövetségnek több mint 5000 kópiája áll a rendelkezésünkre, de ezek közül egyetlen egyben sincs bent a Tetragrammaton. Sem az olyan tekintélyes szövegekben mint a Sínai kódex, sem pedig az olyan töredékekben, mint a p52-es papisusz.
4. "Ezt az évszázadok során az újabb és újabb fordítások, felcserélték az Úr, Isten stb jelzőkkel, de egyik Bibliából sem tűnt el teljesen"
-->Az Újszövetségben eleve bent sem volt, ami pedig az Ószövetséget illeti, nem tudjuk, hogy kell kiejteni a Tetragrammatont, ezért használjuk az "Úr" kifejezést.
"A Károli fordítású Bibliában is benne van a mai napig. "
-->Csak a régi Károliban van benne, ezt a 3. pontban részleteztem, hogy hogy került oda, nem ismétlem magam újra, olvasd el, ha érdekel. A mondern, 2011-es revideált Károliban viszont már nincs bent.
:) én személy szerint a korai buddhista iratokat tanulmányoztam és pont a kamma tanítása nem annyira egyértelmű... illetve egy puzzle az egész :S ilyeenkor mondom azt hogy tetszene a tanítás,de Buddha nélkül nehéz értelmezni ,főleg hinni benne -mivel ha értelmezve lenne jobban, rákérdezésekkel akkor az más.Bár manapság minden vallás iratokból merít,alig van ÉLŐ példája az ilyen tanításoknak.Én valójában egyikben sem hiszek,bízok teljes mértékben.
Valaki más?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!