Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valaki le tudná írni az...

Valaki le tudná írni az apostolok attribútumainak jelentését?

Figyelt kérdés
Júdásnak, Szent Pálnak és Szent Jánosnak kellene.

2014. okt. 25. 08:42
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Péter: két kulcs (oldás és kötés), hal, halászháló, kakas, fejjel lefelé fordított kereszt, tiara (pápai süveg, három koronával);

András: X alakú kereszt (András-kereszt; ilyen keresztre feszítették);

id. Jakab: zarándokkagyló (fésűskagyló), zarándokbot;

János: kehely (belőle kiemelkedő kígyóval), sas, írástekercs, írótoll;

Fülöp: keresztes bot, hóhérbárd, kő, kígyó, sárkány;

Bertalan: nyúzókés, kezében lenyúzott bőre;

Máté: alabárd, fejsze, pénzes zacskó, számolótábla, angyal;

Tamás: lándzsa, kard, szív, kövek, kehely, L alakú derékszögellő;

ifj. Jakab: bunkósbot, ványolórúd (vagy kallózófa), kődarabok, buzogány;

Simon: fűrész;

Júdás Tádé: bunkósbot, alabárd, kövek, Jézus arcát ábrázoló kendő;

Mátyás: szekerce, kard, kövek, lándzsa, kereszt;

Pál: pallos, pálmaág, írástekercs, könyv, három forrás Attribútum: Egyetlen szóval nehéz lenne kifejezni. Olyan ismertető jegy, ábrázolási mód, jelkép vagy jelvény, ami alapján felismerhetjük a szenteket a templomi ábrázolásokon, festményeken. Azért alakult ki ez az érdekes jelkép-nyelv, rendszer, mert a régi időkben egyáltalán nem volt általános az olvasni tudás, így hiába írták volna rá a képekre a szentek neveit. Érdemes megismernünk ezeket a jelképeket, hogy el tudjunk igazodni templomainkban, melyik szobor kit ábrázol.

2014. okt. 25. 08:58
 2/7 anonim ***** válasza:
Nem én kérdeztem, de megköszönöm, kedves válaszoló, sokat segítettél nekem is.
2014. okt. 25. 09:27
 3/7 anonim ***** válasza:
üdv, van-e ezeknek bibliai alapja, vagy egyházi tanításon és hagyományokon alapulnak?
2014. okt. 25. 11:01
 4/7 anonim ***** válasza:
sorry: két kulcs, oldás és kötés, ne haragudj, egy kulcs elég ahhoz, hogy bezárjak valamit, meg ugyanazzal ki is tudom nyitni. foorrdddíííítttttooootttt kereszt? az miért, barátom?
2014. okt. 25. 13:08
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Csak az a baj, hogy a jelentéseket nem tudom.:(
2014. okt. 25. 13:17
 6/7 A kérdező kommentje:

Ja és kedves első:Elnézésedet kérem, most látom hogy tényleg hülyén írtam ki:D

Arra gondoltam, hogy ezen szerzetesek attribútumainak jelentése.

Tehát pl mit jelent Pál kardja?

2014. okt. 25. 13:20
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Júdásnak az attribútuma leggyakrabban a pénzeszsák: megbánja tettét és visszaviszi a harminc ezüstöt a főpapoknak és a véneknek: "Vétkeztem, mondta, elárultam az igaz vért" (Mt 27,34).

Pál apostol attribútuma a Kard - "Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait." (Zsid 4,12)

János apostol attribútuma a Kehely – "Meg tudjátok-e inni a kelyhet, melyet én inni fogok?" kérdezte Jézus János apostoltól Máté evangéliuma (20:22) szerint.

Üdv. Péter

2014. okt. 26. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!