Jehova tanúi, ti szerettek mindennek pontosan utánanézni. Utána néztetek már a saját történelmeteknek?
https://www.youtube.com/watch?v=jzPyyyPIsf8
1914 -Rusel azt hirdette, hogy eljön a világvége. Ezt eltolták 1915-re, ám ekkor sem történt semmi. Russel meghalt 1916 okt. 31-én hólyaghurut komplikációban. Sírkövétől pár méterre egy 2m magas szabadkőműves emlékmű, valamint egy szabadkőműves templom áll...
-------------------
1917 tanítás: Mihály arkangyal a római pápa
1920 tanítás: Jézus nem Isten, hanem Mihály arkangyal
1927: a házról házra járkálás alaptevékenységgé vált, amit minden tagtól elvártak
-----------------------------
Rutherford jövendölései:
1918-20: armageddon
1925: Ábrahám, Izsák, Jákób és más bibliai pátriárkák feltámadnak, hogy fejedelmekként a föld felett uralkodjanak
1929: szállás építése a feltámadt próféták számára (tiszta vicc nem?)
Amikor a próféták nem jelentek meg, Rutherford ebbe a szállásba költözött a nagy gazdasági világválság idején, ahol királyként élt.
1930: Rutherford tanítása szerint a Szentlelket visszavették, és Isten ihletet adott neki az ortorony kiadványok megírásához, közvetlenül az elméjébe, angyalain keresztül.
1931-52: minden védőoltás elfogadásának tiltása, mivel Isten, Ábrahámmal kötött örök szövetségének megsértésének számított.
1935: a társulat új világossággal drukkol elő: Nem 1881-ben, hanem 1935-ig van idejük az égi reménységűeknek elfoglalni a posztjukat.
Így két reménységet találtak ki: nagy sokaság (Jonadabs), amely felett uralkodik Jézus és a 144.000 "kicsiny nyáj".
Rutherford kiadott egy könyvet "gyermekek" címmel, amelyben arra buzdította a tanúkat, hogy mondjanak le a házasságról, mivel az armageddont a II. világháború fogja elhozni. Sok tanú gyeremektelen és keserű maradt egészen haláláig, emiatt a hamis prófécia miatt.
1942 jan. 8: végbélrák idézte veseelégtelenségben Rutherford meghalt.
---------------------------
1940 tanítás: a társulat elmagyarázta, hogy a Máté 24/25 összes próféciája egy generáció alatt bekövetkezik, majd amikor ez a generáció szégyenteljesen elmúlt, 5 ÉVTIZEDNYI nyújtás után (1942-1995) a társulat többször megváltoztatta a generáció szó jelentését (1995 - The wicked, 2008 - The anointed, 2010 - An overlap of generations), hogy végül egymást átfedő nemzedékeket jelentsen, annak reményében, hogy megmeneküljenek egy újabb, hamis prófécia következményeitől.
1943: 1874-ről áthelyezték 1914-re, Jézus láthatatlan királyi uralkodását.
1945: vérátömlesztés és vérkészítmények tiltása (több ezer tanú halála)
1950: új világ fordítás kiadása, amelyben nem tüntették fel a fordítói bozottság tagjainak neveit. További fordításaikhoz/írásaikhoz spiritisztákhoz fordultak segítségért, amit szekta ellenes mozgalmak le is lepleztek.
1967-80: szervátültetések tiltása (több ezer tanú halála)
1975: világvége, armageddon jövendölése
1980: tanúk befenyítése
1985: a tanúk nem az Apa, Fiú, Szentlélek nevében keresztelkednek meg, hanem az ortorony nevében
-------------------
Jehova tanúi és az ortorony szervezet a kezdetektől fogva a sötétség útján halad, EZ NEM A VILÁGOSSÁG ÚTJA! Jézus azt mondta, hogy jó gyümölcsöt csak jó fa tud teremni. A társulat történelmét áttekintve pedig, szerintem az ortorony szervezet sohasem volt jó fa.
"Mit mostam össze mivel? Akkor tisztázzuk!"
Kedves Vidiripi! Az előző válaszod elején írtakban csináltál ilyent. Akinek válaszoltál, 1975-ről írta, amit írt, de te elkented a témát, összemosva más eseményekkel, melyek külön-külön kezelendők, mivel más tanítás, más körülmények vezettek a félreértéshez.
De szerintem (bocs, ha tévednék), önhittség is kell ehhez a hozzáálláshoz ellenünkben! Mi vagyunk az egyetlen vallásszervezet, mely ilyen mértékben őszintén kiigazítja a hibáit. Ezt nem igazán szeretik megtenni mások, mert a felületesek szerint "hiteltelenné válnának", rossz fényt vetne rájuk. Így ők inkább a hazug, de legalább stabilan tartott tanításaikhoz ragaszkodnak, ezért is csámcsognak rajtunk, újjal mutogatnak ránk, hogy mi vagyunk a megbízhatatlanok, de miért is? Mert őszintén beismerjük, ha tévedtünk? Az nem számít, hogy ők közben hazugságokkal vezetik félre a rájuk hallgatókat és azokhoz a legtöbbször mereven ragaszkodnak, mint valami tévedhetetlen tanítók.
""Az 1975-ös évet már sokszor kitárgyaltuk, ma is utána lehet nézni annak, hogyan beszéltek erről a bibliai kronológiából kiszámolt, tehát létező dátumról előtte."
Hol vannak az írásos bizonyítékok erről? Ugyan is az online Őrtoronykönyvtárban csak 2000-től vannak fent a kiadványok. A lemezes verzióban meg 1980-tól.
Na akkor hol is lehet ezekről olvasni?"
A CD-ROM-on rajta vannak azok a kiadványok is, melyek tartalmazzák. Még mindig nem sikerült utánanézned annak, amit olyan vehemenciával kritizálsz? Pl. a Hirdetők könyv.
-------
"Pont mikor az Őrtoronyban lehet olvasni arról hogy egy adott egyház mit művelt. S ugye ezt hívják leleplezésnek."
Az adott egyházak általában ma is művelik azt, amit régen, még ha nem is "keresztes hadjáratoknak", vagy "inkvizíciónak" hívják, de a vérbűn ma is jellemzi őket. Ők nem tesznek azért valódi, bibliai erőfeszítést, hogy ezen írásellenes dolgoktól megszabaduljanak, a hívek százmilliói ezeket fel sem ismerik. De nem csak a nagyobb egyházakra igaz ez, mert hazugságot a legtöbb kisebb csoport is tanít és kitart mellette.
Jehova Tanúi pedig NEM tartanak ki a hamis dolgok védelmezéseiben.
"Azt írja "el kell ismerni"! Nem félremagyarázom! Te ezt akarod beállítani de innét vettem a szót ebből az adott cikkből. Egy Jehova tanúja írta azt hogy egyetértenek az elismeréssel. Akkor mit forgattam ki?"
Erre a válaszom, amit az elején írtam. :-)
(Máté 28:20) "és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. És íme, én veletek vagyok minden napon a világrendszer befejezéséig."
Mondott-e Jézus olyant, hogy a későbbi korokban nem merülnek fel új kérdések és újabb ismeretek, melyeket akkor még csak sejteni sem tudta a halandó ember??? Istennek meghatározott időterve van, melyet az éber szolgának kutatnia kell, meg kell ismerni azokat a bibliai jövendöléseket, melyekről 2000 éve nem tudták, hogyan fog teljesedni, de ma tudjuk. Közben voltak korok, amikor egy buzgó keresztény tanítvány azt gondolta, hogy ez, vagy az éppen akkor teljesedik, amikor ő élt, de sokan és sokszor tévedtek a 2000 év alatt és ha őszinték voltak, változtattak a nézeteiken. De ők legalább ÉBEREK VOLTAK, akik nem azokat szapulták, akik kutattak és közben hibáztak. Ti nagyrészt éppen ezt csináljátok!
"Oké nem egyszer hibáznak vagy kétszer. De itt már nem erről van szó és még is fojtatják és tanítják."
De, pontosan erről van szó! Ugyanis igen nagyképű azért bírálni valakiket, amit te nem csináltál meg, de ők megtették helyetted, helyettetek is! Azért kritizálod őket, mert amit te és a szellemi irányzatod tagjai nem csináltak meg, ők megtették, de közben hibáztak, félreértelmeztek bizonyos dolgokat, de kijavították a hibáikat. Mi ez, ha nem önhittség?!
"Ki akarja elhitetni azt hogy mi tudjuk az igazságot? Mert úgy van tanítva mit igazság!"
Ki állította azt, hogy Jehova Tanúi mindent tudnak az isteni igazságról és amit tudnak, az mindenben pontos és tévedhetetlen?? Senki, sőt, elismertük mindig a tévedéseinket, melyekről ma sem mondhatjuk, hogy nem lesznek már. De minden leendő Tanú úgy keresztelkedik meg, hogy tisztában van azzal, amivel te sem akarsz szembesülni, vagyis hogy ez az igazság felé vezető életút, mely egyre világosabb lesz a teljes délig. Pontosan azért, mert MINDIG megtették a szükséges kiigazításokat, Jehova Isten tanúi valóban az igazság útján járnak. Ők fejlődnek, tisztulnak, rendületlenül haladnak az igazság még pontosabb megismerése felé.
"Mert az az Isten akiről én olvastam arról az van írva a Bibliában hogy az Ő IGAZSÁGA ÖRÖK!"
Ez egy sokszor elhangzó, de önmagában demagóg szöveg. Isten igazsága Örök, de a tiéd is?
"Na de még is azt tanítják hogy az igazság amit tanítanak az Jehova igazsága. Aki örök ,de örök Jehova és az ő igazsága ,akkor miért változik?"
Azért változik, mert a Biblia azt tanítja, hogy nem egycsapásra világosodik meg Isten hű szolgája, hanem mindennek az idejében, fokozatosan. És NEM azért állítjuk, hogy ez az igaz vallás, mert egy csapásra megismertük Isten teljes igazságát, hanem mert NINCSENEK MÁSOK ezen az úton, akik ezt járják!
Vidiripi
24%-os!
"Az előző válaszod elején írtakban csináltál ilyent. Akinek válaszoltál, 1975-ről írta, amit írt, de te elkented a témát, összemosva más eseményekkel, melyek külön-külön kezelendők, mivel más tanítás, más körülmények vezettek a félreértéshez."
Nem kentem el a témát! 1975 is egy évszám és téves időpontra várt világvége.
Tanítási hullámként írt az a személy. Jehova tanúinál kinek van joga tanításokat "kiadni"????????????
"Mi vagyunk az egyetlen vallásszervezet, mely ilyen mértékben őszintén kiigazítja a hibáit."
Hogy ujjakkal váltsa fel!!!!! Hány hiba lett kiigazítva az elmúlt 5 évben és hanyadik alkalommal igazították ki?
"Ezt nem igazán szeretik megtenni mások, mert a felületesek szerint "hiteltelenné válnának", rossz fényt vetne rájuk."
Meglehet hogy ez így van. De az is hiteltelenné tesz egy személyt ha olyat állít többször is ami aztán nem úgy lesz! De ez egyéni és emberi véleményem!
"Mert őszintén beismerjük, ha tévedtünk?"
Te nem tévedhetsz a tanításban csak és kizárólag a mindenkori hű és értelmes rabszolga és te nem vagy az úgyhogy ne írj ilyeneket mert az hazugság! Te nem tudhatod hogy tévedés vagy vagy sem azt csak és kizárólag a hű és értelmes rabszolga tudhatja.
De én attól még elmondhatom a véleményemet a tanításukról. Neked ez szigorúan TILOS!
"Az nem számít, hogy ők közben hazugságokkal vezetik félre a rájuk hallgatókat és azokhoz a legtöbbször mereven ragaszkodnak, mint valami tévedhetetlen tanítók."
Kinek nem számít?
"A CD-ROM-on rajta vannak azok a kiadványok is, melyek tartalmazzák. Még mindig nem sikerült utánanézned annak, amit olyan vehemenciával kritizálsz? Pl. a Hirdetők könyv."
Hát egyszer majd csak idézi valaki. De nem adom fel egyszer lesz olyan ember aki megteszi! Türelmesen várok erre a pillanatra!
"Ők nem tesznek azért valódi, bibliai erőfeszítést, hogy ezen írásellenes dolgoktól megszabaduljanak, a hívek százmilliói ezeket fel sem ismerik."
Ebben nem csak az egyházak a hibásak. Érdekes módon vannak akik felismerik. Ők azok akik tényleg keresnek is. De azért nagyobbrészt egyetértek veled.
"Jehova Tanúi pedig NEM tartanak ki a hamis dolgok védelmezéseiben."
Ebben eltérőek a vélemények!
"Mondott-e Jézus olyant, hogy a későbbi korokban nem merülnek fel új kérdések és újabb ismeretek, melyeket akkor még csak sejteni sem tudta a halandó ember???"
Nem tudok róla! De azt tudom hogy mit mondott!
"Istennek meghatározott időterve van, melyet az éber szolgának kutatnia kell, meg kell ismerni azokat a bibliai jövendöléseket, melyekről 2000 éve nem tudták, hogyan fog teljesedni, de ma tudjuk."
Akkor sem ez a fő tanítás! Lásd: Hegyi beszéd!
"De, pontosan erről van szó! Ugyanis igen nagyképű azért bírálni valakiket, amit te nem csináltál meg, de ők megtették helyetted, helyettetek is!"
Hogyan is tehetném meg én? Hiszen én nem tartozom a hű és értelmes rabszolga kategóriába. Vagy jelentsem ki magamról hogy odatartozom és akkor minden oké? Akkor már rendben is van? Ez azért nem így működik.
"Azért kritizálod őket, mert amit te és a szellemi irányzatod tagjai nem csináltak meg, ők megtették, de közben hibáztak, félreértelmeztek bizonyos dolgokat, de kijavították a hibáikat. Mi ez, ha nem önhittség?!"
Már akkor is kritizáltam őket amikor még a tanúkkal tanulmányoztam és semmiféle egyéb felekezethez nem tartoztam. Hiszen a levelet is elküldtem én magam adtam postára.
Tehát ne tegyél semmiféle szellemi irányzat tagjai közé. Lehet hogy önhittség de amit kritizáltam és kritizálok azt azért teszem mert nem értettem vele egyet.
S nem azért mert ez valamelyik csoportosulás érdekel lenne. Saját döntés és senki nem buzdított ara hogy ez csináljam. Ez egy belső indíttatás.
"Ki állította azt, hogy Jehova Tanúi mindent tudnak az isteni igazságról és amit tudnak, az mindenben pontos és tévedhetetlen??"
Azt tanítják hogy a tanúk az igazságban vannak! Szerinted én mint vallási dolgokban akkor még laikus ember mit gondoltam erről?
Tudod a tanulmányozásom nem azzal kezdődött hogy Jehova tanúi nem tévedhetetlenek. De azt igen is hallottam tőlük nem is egyszer hogy ők az igazságban vannak.
Tehát csak idővel jöttem rá hogy ez az igazságban vagyunk szöveg nem is úgy igaz ahogyan elsőre hangzik. De ez a"világosság" csak idővel lett teljes!
Oké ez legyen az én hibám. Túl naiv voltam. Többet vártam! Hiba volt nem kellett volna! De úgy vagyok vele hogy hátha mások nem követik el ezt a hibát ha tudnak ezekről a dolgokról is. S ha tudnak és így is egyet értenek akkor az az ő döntésük.
"Senki, sőt, elismertük mindig a tévedéseinket, melyekről ma sem mondhatjuk, hogy nem lesznek már."
De azt nem is állítom hogy nincsenek hibák elismerve. Csak azt állítom hogy nem lehet róluk olvasni. A hivatalos irodalomban!
"De minden leendő Tanú úgy keresztelkedik meg, hogy tisztában van azzal, amivel te sem akarsz szembesülni, vagyis hogy ez az igazság felé vezető életút, mely egyre világosabb lesz a teljes délig. Pontosan azért, mert MINDIG megtették a szükséges kiigazításokat, Jehova Isten tanúi valóban az igazság útján járnak. Ők fejlődnek, tisztulnak, rendületlenül haladnak az igazság még pontosabb megismerése felé."
Ácsi bácsi! Tanításokról volt szó és nem arról hogy az egyes személyek hogyan haladnak a tanítások elsajátításában a saját életútjukon.
"Ez egy sokszor elhangzó, de önmagában demagóg szöveg. Isten igazsága Örök, de a tiéd is?"
Azt állítom hogy az Őrtoronyszervezet kapcsolatban volt az ENSZ-l! Te döntsd el hogy az e!
"Azért változik, mert a Biblia azt tanítja, hogy nem egycsapásra világosodik meg Isten hű szolgája, hanem mindennek az idejében, fokozatosan. És NEM azért állítjuk, hogy ez az igaz vallás, mert egy csapásra megismertük Isten teljes igazságát, hanem mert NINCSENEK MÁSOK ezen az úton, akik ezt járják!"
Ez le van írva ebben a formában valamelyik kiadványban?
"Nem kentem el a témát! 1975 is egy évszám és téves időpontra várt világvége."
Ezzel most is elkened, vagy túlzottan leegyszerűsíted a témát. Egész más kép látszik akkor, ha minden tényt megvizsgálunk, ha a Társulat véleményét is megnézzük.
"Hogy ujjakkal váltsa fel!!!!! Hány hiba lett kiigazítva az elmúlt 5 évben és hanyadik alkalommal igazították ki?"
A LEGTÖBB ESETBEN nem születtek ugyanabban a témában újabb hibás értelmezések. Ámde az összképet kell nézni, ma már sokkal tisztább a teljes kép, mint régen. A probléma ott van, hogy a legtöbb szellemi irányzat (akár csoportos, akár egyéni) még mindig ott tartanak, ahol mi annak idején elkezdtük.
Még mindig azt látom e kritikáid mögött, hogy tartalmatlanok és olyan módon bírálsz minket a hibáinkért, hogy közben semmilyen jogalapod sincs erre, ugyanis nem teszed meg helyettük ugyanazt a munkát, melyet a Tanúk megtesznek a fejlődésük érdekében. Még arra sem vagy hajlandó, hogy tételesen utánanézz, hogy miért történtek oda-vissza lépések egyes kérdésekben, ugyanis ezen válaszok rávilágítanak az írásértelmezési tévedésekre, az okokra és miértekre. Te is csak az ilyen hamisítottan összeállított listák bűvöletében élsz, és felületesen bírálgatsz.
"Meglehet hogy ez így van. De az is hiteltelenné tesz egy személyt ha olyat állít többször is ami aztán nem úgy lesz! De ez egyéni és emberi véleményem!"
Nem, az tesz hiteltelenné, ha ki is tartasz a hamisságban!
"Te nem tévedhetsz a tanításban csak és kizárólag a mindenkori hű és értelmes rabszolga és te nem vagy az úgyhogy ne írj ilyeneket mert az hazugság!"
Ez a tévedés! Ugyanis bárki rendelkezhet (és rendelkeznek is sokan a Tanúk között) olyan képesítéssel, amellyel felismerhetik az értelmezési, nyelvi hibákat. Nem az ilyen felismerések a helytelenek a Biblia szerint, hanem az, ha valaki ezt negatív, lázadó, vagy lázító módon teszi. De ezt már nem először írom neked is. Ezen kívül pedig elgondolkoztató, hogy ezt a kérdést még eddig kikerülted és állandóan a Vezető Testület "diktatórikusnak" állított vezetését szajkózod. Te pl. lehetséges, hogy éppen egy olyan ember vagy, aki a mélyebb bibliai igazságok megértése és áttanulmányozása helyett/előtt lázadtál??? Mert minden jel arra mutat, hogy ezt tetted, s ezt teszed most is, ezért nem folytattad a tanulmányozást.
"De én attól még elmondhatom a véleményemet a tanításukról. Neked ez szigorúan TILOS!"
A te véleményed, csak egy emberi vélemény, nem a bibliai szellemet követi. Amint mondtam, nagyon nagy tévedésben vagy!
""Az nem számít, hogy ők közben hazugságokkal vezetik félre a rájuk hallgatókat és azokhoz a legtöbbször mereven ragaszkodnak, mint valami tévedhetetlen tanítók."
Kinek nem számít?"
Általában a magukat keresztényeknek tartóknak nem számít.
-----
Már idéztem a CD-ROM ezen részét korábban. Szerintem te is olvastad.
-----
""Jehova Tanúi pedig NEM tartanak ki a hamis dolgok védelmezéseiben."
Ebben eltérőek a vélemények!"
Miben tartunk ki, ami hamis? Példa?
-----
""Istennek meghatározott időterve van, melyet az éber szolgának kutatnia kell, meg kell ismerni azokat a bibliai jövendöléseket, melyekről 2000 éve nem tudták, hogyan fog teljesedni, de ma tudjuk."
Akkor sem ez a fő tanítás! Lásd: Hegyi beszéd!"
A Bibliát nem egyoldalúan értelmezzük, hanem mindet együtt.
"Már akkor is kritizáltam őket amikor még a tanúkkal tanulmányoztam és semmiféle egyéb felekezethez nem tartoztam."
Most sem tartozol sehova, csak "odajársz" valahova, ami éppen szimpatikus, hát ez sem egy kifejezett bibliai álláspont. :-) Ezért írom általában, hogy "szellemi irányzatod", mert vannak hozzád hasonló gondolkozású "szabadúszók".
"Azt tanítják hogy a tanúk az igazságban vannak! Szerinted én mint vallási dolgokban akkor még laikus ember mit gondoltam erről?"
Csak egy kérdés és tiszta. Ha valakinek olyan előítéletei vannak, hogy Jehova Tanúi azért állítják, hogy az "igazságban vannak", mert egy tévedhetetlen karizmatikus csoportnak számítanak, és nem is kérdez rá konkrétan, akkor ez nem hinném, hogy olyan sokáig kérdés maradna bárkinek is, ha tanulmányoz velünk és eljár az összejövetelekre.
De ne haragudj, ez azért az elsők közötti kérdés szokott lenni. Ugyanis ha valaki tanulmányozásra szánja el magát, annak kellene az első TERMÉSZETES kérdésnek lennie, hogy honnan van ez az információ, miért ez a másfajta tanítás, ami annyira különbözik a kereszténységtől?
"De azt nem is állítom hogy nincsenek hibák elismerve. Csak azt állítom hogy nem lehet róluk olvasni. A hivatalos irodalomban!"
Már hogyne lehetne, te is idéztél egyet. De sok ilyen van. Nyilvánvaló, hogy ahány kiigazítás, annyiszor le van írva.
"Ácsi bácsi! Tanításokról volt szó és nem arról hogy az egyes személyek hogyan haladnak a tanítások elsajátításában a saját életútjukon."
Miért, nem ugyanaz? Egy dologról van szó: Az igaz vallás egy életút, mely sok tévedésen és kudarcon keresztül vezet a megismerés pontosabb formáján keresztül Isten igazságához. Ez olyan, mint a viharos tengeren hánykódó vitorlás irányítása közbeni lavírozás. Megvan a cél, melyet tartanak, de közben ide-oda lavíroznak vele ahhoz, hogy minden kedvező és kedvezőtlen szelet, valamint hullámot kihasználva végül célba érjenek.
Vidiripi
"Ezzel most is elkened, vagy túlzottan leegyszerűsíted a témát. Egész más kép látszik akkor, ha minden tényt megvizsgálunk, ha a Társulat véleményét is megnézzük."
Tudod egy egészen más képet kapunk akkor is ha az ex-tanúk véleményét megnézzük.
"A LEGTÖBB ESETBEN nem születtek ugyanabban a témában újabb hibás értelmezések."
Helyes!
"Még mindig azt látom e kritikáid mögött, hogy tartalmatlanok és olyan módon bírálsz minket a hibáinkért, hogy közben semmilyen jogalapod sincs erre, ugyanis nem teszed meg helyettük ugyanazt a munkát, melyet a Tanúk megtesznek a fejlődésük érdekében. Még arra sem vagy hajlandó, hogy tételesen utánanézz, hogy miért történtek oda-vissza lépések egyes kérdésekben, ugyanis ezen válaszok rávilágítanak az írásértelmezési tévedésekre, az okokra és miértekre. Te is csak az ilyen hamisítottan összeállított listák bűvöletében élsz, és felületesen bírálgatsz."
Tudom! Ezt írtad máskor is. Még valami?
"Nem, az tesz hiteltelenné, ha ki is tartasz a hamisságban!"
Akkor majd egyszer próbáld ki ígérgesd meg az embereknek hogy ott leszel egy megbeszélt időpontban. Aztán ne legyél ott időben. Vajon mennyire leszel hiteles?
"Ezen kívül pedig elgondolkoztató, hogy ezt a kérdést még eddig kikerülted és állandóan a Vezető Testület "diktatórikusnak" állított vezetését szajkózod."
Legyen ahogy akarod!
"Mert minden jel arra mutat, hogy ezt tetted, s ezt teszed most is, ezért nem folytattad a tanulmányozást."
Ez tévedés én folytattam volna de a velem tanulmányozók úgy ítélték meg hogy nem folytatják velem a tanulmányozást. Pedig én tényleg folytattam volna.
"A te véleményed, csak egy emberi vélemény, nem a bibliai szellemet követi. Amint mondtam, nagyon nagy tévedésben vagy!"
Nem olyan nagy probléma ez. A Vezető testület is sokszor téved pedig ők a bibliai szellemet követik elvileg. Tőled úgy sem számítok másra mert úgy is mindig az van hogy tévedek ,torzítok ,rosszul tudom stb.
"Már idéztem a CD-ROM ezen részét korábban. Szerintem te is olvastad."
Nos a kérdező is felhozta 1975-t. Akkor idézd neki vagy add meg neki az adott forrást.
"Miben tartunk ki, ami hamis? Példa?"
Szerintem az összes téma olvasható az oldalon. Válogass kedvedre!
"A Bibliát nem egyoldalúan értelmezzük, hanem mindet együtt."
Ebben mi az egyoldalú?
„Ha valakinek olyan előítéletei vannak, hogy Jehova Tanúi azért állítják, hogy az "igazságban vannak", mert egy tévedhetetlen karizmatikus csoportnak számítanak, és nem is kérdez rá konkrétan, akkor ez nem hinném, hogy olyan sokáig kérdés maradna bárkinek is, ha tanulmányoz velünk és eljár az összejövetelekre.”
Azt sem tudtam hogy léteznek Jehova tanúi. Középiskolás koromban hallottam róluk először .
Aztán persze hallottam róluk ezt-azt de nem érdekelt nem foglalkoztam vele nem voltam vallásos egyáltalán. Nem érdekelt a vallás igaz hittanra jártam általános iskolában de elhiheted hogy nem a szellemi vonzata miatt. Na ez most új nem tudtam hogy a tanúk karizmatikusnak vallják magukat.
„De ne haragudj, ez azért az elsők közötti kérdés szokott lenni. Ugyanis ha valaki tanulmányozásra szánja el magát, annak kellene az első TERMÉSZETES kérdésnek lennie, hogy honnan van ez az információ, miért ez a másfajta tanítás, ami annyira különbözik a kereszténységtől?”
Az lehet hogy az elsők közötti kérdés szokott lenni. De nekem nem az volt. Ugyan is én elhittem hogy tényleg az az igaz amit mondanak. Illetve tanítanak. Csak aztán ahogy telt az idő és láttam dolgokat aztán kezdtem el tényleg azt kutatni hogy amit hiszek az igaz e és hogy mennyire. Nyugodtan mondhatod azt hogy naiv voltam mert az voltam s tényleg elhittem hogy az az igazság amit tanítanak. Az elején! Én előtte nem voltam vallásos nem is érdekelt a dolog annyiban kimerült hogy dédmamámat elkísértem az éjféli misére karácsonykor.
Honnét van az információ? Hát a Bibliából. Hiszen mindig ez hangzott el hogy onnét van. Én nem ismertem a Bibliát max. annyira amennyit az iskolában tanítottak nekem. Meg néhány dolgot azért hallottam. De kb. ennyi. Nem olvastam és nem is tanulmányoztam a Bibliát előtte. Persze előfordult hogy valamit elolvastam benne mert azért volt ilyen is. Annyira különbözik! Nos igazából a háromságot leszámítva nekem nagyon semmi nem különbözött a többi egyház tanításától mert azokat nem is ismertem. Most jobban ismerem mint akkor az biztos. Tehát nekem nem különbözött. Mert nem volt minek. Hiszen nem is ismertem azokat a tanításokat. Ezért is nem volt számomra természetes kérdés.
„Már hogyne lehetne, te is idéztél egyet. De sok ilyen van. Nyilvánvaló, hogy ahány kiigazítás, annyiszor le van írva.”
Igen ,ezt rosszul írtam. Vannak olyan dolgok amelyek nincsenek megemlítve a hivatalos írásokban. Ilyen az ENSZ-el való kapcsolat! Meg pl. olyan írást sem láttam még ahol figyelmeztetik a testvérek hogy 1975.-re ne tekintsenek túlzott várakozással.
„Miért, nem ugyanaz?”
Hát nem! Mivel a tanítások nem az egyes tagoktól függenek hanem a rabszolgától. Az ő tagjaik határozzák meg hogy mi a világosság és nem egy adott személy életútja!
„Megvan a cél, melyet tartanak, de közben ide-oda lavíroznak vele ahhoz, hogy minden kedvező és kedvezőtlen szelet, valamint hullámot kihasználva végül célba érjenek.”
Akkor az én életem is lehet ilyen! Most meglehet hogy épp a kedvezőtlen szelek vagy hullámok terelnek. De ha Isten is úgy akarja akkor célba érek. Még akkor is ha te úgy gondolod hogy most csak rombolok és pusztítok! Mert így gondolod. De mi van akkor ha tévedsz? Lehet hogy Isten felhasználva engem valami célja van. De az is lehet hogy tényleg szinte teljes sötétségben vagyok. Viszont te sem lehet biztos benne hogy amiről most azt hiszed sziklaszilárdan hogy igaz ,az nem fog változni hamissággá a rossz értelmezés miatt.
"Akkor majd egyszer próbáld ki ígérgesd meg az embereknek hogy ott leszel egy megbeszélt időpontban. Aztán ne legyél ott időben. Vajon mennyire leszel hiteles?"
Attól függ, hogy mi volt az oka a hibának és hogy az illető BELÁTÓ és MEGÉRTŐ-E, vagy nem kíváncsi az okokra, s csak nagyképűen bírálgat!
"Ez tévedés én folytattam volna de a velem tanulmányozók úgy ítélték meg hogy nem folytatják velem a tanulmányozást. Pedig én tényleg folytattam volna."
Ó, hát akkor ennek valami komoly oka lehetett. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy a Tanúk senkit sem tuszkolnak a tagjaik közé, hogy minél többen legyenek. :-)
"Nem olyan nagy probléma ez. A Vezető testület is sokszor téved pedig ők a bibliai szellemet követik elvileg ..."
A Vezető Testület a bibliai igazságokat tekintve nagyon komoly előrehaladást értek el, és már rég túl vannak a kezdeti nehézségeken, amikor a nagyobb és masszív gyökeret vert tévtanokat kellett leleplezniük.
"Na ez most új nem tudtam hogy a tanúk karizmatikusnak vallják magukat."
Félreértettél, olvasd el kérlek még egyszer.
"Honnét van az információ? Hát a Bibliából."
Jó, de milyen módszerrel ismerjük meg a Bibliát? Abban is sokféle szemlélet van. Mit mond erről maga a Biblia. Ez egy sarkalatos kérdés.
Az viszont teljesen érthető, hogy számodra nem volt természetes ez a kérdés azzal a háttérrel. De mindenesetre gyorsan ki szokott derülni, mert óhatatlanul szóba kerül.
" Meg pl. olyan írást sem láttam még ahol figyelmeztetik a testvérek hogy 1975.-re ne tekintsenek túlzott várakozással."
De pedig ilyenek is voltak a Vezető Testülettől is ..., az is igaz, hogy némely vélemény viszont túlbuzgó volt. De ebben nagy szerepe volt az elzárt komcsi országoknak is, mert az információáramlás sokkal szűkösebb és megbízhatatlanabb volt.
"Hát nem! Mivel a tanítások nem az egyes tagoktól függenek hanem a rabszolgától. Az ő tagjaik határozzák meg hogy mi a világosság és nem egy adott személy életútja!"
Az igazságra sokféle módon derült fény a múltban is, és most is.
"„Megvan a cél, melyet tartanak, de közben ide-oda lavíroznak vele ahhoz, hogy minden kedvező és kedvezőtlen szelet, valamint hullámot kihasználva végül célba érjenek.”
Akkor az én életem is lehet ilyen!"
De vedd számításba azért azt, hogy számtalan kisebb-nagyobb lélekvesztő, csónak és hajó sodródik szó szerint szinte irányítatlanul, vagy rossz irányba kormányozva mellettünk. Nem mind fog célba érni sajnos.
Egy a lényeg, légy őszinte és alapos! Mindenképpen csak Isten igazságát tartsd szem előtt.
A Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence (Sioni Őr Torony és Krisztus Jelenlétének Hírnöke [angolban]) első száma a következő észrevételt tette több mint 130 évvel ezelőtt:
„Az igazság olyan, mint egy kis szerény virág az élet pusztaságában. Körülveszi és majdnem megfojtja a tévelygést jelentő burjánzóan növekvő gyom. Ha szeretnéd megtalálni, akkor szüntelenül keresned kell a tekinteteddel. Ha szeretnéd meglátni a szépségét, akkor el kell távolítani az útból a tévelygést jelentő gyomot és a vakbuzgóság tüskés bozótját. Ha azt szeretnéd, hogy a tiéd legyen, akkor le kell hajolnod érte.”
Vidiripi
"Attól függ, hogy mi volt az oka a hibának és hogy az illető BELÁTÓ és MEGÉRTŐ-E, vagy nem kíváncsi az okokra, s csak nagyképűen bírálgat!"
Ja értem. Azért azt had jegyezzem meg hogy nem hibának hanem hibáknak! Tehát sorozatról van szó és nem 1-2 esetről.
Már ami a példámat illeti.
"Ó, hát akkor ennek valami komoly oka lehetett. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy a Tanúk senkit sem tuszkolnak a tagjaik közé, hogy minél többen legyenek."
A helyzet az hogy ez nézőpont kérdése. Mert ha egy szülő vagy a szülők. Nyomást gyakorolnak a gyerekre hogy az megkeresztelkedjen akkor az már szerintem lazán beletartozik a "tuszkolás" kategóriába. S igen ez személyes tapasztalat. Ugyan is az illető személy azt állítja hogy csak a szülei "kedvéért" keresztelkedett meg. Mert ők azt akarták. Persze ez az ő állítása én nem tudhatom hogy benne mi zajlott le. De a helyzet az hogy nincs egyedül ezzel az állításával. De meglehet hogy mind hazudik. Hiszen mindenki hazudik.
"A Vezető Testület a bibliai igazságokat tekintve nagyon komoly előrehaladást értek el, és már rég túl vannak a kezdeti nehézségeken, amikor a nagyobb és masszív gyökeret vert tévtanokat kellett leleplezniük."
Akkor fogd fel úgy hogy én most tartok a kezdeti nehézségeknél!
"Jó, de milyen módszerrel ismerjük meg a Bibliát? Abban is sokféle szemlélet van. Mit mond erről maga a Biblia. Ez egy sarkalatos kérdés."
Hát szerintem igen csak kézenfekvő dolog hogy olvasni kell! Tudom ,ismeretet kell szerezni!
"De pedig ilyenek is voltak a Vezető Testülettől is ..., az is igaz, hogy némely vélemény viszont túlbuzgó volt. De ebben nagy szerepe volt az elzárt komcsi országoknak is, mert az információáramlás sokkal szűkösebb és megbízhatatlanabb volt."
De épp ez lenne a lényeg! Hol lehet ilyet olvasni? Mert hogy az Őrtorony irodalomban nem az tuti! Legalább is ami a nyilvánosság számára hozzáférhető!
Így nyugodtan állíthatom hogy 1975 félre vezetés volt. Nincs mivel megcáfolni!
Ugyan úgy az ENSZ-s dolgot sem lehet megcáfolni. Persze magyarázat van de nem írásos! S azért tudnak ezek a dolgok életképesek maradni mert csak és kizárólag máshol lehet róluk olvasni. S az Őrtorony nem ír róla. Tudom nem foglalkoznak apró-cseprő ügyekkel más feladatuk van. Stb.
"Az igazságra sokféle módon derült fény a múltban is, és most is."
Akkor van helye a tevékenységemnek!
"Egy a lényeg, légy őszinte és alapos! Mindenképpen csak Isten igazságát tartsd szem előtt."
Igyekszem! S kösz a tanácsot. Azon leszek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!