Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit tegyek? Hijab/nem Hijab?

Mit tegyek? Hijab/nem Hijab?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A kérdésemmel inkább tanácsot szeretnék kérni.15 vagyok,3 éve muszlim,anyukám 3-4 hónapja tudja,eléggé kiakadt,a Hijabot megtiltotta hordani,de a vallásomat elfogadja,amennyiben nem változik semmi az életemben.Már 3 éve nem eszem disznóhust de ez volt az egyetlen változás.

Apukámnak nem is tudom hogy fogom elmondnai,o utálja az arabokat,az iszlámot,a kendos arab noket minidg megszolja hogy milyen h..lyék,szerencsétlenek.:(

De az utóbbi évben 3-4 hónaponta anniyra elkeseredem,anniyra égeto vágyat,elhivatottságot érzek hogy végre viseljem a kendot,hogy szinte megorulok.

De nem merem elmondani apunak,nem is tudom mit csinálna.A szuleim elváltak,apu nagyon szeret engem,én vagyok a mindene,anyu is szintén,de ezt valahogy nem tudom elmondani.

Jovore megyek gimibe,anyu azzal érvelt hogy nem rontssam el a legszebb éveimet azzal hogy kikozosítenének és csufolnának,senki nem merne barátkozni velem.

De én nem bírok ki így 4 évet.Mit tegyek?Viselni akarom,ugyanakkor megrémít hogy ezzel apukám családját hogy lesokkolnám,biztos kiakadnának.A tobbiek nem érdekelnek,sz=oljanak amit akarnak,de apuéktol félek,hogy mi lesz a reakció.Nekem ez a legnagyobb vágyam,de most mit csináljak?Kérlek segíttsetek.Szerintetetk jogos anyukám félelme a gimivel kapcsolatban.Ez egy nagyon kicsi város,azt még megjegyezném.

15/L

2014. júl. 23. 10:54
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
48%
Te sem tudsz már mit kezdeni magaddal jó dolgodban... Nem lehetne, hogy egy egyszerű 15 éves lány legyél aki tanul, szórakozik, éli az életét? Mi az, hogy megőrülsz, ha nem viselhetsz kendőt?!
2014. júl. 23. 11:04
 2/37 anonim ***** válasza:
100%

Miért lettél muszlim? Miben nyilvánul ez meg, azon kívül, hogy nem eszel disznóhúst?

Nekem fura lenne, ha apukád, ismerőseid, barátaid nem vettek volna észre ekkora változást. Szóval nem értem, hogy miért érné őket meglepetésként, ha a kendőt is hordanád.

2014. júl. 23. 11:07
 3/37 anonim ***** válasza:
38%

Kedves Kérdező!

Természetesen a legjobb dolog, amit tehetsz, az az, hogy őszinte leszel apukáddal szemben. Ha bizalmat adsz neki, akkor azt értékelni fogja. Fontos, hogy nyugodt körülmények között beszéljétek ezt meg.

Egy másik fontos dolog, hogy nagyon türelmesnek kell lenned. El kell fogadnod azt, amit mondanak a szüleid. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne gyakorold a vallásod. Csak annyit jelent, hogy figyelembe veszed a körülményeket, és aszerint éled a lelki életed. Lehet, hogy még várnod kell néhány évet, hogy hordhass Hijabot, de ha türelmes vagy, akkor Isten megadja az eredményt. Mást jelen helyzetben nem tudsz tenni.

Tehát összefoglalva: beszélgess apukáddal erről őszintén, nyugodt körülmények között, valamint legyél türelmes, és alázatos.

Remélem megoldódik ez a problémád.

2014. júl. 23. 11:25
 4/37 anonim ***** válasza:
60%

Ha 12 éves korodban tértél meg, akkor kétlem hogy megfelelő vallási útmutatás nélkül, ténylegesen gyakorolni tudnád a vallásod, vagy ismernéd azt. Hogyan ismerkedtél meg a vallással, és miért döntöttél úgy hogy áttérsz? Van a környezetedben muszlim személy aki segít téged az utadon?

Nos, először is egészen addig nem számítasz muszlimnak amíg el nem recitáltad a shahadát, a tanúságtételi "esküt" a hited mellett, tiszta szívedből. Ezt lehet persze egyedül, de több muszlim jelenlétében szokás, hogy azért legyen tanúja is a dolognak. Amíg nem vagy muszlim addig nyilván a vallási szabályok sem vonatkoznak rád, viszont ez időt ad hogy felkészülj az áttérésre, változtass magadon, és megismerd a Koránt.

Ha muszlim vagy, vagy muszlim szeretnél lenni, akkor ahhoz messze többet kell tenned a kendő hordásánál. Ha nincs lehetőséged kendőt hordani még, akkor attól függetlenül törekedj az erkölcsös ruházat viselésére, ami fedi a tested nagy részét, és nem kihívó. Ugye elsősorban a szándék a lényeg.

Továbbá a napi 5 ima, a szent ünnepek megtartása mint a Ramadán, valamint a megfelelő viselkedésminták elsajátítása is rád vár, ha még erre nem figyeltél.

Ajánlom mindenképp ismerkedj meg a Koránnal. Fenn van interneten még költened sem kell rá. Ajánlatos lenne muszlimokkal felvenned a kapcsolatot, ha nincs a közeledben mecset, akkor az interneten számos magyar muszlim közösség elérhetőségét megtalálod, oda fordulhatsz tanácsért ilyen problémákban, mert ők elölről-hátulról fújják az iszlám jogot. Én nem.

2014. júl. 23. 11:32
 5/37 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem nagyon sok muszlim barátom van. Mondjuk én Londonban élek és kicsit idosebb is vagyok nálad, így hiába mondom, hogy itt elfogadnának minden további nélkul. Magyarország legtobb részén szokatlan egy hijab-os no látványa. Csak megbámulnának, beszólogatnának, amivel pont az ellentétes hatást váltod ki, mint szeretnéd. Visszatérve mint írtam, sok muszlim barátom van. Pont ma beszélték, hogy egy nonek el kell-e magát takarnia vagy sem. Az egyik no mondta, hogy a Korán a belso tisztaságra és szerénységre helyezi a hangsúlyt. Ha nem viselsz rovid és nagy dekoltázsos ruhákat, illetve nem sminkelsz, az elég. Ha úgy véled, hogy a hajad mint noiesség szimboluma vonzza a tekinteteket, akkor font be, hord szolidan.

Személyes véleményem, hogy gimnáziumban már elfogadóbbak egymással a fiatalok, de biztos, hogy kapnál megjegyzéseket. Ráadásul bizonyos helyzetekben (pl. testnevelés, úszás) is le kellene venned.

2014. júl. 23. 11:40
 6/37 anonim ***** válasza:
31%

A hijab nem minden muzulmán országban kötelező, inkább hagyomány, sok muzulmán országban inkább a szegényebb, tanulatlan rétegre jellemző és gyakran "lenézik" viselőit, sőt, akad muszlim ország, ahol pl. állami intézményekben tiltják is a viselését. Nyilván az, hogy mennyire tanácsos/kötelező/illik/tilos viselni, attól függ, milyen az ország kultúrája. Nálunk ugye egyáltalán nincs kultúrája, és attól, hogy muszlim a vallásod, te még magyar vagy.

Miért ragaszkodsz ennyire hozzá?

2014. júl. 23. 12:22
 7/37 anonim ***** válasza:
47%
Nem, nem azért nem szokás bizonyos országokban mert ez a tudatlan buta és ostoba emberekre lenne jellemző, hanem azért mert ezek az országok az európai demokratikus-liberális képhez próbálnak igazodni. A Koránban ez egyértelműen le van írva mint törvény. Azokban az országokban ahol továbbra is a hit uralkodik a nyugatmajmolás helyett, előírt a hijab.
2014. júl. 23. 12:42
 8/37 anonim ***** válasza:
82%

7-es:

[link]

Elég kevés helyen _kötelező_ jelenleg, és azért erős túlzás lenne nyugatmajmolónak hívni az összes muszlim országot ami nem Szaúd-Arábia és Irán.

2014. júl. 23. 12:55
 9/37 anonim ***** válasza:
0%
Már megint ez a probléma! NE ITT TEGYÉTEK FEL EZEKET A KÉRDÉSEKET? KEDVES MUSZLIMÁK! ITT NEM FOGSZ HELYES VÁLASZT KAPNI, csak abban a közössgében, amiben felvetted a vallást. És nagyon-nagyon furcsállok vaamit a kérdéssel kapcsolatban: 15 évesen hetedikes voltál? .... Mi az hogy négy évet nem bírsz ki?? mit akarsz csinálni 19 éves korban???
2014. júl. 23. 13:32
 10/37 anonim ***** válasza:
Nehogymár a GYK-s közösség döntsön arról, hogy te hordj kendőt v nem.
2014. júl. 23. 13:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!