Hol szerepel a Bibliában a cölibátus kifejezés?
SEHOL,
ezt az ötletet valamelyik pápa találta ki
Érdekes.
A Szentháromság szó sem szerepel a Bibliában, hanem bizonyos versekből áll össze a kép.
Ugyanez igaz a cölibátusra is.
Tessék, itt találhatók igék magyarázattal együtt:
"Szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; viszont mindenkinek saját kegyelmi ajándéka van Istentől: kinek így, kinek amúgy.
A nem házasoknak és az özvegyeknek pedig ezt mondom: jó nekik, ha úgy maradnak, mint én is"
Pál első levele a korinthusiakhoz 7, 7-8
Bocsánat, de a krisztusi időkben, valamint még jó ideig a nőtlenség ABSZOLÚT SZEMÉLYES DÖNTÉS volt, nem pedig törvény! A legtöbben az elöljárók közül akkor is házasok voltak, még Péter is, az állítólagos "első pápa". :-)
Valójában sem a héber szövegekben (Ószövetség), sem a görög Írásokban (Újszövetség) nincs annak megfelelő példa, amit a katolikus egyház erről vall!
#4!
"mindenkinek saját kegyelmi
ajándéka van Istentől: "
Szerintem Isten kegyelmi ajándéka, és a kötelező egyházi törvény nagyon nem ugyanaz. Ugyanis Pál csak ajánlja a nőtlenséget, de nem kötelezett erre senkit.
Ami van benne az mindenkit - és nem külön csak a papokat - szólít fel rá hogy ne szexeljenek, mert minek arra a kis időre míg beüt a Második Eljövetel.
" Mondának néki tanítványai: Ha így van a férfi dolga az asszonynyal, nem jó megházasodni.
Ő pedig monda nékik: Nem mindenki veszi be ezt a beszédet, hanem akinek adatott.
Mert vannak heréltek, akik anyjuk méhéből születtek így; és vannak heréltek, akiket az emberek heréltek ki; és vannak heréltek, akik maguk herélték ki magukat a mennyeknek országáért. Aki beveheti, vegye be." Máté19.10-12
"Pál első levele a korinthusiakhoz 7, 7-8" - ez egy hamis érvelés, mert Pál nőtlen, de Péter apostol házas ember volt.
A fenti idézet teljesen másról szól :)
Nincs értelme ilyen kérdéseket feltenni. Mindenki tudja, hogy a cölibátus azért alakult ki még a középkorban, hogy az egyházi birtokok ne aprózódjanak el. Illetve mondják még, hogy egy papnak az egész életét a hivatásának kell szentelnie, így nem férne bele az életébe a család, nem tudna mindkét helyen egyszerre helytállni.
Szerintem fogadjuk el, hogy a katolikus egyházban cölibátus van, és pont. Ha valakinek gondja van ezzel, nem kell katolikusnak lenni, vagy nem kell papnak menni.
egy evangélikus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!