Mit jelent a "Véretek a fejetekre; én tiszta vagyok" kifejezés (ApCsel 18:6)? És miért így fejezte ki magát Pál?
Szia, egy modern fordításban így szerepel:
A zsidók azonban elutasították az üzenetét, és kitartóan ellenkeztek Pállal, sőt, szidalmazták és átkozták. Ekkor Pál lerázta ruhájáról a port,[b] és azt mondta nekik: „Ha nem fogtok üdvözülni, arról csak ti tehettek! Az én lelkiismeretem tiszta, mert mindent megtettem, hogy megmentselek titeket. Mostantól kezdve a görögökhöz[c] megyek.”
Károli meg így:
Mikor pedig azok ellenszegülének és káromlásokat szólának, ruháit megrázva monda nékik: Véretek a fejetekre; én tiszta vagyok: mostantól fogva a pogányokhoz megyek.
még egy kis infó
lerázta… port Ezzel figyelmeztette őket, hogy megszakít velük minden kapcsolatot.
görögökhöz Szó szerint: „a nem zsidókhoz”.
Pál apostolt Jézus választotta ki szolgálatra, és ezekre a versekre is utalt ezzel, hogy a lelkiismeretét tisztázza:
Ez 33:7 És te, embernek fia, őrállóul adtalak téged Izrael házának, hogy ha szót hallasz a számból, megintsed őket az én nevemben.
Ez 33:8 Ha ezt mondom a hitetlennek: Hitetlen, halálnak halálával halsz meg; és te nem szólándasz, hogy visszatérítsd a hitetlent az ő útjáról: az a hitetlen vétke miatt hal meg, de vérét a te kezedből kívánom meg.
Ez 33:9 De ha te megintetted a hitetlent az ő útja felől, hogy térjen meg róla, de nem tért meg útjáról, ő vétke miatt meghal, de te megmentetted a te lelkedet.
Szervusz
Ahogyan a 4-es válaszoló is írta, Pál apostol utalt az Írásokra, amelyek akkor, ott beteljesedett rajtuk:
Ilyen például:
Máté 10:14
Ahol nem fogad be valaki titeket, és nem figyel szavatokra, ott kimenve abból a házból vagy abból a városból, rázzátok le a port lábatokról.
Cselekedetek 13:51
Ők lerázták lábukról a port ellenük, és elmentek Ikóniumba.
Vagy:
Ezékiel 3:18
Ha azt mondom a gonosznak: »Bizony meghalsz«, és te nem figyelmezteted, és nem szólsz, hogy figyelmeztesd a gonoszt az ő gonosz útja miatt, és megóvd az életét, akkor ő gonosz lévén meghal a vétkében, de vérét a te kezedből fogom számon kérni.
Cselekedetek 20:26
26 Ezért e mai napon felhívlak benneteket annak tanúsítására, hogy mindenkinek a vérétől tiszta vagyok
Cselekedetek 13:46
Így aztán Pál és Barnabás bátran ezt mondták: „Szükséges volt, hogy először nektek szólják az Isten szavát. Mivel ti eltaszítjátok azt magatoktól, és nem ítélitek magatokat méltónak az örök életre, íme, a nemzetekhez fordulunk.
Cselekedetek 28:28
Legyen hát tudtotokra, hogy ez, mármint az eszköz, amely által az Isten megment, a nemzetekhez küldetett el; ők bizonyosan figyelni fognak rá.
Róma 1:16
Mert nem szégyellem a jó hírt; valójában Isten ereje az a megmentésre mindenkinek, akinek van hite, zsidónak először, és görögnek is;
KZitus, miért maradt le a bibliátokban a Róma 1:16-ban a Krisztus szó? Az én Bibliámban így van írva:
"Mert nem szégyenlem a Krisztus evangyéliomát; mert Istennek hatalma az minden hívőnek idvességére, zsidónak először meg görögnek."
Ime egy másik fordítás
„nem szégyenlem az örömüzenetet” (Róma 1:16, Vida).
Vida miért ezt írta, miért nem amit Te mondtál?
Pál megrázta ruháit, mintegy kifejezve, hogy nem vállal további felelősséget azért, hogy elutasítják a Krisztusról szóló életmentő üzenetet, majd ezt mondta nekik: „Véretek a ti fejeteken legyen. Én tiszta vagyok. Mostantól fogva a nemzetekből valókhoz fogok menni” (Csel 18:6; Ez 3:18, 19).
Mert ott ez volt a nyelvjárás,
Ha valamit elutasítottak, akkor más nem vállal felelősséget a azért, részéről mindent meg tett a megmentésük érdekében.
Legyen a King James a mérvadó, mint egész világon elismert fordítás:
Róma 1:16 For I am not
ashamed of the gospel of Christ:
for it is the power of God unto
salvation to every one that
believeth; to the Jew first, and
also to the Greek.
Ott van Krisztus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!