Egy hívő szerint lehet élet a Föld bolygón kívül is?
És most ne a kis zöld emberkékre gondoljunk ha lehet.
Elsősorban a bakteriális vagy alacsony szervezettségű életre gondoltam.
A 48-50. válaszoló voltam.
Visszaolvasgattam közben a korábbi válaszokat. Megakadtam filoszem válaszain, aki eleve lekezelően, lenézően viszonyul a hívőkhöz, hülyének, butának nevez másokat anélkül, hogy ismerné őket, és a személyüket támadja, ami egy tudománnyal foglalkozó és eszerint érvelő embernél nem fogadható el.
Engem is butának nevez ezek szerint, mert nem tartom kizártnak, hogy sehol máshol nincs élet az egész hatalmas világegyetemben, még így is, hogy tudom, hogy a galaxisunk is csak egy pötty a sokmilliárd csillagával együtt. Nem értem, miért kell hülyének, butának, korlátoltnak nevezni olyanokat, akik egy tudományosan is eleve nem teljesen alátámasztott dologban állást foglalnak. Ha mondjuk valaki azt mondaná, h 1+1=5, azt tényleg el kéne küldeni pszichiáterhez, bár előbb meg kéne kérdezni tőle legalább, hogy milyen számrendszerben érti.
Oké, sokmilliárd csillag, de ha megnézzük az élet eddig ismert feltételeit, akkor a sokmilliárd csillagnak (eddigi ismereteink és feltételezéseink alapján) mekkora részét kellene egyből kizárnunk? Kapásból lecsökkenne a csillagok száma azokra, amelyeknél a lakhatósági zónán belül elképzelhető, hogy van bolygó. És ahogy az első kommentek valamelyikében írta egy hívő, akit nem hívők rögtön elítéltek és lepontoztak (pedig rajta kívül nem volt túl sok tudományos fejtegetés, csak lenézés főleg az 50 kommentben), hogy a többi bolygónak is nagy szerepe lehet abban, hogy a Földön az élet meg tud maradni. Azért az sem mindegy, a többi bolygó a naprendszerben hol kering, milyen távolságra, milyen a gravitációs hatásuk, stb.
Kedves Filoszem azt is rögtön figyelmen kívül hagyta, hogy a többi, mienkénél nagyobb galaxisban a többmilliárd csillag hiába van ott, ha mondjuk a galaxis középpontjában a fekete lyuk aktív. Most ezzel lehet, hogy negyedére csökken a szóbajöhető galaxisok száma, és a többi kizáró tényezőről nem is beszéltünk.
Felszínesség csak a sokmilliárd csillagra hivatkozni, hogy ennyi között úgyis akad valami, amin van élet, és aki ezt nem így gondolja, az hülye. Szépen figyelembe kell venni az összes tényezőt, ami az élet kialakulásához a mai ismereteink szerint kell, és úgy számolni. Pl. egy neutroncsillag vagy vörös óriás vagy éppen egy fehér törpe körül elképzelhető valami? Vagy a gömbhalmazokban, amiket szabad szemmel csak egy átlagos csillagnak látunk, lehet esetleg bolygó is, és ha igen, milyen?
És igen, egyébként teljesen jogos a felvetés, hogy a Jupiter egyik holdján akár élet is lehetne, bakteriális szinten.
Sajnos nem vagyok tudós... jó lenne tényleg egy dokumentumfilm, amiben az élet lehetőségét közérthetően, de alaposan kivesézik. A "rengeteg csillag van, ezek közül néhányon lennie kell életnek"-féle feltevés nem játszik. Annyira keveset tudunk még a legközelebbi exobolygókról is, hogy ilyen "úgyis van élet valahol ennyi csillag körül" feltevés ÖNMAGÁBAN teljesen tudománytalan. Egyszerűen nem tudjuk, valaki ezt tartja elképzelhetőbbnek, valaki azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!