Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A kereszténység mit gondol az...

A kereszténység mit gondol az állatokról? Van tudatuk, elméjük? Éreznek fájdalmat? (folyatás lent)

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor az nem furcsa, hogy az embernek fájdalmat kell okozni, ha enni akar? Vajon mi lehet az oka, hogy Isten ilyennek teremtette a világot, ahol ez így van? Nem lenne jobb az a világ, ahol nem kellene más lényeket megölnie, hogy saját magát fenntartsa?

2013. dec. 24. 03:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
97%

Persze hogy éreznek fájdalmat, és nem csak fizikait, hanem lelkit is. Egy kifejlett csimpánz pl. olyan színten van, mint egy kb. 3 éves kisgyerek.

Egyébként egy keresztény válasza erre az lenne, hogy kezdetben nem volt semmiféle fájdalom az édenkertben, csak bűnbe estünk és az hozta ezt magával. Ez mind szép és jó, de ha Isten bölcs és mindent tud, akkor tudnia kellett volna azt is, hogy az ember bűnbe fog esni, és hogy milyen sors vár rá. Így ha a keresztény hitet vesszük alapul, akkor igen, Isten pontosan tudta hogy egy olyan világot teremt ami tele lesz fájdalommal. Hogy mi ennek az oka? Semmi, mivel a keresztények Istene nem létezik :)

2013. dec. 24. 06:49
 2/14 anonim ***** válasza:
65%
NEM csak az ember öl, ha enni akar. Hanem az állatok is megölik a másikat azért, hogy ehessenek.Sőt! A vadállatok még az embert is megeszik.
2013. dec. 24. 06:55
 3/14 eric_one ***** válasza:
15%

1 Mózes 26-ban ezt olvashatod:

"Teremté tehát az Isten az embert.....és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon."

Amint láthatod királynak teremtette az embert, az emberért lettek teremtve, és az embernek adta Isten az állatokat hogy uralkodjunk rajtuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ember kínozhatja az állatokat. De az hogy eledelül legyenek azt igen. Szélsőséges állatvédők, meg növényvédők mondhatják hogy ne együk meg ezeket, de akkor mit ennénk? Az állatoknak ösztönük van, nincs lelkük, se szellemük, de éreznek fizikai fájdalmat, hiszen van idegrendszerük. Én nem találok semmi furcsát ebben, megveszem az üzletben a kacsahúst, jó-lehet magam nem vágnám el a torkát szívesen egy élő kacsának. De ha éhezne az ember akkor ez sem lenne kérdés bizonyára...

2013. dec. 24. 09:36
 4/14 anonim ***** válasza:
85%

"Az állatoknak ösztönük van, nincs lelkük, se szellemük"

Ez vicces, mivel az ember is egy emlős állat. Javaslom a biológiai rendszertanok áttanulmányozását a számodra.

Egyébként meg a szociális viselkedésre képes állatoknak pontosan annyira van lelkük, mint az embernek. Éreznek lelki fájdalmat. Elég csak arra az amúgy vidám és játékos kutyára gondolni, amelyik mély depresszióba esik a gazdája halálakor, nem eszeik, nem iszik, csak fekszik és nem csinál semmit.

2013. dec. 24. 12:01
 5/14 anonim ***** válasza:

Én gyakorló keresztény vagyok.

Azt vallom, hogy az állat ösztönből öl, a ragadozó állatoknak a hús a fő tápláléka.

De ezzel szemben az ember beérhetné (tudatos lényként, akit nem csak az ösztönök vezérelnek optimális esetben) húsmentes táplálékkal is. Így elkerülve a felesleges ártást.

Ezen megfontolásból én már több éve vegetáriánus vagyok, keresztényként.

2013. dec. 24. 12:19
 6/14 anonim ***** válasza:
29%

szervusztok

Az állatok is éreznek fájdalmat, és igen is ugyan olyan érző lények mint mi vagyunk.

S ösztönből tudja ha baj van, hiszen nem egy állat megérzi azt és jelzi is.

ezt már bebizonyították.

Viszont valóban alacsonyabb rendűnek teremtetett, és az édenkertben nem lehetett megenni, sem nekünk az állatokat, sem egymást, hiszen a Biblia írja, hogy mindenki növényevéssel indult.

Csak jóval később engedte meg Jehova bizonyos állatok megevését

Az új rendszerében pedig újra ez lesz a Trend, ha tetszik ha nem.

Mit fogunk enni?

Nővényeket. S azok sokkal egészségesebbek is és hamarabb is jól lehet lakni.

Ez is megállapított tény

2013. dec. 24. 12:20
 7/14 A kérdező kommentje:
Az nem lehet, hogy a fájdalom okozás valahogy mégsem bűn? Hisz ennyire át van hatva vele már a táplálék szerzés is? Ezt nem értem mit jelentene és miért lenne így. De nem lehet, hogy van egy olyan Isteni szemszög, ahol ez nem baj? Valamiért, amit mi nem érthetünk. Ha azt nézzük maga a saját testünk is fájdalmat gyárt és kínoz minket. Akkor lehet a fájdalom valahogy nem negatív, nem hiány Isten szemében nem? Persze felfoghatatlan, hogy miért, mert az átélő szemszögéből ez maga a pokol.
2013. dec. 24. 12:26
 8/14 anonim ***** válasza:
75%

Ez egy idevágó vicc:

- Mondja doktor úr, ha vega leszek tovább fogok élni?

- Azt nem tudom, de hogy többnek fog tűnni, az biztos.

Az embernek szüksége van a húsban található fehérjére, persze vannak alternatívák, pl. a tojás, de az is egy meg nem született kiscsibe. Véleményem szerint húst enni nem bűn, ez az élet része.

"Nővényeket. S azok sokkal egészségesebbek is és hamarabb is jól lehet lakni. Ez is megállapított tény"

Tény a seggem. A szervezeted nem képes működni úgy, hogy kizárólag növényi táplálékot veszel magadhoz, szóval nem javaslom, mert nem sokáig fogod így húzni és feldobod a pacskert. Egyébként ha már itt tartunk, a növény is élőlény.

"Viszont valóban alacsonyabb rendűnek teremtetett"

Nem. Senki nem teremtett semmilyen szintűnek. Mi emberek helyeztük magunkat minden élőlény fölé.

2013. dec. 24. 12:46
 9/14 anonim ***** válasza:

Kettős felosztás: halandó test - halhatatlan lélek.

Hármas felosztás: halandó test és lélek - halhatatlan szellem.

Tehát azt mondhatjuk, hogy a fájdalom és más érzéseket érzik az állatok, csak a pszichét a kereszténység nem a lélekhez, hanem a testhez sorolja.

2013. dec. 24. 17:41
 10/14 anonim ***** válasza:

„Az állatoknak ösztönük van, nincs lelkük, se szellemük...”

Legalább a Bibliának ne mondj ellent, ha már kereszténynek tartod magad, „jóember”! Azért, hogy megnyugtasd a lelkiismeretedet az állatvilág kihasználása miatt, még nem kell meghamisítani („fülcsiklandozóvá” tenni) a bibliai tanokat, már megbocsáss.

„A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, a melyekben élő lélek van, a zöld fűveket adom eledelűl. És úgy lőn.” (1 Mózes 1:30)

„ Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, a melyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész.” (1 Mózes 6:17)

„Kettő-kettő méne be Noéhoz a bárkába minden testből, melyben élő lélek vala.” (1 Mózes 7:15)

„Mindaz, a minek orrában élő lélek lehellete vala, a szárazon valók közűl mind meghala.” (1 Mózes 7:22)

„És a mikor eljutott vala a túlsó partra, a Gadarénusok tartományába, két ördöngős ment eléje, a sírboltokból kijövén, igen kegyetlenek, annyira, hogy senki sem mer vala elmenni azon az úton. És ímé kiáltának mondván: Mi közünk te veled Jézus, Istennek fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket? Tőlük távol pedig egy nagy disznónyáj legelészik vala. Az ördögök pedig kérik vala őt mondván: Ha kiűzesz minket, engedd meg nékünk, hogy ama disznónyájba mehessünk! És monda nékik: Menjetek. Azok pedig kimenvén, menének a disznónyájba: és ímé az egész disznónyáj a meredekről a tengerbe rohana, és oda vesze a vízben.” (Máté 8:28-32)

„Sőt hallám, hogy minden teremtett állat, a mely van a mennyben és a földön, és a föld alatt és a tengerben, és minden, a mi ezekben van, ezt mondja vala: A királyiszékben ülőnek és a Báránynak áldás és tisztesség és dicsőség és hatalom örökkön örökké.” (Jel 5:13)

Kedves dexter!

Keresztény létemre teljes mértékben egyetértek az első két válaszoddal, úgyhogy mindkettőre nyomtam egy zöld kezecskét. A harmadik hozzászólásodat azonban nem „díjaztam”, mert magam is vegetáriánus életmódot folytatok, és úgy gondolom, hogy megfelelően összeállított vega étrenddel elkerülhetők a húshiányos táplálkozás okozta esetleges egészségügyi kockázatok. Az utolsó megállapításodhoz (harmadik komment) csak annyit fűznék hozzá, hogy magam is hasonló véleményen vagyok, bár keresztényként nyilván egészen más okból jutottam ugyanarra a következtetésre, mint te.

Kedves Utolsó!

Ami a lélek és a szellem közötti állítólagos különbözősége(ke)t illeti, amondó vagyok, hogy a kettő alighanem elválaszthatatlan egymástól, tehát az én véleményem szerint (is) BETEGES AGYRÉM az a feltételezés (vagy inkább erőltetés), hogy bizonyos élőlények (velünk ellentétben) csak az egyikkel rendelkeznek.

2013. dec. 24. 19:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!