Ki Jézus? Isten fia? Maga Isten? Jézus és Isten ugyanaz az entitás, vagy két különböző? Mit vallanak erről a kereszténység különböző ágai? Ha ez a kereszténység egy központi kérdése, miért nincs egyetértés?
Kedves eric one
Bocsi de valamit nagyon nem értesz.
Közben járó, csak Jézus lehet ahogy a biblia írja is:
(1Timóteusz 2:5, 6) 5 Mert e g y Isten van, és e g y közvetítő Isten és emberek között: egy ember, Krisztus Jézus, 6 aki megfelelő váltságul adta magát mindenkiért . . .
A versből kitűnik hogy egyetlen Isten van egy személyben akinél szintén egy személy Jézus jár közben, a harmadik személy említésre sem méltatott.
Jézuson keresztül közeledhetünk Istenhez, és az nem saját maga hanem az Atyja. ezt a misztikumot hellenisztikus kavarásból magyarázzák így , de Isten nem misztikus 3 személy hanem egy személy
A szellem pedig ahogy írtam Isten"tulajdona" vagy is Ő rendelkezik vele amiből adhat, s nem egy személy, akit szana-széllyel szednek, hogy mindenkinek jusson akinek adni akarnak belőle.
Ez az erő, és nem személy képességekre tanít oktat emlékezetbe juttat dolgokat, vagy is Isten segíti a szellemével, hogy tudjon tanulni.
Gondolj bele, hogy a Cselekedetek 1:8-ban is egyszerre 120 Tanítvány kapott ebből az erőből, vagy is Isten olyan képességekkel hatalmazta fel őket,ezen hatékony erejéből amit sok mindenre tud használni, hogy PL, nyelveken tudjanak szólni, mindenféle iskolázottság nélkül.
A szent szellem, vagy is Isten ezen ereje gyógyító, tanításra képes, teremtésre képes, és számtalan dolgot tesz.
Te is tudod az erődet több dologra is használni, de az hozzád tartozik, és nem egy rajtad kívül álló személy.
Az erődet felhasználhatod építésre, romolásra, stb,
Ezt a szellemet, vagy erőt bocsátja ki Isten az emberekre akik megérdemlik, vagy is nem kell mindenkihez egyenként oda mennie, ez az erő éltet, vagy is Isten szelleme, illetve ereje által élsz és mozogsz.
ebből a szellemből vagy erőből kapunk egy parányit hogy bizonyos képességekkel bírjunk.
Ezért is van hogy aki a szellemet káromolja, az valójában magát a Teremtőt szidja ezért nem bocsáttatik meg,
Egy kicsit fura lenne hogy lehet szidni Jézust meg a teremtőt, de a szellemet nem, holott a Teremtő itt a legfőbb hatalom, s nem annak az ereje, mint ha a szent szellem ebben az esetben nagyobb hatalommal bírna a teremtőnél aki rendelkezik vele.
S ha a szellem mint személy tanításra kapott hatalmat, akkor miért nem "Ő" jött ide Jézus helyett, és tanított, miért Jézus tanította őket.
S a másik pedig amikor a szent szellem munkálkodott bennük, akkor felfogtak, megértettek dolgokat, ami szintén arra utal, hogy képességet felfogó értelmet kaptak, nem egy személy mászott a testükbe és súgta a fülükbe.
Vagy ha jobban tetszik amikor a Sátor templomot építették Oholiáb, kapott Isten szelleméből mivel nem volt hozzá értése:, hogy képes legyen olyat készíteni amit soha nem tanult.
S nem egy természet feletti személy szállta meg, hanem Isten ereje vezette hogy eltudjon végezni egy feladatot.
Hát bocsánat nem tudom hogyan lehetne ezt más kép kivesézni, hogy egy személy nem fog ezer felé szakadni.
Engem ez a vita csak abban erősített meg, hogy a Biblia nem Isten szavait tartalmazza, hanem emberek írták le a saját gondolataikat. Ha létezne Isten és lenne egy könyv amiben az ő gondolatai lennének, az biztosan sokkal könnyebben értelmezhető lenne, és nem adnak okot vitákra. Megjegyezem, a hozzászólások amiket olvastam, mind nagyon erőltetett belemagyarázások, állásponttól függetlenük.
Azért köszönöm a válaszokat.
21-nek!
Ha az előző válaszomban adott 23 igerész nem győzött meg, akkor mi győzne meg Téged?
Kedves Kérdező! a keresztényeknek nem kell mindenben egyetérteniük, hogy egyetértés legyen.
Az pedig hogy a Szentírás Isteni ihletésű-e, azt Te hogyan tudnád megítélni? Hiszen pont Te vagy az, aki az Ő beszédét a hátad mögé veted.... A hitetlenek számára, akik elvesznek bolondság, de nekünk akik megtartatunk Istennek ereje ez....
"Te hogyan tudnád megítélni?"
Onnan, hogy ismerem a Bibliát. Bárki aki nem elfogúlt a vallással kapcsolatban, látja a Bibliában található hibákat és ellentmondásokat. Nem vetem a hátam mögé, egyszerűen csak tudomásul veszem, hogy nemtöbb mint egy mítoszgyűjtemény. Irodalmi szempontból jelentős alkotás, de igazságot nagyon keveset tartalmaz.
@Xu
Ha esetleg azzal a képpel (is?) ironizálni akartál, akkor jelzem, nincs szükség rosszindulatra, és általában egy teológiai vita nem is az adok-kapokról szól, hanem arról, hogy különböző érveket hozunk a saját meggyőződésünk igazolására, aztán ha elfogadjuk, akkor elfogadjuk, ha nem, akkor nem. Nekem teljesen mindegy, hogy Mikáélt valaki azonosítja-e Krisztussal vagy sem. Úgy, ahogyan például az sem érdekel, hogy valaki Ésaiás könyvét három szerzőnek tulajdonítja-e, ahogyan a modern történetkritika, vagy elfogadja a hagyomány álláspontját, hogy Ésaiás próféta írta az i.e. 8-7. században.
Szerintem ha Jézis Isten fia akkor vagy Máriának volt viszonya Istennel, csak amikor megtudta Isten, hogy Mária terhes, lelépett és Mária keresett magának valakit, ez esetben Józsefet..
Vagy lehet hogy még a teremtéskor lehetett a probléma.. Éva csalta Ádámot Istennel, és ez a fattyú, akiről nem is hallottunk, Jézus..
Vagy az is lehet, hogy Jézus Káin gyereke, mivel Ábelé nem lehet, mivel meghalt.. és ugye akkor a nők rokonai voltak (anyja, vagy lánytestvérei) akkor Jézus és az egész világ egy nagy vérfeztőzés, mellesleg irigy, gonosz mivel Káin a rossz oldalon állt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!