Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha az ember feladja az életét,...

Ha az ember feladja az életét, az egyenlő az öngyilkossággal?

Figyelt kérdés

Mostanság láttam néhány haláleset beszámolót, és egypárnál láttam néhány érdekes esetet. Történetesen voltak olyan esetek, mikor a páciens kritikus állapotban volt, mondhatni már haldoklott, ennek ellenére sikerült fiziológiailag stabilizálni az állapotát. Azaz elméletileg túléli a dolgot, viszont lelkileg teljesen tönkrement.

(egy öngyilkossággal próbálkozott a férfi egy panelház tetejéről, mikor meggondolta magát saját bevallása szerint, de megcsúszott és mégis leesett)

A történet vége az lett, hogy a férfi teste felmondta a szolgálatot, holott erre nem találtak közvetlen okot. Az egyik doktor előállt azzal az elmélettel, hogy a beteg lelkiállapota mondatta fel a szolgálatot, ergo nem küzdött az életért, így "elbukott". (kb. egy pszichoszomatikus tünetről van szó, ami jelen esetben végzett a beteggel)

Na már most, konkrét öngyilkosság nem történt,de mégis csak lemondott az életről....ez bűnnek számít? (már, ha igaz az elmélet)

2013. dec. 8. 12:12
 1/10 anonim ***** válasza:

Ez az én szótáramban egyértelműen egy szomorú baleset.

Hogy a korházban a beteg nem akart küzdeni az életéért, neken nem egyértelmű. És abban sem hiszek, hogy olyasmi történt, mint a Végső állomás c. filmekben.

Ítélni semmiképpen nem szabad. Kizárólag azok fájdalma érthető, akik elveszítették szeretteiket. A kívülálló maradjon csak csendben.

Attól még, hogy valaki nem akar élni nem lesz öngyilkos, nem tagadja meg Istent, nem fog bűnt elkövetni.

Meg van az oka, hogy miért nem akar élni. És nem mindig az illetőben kell csak keresni a gerendát. Minha minden tök happy lenne it.

2013. dec. 8. 12:21
 2/10 anonim ***** válasza:
A kérdés jó. Szerintem ez nem öngyilkosság. Feladja vagy nem adja fel, de végső soron megadja Istennek a lehetőséget, hogy tovább éltesse, - fizikailag nem tesz ellene. Nem tesz maga ellen semmit. Persze a végső ítélet nem a miénk...
2013. dec. 8. 12:34
 3/10 anonim ***** válasza:
2013. dec. 8. 12:37
 4/10 anonim ***** válasza:

Kedves sörpocak!

A dolgok, amiket okozol, azokat elkövetni jogi értelemben lehetnek bűnök, de egzisztenciális-spirituális értelemben megítélésük nem ilyen egyszerű. Mondok egy példát. Megvegyem-e a parkolójegyet, ha csak "beugrok" a boltba, tudva azt, hogy iksz ezer forint a büntetés, ha elkapnak? Ha elkapnak, kiköhögöm a pénzt, nos akkor ez bűn? Kezdjük kicsiben a kérdés kibontást, azért hoztam fel ezt a buta példát.

Ha hősünk nem felelős senkiért és megvan a pénz a temetésére, akkor elmehet leugrani. Vagy ha már ott lógatja a lábát az épület szélén, akkor meg is gondolhatja magát. Vagy ha már leesett, rommá törte magát, és nem akar nyomorékon élni, akkor is lemondhat róla. Sztem a saját lelkiismeretével/hite szerinti istennel kell elszámolnia, nem velünk, hátramaradottakkal. Majd leverik rajta, ha tényleg van ott valaki, aki leveri.

Kérdezz ki mentősöket, hány öngyilkosjelöltet találnak meg úgy, hogy meggondolta magát. Bevette a sok gyógyszert, aztán elindult kiokádni mindent a budira, de nem ért oda stb.

Nem vagyok biztos benne, de mintha valamiféle vallásos alapállásból ítélnéd bűnnek az öngyilkosságot. Jól látom?

R.

2013. dec. 8. 13:04
 5/10 anonim ***** válasza:

"

Nem vagyok biztos benne, de mintha valamiféle vallásos alapállásból ítélnéd bűnnek az öngyilkosságot. Jól látom?

"

Nem ő, hanem egyes keresztények. (a ne ölj parancsra, az élet szentségére és az Istenben való bizalom eldobására hivatkozva)

2013. dec. 8. 13:24
 6/10 anonim ***** válasza:

Szia Sörpocak!

Az én értelmezésem szerint feladni az életet,az nem csak öngyilkosság lehet.

Hanem jelentheti azt is,hogy belefáradt az egós akarásokba,és már ébredezik a lélek-tudatosság,hogy mi is az élet célja értelme tulajdonképpen.

És ez vezet-vezetődhet az Istennek való átadottsághoz,ami egy hosszú folyamat.A megváltás kegyelmének az elfogadása,a keskeny úton való haladás.

2013. dec. 8. 13:48
 7/10 A kérdező kommentje:
Félreértés ne essék, nem vagyok hívő. Arra voltam kíváncsi, hogy ti, mint keresztények vallási meggyőződésből, hova sorolnátok ezt az esetet. Az öngyilkossághoz, vagy valami máshoz. Természetesen nem tudom, hogy az érintett, milyen hatások, milyen körülmények közepette választotta ezt az utat, de egy kicsit elgondolkodtatott. Mindenesetre köszönöm a válaszokat.
2013. dec. 8. 14:09
 8/10 anonim ***** válasza:
Igen, az bizony egyenlő! Mennyire fáj ez Jézusnak, aki életét adta azért a drága életért! :(
2013. dec. 12. 00:23
 9/10 A kérdező kommentje:

Gondolom ilyen "különleges" esetre nem tért ki a Biblia...

Vagy ha valaki tudna ideillő idézetet, az sokat segítene.

2013. dec. 12. 20:30
 10/10 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Annak alapján amit leírtál, senki sem tudhatja, hogy valójában mi történt(mármint a halál állapotán kívúl). A halála előtti rövid időszakban történteket igazáből csak Isten tudná elmondani, hiszen a Biblia azt írja:"Máté 10:29, 30 Vajon nem két verebet adnak egy csekély értékű pénzérméért? Mégsem esik a földre egy sem közülük Atyátok tudta nélkül.Nektek pedig fejetek hajszálai is mind meg vannak számlálva."

Találgatni, gondolkodni azon, mi történhetett, elméleteket gyártani természetesen lehet - de érdemes?

A kérdésedet több féle káppen lehet érteni, csak a hozzá füzött magyarázat alapján írtam le a véleményemet.

Üdvözöllek.

2014. febr. 7. 10:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!