Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi emberek, megérthetjük...

KZitus kérdése:

Mi emberek, megérthetjük "Isten mélységes dolgait"?

Figyelt kérdés
„A szellem mindent kutat, még az Isten mélységes dolgait is” (1KORINTUSZ 2:10)

2013. dec. 4. 09:28
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:

Scythian-nak

A "kutatás" célja nem más, mint önmagam szórakoztatása, hisz miért írnak az emberek könyvet (attól függetlenül, hogy ez inkább csak jegyzetelés)? Legtöbbször a saját szórakoztatásuk céljából. Az összes író és költő kissé grafomán ember, akiket a saját írásuk viszontlátása örömmel tölt el. Igazából az összes ember az, hisz olyan fatális helyesírási hibáktól nyüzsgő szövegeket is kiadnak, hogy az már nekem fáj. Lásd az összes levelezési és egyéb üzenetváltó weboldalt, e-mailezést, sms-ezést.

Az emberek szeretnek írni... csak az a baj, hogy nem tudnak... főleg nem helyesen. Egyszóval én azért választottam ezt a témakört, mert egyrészt érdekel, hogy miért követnek emberek vallásokat, és miért érdemes ezeket fönntartani.

Hogy miért érdemes fönntartani, talán már rájöhettél:

Egyrészt a világvallások, nagy vallások (mint pl római katolikus egyház) adómentességet élvez. Ez miért jó nekik?

Azért, mert a miséken befolyt pénz egyenesen áramlik kifelé az országból, ráadásul ott a jövedelmi adó két darab 1%-a is, ami nem tűnik soknak, de mivel a legelterjedtebb vallás Magyarországon a római katolikus kereszténység, így az is odamegy (a másik pedig mehet egy karitatív helyre lásd pl: Böjte Csaba szerzetes munkássága, mely szintén az egyházhoz tartozik). Lényegében egy legális pénzmosási folyamat zajlik le. És ezek után ne tartsunk fönn egy látszatot? Ezenkívül az állam is finanszírozza az egyházakat, mely után szintén nem kell adóznia. Itt már lassan milliárdokról beszélünk. És a jó hívek nem csak a misén adnak "alamizsnát", hanem más napokon is csurran-cseppen valamicske a paphoz, mellyel ő elszámol az egyházmegyéjében a felettesének. Itt nem a papot és a szerzetest kell nézni, hanem a püspököket és a bíborosokat, no meg a pápát, mert őhozzájuk megy a sok pénz. Ugyebár a hitoktatás során "kitenyésztik" a következő generációs adózót, melyből sok embernek nem esik le ez egyből. Az ember jövedelmének 1%-a pedig nem olyan kevés, mint amennyinek tűnik.

És hidd el nem forgatnak vissza olyan sok pénzt, mert például az a templom, ahol én lakok, ott a miséken sincs fűtve télen se. A takarítást a templom körül elvégzik a hívek. Az úrnapi virág sátorhoz a pap szintén nem nyúl. A karácsonyfákat szintén nem (vagyis nem feltétlenül) a pap szerzi be, hanem adomány. A pap feladata az, hogy tart napi max 3 misét és majd minden nap egy temetést és rendezi azt, ha valamit kell (mint egy adminisztrátor). A hívek általában meghívják napi 1 étkezésre, legalábbis nálunk, így erre sincs gondja. És én megfigyeltem, hogy nem olyan rossz autókkal furikáznak (holott elvileg "alamizsnából" élnek).

2013. dec. 5. 09:34
 22/60 anonim ***** válasza:

Vidiripi-nek

A legrégebbi Jézushoz fűződő egyház a római katolikus keresztény vallás... a református, a görög katolikus róla vált le, ezért nézem a római katolikust.

A zsidó vallást direkt nem írtam, mert ők nem tartják Jézust isten fiának, vagyis az a szál nem érdekes.

"Nekem jobb kérdéseim vannak. Hol vannak azok akik tanították Jézust? (már ha így történt) Miért nincs róluk semmi miért maradtak rejtve? Miért pont Jézus volt az aki a kapott tanítást tovább adta? Miért nem előbb jelent meg ez a tanítás?"

Szerinted a híveket hogyan érintené, ha nem eredendően lenne okos Jézus, hanem valakitől ráadásul egy másik embertől szerezte meg a tudását? Akkor csak egy egyszerű követője lenne. És Isten fia csak egy másodhegedűs? Ez nem hangzik valami jól. És az, hogy eredendően istentől veszi a tudását... no látod mennyivel jobban hangzik!

Ezért nem írták, hogy valahol tanulta. Érdemes megfigyelni, hogy a vallásalapítók Mohamed és Buddha is "megvilágosodik". Jézus nem megvilágosodik, hanem eredendően olyan amilyen. Nem mondhatják azt egyszerűen, hogy megvilágosodott.

"Szerintem azt te sem gondolod komolyan hogy szélhámos lenne. Már ha logikusan gondolkozol. Mit akar egy szélhámos? Jézus mit ért el? A tanítványai mit értek el?

Természetesen amit a saját hasznukra fordítottak. Mivel ugye a szélhámos az nem a mások hasznát nézi mert akkor már nem szélhámos."

"Természetesen amit a saját hasznukra fordítottak" és a következő mondat között van egy furcsa áthallás, de mindegy. Érdemes megfigyelni, hogy Jézust és a tanítványait mindig meghívják (ez egy fontos részlet), vagy egyszerűen annyit mond, hogy most "itt szálunk meg". Képzeld el milyen nagy hatása lehetett annak, amikor Jézus megátkozta a fügefát mivel nem termett neki és ezután továbbra se termett senkinek. FAIL!

Valószínűleg már ki volt száradva.

Számomra valahogy ilyen lehetett az egész levezetve, mint a következő jelenetben egy teljesen más dolog:

http://www.youtube.com/watch?v=qvzNfKvIG9s

"Szerintem is szedjük össze hogy a katolikus egyháznak milyen Bibliával nem összeegyeztethető hagyományaik vannak."

És szerinted mi maradt fenn az alap jézusi tanokból és mi az amit a római katolikus egyház tett hozzá? Nem tudnád megmondani teljes egészében, hogy mennyi az eredeti és mit tett hozzá. Mit vettek ki belőle, cenzúrázva lettek szövegek, a régi tekercsek hamisítványok-e vagy sem.

2013. dec. 5. 10:11
 23/60 anonim ***** válasza:

Aztán még nem is beszéltem a turizmusról. A drága zarándokok elmennek ide-oda, hogy egy csodálatos gyógyulás helyszínét, vagy egy szent ember testrészét megcsodálhassák és ha már ott vannak adakozzanak. Számomra tök furcsa az is, hogy vannak templomok, ahová ingyen nem is lehet bemenni.

Isten házába fizetni kell, hogy bemehessünk:

[link]

[link]

A fentinél ki az a turista, aki bemegy egy idegen templomba, de nem akar szétnézni? ;)

Visszatérve a szentekre és a zarándokok közötti kapcsolatra:

[link]

Hogy miért érdemes fenntartani:

[link]

Ajánlom figyelmetekbe a rózsafűzér karkötő-rugalmas- pirost: 740 ért. X)

Azt is érdemes tudni, hogy a világ vezető Biblia gyártó cége Kínában van... ugye érződik valami paradoxon.

2013. dec. 5. 10:49
 24/60 anonim ***** válasza:

„A szellem mindent kutat, még az Isten mélységes dolgait is” (1KORINTUSZ 2:10)

Az ember soha nem Istent kutatta, hanem az élet keletkezésének okát illetve félelme miatt, hogy a halál után mi lesz vele, semmi nem marad belőle? Ez elfogadhatatlan és félelmetes volt számára!

Ha valóban Istent akarta volna keresni vagy hitt volna a létezésében egy pillanatig is, akkor nem merte volna kihasználni, vagy halomra ölni a gyengébbeket.

a szellem valóban kutat de nem isten után hanem hogy híressé váljon, sok pénze legyen, jobban élhessen és könnyebben és mind azért kutat, ami a saját dilije (lásd pl. a tudósokat, mérnököket)

2013. dec. 5. 14:24
 25/60 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"A legrégebbi Jézushoz fűződő egyház a római katolikus keresztény vallás..."

Az apostolok idejében nem nevezték így.

"A zsidó vallást direkt nem írtam, mert ők nem tartják Jézust isten fiának, vagyis az a szál nem érdekes."

Nő a messiás hívő zsidók száma. Ezt csak megjegyzem!

"Szerinted a híveket hogyan érintené, ha nem eredendően lenne okos Jézus, hanem valakitől ráadásul egy másik embertől szerezte meg a tudását?"

Lásd apostolok. Egyébként tudjuk hogy kitől szerezte a tudását Jézus. Akinek vagy egy kis ismerete az ezzel tisztában van mert a Biblia írja.

"Akkor csak egy egyszerű követője lenne. És Isten fia csak egy másodhegedűs?"

Lényegében ezt tette Jézus.

"Ez nem hangzik valami jól."

Meglehet hogy neked és sok embernek ez nem hangzik jól. Pedig akkor is így van. S még valami ami sokaknak valószínűleg nem fog tetszeni. A mikulás sem úgy létezik ahogyan azt sokan szeretnék. :))

"És az, hogy eredendően istentől veszi a tudását... no látod mennyivel jobban hangzik!"

Na ná hisz ez az igazság. Neked ez új dolog? Mert nekem nem.

"Ezért nem írták, hogy valahol tanulta."

Tudom hogy ezért nem írták. A kérdést csak azért tettem fel hogy gondolkodjanak el az olvasók. Kutassanak egy kicsit. Hogy ne olyanok legyenek mint a gyerek aki a reklám miatt azt hiszi hogy lila a tehén. A XXI. század "tanult embere". :))

"Érdemes megfigyelni, hogy a vallásalapítók Mohamed és Buddha is "megvilágosodik". Jézus nem megvilágosodik, hanem eredendően olyan amilyen."

Mohamed próféta volt.

Buddha tanító volt aki az igazságot kereste.

Jézus egyedülállót állított. János 14:6 Azt mondta neki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.

"Természetesen amit a saját hasznukra fordítottak" és a következő mondat között van egy furcsa áthallás, de mindegy."

Már hogy neked mindegy.

"Érdemes megfigyelni, hogy Jézust és a tanítványait mindig meghívják (ez egy fontos részlet), vagy egyszerűen annyit mond, hogy most "itt szálunk meg". Képzeld el milyen nagy hatása lehetett annak, amikor Jézus megátkozta a fügefát mivel nem termett neki és ezután továbbra se termett senkinek."

Érdemes azt is megfigyelni hogy Jézus példabeszédekkel tanított. Vajon mit tanított ebben az esetben?

"Valószínűleg már ki volt száradva."

Valószínűleg volt tömegpusztító fegyvere Iraknak.

"És szerinted mi maradt fenn az alap jézusi tanokból és mi az amit a római katolikus egyház tett hozzá? Nem tudnád megmondani teljes egészében, hogy mennyi az eredeti és mit tett hozzá. Mit vettek ki belőle, cenzúrázva lettek szövegek, a régi tekercsek hamisítványok-e vagy sem."

S miért hagyták benne hogy a püspök egyfeleségű férj legyen? Valahogy nincs összhangban a kettő. S ez csak egy dolog. Van több is.

"Aztán még nem is beszéltem a turizmusról. A drága zarándokok elmennek ide-oda, hogy egy csodálatos gyógyulás helyszínét, vagy egy szent ember testrészét megcsodálhassák és ha már ott vannak adakozzanak. Számomra tök furcsa az is, hogy vannak templomok, ahová ingyen nem is lehet bemenni."

Olvasol ilyesmiről a Biblia Újszövetségi részében?

"Isten házába fizetni kell, hogy bemehessünk:"

ApCsel 17:24 Az Isten, aki a világot teremtette és mindazt, ami abban van, mivel ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik,

Szerinted azok többsége akik fizetnek azért hogy bemehessenek ismerik ezt az igét?

A látni valóért megy oda vagy Isten miatt? Ez sem egy elhanyagolható kérdés.

"A fentinél ki az a turista, aki bemegy egy idegen templomba, de nem akar szétnézni?"

Gondolom aki nem akar fizetni. Ezt az adott személytől kérdezd meg!

"Visszatérve a szentekre és a zarándokok közötti kapcsolatra:"

Milyen bibliai kapcsolat vagy összefüggés van? Hol vannak az apostolok holttestei?

"Hogy miért érdemes fenntartani:"

A Biblia szerint a halottat el kell temetni. Az a neki járó tisztelet. Porból lettél porrá leszel. Bizonyára a pénzt jobban szeretik mint Istent. Ezt a részt sem erősíti meg a Biblia. Ha tényleg meghamisították a Bibliát hát iszonyú gyatra munkát végeztek. Pedig idejük lett volna rá.

"Ajánlom figyelmetekbe a rózsafűzér karkötő-rugalmas- pirost: 740 ért. X)"

Javaslom ne írj ilyet mert ezt tuti nem nézik el ,tudod a pénz az pénz:A GyakoriKerdesek.hu weboldal felhasználói szabályzata

"Azt is érdemes tudni, hogy a világ vezető Biblia gyártó cége Kínában van... ugye érződik valami paradoxon."

S mennyi kínai vallotta magát kereszténynek 100 évvel ezelőtt és mennyi vallja magát napjainkban? Ennek is van bibliai vonatkozása.

"a szellem valóban kutat de nem isten után hanem hogy híressé váljon, sok pénze legyen, jobban élhessen és könnyebben és mind azért kutat, ami a saját dilije (lásd pl. a tudósokat, mérnököket)"

Kiegészíteném annyival hogy voltak/vannak akik kutatják azt hogy hogyan élhetnek minél tovább vagy akár örökké.

2013. dec. 5. 16:19
 26/60 anonim ***** válasza:

"Szerintem azt te sem gondolod komolyan hogy szélhámos lenne. Már ha logikusan gondolkozol. Mit akar egy szélhámos? Jézus mit ért el? A tanítványai mit értek el?

Természetesen amit a saját hasznukra fordítottak. Mivel ugye a szélhámos az nem a mások hasznát nézi mert akkor már nem szélhámos."

Itt azt írtam, hogy "van egy kis áthallás, de mindegy", amire te azt írtad max "neked nem mindegy".

Itt arra utaltam, hogy a szélhámosnak is és Jézus tanítványai számára is "természetes, amit a saját hasznukra fordítanak". Érdekes módon egy dolgot kerültünk, amire azért érdemes egy mondatot rászánni.

Mi az értelme egy mindentudó, mindenható lénynek. Eleve minden tudás nem létezhet, hisz akkor a létezésének nem lenne értelme. Nem lenne semmi új neki a Nap alatt.

2013. dec. 5. 17:12
 27/60 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Maga az alkotás és az hogy az alkotott teremtményeivel megosztja a tudását.

Az tölti el örömmel hogy amit megtanít neki azt megtartják. (szabad akaratból)

2013. dec. 5. 17:19
 28/60 anonim ***** válasza:

Visszatérve a kannibalizmusra Vidipiri!

[link]

Ha most elhisszük, hogy ez valóban egy megtörtént eset, akkor joggal jöhetek a kannibalizmussal, nem?

Ha viszont szerinted is ez egy átverés, melyben az egyház a ludas, akkor miről is beszélünk?

Abban mindenesetre egyet érthetünk, hogy Jézus testét nem pékek gyúrták.

"Az ereklyét évente több tízezer zarándok keresi fel, hiszen ezek a ma ismert legősibb eucharisztikus csodához kapcsolódnak."

És itt le is írtam a zarándok-egyház kapcsolatot melyről beszéltem.

2013. dec. 5. 17:21
 29/60 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Bocsáss meg Zitus! A kérdésedre nem is válaszoltam.

Igen megérthetjük de feltételhez van kötve.

1Kor 2:14 A nem lelki ember pedig nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait, mert bolondságok neki, nem képes megérteni sem, mivel azt lelki módon kell megítélni.

Lelki embernek kell lennie. Mert ha nem az.....

2013. dec. 5. 17:25
 30/60 anonim ***** válasza:

"Maga az alkotás és az hogy az alkotott teremtményeivel megosztja a tudását.

Az tölti el örömmel hogy amit megtanít neki azt megtartják. (szabad akaratból)"

Ez sajnos nem igaz, mert akkor nem lett volna a tudás fája, amiről Ádám és Éva evett. Ha valóban haragszik, amikor vettek róla, akkor hogy töltheti el öröm? Ha viszont tudta előre, hogy okosak lesznek tőle, akkor meg miért haragszik? Ha az történik amit akarunk, várunk, akkor miért haragudnánk?

2013. dec. 5. 17:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!