Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Jehova Tanúi! Megválasz...

Kedves Jehova Tanúi! Megválaszolnátok? Fel állhat-e az iskoláskorú gyermek a himnusz alatt és énekelheti is azt?

Figyelt kérdés
Az iskolában ahova a lányom jár két tanú gyerekről is tudok, az egyik a lányom osztálytársa. Az évzárón mindkét gyerek felállva énekelte a himnuszt. Miután elkezdődött a himnusz ők is felálltak a többi gyerekkel és énekeltek. Szabályos ez?

2013. jún. 30. 12:48
1 2 3
 21/30 Névtelenül nevű ***** válasza:
0%
Ergo, én soha nem fogom énekelni a himnuszt. Még a tv-t is elkapcsolom. A gyerekeim énekelhetik a suliban, felesleges lenne tiltani, nagy korukban meg eldöntik. Ha kérdezik, én miért nem éneklem, akkor mesélek nekik róla. És semmi többet nem tudok erről elmondani.
2013. júl. 1. 18:37
 22/30 anonim ***** válasza:
Névtelenül, persze aki énekli a Himnuszt, az előbb-utóbb románok fejét veri szét, ez nyilvánvaló. Még az a szerencse, hogy a keresztények nem verték szét a történelemben senki fejét, ugye.
2013. júl. 1. 18:45
 23/30 anonim ***** válasza:
Úristen miről nem tudtok vitatkozni, ilyen marhaságot...
2013. júl. 1. 19:51
 24/30 Névtelenül nevű ***** válasza:

Nem erről van szó. Nem önmagában a himnusz jelenti a bajt, hanem maga a nemzeti megosztottság. Az, ha valaki ezt számon tartja, netán büszke is rá. Én számon sem tartom, hogy magyar vagyok. Egyszerűen nem is gondolkodok magyarként, nem is érzem magam magyarnak, sem nem-magyarnak. Bennem nem létezik nemzeti identitás tudat. Nem vagyok hazafi, nem vagyok hazafias.

Bármi, ami Krisztus testét negatív módon megosztja, az rossz. A nemzeti hovatartozás nem kérdés, hogy megosztja az embereket. Tehát a megosztó hatása tisztán látszik, valóban igaz. Már csak egy kérdés maradt: milyen irányban osztja meg Krisztus testét ez a fogalom, jó, vagy rossz irányba?

Az én véleményem sarkosan a rossz felé húz. Nem sült még abból soha semmi jó ki, hogy magyar vagyok, de annál több rossz. Ez valóban oka lehet a háborúnak, az uszításnak, a halálnak. Nagyon sötét erők állnak Krisztus testének az ilyen negatív módon való szétverése mögött. És nagyon sikeres ez az erő, az emberek zászlókat lóbálnak, és büszkén ordibálnak, büszkén a semmire. Máshol zászlókat égetnek. Ezek a szimbólumok sötétek. Alapjai annak, aminek az ellenkezőjére kért minket Krisztus.

1Kor 1.10

"Testvérek, Urunk, Jézus Krisztus nevére kérlek titeket, éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra, legyetek egyek ugyanabban a lelkületben, ugyanabban a felfogásban."

Habár ezeket a sorokat egyáltalán nem a nemzeti hovatartozásra értette a biblia akkor, mégis elmondható, hogy érthető arra is ma, főleg ha figyelembe vesszük annak hatásait.

2013. júl. 1. 20:05
 25/30 anonim ***** válasza:

Névtelenül, maga a nemzet fogalom 17. századi, előtte nem léteztek mai értelemben vett nemzetek, és nacionalizmus. És előtte is ugyanúgy gyilkolták egymást az emberek, élen a keresztényekkel.

A te logikád alapján keresztény sem lehet az ember, mert megosztottsághoz és háborúkhoz vezet.

2013. júl. 1. 20:08
 26/30 Névtelenül nevű ***** válasza:

Azt nem tudom, hogy mi minden más van még, amiért az emberek egymást gyilkolásszák. Nyilván rengeteg, elég jó a fantáziám. Azt sem állítom, hogy ez a legsúlyosabb közülük. Csak most konkrétan erről az egyről szól a diskurzus.

De azt sem állítom, hogy ne lenne egy csomó normális ember a hazafias érzelműek között. Csak azt mondom, hogy enélkül szebb lenne az élet. Ellátogathatnék az északi szomszédunkhoz anélkül hogy felgyújtanák az autómat. Romániába, anélkül hogy leköpnének. Ausztriába anélkül, hogy magukban le csóróznának. És oda-vissza, a lehetőségek tárháza végtelen. Debrecenben a menekülttáborban tegnapelőtt össze-vissza verték egymást a sötétbőrűek, szintén hasoló okokból. De nincs is értelme sorolni, mert csak az erőszakos példak, vagy a versengés, a gőg, vagy a büszkeség jönnek fel.

2013. júl. 1. 20:20
 27/30 anonim ***** válasza:
Oké, de ez áll a kereszténységre is. Szebb lenne az élet nélküle.
2013. júl. 1. 20:24
 28/30 Névtelenül nevű ***** válasza:

:)

Azért azt nem gondolom. Bár nem valmi tiszta a múltja, ez igaz.

2013. júl. 1. 20:59
 29/30 anonim ***** válasza:
45%

Kedves Névtelenül! Jó amit írsz, csak pici javítás, ami azért nem mellékes:

"Én magyarnak születtem, az is vagyok."

Nem, tévedés, nem magyarnak születtél, EMBERNEK születtél, mint mindenki más! A 'magyarságod' csak később "adták rád", mint egy ruhát. "Felöltöztettek" az évek alatt, kaptál egy kulturális "göncöt", egy patrióta "ruházatot", mely túl emocionális ahhoz, hogy elég racionálisan láthass. És ez olyan jól és manipulatívan sikerült, hogy a legtöbbünk észre sem veszi, hogy ELSŐSORBAN EMBER!!!!

Bár a másik válaszodban pontosítasz, így is van:

"Egyszerűen nem is gondolkodok magyarként, nem is érzem magam magyarnak, sem nem-magyarnak. Bennem nem létezik nemzeti identitás tudat."

Egy francia filozófus mondta egyszer:

"Minden hazafiság mélyén háború rejlik, én ezért nem vagyok hazafi."

(Jules Renard)

"Még az a szerencse, hogy a keresztények nem verték szét a történelemben senki fejét, ugye."

Kedves 22-es! Nem, a keresztények, avagy a "Krisztus-követők" - amit a szó jelent - tényleg nem verték szét senki fejét sohasem! Akik ezt tették Jézus nevében, ők NEM voltak keresztények - legfeljebb papíron, ilyen egyszerű. :)

Ha tehát nem mossuk össze az igaz kereszténységgel azokat, akik csak annak vallják magukat, akkor tisztább lesz a kép! Ezért szoktam én sokszor úgy fogalmazni, hogy "a magukat kereszténynek vallók" - nem csak passzióból...

2013. júl. 2. 03:03
 30/30 A kérdező kommentje:
Bár azt mondtátok nem helyes a himnusz alatt felállni és énekelni azt ha az ember Jehova tanúja, de én azt mondom jól tették a szülők, hogy nem erőltették rá a gyerekre, hogy meg ne tegye. Szegény gyermek biztos kínosan érezte volna magát. Most az egyszer igazat adok nekik.
2013. júl. 2. 17:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!